Начало
 
 

Турската държавна телевизия забранява „аморални” песни

02.03.2018 /18:50 | Източник: bta/dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


ТРТ излъчва от 2008 г. онлайн предавания и на български

Турската държавна компания за радио и телевизия (ТРТ) е забранила 208 песни заради това, че са неподходящи. За пръв път в Турция се забраняват песни, съобщава ДПА.

Турското правителство уточни, че решението е в съответствие със закона, регулиращ съдържанието на телевизионните и радио предавания.

Задължение на държавната ТРТ, съгласно разпоредбите, е да взима мерки във връзка със съдържания, които включват някои изрази, по-специално псувни, алкохол, цигари и т.н., каза пред журналисти в Анкара турският вицепремиер и правителствен говорител Бекир Боздаг, цитиран от ДПА и БТА.

Сред забранените песни са "Аз съм пиян", "Чисто гол", "Страна на сълзи" и "Тиранин".

Съответният закон дава възможност на ТРТ да спира съдържание, което се смята за нецензурно, насърчаващо насилие или разпространяващо терористична пропаганда. "Забраната не може да се разглежда като цензура", посочи Боздаг: "ТРТ си върши работата. И другите телевизии трябва да правят така", добави правителственият говорител.

ТРТ потвърди забраната, която включва и 66 песни на кюрдски език. Компанията посочи, че мярката е "законово задължение". Списъкът, който се отнася за 2016 г., е бил предоставен от ТРТ по искане на депутата от основната опозиционна Народнорепубликанска партия Атила Сертел. Той е критикувал решението и изтъкнал, че ТРТ се финансира от данъците на народа, според "Ода ТВ".

Информацията за забраната се появява върху фона на дебати по повод предложен закон, който ще постави всички дигитални платформи за радио и телевизия под наблюдението на Висшия съвет за радио и телевизия.

Популярни музикални изпълнители в Турция реагираха остро срещу забраната.

Свързани:   ТРТ реже частично футбола заради Рамазана

Турската държавна телевизия ТРТ няма да излъчва мачове от Световното по футбол в Бразилия, които съвпадат с предаванията, при които се отправя поканата за ифтар (вечеря след залез през свещения месец Рамазан).
Дата: 22.02.2014

Турската телевизия уволнява за е- послания

Турската национална телевизия ТРТ уволни двама служители и наложи глоба на друг заради посланията, изпратени в социалните мрежи по време на протестите за истанбулския парк „Гези” през май и юни, съобщи в. „Радикал”.
Дата: 16.11.2013

Шефът на турска тв нарече певицата Рожин „безсрамница”

Премиерът Реджеп Ердоган и вицепремиерът Бюлент Арънч изразиха съжаление пред кюрдската певица Рожин заради оскърбителни думи на генералния директор на турската държавна телевизия ТРТ към изпълнителката.
Дата: 28.12.2011

Турската тв изряза клип с момичето си за "Евровизия"

Турската национална телевизия и радио ТРТ не прие видеоклипа, с който певицата Хадисе иска да се представи на конкурса "Евровизия".
Дата: 23.03.2009

Анкара стартира балкански тв канал на турски език

Турската национална телевизия и радио (ТРТ) подготвя специализиран тв канал за предавания, предназначени за турскоезичните зрители в балканските страни и за тюркските държави. Новият канал ще се нарича ТРТ-Тюрк, съобщи БТА.
Дата: 03.02.2009

Анкара стартира балкански тв канал на туски език

Турската национална телевизия и радио (ТРТ) подготвя специализиран тв канал за предавания, предназначени за турскоезичните зрители в балканските страни и за тюркските държави. Новият канал ще се нарича ТРТ-Тюрк, съобщи БТА.
Дата: 03.02.2009

Турската ТРТ ще излъчва на 30 езика, включително на български

Турската национална телевизия и радио (ТРТ) ще излъчва по интернет предавания на 30 езика. Между тези езици е и българският език, тъй като в системата на ТРТ има специализиран отдел за предавания на български език , съобщи от Истанбул за БТА Нахиде Дениз .
Дата: 20.11.2008


 

Сподели в
 

Говорител на Европейската комисия осъди в Брюксел бомбеното нападение срещу сградата на гръцката телевизия „Скай” в Атина, съобщава в. "Катимерини".

18.12.2018/14:00

Преди дни в редица медии се промъкна информация, че предаването "Открито с Валя Ахчиева" е свалено от екрана на БНТ. Припомняме, че журналистката разполагаше с половин час ефирно време за телевизионните си разследвания.

17.12.2018/13:52

Свободата и мирът могат да бъдат постигнати само чрез словото, заяви в интервю за БТА Ахмет Кот - турски писател, журналист, публицист, поет, общественик и съосновател на Фондация Балканска Култура.

16.12.2018/15:45

Корупция, гейтове, заплахи: Какво показа убийството на журналистката Виктория Маринова? Ето какво пише по този повод Ребека Менке в сп. „Журналист“ – орган на Съюза на германските журналисти:

15.12.2018/17:15

Голям проблем ли представляват фалшивите новини във Вашата агенция, пита авторката на БТА в интервю Армела Красничи, генерална директорка на Албанската информационна агенция (АТА), която отговаря:

14.12.2018/12:00

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки