Начало
 
 

Настъпването на Китайската Нова година ще бъде отпразнувано и в София

06.02.2018 /20:52 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Настъпва Годината на жълтото куче - според китайския Лунен календар

На 11 и 12 февруари т. г. жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на цяла поредица от събития по повод празника, с който се посреща и настъпването на пролетта. Те са организирани от Китайския културен център в София в партньорство със Столична община.

„Пролетният празник (Китайската Нова година) е най-важният празник за китайския народ, той носи в себе си най-ценните традиции: красивия обичай за събиране на семейството, сбогуване със старото и посрещане на новото, пожелания за бъдещето. За Китайския културен център в София е чест заедно със Столична община да разкрият пред българската общественост  празничната атмосфера на благополучие и късмет”, казва по този повод директорът на Китайския културен център в София г-н Ту Сюе-сон.

Според  китайския календар „Годината на Кучето” настъпва в нощта на 15 срещу 16 февруари 2018 година. За да могат жителите и гостите на София да опознаят по-добре и да се почувстват съпричастни с китайските традиции и обичаи, в идващите неделя и понеделник  - на 11 и 12 февруари, ще бъдат организирани няколко безплатни публични събития.

В неделя, 11 февруари, от 13:00 до 16:00 ч. гостуващи  китайски изпълнители ще представят в Античния комплекс „Сердика” (под стъкления купол на „Ларгото”), атрактивна и разнообразна шоу-програма, включваща песни, танци и музика. Интерактивни арт-работилници ще дадат възможност да се опознаят традиционни китайски занаяти като изрязване на силуети от хартия, китайска бродерия, изработване на фигурки от тесто, оформяне на  плетеници с палмови листа и много други китайски традиционни  празнични предмети.

В понеделник, 12 февруари, от 17:00 до 20:00 ч. „София Ринг мол” ще посрещне посетителите си с поредица от  изненади и забавления,  които ще покажат как китайците посрещат „Веселата Нова година”.

От името на Столична община, партньор на Китайския културен център в организирането на тържествата, директорът на Дирекция „Култура”  г-жа  Биляна Генова, отправя следното приветствие: „Скъпи приятели, за мен е удоволствие да Ви поздравя с настъпването на Китайската Нова година! Радвам се, че скоро след своето окриване Китайският културен център в София стартира с инициатива, която ще покаже на българската публика традиции от китайската култура, ще ни разкрие магията и чара на източните изкуства, които са все по-интригуващи за европейците. За нас от дирекция „Култура” на Столична община е радост да бъдем партньори в реализирането на празничните събития в сърцето на града ни, сред останките от българската история. Вярвам, че ще реализираме много съвместни проекти в областта на културата и ще се радваме на активно партньорство с Китайският културен център, за да покажем на столичани и гостите на града ни красотата на китайската култура. Здрава и щастлива Нова година!”

В чест на „Годината на Кучето” Китайският културен център в София  е предвидил и друга изненада: всеки, който се абонира за получаването на информация за организираните от центъра събития, ще получи шанс да спечели ваучер за китайски ресторант на стойност 50 лева. От регистриралите се ще бъдат избрани десет щастливи победители.

За повече информация и допълнителни въпроси можете да пишете на електронната поща на Китайския културен център в София: cccsofia2017@gmail.com.

 

Сподели в
 

Кметът на Плевен Георг Спартански замина днес за Москва, като член на официалната делегация, придружаваща президента на Република България Румен Радев при официалната му визита в руската столица по покана на президента на Русия Владимир Путин.

21.05.2018/14:54

В навечерието на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - областният управител на Хасково Станислав Дечев инициира кампания „Език свещен …”.

21.05.2018/08:13

Изложбата-живопис „Духовни ценности“ е открита от Андреас Михалидис, генерален секретар на Интерпарламентарната асамблея по православие, в зала „РОС-АРТ“ на хотел „Ростов“ в присъствието на делегация от Интерпарламентарната асамблея по православие и журналисти.

20.05.2018/22:12

Плевенският художниик-авангардист Деян Павлов-Джими представи своята гутенбергова преса и в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" в София, съобщи самият той в социалните мрежи.

19.05.2018/21:44

В навечерието на Празника на славянската писменост Театър „Българска армия” (ТВА) ще проведе второто издание на кампанията, като дарителите ще получат 50 процента отстъпка за постановка по избор през май и юни.

18.05.2018/16:24
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

На 3 май 2018 година – Световния ден на свободата на пресата (World Press Freedom Day), УС на Съюза на българските журналисти организира журналистическа дискусия на тема: „Кризата в медиите - криза в журналистиката!”. По този повод до участниците във форума отправи специално приветствие вицепрезидентът на Международната федерация на журналистите ДЖИМ БЮМЕЛА.

03.05.2018 /18:05

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 49 гости

Бързи връзки