Начало
 
 

Красимир Гаджоков: Не е ясно кой коя медия финансира

07.03.2018 /15:37 | Автор : Силвия Великова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Красимир Гаджоков - авторът на проекта „Медийно око“

Необходимо е изсветляване на собствеността и финансирането на медиите, но още по-важно е как ще се прилага това законодателство, заяви пред БНР Красимир Гаджоков, автор на проекта „Медийно око“:

„Хората трябва да знаят кой стои зад медията, която ги информира в момента, за да могат да формират своето обществено мнение отговорно, за да може да бъдат отговорни тези, които създават новините и които създават конкретните настроения“, каза Гаджоков.

Той бе помолен да коментира последните политически ходове по темата. Неотдавна депутатът Делян Пеевски и още двама негови колеги внесоха в парламента проект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Сега ГЕРБ се заема да изсветлява собствеността, финансирането на медиите и тяхното разпространение с поредните законодателни промени.

При сайтове контролът е немислим

Работна група трябва да предложи ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, отговорния държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на законопроекта.

Според Гаджоков не е важно кой внася такъв законопроект, важно е как тези промени ще бъдат прилагани:

„Ако бъдат направени такива стъпки, как те ще бъдат ефективно прилагани? Има куп български сайтове, които са на сървъри, които се намират под други юрисдикции в други държави. Как ще се справи нашето законодателство и нашата държава с тях? Според мен не е лесно, но въпреки това трябва да бъде направено, защото формирането на общественото мнение е изключително важно за здравето на нашата страна и демокрацията". 

От 525 сайта за обществени новини, които са включени в проекта „Медийно око“, от тях малко над половината са анонимни.

Други обаче не са анонимни 

"Има екип или фирма, която е собственик, половината сайтове са направили това, без да е задължаващо. Нека изясним, че такова задължение вече има за всички неелектронни медийни издания - за радиостанции, за телевизии, за печатни издания. Тук новият елемент е за електронните издания“, каза Гаджоков.

В работната група по изготвянето на промените ще участват министрите на икономиката, на финансите и на културата и определени от тях експерти. Тя трябва да предложи също законово допустим начин за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от държавен орган, както и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар у нас, които са обхващат всички медии.

Според Гаджоков при сега внесените промени се изключват банковите кредити, което не е решение: „Връзката с министъра на икономиката вероятно е заради самия език на проектозакона, който е внесен от няколко депутати от ДПС, където се говори, че трябва да се разкрива финансиране. Проблемът с езика на този проектозакон е в една единствена фраза - и тази фраза казва „без банковите кредити“.

Гаджоков смята, че така банките ще могат да продължат да финансират медии, без това да се вижда: „Това означава - вие ще видите кой е собственикът, но няма да видите, че тази медия е финансирана от банката. Ние видяхме конкретно една банка, която фалира, и която бе финансирала медии. Този проектозакон се опитва да избегне конкретна ситуация в бъдеще, която явно не се харесва на тези, които са финансирали тези медии“.


 

Сподели в
 

Управляващата в Италия коалиция на Движение "5 звезди" и партия "Лигата" няма да се съобразява с медийната империя на бившия премиер Силвио Берлускони, заяви Барбара Леци, министър от квотата на "5 звезди", цитирана от Ройтерс.

20.09.2018/12:00

Знае се. В началото бе словото. Та и затова реших да проверя този стих от глава първа от Евангелието на Йоана, да поразмишлявам за разумния свят, за контрастите и противоположностите в нашата Вселена на Прехода.

19.09.2018/14:35

"Вестниците вече всеки ден замърсяват обществената дискусия и което е по-лошо: правят го с обществени пари", заяви във Фейсбук лидерът на антисистемното италианско Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо:

18.09.2018/12:00

Със специално събитие се отбелязва днес 10-годишният юбилей на специализираното предаване за театър “Без маски” на университетското радио “Алма матер”.

16.09.2018/12:17

„Дума“ в момента изглежда като вестник, който малко се движи по течението и моята първостепенна задача е да го променя изцяло", каза новият (и.д.) главен редактор на вестника Йордан Мичев пред БНР

14.09.2018/18:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки