Начало
 
 

Ген. Тодор Бояджиев благодари на журналистите при премиерата на новата си книга

24.02.2018 /19:09 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ген. Тодор Бояджиев

Авторът на „Изповед на шпионина”, която бе представена в препълнената голяма зала на Военния клуб, специално подчерта плодотворното си сътрудничество през последните 20 години с достойни и обективни български журналисти. Много журналистически интервюта с големия експерт по разузнаването са включени и в книгата му

Политици, посланици, дипломати, професори, преподаватели, писатели, журналисти препълниха голямата зала на Военния клуб в петъчната вечер на 23 февруари, когато там се състоя представянето на новата книга на големия експерт по разузнаването ген. Тодор Бояджиев „Изповед на шпионина” (ИК „Сиела”).

Книгата оформя трилогия заедно с предходната - двутомника „Наръчник на шпионина”, излязъл през 2016 г., а иначе е десетата, написана от генерала.

В сегашния си 560-страничен труд авторът с 30-годишна кариера в българското разузнаване зад гърба си разказва истории от своя живот и отправя послание от настоящето към бъдещето, стъпвайки върху трудно извоюваните поуки от миналото. Особено ценни са анализите и оценките му за емблематични събития и процеси на съвремието ни.

В книгата са включени и доста журналистически интервюта с Тодор Бояджиев. На премиерата на „Изповед на шпионина” той се обърна със специални благодарствени думи към журналистите, с които е работил през последните 20 години и подчерта: „Това са все достойни български граждани. Винаги с позиция, винаги обективни. Много са журналистите, голяма част от тях жени, мъжки момичета, които заслужават най-голямо уважение”.

Генералът благодари и на семейството си, като открои своя 10-годишен внук Александър - именно негова била снимката на дядо му в „шпионски” ракурс, използвана след подобаваща обработка за корицата на книгата.

Авторът изрази и радостта си, че сред пубриката има много млади хора, като изказа следното пожелание: „Дано сред тях да има бъдещи разузнавачи, които да върнат достойнството на тази професия в името на националните приоритети”.

Ген. Тодор Бояджиев наблегна с болка върху тежките последствия от разкриването от страна на българската държава на данни за служители на разузнаването - действия, отразили се тежко върху националната сигурност и върху личните съдби особено на хората от нелегалното разузнаване.

За себе си генералът подчерта: „Гордея се, че съм бил български разузнавач”. Но добави, че като професионалист има още много неща, за които не може да говори.

По отношение на по-нататъшните си писателски планове каза: „След издаването на тази книга не слагам точка, слагам запетая. Следващата напредва в компютъра ми”.

Водещ вечерта бе писателят полк. Лазар Мурджев. За живота и за книгите на ген. Тодор Бояджиев топли думи казаха председателят на Клуба на писателите-криминалисти Бойко Беленски, литературоведът проф. Валери Стефанов от СУ „Св. Климент Охридски”, проф. Йордан Баев от Военна Академия „Г. С. Раковски”, председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов.

 

Сподели в
 

От десетилетия събирам стари илюстровани пощенски картички. И стари снимки. Най-вече от София и Велико Търново. И през ръцете и пред очите ми са минали хиляди...

22.06.2018/18:19

Преваля седмица, откакто почна поредното Световно първенство по футбол. Този път – в Русия. И за пореден път БНТ предава мачовете. Което радва милиони българи.

21.06.2018/21:18

На 19 юни т.г. сайтът ни публикува информация на друг сайт: sofiа.utre.bg, озаглавена „София връчва Награди за ярки постижения в културата за 2018 г.”

20.06.2018/23:46

Красноречив жест към българските журналисти бе включването в програмата на 28-ата национална конференция на Българската библиотечна информационна асоциация на един впечатляващ със задълбочеността си актуален научен доклад - изследване за периодичния печат и краезнанието, изнесен от д-р Анета Донева от Регионалната народна библиотека „Иван Вазов" - Пловдив.

20.06.2018/20:13

„Комуникационното пространство – политическо пространство” бе темата на CEECOM 2018, поредната конференция на мрежата на медийните и комуникационните специалисти от Централна и Източна Европа. Тя установи липса на сериозни сравнителни изследвания в областта на медиите и журналистиката

20.06.2018/06:32
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки