Начало
 
 

Чуждата преса подпомага българското Освобождение

04.03.2018 /12:13 | Автор : Стоил Рошкев | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Френските вестници следят подробно събитията в България

Не винаги си даваме сметка, че ние, живеещите днес, всъщност ползваме големи привилегии. Защото сме грамотни, можем да четем. Докато преди 140 години процентът на хората, умеещи да възпроизвеждат буквите, е бил доста по-малък.

Как стремежът на народа ни към свободата е отеквал в чуждестранната преса?

Макар вестниците от епохата на Освобождението да са достигали до малцина,предвид по-малкия процент четящи тогава, те все пак изиграват голяма роля за формиране на позиция и подкрепа за България - коментира проф. д-р Росен Стоянов - департамент "Масови комуникации", НБУ.  

Срещаме се с него в читалня на Националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий" в София. Ето какво споделя той:

"На първо място ми се ще да отбележа Джануариъс Макгахан, който в началото работи за в. "Хералд", впоследствие за "Дейли нюз" във Великобритания.

И именно отразяването чрез него в световното, тогава ограничено, медийно пространство, е дало възможност за преформатиране на общественото мнение, създаване на обществено мнение на нетърпимост за случващото се в територията на Османската империя, в тази част, в която, разбира се, е и България".

Професор Росен Стоянов продължава разказа си и с титана, по думите му, на Викторианската епоха Уилям Гладстон: 

"Гладстон изключително много и в пълнота се информира за случващото се, на разстояние, за действията в региона, от пресата. Пресата е онази медия в този момент, която изиграва изключително значителна роля в създаването на ситуация или по-скоро, да го кажа, на несъгласие с водената политика от Високата порта, така че да бъде подтикнато от грамотния елит всяко правителство в Европа да вземе страна в крайна сметка".

Както на Запад, така и на Изток в Русия писателите Тургенев, Достоевски, Всеволод Гаршин призовават за незабавен поход срещу Османската империя. За отзивите в руската преса разказва полковникът от резерва Станчо Джумалиев, който е почетен председател на Национално дружество "Традиция":

"В Руската армия е имало военни кореспонденти, част от тях са били придружавани и от фотографи, които по време на войната, включително и по време на бойните действия са снимали и са пишели дописки. И тези дописки, вестниците, са се разграбвали, понеже населението в Русия е проявявало огромен интерес към развитието на бойните действия в България".

"Разбира се, спецификата на вестника отпреди 140 години не предполага тази бързина и скорост на обмен на информацията", допълва от своя страна професор Стоянов, но пресата според него е била вездесъща. Логично Високата порта е била уплашена от промяната на отношението:

"Именно журналистите спомагат за предаването на случващото се, за онази другата гледна точка, различна от официалната, от официозите и, разбира се, през призмата на обществата, представители, на които са те.

Спомняме си информациите и за Баташкото клане, въобще на преден план стават известни единствено и само чрез пресата подобни опити на Османската империя да продължи да властва, осъзнавайки явно края на своето господство в Европа".

"Така - когато отвън, отвъд България, някой погледне проблемите и ги покаже - естествено и че отвътре хората се мотивират, окриляват и вдъхновяват да заемат своята позиция", завършва анализа си проф. Стоянов.

Свързани:   Изложба припомня военните кореспонденти (1877–1878 г.)

По повод 140-годишнината от Освобождението на България, 3 март 2018 г., Историческият музей в Дупница представя временната експозиция "Освободителната война от 1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти".
Дата: 03.03.2018


 

Сподели в
 

Определени текстове в европейската директива за авторското право биха могли да застрашат независимата журналистика и свободата на изразяване в интернет, заяви пред БНР евродепутатката Моника Маковей.

21.06.2018/12:00

Когато местният вестник фалира и хлопне кепенците, това веднага рефлектира върху финансите на всеки отделен жител на съответния град, тъй като разходите на местната администрация за издръжката на публичните дейности се увеличават.

20.06.2018/15:36

Израел ще забрани със закон снимането, аудио- и видозаписването на израелски войници. Правителството в Тел Авив даде зелена светлина за закон, който предвижда наказания до 10 години затвор за фотографите нарушители.

19.06.2018/15:25

Ексцентричният пиар Евгени Минчев успя да завихри истински скандал. Той отбеляза 55-годишния си юбилей с парти, на което реши да раздаде и специални награди.

18.06.2018/15:25

За 17-а поредна година БГ Прес Фото ще отличи най-добрите снимки и фотоистории от българската репортажна и документална фотография, съобщават колегите и посочват:

17.06.2018/17:15
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

След като от 29 май вечерта светът беше разбунен от новината, че е убит поредният журналист в Киев, се оказа, че Аркадий Бабченко е… жив и се появи на пресконференция, на която стана ясно, че Службата за сигурност на Украйна (ССУ) е провела спецоперация, съобщи сайтът NEWSONE. За това лично заяви на брифинга шефът на службата Василий Грицак.

30.05.2018 /19:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки