Начало
 
 

Н. Пр. Ориета Капони: Истината е отговорът на Венецуела срещу медийната война

06.02.2018 /20:06 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Ориета Капони (в средата) разказа подробно за обстановката във Венецуела. Вдясно са посланиците на Палестина и Куба. Снимка: Къдринка Къдринова

Венецуелската посланичка подробно запозна журналисти, общественици, интелектуалци и дипломати с обстановката в родината си в навечерието на решаващите президентски избори. Така у нас бе отбелязан венецуелският празник - Денят на достойнството

Оживен интерес предизвика организираната от посолството на Венецуела у нас среща-разговор по повод отбелязвания в тази страна на 4 февруари Ден на достойнството. В подробно експозе по темата венецуелската посланичка Н. Пр. Ориета Капони се спря както на историческия повод за празника, така и на конкретната вътрешна и международна обстановка в родината й в навечерието на предстоящите президентски избори там.

Събитието, състояло се в Руския културно-информационен център в София, събра много активисти на Асоциацията за приятелство „България- Венецуела”, общественици, журналисти, интелектуалци, а също така и чуждестранни посланици и дипломати.

„Истинате е отговорът на Венецуела срещу фалшивите новини, срещу медийната война, която се води срещу нас,” подчерта Н. Пр. Ориета Капони в изказването си. Тя отбеляза, че причините за сложните условия в страната й съзнателно се изопачават и се премълчават, за да се изкара виновно правтелството, а не Съединените щати, които се стремят да го свалят от власт чрез иконимическо задушаване, за да ликвидират венецуелския пример за алтернативно обществено развитие.

Посланичката се спря на последствията на американската санкционна политика спрямо страната й, като посочи, че едно от тях е например блокирането в рамкитте на международни банкови институции на над 3 милиарда долара венесуелски държавни средства, предназначени за закупуване на храни и лекарства. Н. Пр. Ориета Капони изрази съжаление, че и ЕС е решил да следва американската политика спрямо Венецуела, също прилагайки свои санкции.

Представителката на Каракас у нас информира подробно и за процеса на диалог между венецуелското правителство и опозицията, както и за подготовката на президентските избори в страната, които трябва да се състоят до края на април т.г.

Припомнена беше също историческата роля на покойния президент Уго Чавес за разгръщането на Боливарската революция в страната и на прилаганите от нея социални програми. Част от пътя на Чавес към преобразяване на Венецуела е и датата 4 февруари 1992 г., дала повод за празника Ден на достойнството.

На тази дата още като подполковник от парашутните войски Чавес повежда военен бунт срещу довелото до масово обедняване и до сурови репресии управление на тогавашния президент Карлос Андрес Перес. Бунтът придължава само един ден. След като се убеждава, че не това е пътят на промяната, Чавес поема цялата отговорност и отива в затвора. По време на двегодишния престой там доизгражда идейната система на Боливарското движение и трасира курс към мирна смянана системата, чрез избори и демократични механизми.

През 1994 г. президентът Перес е отстранен от парламента с импийчмънт, а новото ръководство на страната помилва Чавес и той излиза на свобода, включвайки се активно в политическия живот. А на президентските избори през 1998 г. побеждава с обещанието да промени страната. И наистина го постига. Преломната в траекторията на тази мирна революция дата 4 февруари е обявена за Ден на достойнството.

На проявата, отбелязала сега в София този венесуелски празник, свои впечатления от родината на Чавес споделиха и посещавалите я в различни години журналисти Къдринка Къдринова и Минчо Христов.

Минчо Христов, който като депутат в Народното събрание на два пъти е бил и наблюдател на избори във Венесуела, е имал и шанса пряко да общува с Уго Чавес, оставайки силно развълнуван от неговата скромност, непосредственост и интерес към политическия опит на страните от Източна Европа.

Сподели в
 

Генералният директор на БТА Максим Минчев ще представи на 21 февруари в Кърджали книгата „Соломон Паси - статии, мнения, коментари, интервюта - извън протокола", чийто съставител и редактор е самият той.

21.02.2018/09:02

В Историческия музей в Панагюрище ще се проведе среща с проф. Христо Пимпирев и Гергана Лаптева, на която двамата ще представят новите си книги – „Антарктида – Студеният юг“ и алманахът „Непознатата Южна земя – Terra Australis Incognita.

21.02.2018/08:41

С изпълнение на проф. Венцислав Николов и неговата ученичка Габриела Калоянова на две чела на една прекрасна соната – така нетрадиционно започна представянето на проекта „Обединени в изкуството“ на Сити Марк Арт Център. Или по думите на Христо Киров – собственик и ръководител на центъра –„Това е шарената черга на българското изкуство, с което можем да се гордеем“.

20.02.2018/17:45

Над 30 известни български писатели от различни поколения - от Антон Дончев до Алек Попов, Георги Господинов и Милен Русков, се обърнаха с отворено писмо към парламента и Министерството на културата, за да поискат ефективна законова уредба за репрографските си права и възнагражденията си от отдадени под наем книги. Става дума за събиране на отчисления от книгите, отдавани от библиотеки, както и от фотокопирането на произведения, обект на авторското право.

20.02.2018/16:31

Посланикът на РФ у нас Анатолий Макаров, генералният консул на Русия в Русе А. Громов и аташето по въпросите на отбраната полковник В. Авдеев,взеха участие в отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България, което се състоя в старата българска столица Велико Търново.

17.02.2018/14:17

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

Българските данъкоплатци ще трябва да платят от джоба си за дързостта на един водещ да размахва среден пръст от екрана на националната телевизия

15.02.2018 /18:38 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки