Начало
 
 

Колегата Иван Тодоров: Пазя последната рисунка на Иван Ненов

26.01.2018 /10:44 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тази рисунка на Иван Ненов разкрива цялата му душа...

Запознах се с него, когато вече почти бе достигнал 90-те. И това прави срещите и разговорите ми с него още по-скъпи... В ума ми е софийската карта на вижданията ни.

Най-напред се появява някогашната сладкарница „Пролет“ на булевард „Руски“ – на масичка с поглед на юг, към Витоша.

Сетне – домът му на улица „Будапеща“ № 7 – старософийска къща със скърцащи дървени стъпала, с коридор, тъмеещ и в най-светъл ден. На пресечката на булевард „Дондуков“ и „Будапеща“ пък бе любимата му квартална сладкарница.

В края на 80-е дойде и в „Поглед“ 

Заедно със Светлин Русев. За да види портрета на Ванга на колегата си в стаята на редакционния секретариат.

А най-много пъти ни събираше галерията „Александър“, създадена през лятото на 1992-ра от скулптора Александър Апостолов – на улица „ 6 септември“ № 55 А. На втория й етаж, до който водеха дузина стъпала по артистично и елегантно извитата  кехлибарено жълта и лакирана до блясък стълба,  първата маса вляво бе неговата.

Там сядаше да изпие любимото си кафе. И с носталгия ми сочеше и разказваше за диагонално разположената – до другия, срещуположния тротоар – къща. Къщата на Жеко Спиридонов, чийто извънреден студент по скулптура е бил през 1919-а...

Бе влюбен в рисуването. И в Италия 

Не можеше да прежали съпругата си, до болка скърбеше и за дъщеря си...

Среден на ръст, винаги спретнат, с фишу около врата при по-меко време, с балтон зиме, все по-крехък с годините, ала с челичен дух и принципи. И с нетрепваща ръка, хванеше ли се да рисува.

Деликатен в изказа, ала – понякога, много, много  рядко – и неочаквано ироничен към някои известни имена в художническата гилдия. Най-вече заради поведенческите им еквилибристики...

Беше щедър човек на жеста. Харесаше ли някого, даряваше му неща, за които други – колкото и да го преследваха и наддаваха и изкушаваха с пари – оставаха само с желанието си.

Споделял е, че

„Който не е рисувал жена, не е художник“  

И е определян като поет на голото женско тяло.

Рисунката пред вас се публикува за първи път. И, знаейки чудесно кога ми я дари, вероятно е последната, сътворена от маестрото.

Отиде си на 95 години на 4 септември 1997 г. Пиша тъкмо така, защото съм съгласен с академик Светлин Русев, че хора като Иван Ненов не умират. Те просто си отиват. И ни чакат пак да се видим – там нейде...


 

Сподели в
 

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019/15:19

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019/14:48

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019/20:26

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019/17:43

Книгата му се казва „Репортер от Миналото време” и е издадена от „М3 Communications Group, Inc.” Страниците й са 200, илюстрирана е с повече от дузина факсимилета от публикации в наши вестници и списания, с няколко снимки и рисунки-винетки от Борис Димовски, които не се нуждаят от подписа му, за да се знае чии са. Хартията е лека – вестникарска...

15.09.2019/12:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки