Начало
 
 

Турската държавна телевизия забранява „аморални” песни

02.03.2018 /18:50 | Източник: bta/dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


ТРТ излъчва от 2008 г. онлайн предавания и на български

Турската държавна компания за радио и телевизия (ТРТ) е забранила 208 песни заради това, че са неподходящи. За пръв път в Турция се забраняват песни, съобщава ДПА.

Турското правителство уточни, че решението е в съответствие със закона, регулиращ съдържанието на телевизионните и радио предавания.

Задължение на държавната ТРТ, съгласно разпоредбите, е да взима мерки във връзка със съдържания, които включват някои изрази, по-специално псувни, алкохол, цигари и т.н., каза пред журналисти в Анкара турският вицепремиер и правителствен говорител Бекир Боздаг, цитиран от ДПА и БТА.

Сред забранените песни са "Аз съм пиян", "Чисто гол", "Страна на сълзи" и "Тиранин".

Съответният закон дава възможност на ТРТ да спира съдържание, което се смята за нецензурно, насърчаващо насилие или разпространяващо терористична пропаганда. "Забраната не може да се разглежда като цензура", посочи Боздаг: "ТРТ си върши работата. И другите телевизии трябва да правят така", добави правителственият говорител.

ТРТ потвърди забраната, която включва и 66 песни на кюрдски език. Компанията посочи, че мярката е "законово задължение". Списъкът, който се отнася за 2016 г., е бил предоставен от ТРТ по искане на депутата от основната опозиционна Народнорепубликанска партия Атила Сертел. Той е критикувал решението и изтъкнал, че ТРТ се финансира от данъците на народа, според "Ода ТВ".

Информацията за забраната се появява върху фона на дебати по повод предложен закон, който ще постави всички дигитални платформи за радио и телевизия под наблюдението на Висшия съвет за радио и телевизия.

Популярни музикални изпълнители в Турция реагираха остро срещу забраната.

Свързани:   ТРТ реже частично футбола заради Рамазана

Турската държавна телевизия ТРТ няма да излъчва мачове от Световното по футбол в Бразилия, които съвпадат с предаванията, при които се отправя поканата за ифтар (вечеря след залез през свещения месец Рамазан).
Дата: 22.02.2014

Турската телевизия уволнява за е- послания

Турската национална телевизия ТРТ уволни двама служители и наложи глоба на друг заради посланията, изпратени в социалните мрежи по време на протестите за истанбулския парк „Гези” през май и юни, съобщи в. „Радикал”.
Дата: 16.11.2013

Шефът на турска тв нарече певицата Рожин „безсрамница”

Премиерът Реджеп Ердоган и вицепремиерът Бюлент Арънч изразиха съжаление пред кюрдската певица Рожин заради оскърбителни думи на генералния директор на турската държавна телевизия ТРТ към изпълнителката.
Дата: 28.12.2011

Турската тв изряза клип с момичето си за "Евровизия"

Турската национална телевизия и радио ТРТ не прие видеоклипа, с който певицата Хадисе иска да се представи на конкурса "Евровизия".
Дата: 23.03.2009

Анкара стартира балкански тв канал на турски език

Турската национална телевизия и радио (ТРТ) подготвя специализиран тв канал за предавания, предназначени за турскоезичните зрители в балканските страни и за тюркските държави. Новият канал ще се нарича ТРТ-Тюрк, съобщи БТА.
Дата: 03.02.2009

Анкара стартира балкански тв канал на туски език

Турската национална телевизия и радио (ТРТ) подготвя специализиран тв канал за предавания, предназначени за турскоезичните зрители в балканските страни и за тюркските държави. Новият канал ще се нарича ТРТ-Тюрк, съобщи БТА.
Дата: 03.02.2009

Турската ТРТ ще излъчва на 30 езика, включително на български

Турската национална телевизия и радио (ТРТ) ще излъчва по интернет предавания на 30 езика. Между тези езици е и българският език, тъй като в системата на ТРТ има специализиран отдел за предавания на български език , съобщи от Истанбул за БТА Нахиде Дениз .
Дата: 20.11.2008


 

Сподели в
 

Определени текстове в европейската директива за авторското право биха могли да застрашат независимата журналистика и свободата на изразяване в интернет, заяви пред БНР евродепутатката Моника Маковей.

21.06.2018/12:00

Когато местният вестник фалира и хлопне кепенците, това веднага рефлектира върху финансите на всеки отделен жител на съответния град, тъй като разходите на местната администрация за издръжката на публичните дейности се увеличават.

20.06.2018/15:36

Израел ще забрани със закон снимането, аудио- и видозаписването на израелски войници. Правителството в Тел Авив даде зелена светлина за закон, който предвижда наказания до 10 години затвор за фотографите нарушители.

19.06.2018/15:25

Ексцентричният пиар Евгени Минчев успя да завихри истински скандал. Той отбеляза 55-годишния си юбилей с парти, на което реши да раздаде и специални награди.

18.06.2018/15:25

За 17-а поредна година БГ Прес Фото ще отличи най-добрите снимки и фотоистории от българската репортажна и документална фотография, съобщават колегите и посочват:

17.06.2018/17:15
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

След като от 29 май вечерта светът беше разбунен от новината, че е убит поредният журналист в Киев, се оказа, че Аркадий Бабченко е… жив и се появи на пресконференция, на която стана ясно, че Службата за сигурност на Украйна (ССУ) е провела спецоперация, съобщи сайтът NEWSONE. За това лично заяви на брифинга шефът на службата Василий Грицак.

30.05.2018 /19:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки