Начало
 
 

Чуждата преса подпомага българското Освобождение

04.03.2018 /12:13 | Автор : Стоил Рошкев | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Френските вестници следят подробно събитията в България

Не винаги си даваме сметка, че ние, живеещите днес, всъщност ползваме големи привилегии. Защото сме грамотни, можем да четем. Докато преди 140 години процентът на хората, умеещи да възпроизвеждат буквите, е бил доста по-малък.

Как стремежът на народа ни към свободата е отеквал в чуждестранната преса?

Макар вестниците от епохата на Освобождението да са достигали до малцина,предвид по-малкия процент четящи тогава, те все пак изиграват голяма роля за формиране на позиция и подкрепа за България - коментира проф. д-р Росен Стоянов - департамент "Масови комуникации", НБУ.  

Срещаме се с него в читалня на Националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий" в София. Ето какво споделя той:

"На първо място ми се ще да отбележа Джануариъс Макгахан, който в началото работи за в. "Хералд", впоследствие за "Дейли нюз" във Великобритания.

И именно отразяването чрез него в световното, тогава ограничено, медийно пространство, е дало възможност за преформатиране на общественото мнение, създаване на обществено мнение на нетърпимост за случващото се в територията на Османската империя, в тази част, в която, разбира се, е и България".

Професор Росен Стоянов продължава разказа си и с титана, по думите му, на Викторианската епоха Уилям Гладстон: 

"Гладстон изключително много и в пълнота се информира за случващото се, на разстояние, за действията в региона, от пресата. Пресата е онази медия в този момент, която изиграва изключително значителна роля в създаването на ситуация или по-скоро, да го кажа, на несъгласие с водената политика от Високата порта, така че да бъде подтикнато от грамотния елит всяко правителство в Европа да вземе страна в крайна сметка".

Както на Запад, така и на Изток в Русия писателите Тургенев, Достоевски, Всеволод Гаршин призовават за незабавен поход срещу Османската империя. За отзивите в руската преса разказва полковникът от резерва Станчо Джумалиев, който е почетен председател на Национално дружество "Традиция":

"В Руската армия е имало военни кореспонденти, част от тях са били придружавани и от фотографи, които по време на войната, включително и по време на бойните действия са снимали и са пишели дописки. И тези дописки, вестниците, са се разграбвали, понеже населението в Русия е проявявало огромен интерес към развитието на бойните действия в България".

"Разбира се, спецификата на вестника отпреди 140 години не предполага тази бързина и скорост на обмен на информацията", допълва от своя страна професор Стоянов, но пресата според него е била вездесъща. Логично Високата порта е била уплашена от промяната на отношението:

"Именно журналистите спомагат за предаването на случващото се, за онази другата гледна точка, различна от официалната, от официозите и, разбира се, през призмата на обществата, представители, на които са те.

Спомняме си информациите и за Баташкото клане, въобще на преден план стават известни единствено и само чрез пресата подобни опити на Османската империя да продължи да властва, осъзнавайки явно края на своето господство в Европа".

"Така - когато отвън, отвъд България, някой погледне проблемите и ги покаже - естествено и че отвътре хората се мотивират, окриляват и вдъхновяват да заемат своята позиция", завършва анализа си проф. Стоянов.

Свързани:   Изложба припомня военните кореспонденти (1877–1878 г.)

По повод 140-годишнината от Освобождението на България, 3 март 2018 г., Историческият музей в Дупница представя временната експозиция "Освободителната война от 1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти".
Дата: 03.03.2018


 

Сподели в
 

Турският холдинг Доган е започнал преговори за продажбата за 890 млн. долара на медийното си крило на нелиствана компания, смятана за близка до Реджеп Ердоган - сделка, която ще циментира медийната подкрепа за президента преди изборите през 2019 г.

24.03.2018/12:23

Турският парламент прие закон, съгласно който всички онлайн видео платформи, включително медии, се поставят под мониторинга на турския медиен регулатор (RTUK), предаде ДПА, като се позовава на Анадолската агенция.

23.03.2018/18:50

Става дума за предстоящата трансформация на БНТ2 в канал за култура. Много българи, убедена съм, дори не знаят, че тази телевизия съществува. Досега тя имаше дублираща функция:

22.03.2018/16:45

160 000 души са арестувани за 18-те месеца на извънредното положение в Турция; 152 000 служители от публичната сфера са уволнени; учители, съдии, адвокати са уволнени; журналисти са арестувани, закривани са медии и са блокирани сайтове.

21.03.2018/16:49

България е сред "проблемните държави", споменати в дискусията за свободата на словото в Европа, предшестваща церемонията по награждаването на конференция в Будапеща. Форумът бе посветен на свободата на словото.

20.03.2018/12:00

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„При предстоящата във Варна среща ЕС-Турция на президента Реджеп Ердоган не бива да му бъде спестено категоричното настояване за освобождаване на хвърлените зад решетките турски журналисти,” заявява председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

23.03.2018 /19:10

По повод националния празник 3 март и навършващите се 140 години от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя към колегията следното поздравление:

03.03.2018 /05:51

Според председателя на УС на СБЖ искът, заведен от члена на СЕМ Бетина Жотева срещу журналиста и депутат Александър Симов, е пореден тревожен случай в колегията. А отдавна внесените от СБЖ в НС законодателни инициативи за защита правата на журналистите и за прозрачност в медийната собственост още не са придвижени

25.02.2018 /14:26

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки