Начало
 
 

Н. Пр. Ориета Капони: Истината е отговорът на Венецуела срещу медийната война

06.02.2018 /20:06 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Ориета Капони (в средата) разказа подробно за обстановката във Венецуела. Вдясно са посланиците на Палестина и Куба. Снимка: Къдринка Къдринова

Венецуелската посланичка подробно запозна журналисти, общественици, интелектуалци и дипломати с обстановката в родината си в навечерието на решаващите президентски избори. Така у нас бе отбелязан венецуелският празник - Денят на достойнството

Оживен интерес предизвика организираната от посолството на Венецуела у нас среща-разговор по повод отбелязвания в тази страна на 4 февруари Ден на достойнството. В подробно експозе по темата венецуелската посланичка Н. Пр. Ориета Капони се спря както на историческия повод за празника, така и на конкретната вътрешна и международна обстановка в родината й в навечерието на предстоящите президентски избори там.

Събитието, състояло се в Руския културно-информационен център в София, събра много активисти на Асоциацията за приятелство „България- Венецуела”, общественици, журналисти, интелектуалци, а също така и чуждестранни посланици и дипломати.

„Истинате е отговорът на Венецуела срещу фалшивите новини, срещу медийната война, която се води срещу нас,” подчерта Н. Пр. Ориета Капони в изказването си. Тя отбеляза, че причините за сложните условия в страната й съзнателно се изопачават и се премълчават, за да се изкара виновно правтелството, а не Съединените щати, които се стремят да го свалят от власт чрез иконимическо задушаване, за да ликвидират венецуелския пример за алтернативно обществено развитие.

Посланичката се спря на последствията на американската санкционна политика спрямо страната й, като посочи, че едно от тях е например блокирането в рамкитте на международни банкови институции на над 3 милиарда долара венесуелски държавни средства, предназначени за закупуване на храни и лекарства. Н. Пр. Ориета Капони изрази съжаление, че и ЕС е решил да следва американската политика спрямо Венецуела, също прилагайки свои санкции.

Представителката на Каракас у нас информира подробно и за процеса на диалог между венецуелското правителство и опозицията, както и за подготовката на президентските избори в страната, които трябва да се състоят до края на април т.г.

Припомнена беше също историческата роля на покойния президент Уго Чавес за разгръщането на Боливарската революция в страната и на прилаганите от нея социални програми. Част от пътя на Чавес към преобразяване на Венецуела е и датата 4 февруари 1992 г., дала повод за празника Ден на достойнството.

На тази дата още като подполковник от парашутните войски Чавес повежда военен бунт срещу довелото до масово обедняване и до сурови репресии управление на тогавашния президент Карлос Андрес Перес. Бунтът придължава само един ден. След като се убеждава, че не това е пътят на промяната, Чавес поема цялата отговорност и отива в затвора. По време на двегодишния престой там доизгражда идейната система на Боливарското движение и трасира курс към мирна смянана системата, чрез избори и демократични механизми.

През 1994 г. президентът Перес е отстранен от парламента с импийчмънт, а новото ръководство на страната помилва Чавес и той излиза на свобода, включвайки се активно в политическия живот. А на президентските избори през 1998 г. побеждава с обещанието да промени страната. И наистина го постига. Преломната в траекторията на тази мирна революция дата 4 февруари е обявена за Ден на достойнството.

На проявата, отбелязала сега в София този венесуелски празник, свои впечатления от родината на Чавес споделиха и посещавалите я в различни години журналисти Къдринка Къдринова и Минчо Христов.

Минчо Христов, който като депутат в Народното събрание на два пъти е бил и наблюдател на избори във Венесуела, е имал и шанса пряко да общува с Уго Чавес, оставайки силно развълнуван от неговата скромност, непосредственост и интерес към политическия опит на страните от Източна Европа.

Сподели в
 

Шедьовърът на италианския композитор Джоакино Росини „Стабат матер“ ще прозвучи в зала „България“ на 24 октомври от 19 ч. в изпълнение на Плевенската филхармония и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, съобщи директорът й Любомир Дяковски.

23.10.2018/16:46

Култовата постановка "Господа, другари, pichove и дами" на режисьора Димо Дешев от Драматично-кукления театър „Иван Радоев” в Плевен бе отличена на 6-ото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър със Специалната награда за актьорски екип.

16.10.2018/18:23

Отличието бе връчено на голямата певица от председателя на Съюза на музикалните и танцови дейци Станислав Почекански по време на провеждането на песенните фестиали „Сребърни чучулиги” и „Альоша”

15.10.2018/20:45

На 24 октомври 2018 г. Столична библиотека закръгля девет десетилетия от създаването си. По този повод тя предлага на всички софиянци и гости на столицата да станат част от богата културна програма.

15.10.2018/18:14

През далечната 1933 г. професионалният историк акад. Юрдан Трифонов публикува своето фундаментално и цитирано и до днес съчинение „История на града Плевен до Освободителната война”.

13.10.2018/20:55

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки