Начало
 
 

Радиото излезе на сцената с „Хвърчащите хора“

01.02.2018 /17:20 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторите на проекта Кирил Калев и Ицко Финци.

Две години след откриването си, превърналият се в емблематично културно средище Сити Марк Арт Център изненада снощи с премиера на документалния спектакъл по текстове на Валери Петров „Хвърчащите хора“. Както се казва, радиото излезе на сцената.

Елегантността и духовният аристократизъм на създателите на спектакъла - неповторимия с актьорските и музикалните си умения  Ицко Финци и барда и директор на програма „Христо Ботев“ Кирил Калев - ги подтикваха да прехвърлят един на друг идеята за спектакъла.

Почитателите на Валери Петров, които бяха препълнили салона на Сити Марк Арт Център, имаха удоволствието не само да се насладят на стихоплетството на поета, но и да съпреживеят една малко известна страна от творчеството му  - неговите басни. През 2010 г. издателство "Захарий Стоянов" издава уникалната книга "От иглу до кюнец", с която увековечава Валери Петров и като... баснописец.

Басни са превърнати в спойката на спектакъла „Хвърчащите хора“,

в който музикалният и журналистически талант на Кирил Калев среща и допълва актьорския талант и виртуозното цигулково изпълнение на Ицко Финци. Освен тях в сценичната реализация участват още Мишо Шишков- син и Георги Величков.

Документалният спектакъл "Хвърчащите хора" включва басни, стихове, песни и предлага на зрителя и слушателя едно ново пътешествие в творческия свят на писателя. Постановката е съвместна продукция с програма „Христо Ботев“ на БНР и е наречена Документално студио на живо. Има защо – най-малкото, защото три пъти имаме шанса да чуем Валери Петров чрез автентични записи от Златния фонд на Българското национално радио. За което със сигурност „вина“ има Кирил Калев.

Спектакълът, който започна с песен по стих на Жак Превер, любимия поет на Валери Петров, е многопластов и жив, озвучен от френски шансони, аржентинско танго и Боб Диланово изпълнение от Калев, чиято е и музиката към „Хвърчащите хора“.

Сцената, превърната от създателите на спектакъла в уютен хол,

събра писателя Митко Новков, актрисата, журналистка и водеща на „Нощни птици“ по БНТ Искра Ангелова, сина на Радой Ралин Кин Стоянов и главния редактор на в. “Стършел“ Михаил Вешим, които  разказаха свои спомени от Валери Петров.

„Това е една книга, която аз не бях чел, а Ицко Финци ми я показа - "От иглу до кюнец". Това е може би единствената книга на Валери Петров с басни. И тук Ицко даде няколко прекрасни идеи как да структурираме един документален спектакъл за този многопосочен поет, писател, преводач“, каза Кирил Калев. „Идеята възникна в Драматургични форми на БНР, в нашата програма „Христо Ботев“, където драматурзите ме попитаха един път: защо не започнем да правим и на живо, това, което ние по радиото записваме. Митко Новков и Теодора Димова бяха на дъното на тази история и казаха: дай да излезем, да ни видят хората.“, каза още в началото Калев.

„Тази книга излезе две-три години преди той да почине. За мен това е блясък, защото с басните показа, че той е способен на свобода. Изведнъж ми се видя още по-модерен, абсурден и смислен. И по форма смешни, и по съдържание смешни, а и с морал, много неочаквана гледна точка.“, каза в началото на представлението Ицко Финци.

Оригинален докрай, спектакълът беше съпътстван от специално изработена програма с басните и с чудесни илюстрации от художника Георги Чаушов.

Този духовен празник едва ли можеше да стане, ако не беше територията на Сити Марк Арт Център. След като близо две десетилетия бившето кино „Левски“ тънеше в разруха, благодарение на инвеститорските амбиции на семейството на Теодора и Христо Кирови то се превърна в модерна сцена за култура, която вече има богат афиш и ред емблематични поставки. На 9 февруари зрителите могат да се срещнат и с творчеството още един голям български творец в постановката „Радой Ралин: Приятно ми е“.

Снимки: Авторът

 

Сподели в
 

Организаторите на ежегодно провеждащия се на Острова на свободата Международен панаир на туризма осигуриха за журналистите наситена прогорама за опознаване на морските курорти и на културните, исторически и природни забележителности на провинция Виля Клара, откъдето е родом и новият кубински президент Мигел Диас-Канел

18.05.2018/05:49

„Ще продължим да сме с вас в исканията за достойно заплащане на труда ви и винаги ще отстояваме правата на всички медийни работници,” каза преседателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова пред музикантите от БНР, събрали се на протест пред НДК, докато вътре заседаваха лидерите на ЕС

17.05.2018/19:26

За взаимна подкрепа в реализирането на инициативите се споразумяха днес Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Съюзът на българските журналисти (СБЖ). Меморандумът за сътрудничество подписаха председателите на двете неправителствени организации генерал от резерва Златан Стойков и г-жа Снежана Тодорова.

17.05.2018/15:16

Протестът започва в 13 ч. край паметника с лъва, докато в НДК ще заседава срещата на върха ЕС-Западни Балкани, организирана от българското европредседателство. Музикантите държат лидерите на ЕС да чуят изпълненията им и да преценят дали професионализмът им отговаря на мизерното заплащане

17.05.2018/06:48

Нито един микрофон, нито една камера, нито един репортер от иначе многобройната ни гилдия не намери за необходимо да присъства на Втората национална конференция за медийна сигурност.

14.05.2018/21:04
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

На 3 май 2018 година – Световния ден на свободата на пресата (World Press Freedom Day), УС на Съюза на българските журналисти организира журналистическа дискусия на тема: „Кризата в медиите - криза в журналистиката!”. По този повод до участниците във форума отправи специално приветствие вицепрезидентът на Международната федерация на журналистите ДЖИМ БЮМЕЛА.

03.05.2018 /18:05

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 49 гости

Бързи връзки