Начало
 
 

Радиото излезе на сцената с „Хвърчащите хора“

01.02.2018 /17:20 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторите на проекта Кирил Калев и Ицко Финци.

Две години след откриването си, превърналият се в емблематично културно средище Сити Марк Арт Център изненада снощи с премиера на документалния спектакъл по текстове на Валери Петров „Хвърчащите хора“. Както се казва, радиото излезе на сцената.

Елегантността и духовният аристократизъм на създателите на спектакъла - неповторимия с актьорските и музикалните си умения  Ицко Финци и барда и директор на програма „Христо Ботев“ Кирил Калев - ги подтикваха да прехвърлят един на друг идеята за спектакъла.

Почитателите на Валери Петров, които бяха препълнили салона на Сити Марк Арт Център, имаха удоволствието не само да се насладят на стихоплетството на поета, но и да съпреживеят една малко известна страна от творчеството му  - неговите басни. През 2010 г. издателство "Захарий Стоянов" издава уникалната книга "От иглу до кюнец", с която увековечава Валери Петров и като... баснописец.

Басни са превърнати в спойката на спектакъла „Хвърчащите хора“,

в който музикалният и журналистически талант на Кирил Калев среща и допълва актьорския талант и виртуозното цигулково изпълнение на Ицко Финци. Освен тях в сценичната реализация участват още Мишо Шишков- син и Георги Величков.

Документалният спектакъл "Хвърчащите хора" включва басни, стихове, песни и предлага на зрителя и слушателя едно ново пътешествие в творческия свят на писателя. Постановката е съвместна продукция с програма „Христо Ботев“ на БНР и е наречена Документално студио на живо. Има защо – най-малкото, защото три пъти имаме шанса да чуем Валери Петров чрез автентични записи от Златния фонд на Българското национално радио. За което със сигурност „вина“ има Кирил Калев.

Спектакълът, който започна с песен по стих на Жак Превер, любимия поет на Валери Петров, е многопластов и жив, озвучен от френски шансони, аржентинско танго и Боб Диланово изпълнение от Калев, чиято е и музиката към „Хвърчащите хора“.

Сцената, превърната от създателите на спектакъла в уютен хол,

събра писателя Митко Новков, актрисата, журналистка и водеща на „Нощни птици“ по БНТ Искра Ангелова, сина на Радой Ралин Кин Стоянов и главния редактор на в. “Стършел“ Михаил Вешим, които  разказаха свои спомени от Валери Петров.

„Това е една книга, която аз не бях чел, а Ицко Финци ми я показа - "От иглу до кюнец". Това е може би единствената книга на Валери Петров с басни. И тук Ицко даде няколко прекрасни идеи как да структурираме един документален спектакъл за този многопосочен поет, писател, преводач“, каза Кирил Калев. „Идеята възникна в Драматургични форми на БНР, в нашата програма „Христо Ботев“, където драматурзите ме попитаха един път: защо не започнем да правим и на живо, това, което ние по радиото записваме. Митко Новков и Теодора Димова бяха на дъното на тази история и казаха: дай да излезем, да ни видят хората.“, каза още в началото Калев.

„Тази книга излезе две-три години преди той да почине. За мен това е блясък, защото с басните показа, че той е способен на свобода. Изведнъж ми се видя още по-модерен, абсурден и смислен. И по форма смешни, и по съдържание смешни, а и с морал, много неочаквана гледна точка.“, каза в началото на представлението Ицко Финци.

Оригинален докрай, спектакълът беше съпътстван от специално изработена програма с басните и с чудесни илюстрации от художника Георги Чаушов.

Този духовен празник едва ли можеше да стане, ако не беше територията на Сити Марк Арт Център. След като близо две десетилетия бившето кино „Левски“ тънеше в разруха, благодарение на инвеститорските амбиции на семейството на Теодора и Христо Кирови то се превърна в модерна сцена за култура, която вече има богат афиш и ред емблематични поставки. На 9 февруари зрителите могат да се срещнат и с творчеството още един голям български творец в постановката „Радой Ралин: Приятно ми е“.

Снимки: Авторът

 

Сподели в
 

По покана на председателя на СБЖ Снежана Тодорова гост на Съюза беше известната българистка и славистка, голям приятел на нашата страна, проф. Людмила Карпенко, преподавател в Самарския университет. Тя се срещна с български журналисти и сподели защо е предпочела да изучава български език и да учи студентите не само на него, а и да обичат нашата страна.

14.02.2019/16:34

На специална церемония димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” отличи петима свои читатели с почетното звание Посланик на книжовното средище.

13.02.2019/19:01

250 000 лв. са необходими, за да може корабът-светиня „Радецки“ да продължи да изпълнява историческата си мисия. Затова е организирана дарителска кампания. Като организация с мисия Съюзът на българските журналисти(СБЖ) подкрепи тази родолюбива инициатива на Гражданско сдружение „Енергийно бъдеще за България“ и Общонародната фондация „Христо Ботев“.

11.02.2019/16:43

Едно събитие в културния живот на България развълнува много хора, дори и тези, които не се докоснаха директно до него. И това е благодарение на родолюбивата инициатива на фондация „Ценности” с председател Антонина Стоянова. Иде реч за уникалната и завладяваща фотоизложба „България през стъклото на времето”, открита от 8 февруари до 7 април в зала 19 на Националната галерия Квадрат 500.

11.02.2019/15:14

Ново радио студио в Европейския парламент в Страсбург бе наречено на Антонио Мегалици и Бартош Неделски - двамата журналисти, загинали при атентата в града през декември миналата година.

11.02.2019/14:03

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки