Начало
 
 

Ген. Тодор Бояджиев благодари на журналистите при премиерата на новата си книга

24.02.2018 /19:09 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ген. Тодор Бояджиев

Авторът на „Изповед на шпионина”, която бе представена в препълнената голяма зала на Военния клуб, специално подчерта плодотворното си сътрудничество през последните 20 години с достойни и обективни български журналисти. Много журналистически интервюта с големия експерт по разузнаването са включени и в книгата му

Политици, посланици, дипломати, професори, преподаватели, писатели, журналисти препълниха голямата зала на Военния клуб в петъчната вечер на 23 февруари, когато там се състоя представянето на новата книга на големия експерт по разузнаването ген. Тодор Бояджиев „Изповед на шпионина” (ИК „Сиела”).

Книгата оформя трилогия заедно с предходната - двутомника „Наръчник на шпионина”, излязъл през 2016 г., а иначе е десетата, написана от генерала.

В сегашния си 560-страничен труд авторът с 30-годишна кариера в българското разузнаване зад гърба си разказва истории от своя живот и отправя послание от настоящето към бъдещето, стъпвайки върху трудно извоюваните поуки от миналото. Особено ценни са анализите и оценките му за емблематични събития и процеси на съвремието ни.

В книгата са включени и доста журналистически интервюта с Тодор Бояджиев. На премиерата на „Изповед на шпионина” той се обърна със специални благодарствени думи към журналистите, с които е работил през последните 20 години и подчерта: „Това са все достойни български граждани. Винаги с позиция, винаги обективни. Много са журналистите, голяма част от тях жени, мъжки момичета, които заслужават най-голямо уважение”.

Генералът благодари и на семейството си, като открои своя 10-годишен внук Александър - именно негова била снимката на дядо му в „шпионски” ракурс, използвана след подобаваща обработка за корицата на книгата.

Авторът изрази и радостта си, че сред пубриката има много млади хора, като изказа следното пожелание: „Дано сред тях да има бъдещи разузнавачи, които да върнат достойнството на тази професия в името на националните приоритети”.

Ген. Тодор Бояджиев наблегна с болка върху тежките последствия от разкриването от страна на българската държава на данни за служители на разузнаването - действия, отразили се тежко върху националната сигурност и върху личните съдби особено на хората от нелегалното разузнаване.

За себе си генералът подчерта: „Гордея се, че съм бил български разузнавач”. Но добави, че като професионалист има още много неща, за които не може да говори.

По отношение на по-нататъшните си писателски планове каза: „След издаването на тази книга не слагам точка, слагам запетая. Следващата напредва в компютъра ми”.

Водещ вечерта бе писателят полк. Лазар Мурджев. За живота и за книгите на ген. Тодор Бояджиев топли думи казаха председателят на Клуба на писателите-криминалисти Бойко Беленски, литературоведът проф. Валери Стефанов от СУ „Св. Климент Охридски”, проф. Йордан Баев от Военна Академия „Г. С. Раковски”, председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов.

 

Сподели в
 

На традиционото си предколедно празненство плевенското дружество на СБЖ връчи ежегодните си призове, с които награжда отличилите се колеги.

18.12.2018/15:41

Той беше популярно лице от екрана на Българската национална телевизия, в която за кратко бе и изпълнителен директор. Работил е и в БНР, и в Радио "Свободна Европа"

14.12.2018/18:42

Сред отличените има и изявени журналисти извън испаноезичната общност. Целта на конкурса, провеждан в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, е да насърчава журналистика, обединяваща културите, отстояваща обществения интерес, следваща професионалната и гражданска етика. Във фиестата с връчването на отличията участваха и посланици и дипломати от Аржентина, Венецуела, Испания и Куба.

13.12.2018/20:19

В откровен и вълнуващ разговор за ролята на твореца в разбуждането и просветата на обществото се превърна представянето на двете последни стихосбирки на председателя на Съюза на българските писатели „Последна риза” и „В сянката на хоругвите”

12.12.2018/13:21

Клуб „Журналист” на СБЖ посрещна колегите на напусналия ни внезапно изтъкнат учен изтоковед, които се събраха да си спомнят за изключителната му личност по покана на неговата съпруга Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ

07.12.2018/10:10

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки