Начало
 
 

Н. Пр. Ориета Капони: Истината е отговорът на Венецуела срещу медийната война

06.02.2018 /20:06 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Ориета Капони (в средата) разказа подробно за обстановката във Венецуела. Вдясно са посланиците на Палестина и Куба. Снимка: Къдринка Къдринова

Венецуелската посланичка подробно запозна журналисти, общественици, интелектуалци и дипломати с обстановката в родината си в навечерието на решаващите президентски избори. Така у нас бе отбелязан венецуелският празник - Денят на достойнството

Оживен интерес предизвика организираната от посолството на Венецуела у нас среща-разговор по повод отбелязвания в тази страна на 4 февруари Ден на достойнството. В подробно експозе по темата венецуелската посланичка Н. Пр. Ориета Капони се спря както на историческия повод за празника, така и на конкретната вътрешна и международна обстановка в родината й в навечерието на предстоящите президентски избори там.

Събитието, състояло се в Руския културно-информационен център в София, събра много активисти на Асоциацията за приятелство „България- Венецуела”, общественици, журналисти, интелектуалци, а също така и чуждестранни посланици и дипломати.

„Истинате е отговорът на Венецуела срещу фалшивите новини, срещу медийната война, която се води срещу нас,” подчерта Н. Пр. Ориета Капони в изказването си. Тя отбеляза, че причините за сложните условия в страната й съзнателно се изопачават и се премълчават, за да се изкара виновно правтелството, а не Съединените щати, които се стремят да го свалят от власт чрез иконимическо задушаване, за да ликвидират венецуелския пример за алтернативно обществено развитие.

Посланичката се спря на последствията на американската санкционна политика спрямо страната й, като посочи, че едно от тях е например блокирането в рамкитте на международни банкови институции на над 3 милиарда долара венесуелски държавни средства, предназначени за закупуване на храни и лекарства. Н. Пр. Ориета Капони изрази съжаление, че и ЕС е решил да следва американската политика спрямо Венецуела, също прилагайки свои санкции.

Представителката на Каракас у нас информира подробно и за процеса на диалог между венецуелското правителство и опозицията, както и за подготовката на президентските избори в страната, които трябва да се състоят до края на април т.г.

Припомнена беше също историческата роля на покойния президент Уго Чавес за разгръщането на Боливарската революция в страната и на прилаганите от нея социални програми. Част от пътя на Чавес към преобразяване на Венецуела е и датата 4 февруари 1992 г., дала повод за празника Ден на достойнството.

На тази дата още като подполковник от парашутните войски Чавес повежда военен бунт срещу довелото до масово обедняване и до сурови репресии управление на тогавашния президент Карлос Андрес Перес. Бунтът придължава само един ден. След като се убеждава, че не това е пътят на промяната, Чавес поема цялата отговорност и отива в затвора. По време на двегодишния престой там доизгражда идейната система на Боливарското движение и трасира курс към мирна смянана системата, чрез избори и демократични механизми.

През 1994 г. президентът Перес е отстранен от парламента с импийчмънт, а новото ръководство на страната помилва Чавес и той излиза на свобода, включвайки се активно в политическия живот. А на президентските избори през 1998 г. побеждава с обещанието да промени страната. И наистина го постига. Преломната в траекторията на тази мирна революция дата 4 февруари е обявена за Ден на достойнството.

На проявата, отбелязала сега в София този венесуелски празник, свои впечатления от родината на Чавес споделиха и посещавалите я в различни години журналисти Къдринка Къдринова и Минчо Христов.

Минчо Христов, който като депутат в Народното събрание на два пъти е бил и наблюдател на избори във Венесуела, е имал и шанса пряко да общува с Уго Чавес, оставайки силно развълнуван от неговата скромност, непосредственост и интерес към политическия опит на страните от Източна Европа.

Сподели в
 

Кметът на Плевен Георг Спартански замина днес за Москва, като член на официалната делегация, придружаваща президента на Република България Румен Радев при официалната му визита в руската столица по покана на президента на Русия Владимир Путин.

21.05.2018/14:54

В навечерието на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - областният управител на Хасково Станислав Дечев инициира кампания „Език свещен …”.

21.05.2018/08:13

Изложбата-живопис „Духовни ценности“ е открита от Андреас Михалидис, генерален секретар на Интерпарламентарната асамблея по православие, в зала „РОС-АРТ“ на хотел „Ростов“ в присъствието на делегация от Интерпарламентарната асамблея по православие и журналисти.

20.05.2018/22:12

Плевенският художниик-авангардист Деян Павлов-Джими представи своята гутенбергова преса и в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" в София, съобщи самият той в социалните мрежи.

19.05.2018/21:44

В навечерието на Празника на славянската писменост Театър „Българска армия” (ТВА) ще проведе второто издание на кампанията, като дарителите ще получат 50 процента отстъпка за постановка по избор през май и юни.

18.05.2018/16:24
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

На 3 май 2018 година – Световния ден на свободата на пресата (World Press Freedom Day), УС на Съюза на българските журналисти организира журналистическа дискусия на тема: „Кризата в медиите - криза в журналистиката!”. По този повод до участниците във форума отправи специално приветствие вицепрезидентът на Международната федерация на журналистите ДЖИМ БЮМЕЛА.

03.05.2018 /18:05

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 50 гости

Бързи връзки