Начало
 
 

Фотографи творят от двете страни на българо-турската граница

26.02.2018 /11:10 | Автор : Златка Михайлова Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Арт събитието бе почетено от зам. областната управителка на Хасково д-р Стефка Здравкова (вляво)

В Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“ в Хасково е открита изложбата „Пътят на художника“. Фотосите и живописните платна в пътуващата експозиция са създадени по време на пленери в района на Ивайловград и село Чамлъджа във вилаета Одрин.

40 художници и  фотографи се представят с картини и снимки на исторически забележителности като Астеренския мост край Ивайловград и джамията Фатих в град Енез.

Творбите са вдъхновени и от местни  митове и легенди, народни празници, пъстротата на български и турски национални носии, красиви гледки край язовир Ивайловград и залива Сарос.

Сред авторите е роденият в Одрин Назми Метин, издавал вестник „Ses„ и създател на местния телевизионен канал „22“, кореспондент на вестниците  Gumhuriyet, Gunaydin, Sabah и Star, а също основател на Тракийското дружество на художниците.

Следващата и спирка е Ивайловград

Билюр Осак, с диплома по журналистика от университет в Мармара, е снимала богато декорираната с мозайки вила "Армира" край Ивайловград и  200-годишната църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Долно Луково. Красимира Пастирова, журналистка и ПР, е запечатала с фотобектива фолклорния фестивал в село Гугутка, оризови поля в Турция. езерото Гала, над което минава пътят на прелетните птици.

"При работата си от двете страни на границата ние открихме онези мостове, по които винаги ще можем да минаваме", каза при представянето на експозицията  изкуствоведката  Бисера Йосифова, куратор на изложбата.

Преди да дойде в Хасково експозицията бе показана в Истанбул и Одрин, а следващата и спирка  е Ивайловград. Изложбата е финансирана от програмата  на ЕС за Трансгранично сътрудничество  ИНТЕРРЕГ-България-Турция. Идеята е  да се стимулира развитието на културния туризъм в районите край границата.

Снимки Янко Найденов 


 

Сподели в
 

В Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково се състоя информационна среща в рамките на проекта „Хасково и Одрин - културно-исторически дестинации“.

19.03.2018/13:52

И ето дойде последният ден за сбогуването с Николай Тодоров… Кога изтекоха тези четиридесет дни? Напусна ни, както винаги това става неочаквано, колкото да е тежка и мъчителна раздялата с този прекрасен и ужасен свят. Той го изживя пълно, докрай, с щедра и отзивчива душа и талант, който остави истински бисери като журналист и писател, добри дела като ръководител в много медии.

18.03.2018/11:25

Хасковският историк Недялко Димов написа нова книга за Петър Берковски (1852 - 1892 г.). Дългогодишният изследовател на делото на този заслужил за Освобождението на България революционер, просветен деец и строител на младата българска държава подчертава, че Берковски е много важна личност за Хасково.

16.03.2018/18:07

Над 30 години тя с усмивка, деликатност и отзивчивост посрещаше всеки, обърнал се към Организационния отдел на СБЖ. Поклон пред светлата й памет!

15.03.2018/13:42

Пресклуб „Журналист“ в СБЖ събра приятели и почитатели на многоуважаваната съвременна жрица на науката проф. Ерика Лазарова, която преди една година ни напусна, за да отиде в по-добрия свят. Но тя е от онези хора, за които не може да се говори в минало време,защото чрез своите трудове и дела винаги ще напомня за себе си, за един задълбочен изследовател, изтъкнат учен, великолепен журналист, изключителен преводач. Затова възпоменателната среща бе под мотото „Проф. Ерика Лазарова не ни напусна“.

12.03.2018/12:42

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и навършващите се 140 години от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя към колегията следното поздравление:

03.03.2018 /05:51

Според председателя на УС на СБЖ искът, заведен от члена на СЕМ Бетина Жотева срещу журналиста и депутат Александър Симов, е пореден тревожен случай в колегията. А отдавна внесените от СБЖ в НС законодателни инициативи за защита правата на журналистите и за прозрачност в медийната собственост още не са придвижени

25.02.2018 /14:26

По повод 140-годишнината от Освобождението на България от турско иго, СБЖ организира среща-разговор с праправнучката на граф Н. П. Игнатиев Олга Чевска, която ще бъде гост на страната ни по повод славната годишнина.Тя ще се срещне с представители на медиите, и всички, които ценят паметта на героите от Руско-турската война 1877-1878 г., на 1 март от 14 ч. в сградата на СБЖ на ул. „Граф Игнатиев“ 4, в пресклуб „Журналист“.

25.02.2018 /14:12

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки