Начало
 
 

Настъпването на Китайската Нова година ще бъде отпразнувано и в София

06.02.2018 /20:52 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Настъпва Годината на жълтото куче - според китайския Лунен календар

На 11 и 12 февруари т. г. жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на цяла поредица от събития по повод празника, с който се посреща и настъпването на пролетта. Те са организирани от Китайския културен център в София в партньорство със Столична община.

„Пролетният празник (Китайската Нова година) е най-важният празник за китайския народ, той носи в себе си най-ценните традиции: красивия обичай за събиране на семейството, сбогуване със старото и посрещане на новото, пожелания за бъдещето. За Китайския културен център в София е чест заедно със Столична община да разкрият пред българската общественост  празничната атмосфера на благополучие и късмет”, казва по този повод директорът на Китайския културен център в София г-н Ту Сюе-сон.

Според  китайския календар „Годината на Кучето” настъпва в нощта на 15 срещу 16 февруари 2018 година. За да могат жителите и гостите на София да опознаят по-добре и да се почувстват съпричастни с китайските традиции и обичаи, в идващите неделя и понеделник  - на 11 и 12 февруари, ще бъдат организирани няколко безплатни публични събития.

В неделя, 11 февруари, от 13:00 до 16:00 ч. гостуващи  китайски изпълнители ще представят в Античния комплекс „Сердика” (под стъкления купол на „Ларгото”), атрактивна и разнообразна шоу-програма, включваща песни, танци и музика. Интерактивни арт-работилници ще дадат възможност да се опознаят традиционни китайски занаяти като изрязване на силуети от хартия, китайска бродерия, изработване на фигурки от тесто, оформяне на  плетеници с палмови листа и много други китайски традиционни  празнични предмети.

В понеделник, 12 февруари, от 17:00 до 20:00 ч. „София Ринг мол” ще посрещне посетителите си с поредица от  изненади и забавления,  които ще покажат как китайците посрещат „Веселата Нова година”.

От името на Столична община, партньор на Китайския културен център в организирането на тържествата, директорът на Дирекция „Култура”  г-жа  Биляна Генова, отправя следното приветствие: „Скъпи приятели, за мен е удоволствие да Ви поздравя с настъпването на Китайската Нова година! Радвам се, че скоро след своето окриване Китайският културен център в София стартира с инициатива, която ще покаже на българската публика традиции от китайската култура, ще ни разкрие магията и чара на източните изкуства, които са все по-интригуващи за европейците. За нас от дирекция „Култура” на Столична община е радост да бъдем партньори в реализирането на празничните събития в сърцето на града ни, сред останките от българската история. Вярвам, че ще реализираме много съвместни проекти в областта на културата и ще се радваме на активно партньорство с Китайският културен център, за да покажем на столичани и гостите на града ни красотата на китайската култура. Здрава и щастлива Нова година!”

В чест на „Годината на Кучето” Китайският културен център в София  е предвидил и друга изненада: всеки, който се абонира за получаването на информация за организираните от центъра събития, ще получи шанс да спечели ваучер за китайски ресторант на стойност 50 лева. От регистриралите се ще бъдат избрани десет щастливи победители.

За повече информация и допълнителни въпроси можете да пишете на електронната поща на Китайския културен център в София: cccsofia2017@gmail.com.

 

Сподели в
 

Малцина за съжаление знаят, че първият революционен комитет, създаден от Васил Левски е бил в Плевен. Тази година се навършват 150 години от създаването на първия частен революционен комитет на Дякона в страната. Той е основан в дома на плевенчанина Анастас поп Хинов през далечната 1869 г.

13.02.2019/18:35

Читалище „Искрица 1901″ в село Скобелево, община Димитровград, обяви национален конкурс за поезия, посветен на 105 години от смъртта на великия български поет Пейо Яворов.

12.02.2019/18:36

Областна администрация във Враца стартира подготовката и организацията на ежегодния Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета - Козлодуй - Околчица”.

11.02.2019/18:42

На 8 февруари в Дома на руската диаспора „Александър Солженицин” в Москва се състоя кръгла маса, чиято тема беше „Руско-турската война 1877-1878 в историята и съдбата на Югоизточна Европа”, посветена на подготовката на тазгодишното отбелязване на събитието и 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Русия и България, както и във връзка със 140-годишнината от сключването на Константинополския мир.

11.02.2019/17:50

От 11 до 15 февруари 2019 г. у нас ще се проведе широкомащабна презентация „Добре дошли в Русия!”. Кампанията ще се проведе в 5 града на България: София (11 февруари), Пловдив (12 февруари), Сливен (12 февруари), Варна (14, 15 февруари) и Бургас (13 февруари).

08.02.2019/18:17

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки