Начало
 
 

Турската държавна телевизия забранява „аморални” песни

02.03.2018 /18:50 | Източник: bta/dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


ТРТ излъчва от 2008 г. онлайн предавания и на български

Турската държавна компания за радио и телевизия (ТРТ) е забранила 208 песни заради това, че са неподходящи. За пръв път в Турция се забраняват песни, съобщава ДПА.

Турското правителство уточни, че решението е в съответствие със закона, регулиращ съдържанието на телевизионните и радио предавания.

Задължение на държавната ТРТ, съгласно разпоредбите, е да взима мерки във връзка със съдържания, които включват някои изрази, по-специално псувни, алкохол, цигари и т.н., каза пред журналисти в Анкара турският вицепремиер и правителствен говорител Бекир Боздаг, цитиран от ДПА и БТА.

Сред забранените песни са "Аз съм пиян", "Чисто гол", "Страна на сълзи" и "Тиранин".

Съответният закон дава възможност на ТРТ да спира съдържание, което се смята за нецензурно, насърчаващо насилие или разпространяващо терористична пропаганда. "Забраната не може да се разглежда като цензура", посочи Боздаг: "ТРТ си върши работата. И другите телевизии трябва да правят така", добави правителственият говорител.

ТРТ потвърди забраната, която включва и 66 песни на кюрдски език. Компанията посочи, че мярката е "законово задължение". Списъкът, който се отнася за 2016 г., е бил предоставен от ТРТ по искане на депутата от основната опозиционна Народнорепубликанска партия Атила Сертел. Той е критикувал решението и изтъкнал, че ТРТ се финансира от данъците на народа, според "Ода ТВ".

Информацията за забраната се появява върху фона на дебати по повод предложен закон, който ще постави всички дигитални платформи за радио и телевизия под наблюдението на Висшия съвет за радио и телевизия.

Популярни музикални изпълнители в Турция реагираха остро срещу забраната.

Свързани:   ТРТ реже частично футбола заради Рамазана

Турската държавна телевизия ТРТ няма да излъчва мачове от Световното по футбол в Бразилия, които съвпадат с предаванията, при които се отправя поканата за ифтар (вечеря след залез през свещения месец Рамазан).
Дата: 22.02.2014

Турската телевизия уволнява за е- послания

Турската национална телевизия ТРТ уволни двама служители и наложи глоба на друг заради посланията, изпратени в социалните мрежи по време на протестите за истанбулския парк „Гези” през май и юни, съобщи в. „Радикал”.
Дата: 16.11.2013

Шефът на турска тв нарече певицата Рожин „безсрамница”

Премиерът Реджеп Ердоган и вицепремиерът Бюлент Арънч изразиха съжаление пред кюрдската певица Рожин заради оскърбителни думи на генералния директор на турската държавна телевизия ТРТ към изпълнителката.
Дата: 28.12.2011

Турската тв изряза клип с момичето си за "Евровизия"

Турската национална телевизия и радио ТРТ не прие видеоклипа, с който певицата Хадисе иска да се представи на конкурса "Евровизия".
Дата: 23.03.2009

Анкара стартира балкански тв канал на турски език

Турската национална телевизия и радио (ТРТ) подготвя специализиран тв канал за предавания, предназначени за турскоезичните зрители в балканските страни и за тюркските държави. Новият канал ще се нарича ТРТ-Тюрк, съобщи БТА.
Дата: 03.02.2009

Анкара стартира балкански тв канал на туски език

Турската национална телевизия и радио (ТРТ) подготвя специализиран тв канал за предавания, предназначени за турскоезичните зрители в балканските страни и за тюркските държави. Новият канал ще се нарича ТРТ-Тюрк, съобщи БТА.
Дата: 03.02.2009

Турската ТРТ ще излъчва на 30 езика, включително на български

Турската национална телевизия и радио (ТРТ) ще излъчва по интернет предавания на 30 езика. Между тези езици е и българският език, тъй като в системата на ТРТ има специализиран отдел за предавания на български език , съобщи от Истанбул за БТА Нахиде Дениз .
Дата: 20.11.2008


 

Сподели в
 

Управляващата в Италия коалиция на Движение "5 звезди" и партия "Лигата" няма да се съобразява с медийната империя на бившия премиер Силвио Берлускони, заяви Барбара Леци, министър от квотата на "5 звезди", цитирана от Ройтерс.

20.09.2018/12:00

Знае се. В началото бе словото. Та и затова реших да проверя този стих от глава първа от Евангелието на Йоана, да поразмишлявам за разумния свят, за контрастите и противоположностите в нашата Вселена на Прехода.

19.09.2018/14:35

"Вестниците вече всеки ден замърсяват обществената дискусия и което е по-лошо: правят го с обществени пари", заяви във Фейсбук лидерът на антисистемното италианско Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо:

18.09.2018/12:00

Със специално събитие се отбелязва днес 10-годишният юбилей на специализираното предаване за театър “Без маски” на университетското радио “Алма матер”.

16.09.2018/12:17

„Дума“ в момента изглежда като вестник, който малко се движи по течението и моята първостепенна задача е да го променя изцяло", каза новият (и.д.) главен редактор на вестника Йордан Мичев пред БНР

14.09.2018/18:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки