Начало
 
 

Радиото излезе на сцената с „Хвърчащите хора“

01.02.2018 /17:20 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторите на проекта Кирил Калев и Ицко Финци.

Две години след откриването си, превърналият се в емблематично културно средище Сити Марк Арт Център изненада снощи с премиера на документалния спектакъл по текстове на Валери Петров „Хвърчащите хора“. Както се казва, радиото излезе на сцената.

Елегантността и духовният аристократизъм на създателите на спектакъла - неповторимия с актьорските и музикалните си умения  Ицко Финци и барда и директор на програма „Христо Ботев“ Кирил Калев - ги подтикваха да прехвърлят един на друг идеята за спектакъла.

Почитателите на Валери Петров, които бяха препълнили салона на Сити Марк Арт Център, имаха удоволствието не само да се насладят на стихоплетството на поета, но и да съпреживеят една малко известна страна от творчеството му  - неговите басни. През 2010 г. издателство "Захарий Стоянов" издава уникалната книга "От иглу до кюнец", с която увековечава Валери Петров и като... баснописец.

Басни са превърнати в спойката на спектакъла „Хвърчащите хора“,

в който музикалният и журналистически талант на Кирил Калев среща и допълва актьорския талант и виртуозното цигулково изпълнение на Ицко Финци. Освен тях в сценичната реализация участват още Мишо Шишков- син и Георги Величков.

Документалният спектакъл "Хвърчащите хора" включва басни, стихове, песни и предлага на зрителя и слушателя едно ново пътешествие в творческия свят на писателя. Постановката е съвместна продукция с програма „Христо Ботев“ на БНР и е наречена Документално студио на живо. Има защо – най-малкото, защото три пъти имаме шанса да чуем Валери Петров чрез автентични записи от Златния фонд на Българското национално радио. За което със сигурност „вина“ има Кирил Калев.

Спектакълът, който започна с песен по стих на Жак Превер, любимия поет на Валери Петров, е многопластов и жив, озвучен от френски шансони, аржентинско танго и Боб Диланово изпълнение от Калев, чиято е и музиката към „Хвърчащите хора“.

Сцената, превърната от създателите на спектакъла в уютен хол,

събра писателя Митко Новков, актрисата, журналистка и водеща на „Нощни птици“ по БНТ Искра Ангелова, сина на Радой Ралин Кин Стоянов и главния редактор на в. “Стършел“ Михаил Вешим, които  разказаха свои спомени от Валери Петров.

„Това е една книга, която аз не бях чел, а Ицко Финци ми я показа - "От иглу до кюнец". Това е може би единствената книга на Валери Петров с басни. И тук Ицко даде няколко прекрасни идеи как да структурираме един документален спектакъл за този многопосочен поет, писател, преводач“, каза Кирил Калев. „Идеята възникна в Драматургични форми на БНР, в нашата програма „Христо Ботев“, където драматурзите ме попитаха един път: защо не започнем да правим и на живо, това, което ние по радиото записваме. Митко Новков и Теодора Димова бяха на дъното на тази история и казаха: дай да излезем, да ни видят хората.“, каза още в началото Калев.

„Тази книга излезе две-три години преди той да почине. За мен това е блясък, защото с басните показа, че той е способен на свобода. Изведнъж ми се видя още по-модерен, абсурден и смислен. И по форма смешни, и по съдържание смешни, а и с морал, много неочаквана гледна точка.“, каза в началото на представлението Ицко Финци.

Оригинален докрай, спектакълът беше съпътстван от специално изработена програма с басните и с чудесни илюстрации от художника Георги Чаушов.

Този духовен празник едва ли можеше да стане, ако не беше територията на Сити Марк Арт Център. След като близо две десетилетия бившето кино „Левски“ тънеше в разруха, благодарение на инвеститорските амбиции на семейството на Теодора и Христо Кирови то се превърна в модерна сцена за култура, която вече има богат афиш и ред емблематични поставки. На 9 февруари зрителите могат да се срещнат и с творчеството още един голям български творец в постановката „Радой Ралин: Приятно ми е“.

Снимки: Авторът

 

Сподели в
 

Изданието е „Български радио преглед”. Появявало се по вестникарските будки всеки петък, а редакцията му се помещавала в центъра на София – на улица „Кърниградска” 18.

16.08.2018/18:30

Екипът на телевизия BiT излезе с открито писмо до институциите и медиите, в което алармира за тежкото състояние на медията, след като тя беше продадена в началото да годината

15.08.2018/11:23

Даниела Пенкова, която оглавява сайта, предлагащ документални филми по сериозни икономически и социални проблеми, написа гневен коментар по повод изтриването на видеото от социалната мрежа.

14.08.2018/21:35

Който е бил дете преди малко повечко от 50 години, ще се досети за какво ще стане дума. Тогава програмата на Радиото ни, което в ония времена бе само едно, започваше сутрин рано с минути за „Гимнастика” и с детското предаване „Бърборино”.

14.08.2018/21:27

Гаврил Белемезов, чиито корени са от елховcкия край, е сред хората,оставили значима следа в родната журналистика. За това припомня Добринка Костова, главен уредник в Етнографско-археологическия музей в Елхово.

06.08.2018/19:24

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 102 гости

Бързи връзки