Начало
 
 

Ген. Тодор Бояджиев благодари на журналистите при премиерата на новата си книга

24.02.2018 /19:09 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ген. Тодор Бояджиев

Авторът на „Изповед на шпионина”, която бе представена в препълнената голяма зала на Военния клуб, специално подчерта плодотворното си сътрудничество през последните 20 години с достойни и обективни български журналисти. Много журналистически интервюта с големия експерт по разузнаването са включени и в книгата му

Политици, посланици, дипломати, професори, преподаватели, писатели, журналисти препълниха голямата зала на Военния клуб в петъчната вечер на 23 февруари, когато там се състоя представянето на новата книга на големия експерт по разузнаването ген. Тодор Бояджиев „Изповед на шпионина” (ИК „Сиела”).

Книгата оформя трилогия заедно с предходната - двутомника „Наръчник на шпионина”, излязъл през 2016 г., а иначе е десетата, написана от генерала.

В сегашния си 560-страничен труд авторът с 30-годишна кариера в българското разузнаване зад гърба си разказва истории от своя живот и отправя послание от настоящето към бъдещето, стъпвайки върху трудно извоюваните поуки от миналото. Особено ценни са анализите и оценките му за емблематични събития и процеси на съвремието ни.

В книгата са включени и доста журналистически интервюта с Тодор Бояджиев. На премиерата на „Изповед на шпионина” той се обърна със специални благодарствени думи към журналистите, с които е работил през последните 20 години и подчерта: „Това са все достойни български граждани. Винаги с позиция, винаги обективни. Много са журналистите, голяма част от тях жени, мъжки момичета, които заслужават най-голямо уважение”.

Генералът благодари и на семейството си, като открои своя 10-годишен внук Александър - именно негова била снимката на дядо му в „шпионски” ракурс, използвана след подобаваща обработка за корицата на книгата.

Авторът изрази и радостта си, че сред пубриката има много млади хора, като изказа следното пожелание: „Дано сред тях да има бъдещи разузнавачи, които да върнат достойнството на тази професия в името на националните приоритети”.

Ген. Тодор Бояджиев наблегна с болка върху тежките последствия от разкриването от страна на българската държава на данни за служители на разузнаването - действия, отразили се тежко върху националната сигурност и върху личните съдби особено на хората от нелегалното разузнаване.

За себе си генералът подчерта: „Гордея се, че съм бил български разузнавач”. Но добави, че като професионалист има още много неща, за които не може да говори.

По отношение на по-нататъшните си писателски планове каза: „След издаването на тази книга не слагам точка, слагам запетая. Следващата напредва в компютъра ми”.

Водещ вечерта бе писателят полк. Лазар Мурджев. За живота и за книгите на ген. Тодор Бояджиев топли думи казаха председателят на Клуба на писателите-криминалисти Бойко Беленски, литературоведът проф. Валери Стефанов от СУ „Св. Климент Охридски”, проф. Йордан Баев от Военна Академия „Г. С. Раковски”, председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов.

 

Сподели в
 

В Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково се състоя информационна среща в рамките на проекта „Хасково и Одрин - културно-исторически дестинации“.

19.03.2018/13:52

И ето дойде последният ден за сбогуването с Николай Тодоров… Кога изтекоха тези четиридесет дни? Напусна ни, както винаги това става неочаквано, колкото да е тежка и мъчителна раздялата с този прекрасен и ужасен свят. Той го изживя пълно, докрай, с щедра и отзивчива душа и талант, който остави истински бисери като журналист и писател, добри дела като ръководител в много медии.

18.03.2018/11:25

Хасковският историк Недялко Димов написа нова книга за Петър Берковски (1852 - 1892 г.). Дългогодишният изследовател на делото на този заслужил за Освобождението на България революционер, просветен деец и строител на младата българска държава подчертава, че Берковски е много важна личност за Хасково.

16.03.2018/18:07

Над 30 години тя с усмивка, деликатност и отзивчивост посрещаше всеки, обърнал се към Организационния отдел на СБЖ. Поклон пред светлата й памет!

15.03.2018/13:42

Пресклуб „Журналист“ в СБЖ събра приятели и почитатели на многоуважаваната съвременна жрица на науката проф. Ерика Лазарова, която преди една година ни напусна, за да отиде в по-добрия свят. Но тя е от онези хора, за които не може да се говори в минало време,защото чрез своите трудове и дела винаги ще напомня за себе си, за един задълбочен изследовател, изтъкнат учен, великолепен журналист, изключителен преводач. Затова възпоменателната среща бе под мотото „Проф. Ерика Лазарова не ни напусна“.

12.03.2018/12:42

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и навършващите се 140 години от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя към колегията следното поздравление:

03.03.2018 /05:51

Според председателя на УС на СБЖ искът, заведен от члена на СЕМ Бетина Жотева срещу журналиста и депутат Александър Симов, е пореден тревожен случай в колегията. А отдавна внесените от СБЖ в НС законодателни инициативи за защита правата на журналистите и за прозрачност в медийната собственост още не са придвижени

25.02.2018 /14:26

По повод 140-годишнината от Освобождението на България от турско иго, СБЖ организира среща-разговор с праправнучката на граф Н. П. Игнатиев Олга Чевска, която ще бъде гост на страната ни по повод славната годишнина.Тя ще се срещне с представители на медиите, и всички, които ценят паметта на героите от Руско-турската война 1877-1878 г., на 1 март от 14 ч. в сградата на СБЖ на ул. „Граф Игнатиев“ 4, в пресклуб „Журналист“.

25.02.2018 /14:12

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки