Начало
 
 

Красимир Гаджоков: Не е ясно кой коя медия финансира

07.03.2018 /15:37 | Автор : Силвия Великова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Красимир Гаджоков - авторът на проекта „Медийно око“

Необходимо е изсветляване на собствеността и финансирането на медиите, но още по-важно е как ще се прилага това законодателство, заяви пред БНР Красимир Гаджоков, автор на проекта „Медийно око“:

„Хората трябва да знаят кой стои зад медията, която ги информира в момента, за да могат да формират своето обществено мнение отговорно, за да може да бъдат отговорни тези, които създават новините и които създават конкретните настроения“, каза Гаджоков.

Той бе помолен да коментира последните политически ходове по темата. Неотдавна депутатът Делян Пеевски и още двама негови колеги внесоха в парламента проект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Сега ГЕРБ се заема да изсветлява собствеността, финансирането на медиите и тяхното разпространение с поредните законодателни промени.

При сайтове контролът е немислим

Работна група трябва да предложи ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, отговорния държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на законопроекта.

Според Гаджоков не е важно кой внася такъв законопроект, важно е как тези промени ще бъдат прилагани:

„Ако бъдат направени такива стъпки, как те ще бъдат ефективно прилагани? Има куп български сайтове, които са на сървъри, които се намират под други юрисдикции в други държави. Как ще се справи нашето законодателство и нашата държава с тях? Според мен не е лесно, но въпреки това трябва да бъде направено, защото формирането на общественото мнение е изключително важно за здравето на нашата страна и демокрацията". 

От 525 сайта за обществени новини, които са включени в проекта „Медийно око“, от тях малко над половината са анонимни.

Други обаче не са анонимни 

"Има екип или фирма, която е собственик, половината сайтове са направили това, без да е задължаващо. Нека изясним, че такова задължение вече има за всички неелектронни медийни издания - за радиостанции, за телевизии, за печатни издания. Тук новият елемент е за електронните издания“, каза Гаджоков.

В работната група по изготвянето на промените ще участват министрите на икономиката, на финансите и на културата и определени от тях експерти. Тя трябва да предложи също законово допустим начин за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от държавен орган, както и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар у нас, които са обхващат всички медии.

Според Гаджоков при сега внесените промени се изключват банковите кредити, което не е решение: „Връзката с министъра на икономиката вероятно е заради самия език на проектозакона, който е внесен от няколко депутати от ДПС, където се говори, че трябва да се разкрива финансиране. Проблемът с езика на този проектозакон е в една единствена фраза - и тази фраза казва „без банковите кредити“.

Гаджоков смята, че така банките ще могат да продължат да финансират медии, без това да се вижда: „Това означава - вие ще видите кой е собственикът, но няма да видите, че тази медия е финансирана от банката. Ние видяхме конкретно една банка, която фалира, и която бе финансирала медии. Този проектозакон се опитва да избегне конкретна ситуация в бъдеще, която явно не се харесва на тези, които са финансирали тези медии“.


 

Сподели в
 

Турският холдинг Доган е започнал преговори за продажбата за 890 млн. долара на медийното си крило на нелиствана компания, смятана за близка до Реджеп Ердоган - сделка, която ще циментира медийната подкрепа за президента преди изборите през 2019 г.

24.03.2018/12:23

Турският парламент прие закон, съгласно който всички онлайн видео платформи, включително медии, се поставят под мониторинга на турския медиен регулатор (RTUK), предаде ДПА, като се позовава на Анадолската агенция.

23.03.2018/18:50

Става дума за предстоящата трансформация на БНТ2 в канал за култура. Много българи, убедена съм, дори не знаят, че тази телевизия съществува. Досега тя имаше дублираща функция:

22.03.2018/16:45

160 000 души са арестувани за 18-те месеца на извънредното положение в Турция; 152 000 служители от публичната сфера са уволнени; учители, съдии, адвокати са уволнени; журналисти са арестувани, закривани са медии и са блокирани сайтове.

21.03.2018/16:49

България е сред "проблемните държави", споменати в дискусията за свободата на словото в Европа, предшестваща церемонията по награждаването на конференция в Будапеща. Форумът бе посветен на свободата на словото.

20.03.2018/12:00

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„При предстоящата във Варна среща ЕС-Турция на президента Реджеп Ердоган не бива да му бъде спестено категоричното настояване за освобождаване на хвърлените зад решетките турски журналисти,” заявява председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

23.03.2018 /19:10

По повод националния празник 3 март и навършващите се 140 години от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя към колегията следното поздравление:

03.03.2018 /05:51

Според председателя на УС на СБЖ искът, заведен от члена на СЕМ Бетина Жотева срещу журналиста и депутат Александър Симов, е пореден тревожен случай в колегията. А отдавна внесените от СБЖ в НС законодателни инициативи за защита правата на журналистите и за прозрачност в медийната собственост още не са придвижени

25.02.2018 /14:26

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки