Начало
 
 

Фотографи творят от двете страни на българо-турската граница

26.02.2018 /11:10 | Автор : Златка Михайлова Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Арт събитието бе почетено от зам. областната управителка на Хасково д-р Стефка Здравкова (вляво)

В Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“ в Хасково е открита изложбата „Пътят на художника“. Фотосите и живописните платна в пътуващата експозиция са създадени по време на пленери в района на Ивайловград и село Чамлъджа във вилаета Одрин.

40 художници и  фотографи се представят с картини и снимки на исторически забележителности като Астеренския мост край Ивайловград и джамията Фатих в град Енез.

Творбите са вдъхновени и от местни  митове и легенди, народни празници, пъстротата на български и турски национални носии, красиви гледки край язовир Ивайловград и залива Сарос.

Сред авторите е роденият в Одрин Назми Метин, издавал вестник „Ses„ и създател на местния телевизионен канал „22“, кореспондент на вестниците  Gumhuriyet, Gunaydin, Sabah и Star, а също основател на Тракийското дружество на художниците.

Следващата и спирка е Ивайловград

Билюр Осак, с диплома по журналистика от университет в Мармара, е снимала богато декорираната с мозайки вила "Армира" край Ивайловград и  200-годишната църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Долно Луково. Красимира Пастирова, журналистка и ПР, е запечатала с фотобектива фолклорния фестивал в село Гугутка, оризови поля в Турция. езерото Гала, над което минава пътят на прелетните птици.

"При работата си от двете страни на границата ние открихме онези мостове, по които винаги ще можем да минаваме", каза при представянето на експозицията  изкуствоведката  Бисера Йосифова, куратор на изложбата.

Преди да дойде в Хасково експозицията бе показана в Истанбул и Одрин, а следващата и спирка  е Ивайловград. Изложбата е финансирана от програмата  на ЕС за Трансгранично сътрудничество  ИНТЕРРЕГ-България-Турция. Идеята е  да се стимулира развитието на културния туризъм в районите край границата.

Снимки Янко Найденов 


 

Сподели в
 

СБЖ смята за недопустимо овластени лица да унижават и да възпират журналисти, изпълняващи своя професионален дълг

21.09.2018/19:04

Комай и този път Атанас Тончев ни изненада – и на тази достолепна възраст, нейде към средата на 90-те – той остана верен на призванието на целия си живот и ни поднесе най-новото си заглавие от дългата поредица книги с името му – „Житейски истории – от минало и по-минало време”.

21.09.2018/12:16

Свиканата снощи край Съдебната палата проява учуди с липсата на публични оратори, становища и искания. СБЖ също беше там, за да отстои журналистическите права и солидарността в колегията, но организаторите нито сами взеха думата, нито я дадоха на някого

18.09.2018/15:03

На 13 септември 2011 г., преди 7 години, ни напусна Милен Вълков - председател на УС на СБЖ.

13.09.2018/14:38

На 14 септември от 21 часа БНТ2 ще излъчи документалния филм за големия журналист и публицист Стефан Продев „С Ботевски дух“. Документалната лента, дело на сценариста и режисьора Петко Горанов и оператора Божидар Симеонов, излиза в ефир само ден преди 91-годишнината от рождението на Стефан Продев. А утре, на 13 септември, от 14.30 ч. колегите ще могат да се срещнат с авторския колектив в Пресклуба на БТА.

12.09.2018/18:46

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки