Начало
 
 

Нашият любим читател е пътникът в трамвая

06.03.2018 /12:00 | Автор : Иля Илф, Евгений Петров | Източник: Земя/ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иля Илф и Евгений Петров - най-известни като автори на "12-те стола" и "Златният телец"

В. "Земя" предлага интересно автоинетрвю на прочутите съветски хумористи Иля Илф и Евгений Петров, публикувано в края на 20-те години на ХХ век, което иронично ни казва много неща за писането в тяхната епоха:

Събраните тук откъслечни разсъждения и мисли сме ги опаковали в една малка анкета и те дават отговор на въпросите, които често ни отправят отделни лица и малки организации.

- Защо сте публикували в полудебелото списание „30 дена“, а не в някое наистина дебело списание?

- О, това е много сложно! В дебело списание са ни канили само за да ни предложат да открием „хумористична страничка“ шеги, импровизации, остроумия, хуморески (редакционните господа много обичат думата „хумореска“).

Предлагали са ни да съставяме - между другото - още и гатанки, кръстословици, ребуси и етюди за игра на шашки. С една дума, всичко онова, което на времето се наричаше „Оттук-оттам“, а сега „Досетлив работник“, и се чудят, когато ние високомерно отказваме. „Та нали сте хумористи - питат ни в дебелите списания. - Какво ви струва?“

- Вярно ли е, че вашият смях не е наш смях, ами е техен смях?

- Не се правете на идиот!

- Как се отнасят в редакциите към творческите ви търсения?

- Със смайващо еднообразие. Всеки път ни молят да зачеркнем в ръкописа два реда и да добавим страница и половина. С течение на времето придобихме опит и сега, предавайки ръкопис, заявяваме, че още в процеса на работата двата реда вече са махнати и са дописани страница и половина. Но дори тази профилактична мярка не помага.

- Какво ви харесва най-много в „Литературная газета“ от хиляда деветстотин тридесет и втора година?

- Постановлението на ЦК на партията от двадесет и трети април.

- Вашият любим писател?

- В момента Дос-Пасос. Може би той се харесва сега на всички и в любовта към този писател няма нищо оригинално, но такова е положението за текущото тримесечие.

- Вашият любим читател?

- Пътникът в трамвая. Притискат го, боли го, блъскат го в гърба, а той въпреки всичко чете. О, той е съвсем различен от пътника във влака. Във влака се чете от скука, а в трамвая - защото е интересно.

- Вашият любим редактор?

- Това е вече по-сложно. Тъкмо си обикнал от все сърце някой редактор и, току-виж, го уволнили.

И все пак, как пишете заедно?

Ами ей тъй на, въпреки всичко пишем - нищо, че се караме за всяка мисъл, дума и дори за това къде да слагаме препинателните знаци. И най-обидното е, че когато ще предаваме ръкописа в редакцията, непременно ще ни помолят да махнем два реда и да допишем страница и половина. А е много трудно да се направи това, защото, както вече казахме, не можахме да се научим да се изказваме гладко. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Една от най-превежданите български писателки и любимка на читателите на библиотеката ще продължи през март новата поредица „Разказвач на месеца“. На 20 март, вторник, от 18:30 ч., в Литературния клуб тя ще чете от творбите си и ще разговаря със своите почитатели, а за нея ще говори проф. Амелия Личева.

19.03.2018/20:48

През 2018 г. България отбелязва 150 години от рождението на легендарния генерал Владимир Вазов, брат на патриарха на българската литература Иван Вазов. Преживе той е бил не по-малко известен от създателя на „Под игото”.

19.03.2018/14:44

За 24-и път бяха връчени наградите "Золотая муза" на празнична церемония в Мраморната зала на Руския културно-информационен център в София. Тази година те са посветени на 140-годишнината от Освобождението на България от османско владичество.

17.03.2018/08:44

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов дойде в Плевен, за да подкрепи идеята за изграждането на паметник на героите от Дойранскага епопея.

16.03.2018/20:49

От 17 март до 6 май ще се състои глобалният проект „Photodiplomacy-2018 – „Децата на света“, като основните негови мероприятия са по повод Международния ден за защита на децата. Конкурсът има подкрепата на Руския фонд на мира и Россотрудничество. Основната цел на събитието е посредством снимките да се разшири народната дипломация за укрепване на мира, взаимното разбирателство между многонационалния руски народ и народите от другите страни на планетата.

16.03.2018/17:05

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и навършващите се 140 години от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя към колегията следното поздравление:

03.03.2018 /05:51

Според председателя на УС на СБЖ искът, заведен от члена на СЕМ Бетина Жотева срещу журналиста и депутат Александър Симов, е пореден тревожен случай в колегията. А отдавна внесените от СБЖ в НС законодателни инициативи за защита правата на журналистите и за прозрачност в медийната собственост още не са придвижени

25.02.2018 /14:26

По повод 140-годишнината от Освобождението на България от турско иго, СБЖ организира среща-разговор с праправнучката на граф Н. П. Игнатиев Олга Чевска, която ще бъде гост на страната ни по повод славната годишнина.Тя ще се срещне с представители на медиите, и всички, които ценят паметта на героите от Руско-турската война 1877-1878 г., на 1 март от 14 ч. в сградата на СБЖ на ул. „Граф Игнатиев“ 4, в пресклуб „Журналист“.

25.02.2018 /14:12

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки