Начало
 
 

Красимир Гаджоков: Не е ясно кой коя медия финансира

07.03.2018 /15:37 | Автор : Силвия Великова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Красимир Гаджоков - авторът на проекта „Медийно око“

Необходимо е изсветляване на собствеността и финансирането на медиите, но още по-важно е как ще се прилага това законодателство, заяви пред БНР Красимир Гаджоков, автор на проекта „Медийно око“:

„Хората трябва да знаят кой стои зад медията, която ги информира в момента, за да могат да формират своето обществено мнение отговорно, за да може да бъдат отговорни тези, които създават новините и които създават конкретните настроения“, каза Гаджоков.

Той бе помолен да коментира последните политически ходове по темата. Неотдавна депутатът Делян Пеевски и още двама негови колеги внесоха в парламента проект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Сега ГЕРБ се заема да изсветлява собствеността, финансирането на медиите и тяхното разпространение с поредните законодателни промени.

При сайтове контролът е немислим

Работна група трябва да предложи ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, отговорния държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на законопроекта.

Според Гаджоков не е важно кой внася такъв законопроект, важно е как тези промени ще бъдат прилагани:

„Ако бъдат направени такива стъпки, как те ще бъдат ефективно прилагани? Има куп български сайтове, които са на сървъри, които се намират под други юрисдикции в други държави. Как ще се справи нашето законодателство и нашата държава с тях? Според мен не е лесно, но въпреки това трябва да бъде направено, защото формирането на общественото мнение е изключително важно за здравето на нашата страна и демокрацията". 

От 525 сайта за обществени новини, които са включени в проекта „Медийно око“, от тях малко над половината са анонимни.

Други обаче не са анонимни 

"Има екип или фирма, която е собственик, половината сайтове са направили това, без да е задължаващо. Нека изясним, че такова задължение вече има за всички неелектронни медийни издания - за радиостанции, за телевизии, за печатни издания. Тук новият елемент е за електронните издания“, каза Гаджоков.

В работната група по изготвянето на промените ще участват министрите на икономиката, на финансите и на културата и определени от тях експерти. Тя трябва да предложи също законово допустим начин за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от държавен орган, както и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар у нас, които са обхващат всички медии.

Според Гаджоков при сега внесените промени се изключват банковите кредити, което не е решение: „Връзката с министъра на икономиката вероятно е заради самия език на проектозакона, който е внесен от няколко депутати от ДПС, където се говори, че трябва да се разкрива финансиране. Проблемът с езика на този проектозакон е в една единствена фраза - и тази фраза казва „без банковите кредити“.

Гаджоков смята, че така банките ще могат да продължат да финансират медии, без това да се вижда: „Това означава - вие ще видите кой е собственикът, но няма да видите, че тази медия е финансирана от банката. Ние видяхме конкретно една банка, която фалира, и която бе финансирала медии. Този проектозакон се опитва да избегне конкретна ситуация в бъдеще, която явно не се харесва на тези, които са финансирали тези медии“.


 

Сподели в
 

Говорител на Европейската комисия осъди в Брюксел бомбеното нападение срещу сградата на гръцката телевизия „Скай” в Атина, съобщава в. "Катимерини".

18.12.2018/14:00

Преди дни в редица медии се промъкна информация, че предаването "Открито с Валя Ахчиева" е свалено от екрана на БНТ. Припомняме, че журналистката разполагаше с половин час ефирно време за телевизионните си разследвания.

17.12.2018/13:52

Свободата и мирът могат да бъдат постигнати само чрез словото, заяви в интервю за БТА Ахмет Кот - турски писател, журналист, публицист, поет, общественик и съосновател на Фондация Балканска Култура.

16.12.2018/15:45

Корупция, гейтове, заплахи: Какво показа убийството на журналистката Виктория Маринова? Ето какво пише по този повод Ребека Менке в сп. „Журналист“ – орган на Съюза на германските журналисти:

15.12.2018/17:15

Голям проблем ли представляват фалшивите новини във Вашата агенция, пита авторката на БТА в интервю Армела Красничи, генерална директорка на Албанската информационна агенция (АТА), която отговаря:

14.12.2018/12:00

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки