Начало
 
 

Ген. Тодор Бояджиев благодари на журналистите при премиерата на новата си книга

24.02.2018 /19:09 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ген. Тодор Бояджиев

Авторът на „Изповед на шпионина”, която бе представена в препълнената голяма зала на Военния клуб, специално подчерта плодотворното си сътрудничество през последните 20 години с достойни и обективни български журналисти. Много журналистически интервюта с големия експерт по разузнаването са включени и в книгата му

Политици, посланици, дипломати, професори, преподаватели, писатели, журналисти препълниха голямата зала на Военния клуб в петъчната вечер на 23 февруари, когато там се състоя представянето на новата книга на големия експерт по разузнаването ген. Тодор Бояджиев „Изповед на шпионина” (ИК „Сиела”).

Книгата оформя трилогия заедно с предходната - двутомника „Наръчник на шпионина”, излязъл през 2016 г., а иначе е десетата, написана от генерала.

В сегашния си 560-страничен труд авторът с 30-годишна кариера в българското разузнаване зад гърба си разказва истории от своя живот и отправя послание от настоящето към бъдещето, стъпвайки върху трудно извоюваните поуки от миналото. Особено ценни са анализите и оценките му за емблематични събития и процеси на съвремието ни.

В книгата са включени и доста журналистически интервюта с Тодор Бояджиев. На премиерата на „Изповед на шпионина” той се обърна със специални благодарствени думи към журналистите, с които е работил през последните 20 години и подчерта: „Това са все достойни български граждани. Винаги с позиция, винаги обективни. Много са журналистите, голяма част от тях жени, мъжки момичета, които заслужават най-голямо уважение”.

Генералът благодари и на семейството си, като открои своя 10-годишен внук Александър - именно негова била снимката на дядо му в „шпионски” ракурс, използвана след подобаваща обработка за корицата на книгата.

Авторът изрази и радостта си, че сред пубриката има много млади хора, като изказа следното пожелание: „Дано сред тях да има бъдещи разузнавачи, които да върнат достойнството на тази професия в името на националните приоритети”.

Ген. Тодор Бояджиев наблегна с болка върху тежките последствия от разкриването от страна на българската държава на данни за служители на разузнаването - действия, отразили се тежко върху националната сигурност и върху личните съдби особено на хората от нелегалното разузнаване.

За себе си генералът подчерта: „Гордея се, че съм бил български разузнавач”. Но добави, че като професионалист има още много неща, за които не може да говори.

По отношение на по-нататъшните си писателски планове каза: „След издаването на тази книга не слагам точка, слагам запетая. Следващата напредва в компютъра ми”.

Водещ вечерта бе писателят полк. Лазар Мурджев. За живота и за книгите на ген. Тодор Бояджиев топли думи казаха председателят на Клуба на писателите-криминалисти Бойко Беленски, литературоведът проф. Валери Стефанов от СУ „Св. Климент Охридски”, проф. Йордан Баев от Военна Академия „Г. С. Раковски”, председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов.

 

Сподели в
 

СБЖ смята за недопустимо овластени лица да унижават и да възпират журналисти, изпълняващи своя професионален дълг

21.09.2018/19:04

Комай и този път Атанас Тончев ни изненада – и на тази достолепна възраст, нейде към средата на 90-те – той остана верен на призванието на целия си живот и ни поднесе най-новото си заглавие от дългата поредица книги с името му – „Житейски истории – от минало и по-минало време”.

21.09.2018/12:16

Свиканата снощи край Съдебната палата проява учуди с липсата на публични оратори, становища и искания. СБЖ също беше там, за да отстои журналистическите права и солидарността в колегията, но организаторите нито сами взеха думата, нито я дадоха на някого

18.09.2018/15:03

На 13 септември 2011 г., преди 7 години, ни напусна Милен Вълков - председател на УС на СБЖ.

13.09.2018/14:38

На 14 септември от 21 часа БНТ2 ще излъчи документалния филм за големия журналист и публицист Стефан Продев „С Ботевски дух“. Документалната лента, дело на сценариста и режисьора Петко Горанов и оператора Божидар Симеонов, излиза в ефир само ден преди 91-годишнината от рождението на Стефан Продев. А утре, на 13 септември, от 14.30 ч. колегите ще могат да се срещнат с авторския колектив в Пресклуба на БТА.

12.09.2018/18:46

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки