Начало
 
 

Фотографи творят от двете страни на българо-турската граница

26.02.2018 /11:10 | Автор : Златка Михайлова Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Арт събитието бе почетено от зам. областната управителка на Хасково д-р Стефка Здравкова (вляво)

В Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“ в Хасково е открита изложбата „Пътят на художника“. Фотосите и живописните платна в пътуващата експозиция са създадени по време на пленери в района на Ивайловград и село Чамлъджа във вилаета Одрин.

40 художници и  фотографи се представят с картини и снимки на исторически забележителности като Астеренския мост край Ивайловград и джамията Фатих в град Енез.

Творбите са вдъхновени и от местни  митове и легенди, народни празници, пъстротата на български и турски национални носии, красиви гледки край язовир Ивайловград и залива Сарос.

Сред авторите е роденият в Одрин Назми Метин, издавал вестник „Ses„ и създател на местния телевизионен канал „22“, кореспондент на вестниците  Gumhuriyet, Gunaydin, Sabah и Star, а също основател на Тракийското дружество на художниците.

Следващата и спирка е Ивайловград

Билюр Осак, с диплома по журналистика от университет в Мармара, е снимала богато декорираната с мозайки вила "Армира" край Ивайловград и  200-годишната църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Долно Луково. Красимира Пастирова, журналистка и ПР, е запечатала с фотобектива фолклорния фестивал в село Гугутка, оризови поля в Турция. езерото Гала, над което минава пътят на прелетните птици.

"При работата си от двете страни на границата ние открихме онези мостове, по които винаги ще можем да минаваме", каза при представянето на експозицията  изкуствоведката  Бисера Йосифова, куратор на изложбата.

Преди да дойде в Хасково експозицията бе показана в Истанбул и Одрин, а следващата и спирка  е Ивайловград. Изложбата е финансирана от програмата  на ЕС за Трансгранично сътрудничество  ИНТЕРРЕГ-България-Турция. Идеята е  да се стимулира развитието на културния туризъм в районите край границата.

Снимки Янко Найденов 


 

Сподели в
 

На традиционото си предколедно празненство плевенското дружество на СБЖ връчи ежегодните си призове, с които награжда отличилите се колеги.

18.12.2018/15:41

Той беше популярно лице от екрана на Българската национална телевизия, в която за кратко бе и изпълнителен директор. Работил е и в БНР, и в Радио "Свободна Европа"

14.12.2018/18:42

Сред отличените има и изявени журналисти извън испаноезичната общност. Целта на конкурса, провеждан в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, е да насърчава журналистика, обединяваща културите, отстояваща обществения интерес, следваща професионалната и гражданска етика. Във фиестата с връчването на отличията участваха и посланици и дипломати от Аржентина, Венецуела, Испания и Куба.

13.12.2018/20:19

В откровен и вълнуващ разговор за ролята на твореца в разбуждането и просветата на обществото се превърна представянето на двете последни стихосбирки на председателя на Съюза на българските писатели „Последна риза” и „В сянката на хоругвите”

12.12.2018/13:21

Клуб „Журналист” на СБЖ посрещна колегите на напусналия ни внезапно изтъкнат учен изтоковед, които се събраха да си спомнят за изключителната му личност по покана на неговата съпруга Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ

07.12.2018/10:10

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки