Начало
 
 

Колегата Иван Тодоров: Пазя последната рисунка на Иван Ненов

26.01.2018 /10:44 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тази рисунка на Иван Ненов разкрива цялата му душа...

Запознах се с него, когато вече почти бе достигнал 90-те. И това прави срещите и разговорите ми с него още по-скъпи... В ума ми е софийската карта на вижданията ни.

Най-напред се появява някогашната сладкарница „Пролет“ на булевард „Руски“ – на масичка с поглед на юг, към Витоша.

Сетне – домът му на улица „Будапеща“ № 7 – старософийска къща със скърцащи дървени стъпала, с коридор, тъмеещ и в най-светъл ден. На пресечката на булевард „Дондуков“ и „Будапеща“ пък бе любимата му квартална сладкарница.

В края на 80-е дойде и в „Поглед“ 

Заедно със Светлин Русев. За да види портрета на Ванга на колегата си в стаята на редакционния секретариат.

А най-много пъти ни събираше галерията „Александър“, създадена през лятото на 1992-ра от скулптора Александър Апостолов – на улица „ 6 септември“ № 55 А. На втория й етаж, до който водеха дузина стъпала по артистично и елегантно извитата  кехлибарено жълта и лакирана до блясък стълба,  първата маса вляво бе неговата.

Там сядаше да изпие любимото си кафе. И с носталгия ми сочеше и разказваше за диагонално разположената – до другия, срещуположния тротоар – къща. Къщата на Жеко Спиридонов, чийто извънреден студент по скулптура е бил през 1919-а...

Бе влюбен в рисуването. И в Италия 

Не можеше да прежали съпругата си, до болка скърбеше и за дъщеря си...

Среден на ръст, винаги спретнат, с фишу около врата при по-меко време, с балтон зиме, все по-крехък с годините, ала с челичен дух и принципи. И с нетрепваща ръка, хванеше ли се да рисува.

Деликатен в изказа, ала – понякога, много, много  рядко – и неочаквано ироничен към някои известни имена в художническата гилдия. Най-вече заради поведенческите им еквилибристики...

Беше щедър човек на жеста. Харесаше ли някого, даряваше му неща, за които други – колкото и да го преследваха и наддаваха и изкушаваха с пари – оставаха само с желанието си.

Споделял е, че

„Който не е рисувал жена, не е художник“  

И е определян като поет на голото женско тяло.

Рисунката пред вас се публикува за първи път. И, знаейки чудесно кога ми я дари, вероятно е последната, сътворена от маестрото.

Отиде си на 95 години на 4 септември 1997 г. Пиша тъкмо така, защото съм съгласен с академик Светлин Русев, че хора като Иван Ненов не умират. Те просто си отиват. И ни чакат пак да се видим – там нейде...


 

Сподели в
 

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020/11:31

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020/13:47

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020/19:01

Прочутият ни генерал и командващ Първа българска армия е единственият чуждестранен пълководец, който преминава редом до съветските генерали от Трети украински фронт по Червения площад в Москва на Парада на победата на 24 юни 1945 г.

24.06.2020/10:00

Презрение за тия, дето нямат „Ни срам, ни очи”, и петнят езиковото ни пространство и човешките ни души.

23.06.2020/15:50

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки