Начало
 
 

Радиото излезе на сцената с „Хвърчащите хора“

01.02.2018 /17:20 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторите на проекта Кирил Калев и Ицко Финци.

Две години след откриването си, превърналият се в емблематично културно средище Сити Марк Арт Център изненада снощи с премиера на документалния спектакъл по текстове на Валери Петров „Хвърчащите хора“. Както се казва, радиото излезе на сцената.

Елегантността и духовният аристократизъм на създателите на спектакъла - неповторимия с актьорските и музикалните си умения  Ицко Финци и барда и директор на програма „Христо Ботев“ Кирил Калев - ги подтикваха да прехвърлят един на друг идеята за спектакъла.

Почитателите на Валери Петров, които бяха препълнили салона на Сити Марк Арт Център, имаха удоволствието не само да се насладят на стихоплетството на поета, но и да съпреживеят една малко известна страна от творчеството му  - неговите басни. През 2010 г. издателство "Захарий Стоянов" издава уникалната книга "От иглу до кюнец", с която увековечава Валери Петров и като... баснописец.

Басни са превърнати в спойката на спектакъла „Хвърчащите хора“,

в който музикалният и журналистически талант на Кирил Калев среща и допълва актьорския талант и виртуозното цигулково изпълнение на Ицко Финци. Освен тях в сценичната реализация участват още Мишо Шишков- син и Георги Величков.

Документалният спектакъл "Хвърчащите хора" включва басни, стихове, песни и предлага на зрителя и слушателя едно ново пътешествие в творческия свят на писателя. Постановката е съвместна продукция с програма „Христо Ботев“ на БНР и е наречена Документално студио на живо. Има защо – най-малкото, защото три пъти имаме шанса да чуем Валери Петров чрез автентични записи от Златния фонд на Българското национално радио. За което със сигурност „вина“ има Кирил Калев.

Спектакълът, който започна с песен по стих на Жак Превер, любимия поет на Валери Петров, е многопластов и жив, озвучен от френски шансони, аржентинско танго и Боб Диланово изпълнение от Калев, чиято е и музиката към „Хвърчащите хора“.

Сцената, превърната от създателите на спектакъла в уютен хол,

събра писателя Митко Новков, актрисата, журналистка и водеща на „Нощни птици“ по БНТ Искра Ангелова, сина на Радой Ралин Кин Стоянов и главния редактор на в. “Стършел“ Михаил Вешим, които  разказаха свои спомени от Валери Петров.

„Това е една книга, която аз не бях чел, а Ицко Финци ми я показа - "От иглу до кюнец". Това е може би единствената книга на Валери Петров с басни. И тук Ицко даде няколко прекрасни идеи как да структурираме един документален спектакъл за този многопосочен поет, писател, преводач“, каза Кирил Калев. „Идеята възникна в Драматургични форми на БНР, в нашата програма „Христо Ботев“, където драматурзите ме попитаха един път: защо не започнем да правим и на живо, това, което ние по радиото записваме. Митко Новков и Теодора Димова бяха на дъното на тази история и казаха: дай да излезем, да ни видят хората.“, каза още в началото Калев.

„Тази книга излезе две-три години преди той да почине. За мен това е блясък, защото с басните показа, че той е способен на свобода. Изведнъж ми се видя още по-модерен, абсурден и смислен. И по форма смешни, и по съдържание смешни, а и с морал, много неочаквана гледна точка.“, каза в началото на представлението Ицко Финци.

Оригинален докрай, спектакълът беше съпътстван от специално изработена програма с басните и с чудесни илюстрации от художника Георги Чаушов.

Този духовен празник едва ли можеше да стане, ако не беше територията на Сити Марк Арт Център. След като близо две десетилетия бившето кино „Левски“ тънеше в разруха, благодарение на инвеститорските амбиции на семейството на Теодора и Христо Кирови то се превърна в модерна сцена за култура, която вече има богат афиш и ред емблематични поставки. На 9 февруари зрителите могат да се срещнат и с творчеството още един голям български творец в постановката „Радой Ралин: Приятно ми е“.

Снимки: Авторът

 

Сподели в
 

На 24октомври от 17,30 ч. в клуб „Журналист“ в СБЖ ще бъде отбелязана 180-годишнина от рождението на големия български учен и патриот проф. Марин Дринов. Гост на събитието ще е неговият правнук д-р Владимир Сафронов-Дринов, който гостува в България по повод юбилейните тържества. Той ще представи новата си книга „Марин Дринов –Семейна летопис. 180-години от рождението му“.

23.10.2018/18:47

Известният журналист, тенесист, скиор и член на УС на СБЖ изненада всички ни, закръгляйки 70 години - подобен юбилей иглежда несъвместим с неговата продъжаваща да кипи енергия. Колегията от сърце му честити годишнината и очаква нови висини от винаги младежкия му дух!

23.10.2018/17:45

На 31 октомври ще отброим 40 дни, откакто си отиде Станини Асенова Дешева, родена на 13 февруари 1940 г. Тя посвети 25 години от живота си на БНР и „Детска редакция“ на програма „Христо Ботев“, беше част от екипа на кирило-методиевския вестник „За буквите“, раздаваше надежда и подкрепа и от Държавната агенция за българите в чужбина.

22.10.2018/18:08

Валери Добрев, дългогодишен журналист, фоторепортер и кинолюбител направи поредното си дарение на Историческия музей в Димитровград. Той предостави 18 диска с над 40 филма, заснети от него през различни години.

20.10.2018/16:27

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково бе домакин на представянето на книгата „Окото на залеза” от Иван Енчев, журналист и писател.

18.10.2018/18:24

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки