Начало
 
 

Фотографи творят от двете страни на българо-турската граница

26.02.2018 /11:10 | Автор : Златка Михайлова Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Арт събитието бе почетено от зам. областната управителка на Хасково д-р Стефка Здравкова (вляво)

В Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“ в Хасково е открита изложбата „Пътят на художника“. Фотосите и живописните платна в пътуващата експозиция са създадени по време на пленери в района на Ивайловград и село Чамлъджа във вилаета Одрин.

40 художници и  фотографи се представят с картини и снимки на исторически забележителности като Астеренския мост край Ивайловград и джамията Фатих в град Енез.

Творбите са вдъхновени и от местни  митове и легенди, народни празници, пъстротата на български и турски национални носии, красиви гледки край язовир Ивайловград и залива Сарос.

Сред авторите е роденият в Одрин Назми Метин, издавал вестник „Ses„ и създател на местния телевизионен канал „22“, кореспондент на вестниците  Gumhuriyet, Gunaydin, Sabah и Star, а също основател на Тракийското дружество на художниците.

Следващата и спирка е Ивайловград

Билюр Осак, с диплома по журналистика от университет в Мармара, е снимала богато декорираната с мозайки вила "Армира" край Ивайловград и  200-годишната църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Долно Луково. Красимира Пастирова, журналистка и ПР, е запечатала с фотобектива фолклорния фестивал в село Гугутка, оризови поля в Турция. езерото Гала, над което минава пътят на прелетните птици.

"При работата си от двете страни на границата ние открихме онези мостове, по които винаги ще можем да минаваме", каза при представянето на експозицията  изкуствоведката  Бисера Йосифова, куратор на изложбата.

Преди да дойде в Хасково експозицията бе показана в Истанбул и Одрин, а следващата и спирка  е Ивайловград. Изложбата е финансирана от програмата  на ЕС за Трансгранично сътрудничество  ИНТЕРРЕГ-България-Турция. Идеята е  да се стимулира развитието на културния туризъм в районите край границата.

Снимки Янко Найденов 


 

Сподели в
 

От десетилетия събирам стари илюстровани пощенски картички. И стари снимки. Най-вече от София и Велико Търново. И през ръцете и пред очите ми са минали хиляди...

22.06.2018/18:19

Преваля седмица, откакто почна поредното Световно първенство по футбол. Този път – в Русия. И за пореден път БНТ предава мачовете. Което радва милиони българи.

21.06.2018/21:18

На 19 юни т.г. сайтът ни публикува информация на друг сайт: sofiа.utre.bg, озаглавена „София връчва Награди за ярки постижения в културата за 2018 г.”

20.06.2018/23:46

Красноречив жест към българските журналисти бе включването в програмата на 28-ата национална конференция на Българската библиотечна информационна асоциация на един впечатляващ със задълбочеността си актуален научен доклад - изследване за периодичния печат и краезнанието, изнесен от д-р Анета Донева от Регионалната народна библиотека „Иван Вазов" - Пловдив.

20.06.2018/20:13

„Комуникационното пространство – политическо пространство” бе темата на CEECOM 2018, поредната конференция на мрежата на медийните и комуникационните специалисти от Централна и Източна Европа. Тя установи липса на сериозни сравнителни изследвания в областта на медиите и журналистиката

20.06.2018/06:32
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки