Начало
 
 

Настъпването на Китайската Нова година ще бъде отпразнувано и в София

06.02.2018 /20:52 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Настъпва Годината на жълтото куче - според китайския Лунен календар

На 11 и 12 февруари т. г. жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на цяла поредица от събития по повод празника, с който се посреща и настъпването на пролетта. Те са организирани от Китайския културен център в София в партньорство със Столична община.

„Пролетният празник (Китайската Нова година) е най-важният празник за китайския народ, той носи в себе си най-ценните традиции: красивия обичай за събиране на семейството, сбогуване със старото и посрещане на новото, пожелания за бъдещето. За Китайския културен център в София е чест заедно със Столична община да разкрият пред българската общественост  празничната атмосфера на благополучие и късмет”, казва по този повод директорът на Китайския културен център в София г-н Ту Сюе-сон.

Според  китайския календар „Годината на Кучето” настъпва в нощта на 15 срещу 16 февруари 2018 година. За да могат жителите и гостите на София да опознаят по-добре и да се почувстват съпричастни с китайските традиции и обичаи, в идващите неделя и понеделник  - на 11 и 12 февруари, ще бъдат организирани няколко безплатни публични събития.

В неделя, 11 февруари, от 13:00 до 16:00 ч. гостуващи  китайски изпълнители ще представят в Античния комплекс „Сердика” (под стъкления купол на „Ларгото”), атрактивна и разнообразна шоу-програма, включваща песни, танци и музика. Интерактивни арт-работилници ще дадат възможност да се опознаят традиционни китайски занаяти като изрязване на силуети от хартия, китайска бродерия, изработване на фигурки от тесто, оформяне на  плетеници с палмови листа и много други китайски традиционни  празнични предмети.

В понеделник, 12 февруари, от 17:00 до 20:00 ч. „София Ринг мол” ще посрещне посетителите си с поредица от  изненади и забавления,  които ще покажат как китайците посрещат „Веселата Нова година”.

От името на Столична община, партньор на Китайския културен център в организирането на тържествата, директорът на Дирекция „Култура”  г-жа  Биляна Генова, отправя следното приветствие: „Скъпи приятели, за мен е удоволствие да Ви поздравя с настъпването на Китайската Нова година! Радвам се, че скоро след своето окриване Китайският културен център в София стартира с инициатива, която ще покаже на българската публика традиции от китайската култура, ще ни разкрие магията и чара на източните изкуства, които са все по-интригуващи за европейците. За нас от дирекция „Култура” на Столична община е радост да бъдем партньори в реализирането на празничните събития в сърцето на града ни, сред останките от българската история. Вярвам, че ще реализираме много съвместни проекти в областта на културата и ще се радваме на активно партньорство с Китайският културен център, за да покажем на столичани и гостите на града ни красотата на китайската култура. Здрава и щастлива Нова година!”

В чест на „Годината на Кучето” Китайският културен център в София  е предвидил и друга изненада: всеки, който се абонира за получаването на информация за организираните от центъра събития, ще получи шанс да спечели ваучер за китайски ресторант на стойност 50 лева. От регистриралите се ще бъдат избрани десет щастливи победители.

За повече информация и допълнителни въпроси можете да пишете на електронната поща на Китайския културен център в София: cccsofia2017@gmail.com.

 

Сподели в
 

Генералният директор на БТА Максим Минчев ще представи на 21 февруари в Кърджали книгата „Соломон Паси - статии, мнения, коментари, интервюта - извън протокола", чийто съставител и редактор е самият той.

21.02.2018/09:02

В Историческия музей в Панагюрище ще се проведе среща с проф. Христо Пимпирев и Гергана Лаптева, на която двамата ще представят новите си книги – „Антарктида – Студеният юг“ и алманахът „Непознатата Южна земя – Terra Australis Incognita.

21.02.2018/08:41

С изпълнение на проф. Венцислав Николов и неговата ученичка Габриела Калоянова на две чела на една прекрасна соната – така нетрадиционно започна представянето на проекта „Обединени в изкуството“ на Сити Марк Арт Център. Или по думите на Христо Киров – собственик и ръководител на центъра –„Това е шарената черга на българското изкуство, с което можем да се гордеем“.

20.02.2018/17:45

Над 30 известни български писатели от различни поколения - от Антон Дончев до Алек Попов, Георги Господинов и Милен Русков, се обърнаха с отворено писмо към парламента и Министерството на културата, за да поискат ефективна законова уредба за репрографските си права и възнагражденията си от отдадени под наем книги. Става дума за събиране на отчисления от книгите, отдавани от библиотеки, както и от фотокопирането на произведения, обект на авторското право.

20.02.2018/16:31

Посланикът на РФ у нас Анатолий Макаров, генералният консул на Русия в Русе А. Громов и аташето по въпросите на отбраната полковник В. Авдеев,взеха участие в отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България, което се състоя в старата българска столица Велико Търново.

17.02.2018/14:17

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

Българските данъкоплатци ще трябва да платят от джоба си за дързостта на един водещ да размахва среден пръст от екрана на националната телевизия

15.02.2018 /18:38 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки