Начало
 
 

Жените на България са мъжки момичета!

08.03.2018 /07:01 | Автор : Ева Костова | Източник: Дума/ СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Впрочем - Честит празник, български жени!

По радиото върви реклама - нещо от сорта: елате в "The Mall" да посрещнем празника. 8 март е понеже. В същото време трябва да започне пресконференция с един от синдикатите на тема: "Не на насилието на работното място".

Ай да му се не види! За "Дъ МОЛ" и дума не може да става - без силикон пенсиите ги превеждат, заплатата отдавна свърши... Всъщност какво празнуваме?

Единственият ден на жената в годината, подмененото му подобие, съпроводено с пазар из мола, увехнало цвете от началника, гуляи, семейни скандали заради някой колега примерно или?

Да си припомним началото: 

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Календарната дата се свързва с първата масова проява на работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк - жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията.

Исторически погледнато, 8 март е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения и права на жените. Днес денят в този либерализиран, глобализиран и идиотизиран свят губи онази окраска от размирните политически времена и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях.

Е, у нас и това май не остана!

А на правата на жените кой ти гледа днес в България с отговорност и уважение? Това превръща още повече деня в криворазбран празник - комунистическа отживелица за едни, за други - лицемерие, за трети, дори и жени - смешен. Никой вече не си спомня откъде идва празникът, как се променя през годините, накъде върви.

Поводи за дискусия - много. Дискусии всякакви, на кръгли маси, на трапеза, на купон поединично - колективите вече са отживелица, по пенсионерски клубове - о, спомняте ли си, госпожо?! Тук разговорите са най-милите, защото младостта си е отишла с едно друго време, а новото не е донесло нищо ново - само повече тъга от мъдростта и от унизителното отношение към третата възраст от страна на държавата най-вече.

Защото някои самотни жени не получават дори и едно увехнало цвете на този празник. Най-много да се сети някой близък съсед. Някога децата им пишеха картички в детските градини с детските си ръчички: "Честит празник, мила мамо!" С нарисувани цветчета!

Дали днес внуците правят нещо подобно, не се знае, защото и детските градини не са същите като онези от времето на една отминала младост. Днес може би пишат на английски около Хелуин и Свети Валентин. 8 март - Деня и на майката, кучета го яли. Простотии! "Дъ Мол" му е майката!

В мола работата е друга:  

Цупиш се пред един подарък, харесваш друг, искаш и трети. Стига да има до тебе мъж с по-як портфейл. Не трябва непременно да е Ален Делон муцката, за да застане на лапички пред сладураната, която не знае дори какво точно да поиска. Нищо лично, моля ви се!   

Нека иска жената! Пък то не и дадено всекиму такова искане и такова отдаване на любов! Нека не завиждаме. Но когато застанеш пред щанда за храна на децата, а до теб не стои мъж с дебел портфейл, нещата са други. Сив и скучен пейзаж!

Когато младостта е слезнала по склона "млада, нахална и гола". Когато парите от пенсията свършват за дни, когато, дори и млада, жената познава само бедност и грижа за оцеляване. И когато дори картичката с "мила мамо" не стига до нея.

Всъщност - това се жените на България, погледнато реално. Мъжки момичета! Които заслужават и най-хубавия букет, и най-хубавия подарък. Стига да има кой да им ги поднесе! И не само на този ден, дето дирите му не избледняват вече векове и винаги ще остане в каквито и да е разновидности.

Някога бунтарките са показали мястото на жените в първите редици на радетелите за свобода и равенство, за уважение на правата и достоен живот. Дали днес е мъртъв този революционен порив?


 

Сподели в
 

Пазарджишкият фотограф Стоян Георгиев спечели първо място в конкурса за модна фотография, организиран от „Bulgarian Fashion Photographers Association“, със снимка на булката Лили Златанова.

18.12.2018/18:53

Литературният историк Йордан Нанчев извади от забрава стар ръкопис, който издаде със заглавие „Хасковци от миналото“. В книгата са събрани неизвестни спомени за известни хора.

12.12.2018/18:16

Снимки от „Context“ - втората фото-книга на Маргарита Русева и Раймондо Варсано - ще бъдат представени от 19 декември в столичната галерия “Аросита”, пише в. "Стандарт" на сайта си:

11.12.2018/18:53

Среща с живата легенда, рицаря на хумора Здравко Попов ще имат хасковлии на 12 декември. Поканата е отправена от община Хасково, Регионалната билиотека " Христо Смирненски" и Сдружението за култура "Хасково 2015".

11.12.2018/18:26

Умалената реплика на Гутенберговата преса е вече на своето място в зала "История на книгата" в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София.

11.12.2018/18:19

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки