Начало
 
 

Настъпването на Китайската Нова година ще бъде отпразнувано и в София

06.02.2018 /20:52 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Настъпва Годината на жълтото куче - според китайския Лунен календар

На 11 и 12 февруари т. г. жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на цяла поредица от събития по повод празника, с който се посреща и настъпването на пролетта. Те са организирани от Китайския културен център в София в партньорство със Столична община.

„Пролетният празник (Китайската Нова година) е най-важният празник за китайския народ, той носи в себе си най-ценните традиции: красивия обичай за събиране на семейството, сбогуване със старото и посрещане на новото, пожелания за бъдещето. За Китайския културен център в София е чест заедно със Столична община да разкрият пред българската общественост  празничната атмосфера на благополучие и късмет”, казва по този повод директорът на Китайския културен център в София г-н Ту Сюе-сон.

Според  китайския календар „Годината на Кучето” настъпва в нощта на 15 срещу 16 февруари 2018 година. За да могат жителите и гостите на София да опознаят по-добре и да се почувстват съпричастни с китайските традиции и обичаи, в идващите неделя и понеделник  - на 11 и 12 февруари, ще бъдат организирани няколко безплатни публични събития.

В неделя, 11 февруари, от 13:00 до 16:00 ч. гостуващи  китайски изпълнители ще представят в Античния комплекс „Сердика” (под стъкления купол на „Ларгото”), атрактивна и разнообразна шоу-програма, включваща песни, танци и музика. Интерактивни арт-работилници ще дадат възможност да се опознаят традиционни китайски занаяти като изрязване на силуети от хартия, китайска бродерия, изработване на фигурки от тесто, оформяне на  плетеници с палмови листа и много други китайски традиционни  празнични предмети.

В понеделник, 12 февруари, от 17:00 до 20:00 ч. „София Ринг мол” ще посрещне посетителите си с поредица от  изненади и забавления,  които ще покажат как китайците посрещат „Веселата Нова година”.

От името на Столична община, партньор на Китайския културен център в организирането на тържествата, директорът на Дирекция „Култура”  г-жа  Биляна Генова, отправя следното приветствие: „Скъпи приятели, за мен е удоволствие да Ви поздравя с настъпването на Китайската Нова година! Радвам се, че скоро след своето окриване Китайският културен център в София стартира с инициатива, която ще покаже на българската публика традиции от китайската култура, ще ни разкрие магията и чара на източните изкуства, които са все по-интригуващи за европейците. За нас от дирекция „Култура” на Столична община е радост да бъдем партньори в реализирането на празничните събития в сърцето на града ни, сред останките от българската история. Вярвам, че ще реализираме много съвместни проекти в областта на културата и ще се радваме на активно партньорство с Китайският културен център, за да покажем на столичани и гостите на града ни красотата на китайската култура. Здрава и щастлива Нова година!”

В чест на „Годината на Кучето” Китайският културен център в София  е предвидил и друга изненада: всеки, който се абонира за получаването на информация за организираните от центъра събития, ще получи шанс да спечели ваучер за китайски ресторант на стойност 50 лева. От регистриралите се ще бъдат избрани десет щастливи победители.

За повече информация и допълнителни въпроси можете да пишете на електронната поща на Китайския културен център в София: cccsofia2017@gmail.com.

 

Сподели в
 

И ако някои организират молитвени или работни закуски, по идея на ръководителя на представителството на Россътрудничество в България и директор на РКИЦ Павел Журавльов там с голям ентусиазъм сложиха началото на неформални срещи с представители на медиите, където от страна на РКИЦ имат желание да се обсъждат важни моменти от работата в представителството и предстоящите изяви на Центъра.

16.08.2018/16:41

За него знаех още преди година, че се бори с коварна болест, но някак си и аз като всички, които го познават и обичат, вярвах, че ще я победи. Та нали неговите герои в много и трудни ситуации излизаха победители. Но ето че дойде ужасната новина, че Едуард Успенски, писателят с детската усмивка, вече не е между нас. Заминал си е завинаги. Прекрачил 80-те лета.

15.08.2018/20:45

Британският фотограф Дейвид Кингстън представи своите "Случки от улицата" в първата си изложба у нас в Музея на фотографията в Казанлък, информира ArtPrice.

15.08.2018/18:51

Кинофестът ще се състои в София и Варна. Проектът се реализира в рамките на международното културно сътрудничество в областта на киното между Руската Федерация и Република България. Пресконференцията с делегацията на руските кинематографисти ще е в РКИЦ на 22 август от 15 часа.

15.08.2018/12:18

„На щипка”. Така е озаглавена организираната от великотърновската фотографка Марина Чамуркова изложба на участниците в първата детска фотошкола във Велико Търново.

15.08.2018/09:03

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 104 гости

Бързи връзки