Начало
 
 

Чуждата преса подпомага българското Освобождение

04.03.2018 /12:13 | Автор : Стоил Рошкев | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Френските вестници следят подробно събитията в България

Не винаги си даваме сметка, че ние, живеещите днес, всъщност ползваме големи привилегии. Защото сме грамотни, можем да четем. Докато преди 140 години процентът на хората, умеещи да възпроизвеждат буквите, е бил доста по-малък.

Как стремежът на народа ни към свободата е отеквал в чуждестранната преса?

Макар вестниците от епохата на Освобождението да са достигали до малцина,предвид по-малкия процент четящи тогава, те все пак изиграват голяма роля за формиране на позиция и подкрепа за България - коментира проф. д-р Росен Стоянов - департамент "Масови комуникации", НБУ.  

Срещаме се с него в читалня на Националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий" в София. Ето какво споделя той:

"На първо място ми се ще да отбележа Джануариъс Макгахан, който в началото работи за в. "Хералд", впоследствие за "Дейли нюз" във Великобритания.

И именно отразяването чрез него в световното, тогава ограничено, медийно пространство, е дало възможност за преформатиране на общественото мнение, създаване на обществено мнение на нетърпимост за случващото се в територията на Османската империя, в тази част, в която, разбира се, е и България".

Професор Росен Стоянов продължава разказа си и с титана, по думите му, на Викторианската епоха Уилям Гладстон: 

"Гладстон изключително много и в пълнота се информира за случващото се, на разстояние, за действията в региона, от пресата. Пресата е онази медия в този момент, която изиграва изключително значителна роля в създаването на ситуация или по-скоро, да го кажа, на несъгласие с водената политика от Високата порта, така че да бъде подтикнато от грамотния елит всяко правителство в Европа да вземе страна в крайна сметка".

Както на Запад, така и на Изток в Русия писателите Тургенев, Достоевски, Всеволод Гаршин призовават за незабавен поход срещу Османската империя. За отзивите в руската преса разказва полковникът от резерва Станчо Джумалиев, който е почетен председател на Национално дружество "Традиция":

"В Руската армия е имало военни кореспонденти, част от тях са били придружавани и от фотографи, които по време на войната, включително и по време на бойните действия са снимали и са пишели дописки. И тези дописки, вестниците, са се разграбвали, понеже населението в Русия е проявявало огромен интерес към развитието на бойните действия в България".

"Разбира се, спецификата на вестника отпреди 140 години не предполага тази бързина и скорост на обмен на информацията", допълва от своя страна професор Стоянов, но пресата според него е била вездесъща. Логично Високата порта е била уплашена от промяната на отношението:

"Именно журналистите спомагат за предаването на случващото се, за онази другата гледна точка, различна от официалната, от официозите и, разбира се, през призмата на обществата, представители, на които са те.

Спомняме си информациите и за Баташкото клане, въобще на преден план стават известни единствено и само чрез пресата подобни опити на Османската империя да продължи да властва, осъзнавайки явно края на своето господство в Европа".

"Така - когато отвън, отвъд България, някой погледне проблемите и ги покаже - естествено и че отвътре хората се мотивират, окриляват и вдъхновяват да заемат своята позиция", завършва анализа си проф. Стоянов.

Свързани:   Изложба припомня военните кореспонденти (1877–1878 г.)

По повод 140-годишнината от Освобождението на България, 3 март 2018 г., Историческият музей в Дупница представя временната експозиция "Освободителната война от 1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти".
Дата: 03.03.2018


 

Сподели в
 

Говорител на Европейската комисия осъди в Брюксел бомбеното нападение срещу сградата на гръцката телевизия „Скай” в Атина, съобщава в. "Катимерини".

18.12.2018/14:00

Преди дни в редица медии се промъкна информация, че предаването "Открито с Валя Ахчиева" е свалено от екрана на БНТ. Припомняме, че журналистката разполагаше с половин час ефирно време за телевизионните си разследвания.

17.12.2018/13:52

Свободата и мирът могат да бъдат постигнати само чрез словото, заяви в интервю за БТА Ахмет Кот - турски писател, журналист, публицист, поет, общественик и съосновател на Фондация Балканска Култура.

16.12.2018/15:45

Корупция, гейтове, заплахи: Какво показа убийството на журналистката Виктория Маринова? Ето какво пише по този повод Ребека Менке в сп. „Журналист“ – орган на Съюза на германските журналисти:

15.12.2018/17:15

Голям проблем ли представляват фалшивите новини във Вашата агенция, пита авторката на БТА в интервю Армела Красничи, генерална директорка на Албанската информационна агенция (АТА), която отговаря:

14.12.2018/12:00

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки