Начало
 
 

Н. Пр. Ориета Капони: Истината е отговорът на Венецуела срещу медийната война

06.02.2018 /20:06 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Ориета Капони (в средата) разказа подробно за обстановката във Венецуела. Вдясно са посланиците на Палестина и Куба. Снимка: Къдринка Къдринова

Венецуелската посланичка подробно запозна журналисти, общественици, интелектуалци и дипломати с обстановката в родината си в навечерието на решаващите президентски избори. Така у нас бе отбелязан венецуелският празник - Денят на достойнството

Оживен интерес предизвика организираната от посолството на Венецуела у нас среща-разговор по повод отбелязвания в тази страна на 4 февруари Ден на достойнството. В подробно експозе по темата венецуелската посланичка Н. Пр. Ориета Капони се спря както на историческия повод за празника, така и на конкретната вътрешна и международна обстановка в родината й в навечерието на предстоящите президентски избори там.

Събитието, състояло се в Руския културно-информационен център в София, събра много активисти на Асоциацията за приятелство „България- Венецуела”, общественици, журналисти, интелектуалци, а също така и чуждестранни посланици и дипломати.

„Истинате е отговорът на Венецуела срещу фалшивите новини, срещу медийната война, която се води срещу нас,” подчерта Н. Пр. Ориета Капони в изказването си. Тя отбеляза, че причините за сложните условия в страната й съзнателно се изопачават и се премълчават, за да се изкара виновно правтелството, а не Съединените щати, които се стремят да го свалят от власт чрез иконимическо задушаване, за да ликвидират венецуелския пример за алтернативно обществено развитие.

Посланичката се спря на последствията на американската санкционна политика спрямо страната й, като посочи, че едно от тях е например блокирането в рамкитте на международни банкови институции на над 3 милиарда долара венесуелски държавни средства, предназначени за закупуване на храни и лекарства. Н. Пр. Ориета Капони изрази съжаление, че и ЕС е решил да следва американската политика спрямо Венецуела, също прилагайки свои санкции.

Представителката на Каракас у нас информира подробно и за процеса на диалог между венецуелското правителство и опозицията, както и за подготовката на президентските избори в страната, които трябва да се състоят до края на април т.г.

Припомнена беше също историческата роля на покойния президент Уго Чавес за разгръщането на Боливарската революция в страната и на прилаганите от нея социални програми. Част от пътя на Чавес към преобразяване на Венецуела е и датата 4 февруари 1992 г., дала повод за празника Ден на достойнството.

На тази дата още като подполковник от парашутните войски Чавес повежда военен бунт срещу довелото до масово обедняване и до сурови репресии управление на тогавашния президент Карлос Андрес Перес. Бунтът придължава само един ден. След като се убеждава, че не това е пътят на промяната, Чавес поема цялата отговорност и отива в затвора. По време на двегодишния престой там доизгражда идейната система на Боливарското движение и трасира курс към мирна смянана системата, чрез избори и демократични механизми.

През 1994 г. президентът Перес е отстранен от парламента с импийчмънт, а новото ръководство на страната помилва Чавес и той излиза на свобода, включвайки се активно в политическия живот. А на президентските избори през 1998 г. побеждава с обещанието да промени страната. И наистина го постига. Преломната в траекторията на тази мирна революция дата 4 февруари е обявена за Ден на достойнството.

На проявата, отбелязала сега в София този венесуелски празник, свои впечатления от родината на Чавес споделиха и посещавалите я в различни години журналисти Къдринка Къдринова и Минчо Христов.

Минчо Христов, който като депутат в Народното събрание на два пъти е бил и наблюдател на избори във Венесуела, е имал и шанса пряко да общува с Уго Чавес, оставайки силно развълнуван от неговата скромност, непосредственост и интерес към политическия опит на страните от Източна Европа.

Сподели в
 

Малцина за съжаление знаят, че първият революционен комитет, създаден от Васил Левски е бил в Плевен. Тази година се навършват 150 години от създаването на първия частен революционен комитет на Дякона в страната. Той е основан в дома на плевенчанина Анастас поп Хинов през далечната 1869 г.

13.02.2019/18:35

Читалище „Искрица 1901″ в село Скобелево, община Димитровград, обяви национален конкурс за поезия, посветен на 105 години от смъртта на великия български поет Пейо Яворов.

12.02.2019/18:36

Областна администрация във Враца стартира подготовката и организацията на ежегодния Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета - Козлодуй - Околчица”.

11.02.2019/18:42

На 8 февруари в Дома на руската диаспора „Александър Солженицин” в Москва се състоя кръгла маса, чиято тема беше „Руско-турската война 1877-1878 в историята и съдбата на Югоизточна Европа”, посветена на подготовката на тазгодишното отбелязване на събитието и 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Русия и България, както и във връзка със 140-годишнината от сключването на Константинополския мир.

11.02.2019/17:50

От 11 до 15 февруари 2019 г. у нас ще се проведе широкомащабна презентация „Добре дошли в Русия!”. Кампанията ще се проведе в 5 града на България: София (11 февруари), Пловдив (12 февруари), Сливен (12 февруари), Варна (14, 15 февруари) и Бургас (13 февруари).

08.02.2019/18:17

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки