Начало
 
 

Турската държавна телевизия забранява „аморални” песни

02.03.2018 /18:50 | Източник: bta/dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


ТРТ излъчва от 2008 г. онлайн предавания и на български

Турската държавна компания за радио и телевизия (ТРТ) е забранила 208 песни заради това, че са неподходящи. За пръв път в Турция се забраняват песни, съобщава ДПА.

Турското правителство уточни, че решението е в съответствие със закона, регулиращ съдържанието на телевизионните и радио предавания.

Задължение на държавната ТРТ, съгласно разпоредбите, е да взима мерки във връзка със съдържания, които включват някои изрази, по-специално псувни, алкохол, цигари и т.н., каза пред журналисти в Анкара турският вицепремиер и правителствен говорител Бекир Боздаг, цитиран от ДПА и БТА.

Сред забранените песни са "Аз съм пиян", "Чисто гол", "Страна на сълзи" и "Тиранин".

Съответният закон дава възможност на ТРТ да спира съдържание, което се смята за нецензурно, насърчаващо насилие или разпространяващо терористична пропаганда. "Забраната не може да се разглежда като цензура", посочи Боздаг: "ТРТ си върши работата. И другите телевизии трябва да правят така", добави правителственият говорител.

ТРТ потвърди забраната, която включва и 66 песни на кюрдски език. Компанията посочи, че мярката е "законово задължение". Списъкът, който се отнася за 2016 г., е бил предоставен от ТРТ по искане на депутата от основната опозиционна Народнорепубликанска партия Атила Сертел. Той е критикувал решението и изтъкнал, че ТРТ се финансира от данъците на народа, според "Ода ТВ".

Информацията за забраната се появява върху фона на дебати по повод предложен закон, който ще постави всички дигитални платформи за радио и телевизия под наблюдението на Висшия съвет за радио и телевизия.

Популярни музикални изпълнители в Турция реагираха остро срещу забраната.

Свързани:   ТРТ реже частично футбола заради Рамазана

Турската държавна телевизия ТРТ няма да излъчва мачове от Световното по футбол в Бразилия, които съвпадат с предаванията, при които се отправя поканата за ифтар (вечеря след залез през свещения месец Рамазан).
Дата: 22.02.2014

Турската телевизия уволнява за е- послания

Турската национална телевизия ТРТ уволни двама служители и наложи глоба на друг заради посланията, изпратени в социалните мрежи по време на протестите за истанбулския парк „Гези” през май и юни, съобщи в. „Радикал”.
Дата: 16.11.2013

Шефът на турска тв нарече певицата Рожин „безсрамница”

Премиерът Реджеп Ердоган и вицепремиерът Бюлент Арънч изразиха съжаление пред кюрдската певица Рожин заради оскърбителни думи на генералния директор на турската държавна телевизия ТРТ към изпълнителката.
Дата: 28.12.2011

Турската тв изряза клип с момичето си за "Евровизия"

Турската национална телевизия и радио ТРТ не прие видеоклипа, с който певицата Хадисе иска да се представи на конкурса "Евровизия".
Дата: 23.03.2009

Анкара стартира балкански тв канал на турски език

Турската национална телевизия и радио (ТРТ) подготвя специализиран тв канал за предавания, предназначени за турскоезичните зрители в балканските страни и за тюркските държави. Новият канал ще се нарича ТРТ-Тюрк, съобщи БТА.
Дата: 03.02.2009

Анкара стартира балкански тв канал на туски език

Турската национална телевизия и радио (ТРТ) подготвя специализиран тв канал за предавания, предназначени за турскоезичните зрители в балканските страни и за тюркските държави. Новият канал ще се нарича ТРТ-Тюрк, съобщи БТА.
Дата: 03.02.2009

Турската ТРТ ще излъчва на 30 езика, включително на български

Турската национална телевизия и радио (ТРТ) ще излъчва по интернет предавания на 30 езика. Между тези езици е и българският език, тъй като в системата на ТРТ има специализиран отдел за предавания на български език , съобщи от Истанбул за БТА Нахиде Дениз .
Дата: 20.11.2008


 

Сподели в
 

Турският холдинг Доган е започнал преговори за продажбата за 890 млн. долара на медийното си крило на нелиствана компания, смятана за близка до Реджеп Ердоган - сделка, която ще циментира медийната подкрепа за президента преди изборите през 2019 г.

24.03.2018/12:23

Турският парламент прие закон, съгласно който всички онлайн видео платформи, включително медии, се поставят под мониторинга на турския медиен регулатор (RTUK), предаде ДПА, като се позовава на Анадолската агенция.

23.03.2018/18:50

Става дума за предстоящата трансформация на БНТ2 в канал за култура. Много българи, убедена съм, дори не знаят, че тази телевизия съществува. Досега тя имаше дублираща функция:

22.03.2018/16:45

160 000 души са арестувани за 18-те месеца на извънредното положение в Турция; 152 000 служители от публичната сфера са уволнени; учители, съдии, адвокати са уволнени; журналисти са арестувани, закривани са медии и са блокирани сайтове.

21.03.2018/16:49

България е сред "проблемните държави", споменати в дискусията за свободата на словото в Европа, предшестваща церемонията по награждаването на конференция в Будапеща. Форумът бе посветен на свободата на словото.

20.03.2018/12:00

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„При предстоящата във Варна среща ЕС-Турция на президента Реджеп Ердоган не бива да му бъде спестено категоричното настояване за освобождаване на хвърлените зад решетките турски журналисти,” заявява председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

23.03.2018 /19:10

По повод националния празник 3 март и навършващите се 140 години от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя към колегията следното поздравление:

03.03.2018 /05:51

Според председателя на УС на СБЖ искът, заведен от члена на СЕМ Бетина Жотева срещу журналиста и депутат Александър Симов, е пореден тревожен случай в колегията. А отдавна внесените от СБЖ в НС законодателни инициативи за защита правата на журналистите и за прозрачност в медийната собственост още не са придвижени

25.02.2018 /14:26

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки