Начало
 
 

Красимир Гаджоков: Не е ясно кой коя медия финансира

07.03.2018 /15:37 | Автор : Силвия Великова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Красимир Гаджоков - авторът на проекта „Медийно око“

Необходимо е изсветляване на собствеността и финансирането на медиите, но още по-важно е как ще се прилага това законодателство, заяви пред БНР Красимир Гаджоков, автор на проекта „Медийно око“:

„Хората трябва да знаят кой стои зад медията, която ги информира в момента, за да могат да формират своето обществено мнение отговорно, за да може да бъдат отговорни тези, които създават новините и които създават конкретните настроения“, каза Гаджоков.

Той бе помолен да коментира последните политически ходове по темата. Неотдавна депутатът Делян Пеевски и още двама негови колеги внесоха в парламента проект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Сега ГЕРБ се заема да изсветлява собствеността, финансирането на медиите и тяхното разпространение с поредните законодателни промени.

При сайтове контролът е немислим

Работна група трябва да предложи ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, отговорния държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на законопроекта.

Според Гаджоков не е важно кой внася такъв законопроект, важно е как тези промени ще бъдат прилагани:

„Ако бъдат направени такива стъпки, как те ще бъдат ефективно прилагани? Има куп български сайтове, които са на сървъри, които се намират под други юрисдикции в други държави. Как ще се справи нашето законодателство и нашата държава с тях? Според мен не е лесно, но въпреки това трябва да бъде направено, защото формирането на общественото мнение е изключително важно за здравето на нашата страна и демокрацията". 

От 525 сайта за обществени новини, които са включени в проекта „Медийно око“, от тях малко над половината са анонимни.

Други обаче не са анонимни 

"Има екип или фирма, която е собственик, половината сайтове са направили това, без да е задължаващо. Нека изясним, че такова задължение вече има за всички неелектронни медийни издания - за радиостанции, за телевизии, за печатни издания. Тук новият елемент е за електронните издания“, каза Гаджоков.

В работната група по изготвянето на промените ще участват министрите на икономиката, на финансите и на културата и определени от тях експерти. Тя трябва да предложи също законово допустим начин за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от държавен орган, както и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар у нас, които са обхващат всички медии.

Според Гаджоков при сега внесените промени се изключват банковите кредити, което не е решение: „Връзката с министъра на икономиката вероятно е заради самия език на проектозакона, който е внесен от няколко депутати от ДПС, където се говори, че трябва да се разкрива финансиране. Проблемът с езика на този проектозакон е в една единствена фраза - и тази фраза казва „без банковите кредити“.

Гаджоков смята, че така банките ще могат да продължат да финансират медии, без това да се вижда: „Това означава - вие ще видите кой е собственикът, но няма да видите, че тази медия е финансирана от банката. Ние видяхме конкретно една банка, която фалира, и която бе финансирала медии. Този проектозакон се опитва да избегне конкретна ситуация в бъдеще, която явно не се харесва на тези, които са финансирали тези медии“.


 

Сподели в
 

Определени текстове в европейската директива за авторското право биха могли да застрашат независимата журналистика и свободата на изразяване в интернет, заяви пред БНР евродепутатката Моника Маковей.

21.06.2018/12:00

Когато местният вестник фалира и хлопне кепенците, това веднага рефлектира върху финансите на всеки отделен жител на съответния град, тъй като разходите на местната администрация за издръжката на публичните дейности се увеличават.

20.06.2018/15:36

Израел ще забрани със закон снимането, аудио- и видозаписването на израелски войници. Правителството в Тел Авив даде зелена светлина за закон, който предвижда наказания до 10 години затвор за фотографите нарушители.

19.06.2018/15:25

Ексцентричният пиар Евгени Минчев успя да завихри истински скандал. Той отбеляза 55-годишния си юбилей с парти, на което реши да раздаде и специални награди.

18.06.2018/15:25

За 17-а поредна година БГ Прес Фото ще отличи най-добрите снимки и фотоистории от българската репортажна и документална фотография, съобщават колегите и посочват:

17.06.2018/17:15
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

След като от 29 май вечерта светът беше разбунен от новината, че е убит поредният журналист в Киев, се оказа, че Аркадий Бабченко е… жив и се появи на пресконференция, на която стана ясно, че Службата за сигурност на Украйна (ССУ) е провела спецоперация, съобщи сайтът NEWSONE. За това лично заяви на брифинга шефът на службата Василий Грицак.

30.05.2018 /19:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки