Начало
 
 

Нашият любим читател е пътникът в трамвая

06.03.2018 /12:00 | Автор : Иля Илф, Евгений Петров | Източник: Земя/ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иля Илф и Евгений Петров - най-известни като автори на "12-те стола" и "Златният телец"

В. "Земя" предлага интересно автоинетрвю на прочутите съветски хумористи Иля Илф и Евгений Петров, публикувано в края на 20-те години на ХХ век, което иронично ни казва много неща за писането в тяхната епоха:

Събраните тук откъслечни разсъждения и мисли сме ги опаковали в една малка анкета и те дават отговор на въпросите, които често ни отправят отделни лица и малки организации.

- Защо сте публикували в полудебелото списание „30 дена“, а не в някое наистина дебело списание?

- О, това е много сложно! В дебело списание са ни канили само за да ни предложат да открием „хумористична страничка“ шеги, импровизации, остроумия, хуморески (редакционните господа много обичат думата „хумореска“).

Предлагали са ни да съставяме - между другото - още и гатанки, кръстословици, ребуси и етюди за игра на шашки. С една дума, всичко онова, което на времето се наричаше „Оттук-оттам“, а сега „Досетлив работник“, и се чудят, когато ние високомерно отказваме. „Та нали сте хумористи - питат ни в дебелите списания. - Какво ви струва?“

- Вярно ли е, че вашият смях не е наш смях, ами е техен смях?

- Не се правете на идиот!

- Как се отнасят в редакциите към творческите ви търсения?

- Със смайващо еднообразие. Всеки път ни молят да зачеркнем в ръкописа два реда и да добавим страница и половина. С течение на времето придобихме опит и сега, предавайки ръкопис, заявяваме, че още в процеса на работата двата реда вече са махнати и са дописани страница и половина. Но дори тази профилактична мярка не помага.

- Какво ви харесва най-много в „Литературная газета“ от хиляда деветстотин тридесет и втора година?

- Постановлението на ЦК на партията от двадесет и трети април.

- Вашият любим писател?

- В момента Дос-Пасос. Може би той се харесва сега на всички и в любовта към този писател няма нищо оригинално, но такова е положението за текущото тримесечие.

- Вашият любим читател?

- Пътникът в трамвая. Притискат го, боли го, блъскат го в гърба, а той въпреки всичко чете. О, той е съвсем различен от пътника във влака. Във влака се чете от скука, а в трамвая - защото е интересно.

- Вашият любим редактор?

- Това е вече по-сложно. Тъкмо си обикнал от все сърце някой редактор и, току-виж, го уволнили.

И все пак, как пишете заедно?

Ами ей тъй на, въпреки всичко пишем - нищо, че се караме за всяка мисъл, дума и дори за това къде да слагаме препинателните знаци. И най-обидното е, че когато ще предаваме ръкописа в редакцията, непременно ще ни помолят да махнем два реда и да допишем страница и половина. А е много трудно да се направи това, защото, както вече казахме, не можахме да се научим да се изказваме гладко. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Пазарджишкият фотограф Стоян Георгиев спечели първо място в конкурса за модна фотография, организиран от „Bulgarian Fashion Photographers Association“, със снимка на булката Лили Златанова.

18.12.2018/18:53

Литературният историк Йордан Нанчев извади от забрава стар ръкопис, който издаде със заглавие „Хасковци от миналото“. В книгата са събрани неизвестни спомени за известни хора.

12.12.2018/18:16

Снимки от „Context“ - втората фото-книга на Маргарита Русева и Раймондо Варсано - ще бъдат представени от 19 декември в столичната галерия “Аросита”, пише в. "Стандарт" на сайта си:

11.12.2018/18:53

Среща с живата легенда, рицаря на хумора Здравко Попов ще имат хасковлии на 12 декември. Поканата е отправена от община Хасково, Регионалната билиотека " Христо Смирненски" и Сдружението за култура "Хасково 2015".

11.12.2018/18:26

Умалената реплика на Гутенберговата преса е вече на своето място в зала "История на книгата" в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София.

11.12.2018/18:19

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки