Начало
 
 

Радиото излезе на сцената с „Хвърчащите хора“

01.02.2018 /17:20 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторите на проекта Кирил Калев и Ицко Финци.

Две години след откриването си, превърналият се в емблематично културно средище Сити Марк Арт Център изненада снощи с премиера на документалния спектакъл по текстове на Валери Петров „Хвърчащите хора“. Както се казва, радиото излезе на сцената.

Елегантността и духовният аристократизъм на създателите на спектакъла - неповторимия с актьорските и музикалните си умения  Ицко Финци и барда и директор на програма „Христо Ботев“ Кирил Калев - ги подтикваха да прехвърлят един на друг идеята за спектакъла.

Почитателите на Валери Петров, които бяха препълнили салона на Сити Марк Арт Център, имаха удоволствието не само да се насладят на стихоплетството на поета, но и да съпреживеят една малко известна страна от творчеството му  - неговите басни. През 2010 г. издателство "Захарий Стоянов" издава уникалната книга "От иглу до кюнец", с която увековечава Валери Петров и като... баснописец.

Басни са превърнати в спойката на спектакъла „Хвърчащите хора“,

в който музикалният и журналистически талант на Кирил Калев среща и допълва актьорския талант и виртуозното цигулково изпълнение на Ицко Финци. Освен тях в сценичната реализация участват още Мишо Шишков- син и Георги Величков.

Документалният спектакъл "Хвърчащите хора" включва басни, стихове, песни и предлага на зрителя и слушателя едно ново пътешествие в творческия свят на писателя. Постановката е съвместна продукция с програма „Христо Ботев“ на БНР и е наречена Документално студио на живо. Има защо – най-малкото, защото три пъти имаме шанса да чуем Валери Петров чрез автентични записи от Златния фонд на Българското национално радио. За което със сигурност „вина“ има Кирил Калев.

Спектакълът, който започна с песен по стих на Жак Превер, любимия поет на Валери Петров, е многопластов и жив, озвучен от френски шансони, аржентинско танго и Боб Диланово изпълнение от Калев, чиято е и музиката към „Хвърчащите хора“.

Сцената, превърната от създателите на спектакъла в уютен хол,

събра писателя Митко Новков, актрисата, журналистка и водеща на „Нощни птици“ по БНТ Искра Ангелова, сина на Радой Ралин Кин Стоянов и главния редактор на в. “Стършел“ Михаил Вешим, които  разказаха свои спомени от Валери Петров.

„Това е една книга, която аз не бях чел, а Ицко Финци ми я показа - "От иглу до кюнец". Това е може би единствената книга на Валери Петров с басни. И тук Ицко даде няколко прекрасни идеи как да структурираме един документален спектакъл за този многопосочен поет, писател, преводач“, каза Кирил Калев. „Идеята възникна в Драматургични форми на БНР, в нашата програма „Христо Ботев“, където драматурзите ме попитаха един път: защо не започнем да правим и на живо, това, което ние по радиото записваме. Митко Новков и Теодора Димова бяха на дъното на тази история и казаха: дай да излезем, да ни видят хората.“, каза още в началото Калев.

„Тази книга излезе две-три години преди той да почине. За мен това е блясък, защото с басните показа, че той е способен на свобода. Изведнъж ми се видя още по-модерен, абсурден и смислен. И по форма смешни, и по съдържание смешни, а и с морал, много неочаквана гледна точка.“, каза в началото на представлението Ицко Финци.

Оригинален докрай, спектакълът беше съпътстван от специално изработена програма с басните и с чудесни илюстрации от художника Георги Чаушов.

Този духовен празник едва ли можеше да стане, ако не беше територията на Сити Марк Арт Център. След като близо две десетилетия бившето кино „Левски“ тънеше в разруха, благодарение на инвеститорските амбиции на семейството на Теодора и Христо Кирови то се превърна в модерна сцена за култура, която вече има богат афиш и ред емблематични поставки. На 9 февруари зрителите могат да се срещнат и с творчеството още един голям български творец в постановката „Радой Ралин: Приятно ми е“.

Снимки: Авторът

 

Сподели в
 

Излезе от печат книгата „Манастирът“ Св. Атанасий Велики“ – перла в короната на стара Европа“. Духовната обител се намира край чирпанското село Злаатна ливада.

21.02.2018/16:43

В деня, в който България отдаде дължимата си почит към Апостола Левски, в пресклуб „Журналист“ в СБЖ пък беше припомнено делото на друго едно голямо име – американския журналист Джанюариъс Алойшиъс Макгахан. Със съвместната инициатива на СБЖ и Съюза на свободните писатели беше сложено началото на поредицата от инициативи, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България.

20.02.2018/17:45

„Аз снимам природата” е темата на регионален ученически конкурс за фотография, организиран тази година от РИОСВ - Хасково по повод Международния ден на Земята- 22 април.

18.02.2018/19:49

Двайсет лета вече на древната римска улица край Източната порта на Сердика, и това е истина, се намира Клубът на фоторепортерите и фотографите в България, който за мнозина е несамо мястото, където могат да изпият чаша - ароматно кафе и да разменят няколко лакърдии къде за фотожурналистиката, къде за живота изобщо, но там могат да се видят творбите на много известни майстори на обектива, разказващи за живота по света и у нас. Както казват всички, които не са безразлични към „орловото гнездо“ на фоторепортерите, Клубът е в Бермудския триъгълник на властта – МС, президенство и парламент.

17.02.2018/15:41

Когато говорим за фалшиви новини - термин превърнал се в бестселър за 2017 г. според Collins Language, често забравяме, че борбата с тях е по-важна отколкото самите те. В тази битка участват различни субекти, но не малък е и приносът на специализираните в този вид дейност платформи. Доколко ефективни са техните усилия показва уникално изследване.

16.02.2018/07:24

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

Българските данъкоплатци ще трябва да платят от джоба си за дързостта на един водещ да размахва среден пръст от екрана на националната телевизия

15.02.2018 /18:38 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки