Начало
 
 

Нашият любим читател е пътникът в трамвая

06.03.2018 /12:00 | Автор : Иля Илф, Евгений Петров | Източник: Земя/ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иля Илф и Евгений Петров - най-известни като автори на "12-те стола" и "Златният телец"

В. "Земя" предлага интересно автоинетрвю на прочутите съветски хумористи Иля Илф и Евгений Петров, публикувано в края на 20-те години на ХХ век, което иронично ни казва много неща за писането в тяхната епоха:

Събраните тук откъслечни разсъждения и мисли сме ги опаковали в една малка анкета и те дават отговор на въпросите, които често ни отправят отделни лица и малки организации.

- Защо сте публикували в полудебелото списание „30 дена“, а не в някое наистина дебело списание?

- О, това е много сложно! В дебело списание са ни канили само за да ни предложат да открием „хумористична страничка“ шеги, импровизации, остроумия, хуморески (редакционните господа много обичат думата „хумореска“).

Предлагали са ни да съставяме - между другото - още и гатанки, кръстословици, ребуси и етюди за игра на шашки. С една дума, всичко онова, което на времето се наричаше „Оттук-оттам“, а сега „Досетлив работник“, и се чудят, когато ние високомерно отказваме. „Та нали сте хумористи - питат ни в дебелите списания. - Какво ви струва?“

- Вярно ли е, че вашият смях не е наш смях, ами е техен смях?

- Не се правете на идиот!

- Как се отнасят в редакциите към творческите ви търсения?

- Със смайващо еднообразие. Всеки път ни молят да зачеркнем в ръкописа два реда и да добавим страница и половина. С течение на времето придобихме опит и сега, предавайки ръкопис, заявяваме, че още в процеса на работата двата реда вече са махнати и са дописани страница и половина. Но дори тази профилактична мярка не помага.

- Какво ви харесва най-много в „Литературная газета“ от хиляда деветстотин тридесет и втора година?

- Постановлението на ЦК на партията от двадесет и трети април.

- Вашият любим писател?

- В момента Дос-Пасос. Може би той се харесва сега на всички и в любовта към този писател няма нищо оригинално, но такова е положението за текущото тримесечие.

- Вашият любим читател?

- Пътникът в трамвая. Притискат го, боли го, блъскат го в гърба, а той въпреки всичко чете. О, той е съвсем различен от пътника във влака. Във влака се чете от скука, а в трамвая - защото е интересно.

- Вашият любим редактор?

- Това е вече по-сложно. Тъкмо си обикнал от все сърце някой редактор и, току-виж, го уволнили.

И все пак, как пишете заедно?

Ами ей тъй на, въпреки всичко пишем - нищо, че се караме за всяка мисъл, дума и дори за това къде да слагаме препинателните знаци. И най-обидното е, че когато ще предаваме ръкописа в редакцията, непременно ще ни помолят да махнем два реда и да допишем страница и половина. А е много трудно да се направи това, защото, както вече казахме, не можахме да се научим да се изказваме гладко. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

За поредна година Институт „Сервантес” заля улица „Света София”, на която е разположен, с танци, песни, детски игри, книги и вкуснотии от Испания и Латинска Америка. Уникалното този път бе и оживялото изкуство на Жоан Миро

24.06.2018/12:06

От 15 до 27 юни 2018 г. в алпийския град Давос, Швейцария се провежда конференцията „Полар 2018“, в която участват над 2500 учени от цял свят, работещи в полярните райони - Антарктика и Арктика. За пръв път тази година на едно място заседават организациите Научният комитет за антарктически изследвания (SCAR) и Международният комитет за арктически изследвания (IASC), които обединяват учените, работещи на Южния и Северния полюс.

23.06.2018/09:53

В град Тюмен отбелязаха 77-годишнината от началото на Великата отечествена война, като целият град изпълни песента „Альоша“. Стотици се събраха на Цветния булевард в града, хор даде началото, а след него запяха песента на Константин Ваншенкин и Едуард Колмановски, посветена на съветския войник, чийто монумент се издига в Пловдив.

22.06.2018/22:16

Документалната книга „Забравени страници за незабравени българи“ на Григор Николов и Антонио Станоев (изд. "Книгомания") включва откъси за 30 личности, оставили трайна диря в българската история, политика и култура в годините до политикоразделната 1944-та.

21.06.2018/14:33

За трета поредна година Столична библиотека се включва като партньор в честванията по случай Еньовден, организирани от Национален комитет „Петър Димков” и Дирекция „ПП Витоша”.

20.06.2018/19:15
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки