Начало
 
 

Н. Пр. Ориета Капони: Истината е отговорът на Венецуела срещу медийната война

06.02.2018 /20:06 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Ориета Капони (в средата) разказа подробно за обстановката във Венецуела. Вдясно са посланиците на Палестина и Куба. Снимка: Къдринка Къдринова

Венецуелската посланичка подробно запозна журналисти, общественици, интелектуалци и дипломати с обстановката в родината си в навечерието на решаващите президентски избори. Така у нас бе отбелязан венецуелският празник - Денят на достойнството

Оживен интерес предизвика организираната от посолството на Венецуела у нас среща-разговор по повод отбелязвания в тази страна на 4 февруари Ден на достойнството. В подробно експозе по темата венецуелската посланичка Н. Пр. Ориета Капони се спря както на историческия повод за празника, така и на конкретната вътрешна и международна обстановка в родината й в навечерието на предстоящите президентски избори там.

Събитието, състояло се в Руския културно-информационен център в София, събра много активисти на Асоциацията за приятелство „България- Венецуела”, общественици, журналисти, интелектуалци, а също така и чуждестранни посланици и дипломати.

„Истинате е отговорът на Венецуела срещу фалшивите новини, срещу медийната война, която се води срещу нас,” подчерта Н. Пр. Ориета Капони в изказването си. Тя отбеляза, че причините за сложните условия в страната й съзнателно се изопачават и се премълчават, за да се изкара виновно правтелството, а не Съединените щати, които се стремят да го свалят от власт чрез иконимическо задушаване, за да ликвидират венецуелския пример за алтернативно обществено развитие.

Посланичката се спря на последствията на американската санкционна политика спрямо страната й, като посочи, че едно от тях е например блокирането в рамкитте на международни банкови институции на над 3 милиарда долара венесуелски държавни средства, предназначени за закупуване на храни и лекарства. Н. Пр. Ориета Капони изрази съжаление, че и ЕС е решил да следва американската политика спрямо Венецуела, също прилагайки свои санкции.

Представителката на Каракас у нас информира подробно и за процеса на диалог между венецуелското правителство и опозицията, както и за подготовката на президентските избори в страната, които трябва да се състоят до края на април т.г.

Припомнена беше също историческата роля на покойния президент Уго Чавес за разгръщането на Боливарската революция в страната и на прилаганите от нея социални програми. Част от пътя на Чавес към преобразяване на Венецуела е и датата 4 февруари 1992 г., дала повод за празника Ден на достойнството.

На тази дата още като подполковник от парашутните войски Чавес повежда военен бунт срещу довелото до масово обедняване и до сурови репресии управление на тогавашния президент Карлос Андрес Перес. Бунтът придължава само един ден. След като се убеждава, че не това е пътят на промяната, Чавес поема цялата отговорност и отива в затвора. По време на двегодишния престой там доизгражда идейната система на Боливарското движение и трасира курс към мирна смянана системата, чрез избори и демократични механизми.

През 1994 г. президентът Перес е отстранен от парламента с импийчмънт, а новото ръководство на страната помилва Чавес и той излиза на свобода, включвайки се активно в политическия живот. А на президентските избори през 1998 г. побеждава с обещанието да промени страната. И наистина го постига. Преломната в траекторията на тази мирна революция дата 4 февруари е обявена за Ден на достойнството.

На проявата, отбелязала сега в София този венесуелски празник, свои впечатления от родината на Чавес споделиха и посещавалите я в различни години журналисти Къдринка Къдринова и Минчо Христов.

Минчо Христов, който като депутат в Народното събрание на два пъти е бил и наблюдател на избори във Венесуела, е имал и шанса пряко да общува с Уго Чавес, оставайки силно развълнуван от неговата скромност, непосредственост и интерес към политическия опит на страните от Източна Европа.

Сподели в
 

И ако някои организират молитвени или работни закуски, по идея на ръководителя на представителството на Россътрудничество в България и директор на РКИЦ Павел Журавльов там с голям ентусиазъм сложиха началото на неформални срещи с представители на медиите, където от страна на РКИЦ имат желание да се обсъждат важни моменти от работата в представителството и предстоящите изяви на Центъра.

16.08.2018/16:41

За него знаех още преди година, че се бори с коварна болест, но някак си и аз като всички, които го познават и обичат, вярвах, че ще я победи. Та нали неговите герои в много и трудни ситуации излизаха победители. Но ето че дойде ужасната новина, че Едуард Успенски, писателят с детската усмивка, вече не е между нас. Заминал си е завинаги. Прекрачил 80-те лета.

15.08.2018/20:45

Британският фотограф Дейвид Кингстън представи своите "Случки от улицата" в първата си изложба у нас в Музея на фотографията в Казанлък, информира ArtPrice.

15.08.2018/18:51

Кинофестът ще се състои в София и Варна. Проектът се реализира в рамките на международното културно сътрудничество в областта на киното между Руската Федерация и Република България. Пресконференцията с делегацията на руските кинематографисти ще е в РКИЦ на 22 август от 15 часа.

15.08.2018/12:18

„На щипка”. Така е озаглавена организираната от великотърновската фотографка Марина Чамуркова изложба на участниците в първата детска фотошкола във Велико Търново.

15.08.2018/09:03

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 104 гости

Бързи връзки