Начало
 
 

Жените на България са мъжки момичета!

08.03.2018 /07:01 | Автор : Ева Костова | Източник: Дума/ СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Впрочем - Честит празник, български жени!

По радиото върви реклама - нещо от сорта: елате в "The Mall" да посрещнем празника. 8 март е понеже. В същото време трябва да започне пресконференция с един от синдикатите на тема: "Не на насилието на работното място".

Ай да му се не види! За "Дъ МОЛ" и дума не може да става - без силикон пенсиите ги превеждат, заплатата отдавна свърши... Всъщност какво празнуваме?

Единственият ден на жената в годината, подмененото му подобие, съпроводено с пазар из мола, увехнало цвете от началника, гуляи, семейни скандали заради някой колега примерно или?

Да си припомним началото: 

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Календарната дата се свързва с първата масова проява на работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк - жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията.

Исторически погледнато, 8 март е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения и права на жените. Днес денят в този либерализиран, глобализиран и идиотизиран свят губи онази окраска от размирните политически времена и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях.

Е, у нас и това май не остана!

А на правата на жените кой ти гледа днес в България с отговорност и уважение? Това превръща още повече деня в криворазбран празник - комунистическа отживелица за едни, за други - лицемерие, за трети, дори и жени - смешен. Никой вече не си спомня откъде идва празникът, как се променя през годините, накъде върви.

Поводи за дискусия - много. Дискусии всякакви, на кръгли маси, на трапеза, на купон поединично - колективите вече са отживелица, по пенсионерски клубове - о, спомняте ли си, госпожо?! Тук разговорите са най-милите, защото младостта си е отишла с едно друго време, а новото не е донесло нищо ново - само повече тъга от мъдростта и от унизителното отношение към третата възраст от страна на държавата най-вече.

Защото някои самотни жени не получават дори и едно увехнало цвете на този празник. Най-много да се сети някой близък съсед. Някога децата им пишеха картички в детските градини с детските си ръчички: "Честит празник, мила мамо!" С нарисувани цветчета!

Дали днес внуците правят нещо подобно, не се знае, защото и детските градини не са същите като онези от времето на една отминала младост. Днес може би пишат на английски около Хелуин и Свети Валентин. 8 март - Деня и на майката, кучета го яли. Простотии! "Дъ Мол" му е майката!

В мола работата е друга:  

Цупиш се пред един подарък, харесваш друг, искаш и трети. Стига да има до тебе мъж с по-як портфейл. Не трябва непременно да е Ален Делон муцката, за да застане на лапички пред сладураната, която не знае дори какво точно да поиска. Нищо лично, моля ви се!   

Нека иска жената! Пък то не и дадено всекиму такова искане и такова отдаване на любов! Нека не завиждаме. Но когато застанеш пред щанда за храна на децата, а до теб не стои мъж с дебел портфейл, нещата са други. Сив и скучен пейзаж!

Когато младостта е слезнала по склона "млада, нахална и гола". Когато парите от пенсията свършват за дни, когато, дори и млада, жената познава само бедност и грижа за оцеляване. И когато дори картичката с "мила мамо" не стига до нея.

Всъщност - това се жените на България, погледнато реално. Мъжки момичета! Които заслужават и най-хубавия букет, и най-хубавия подарък. Стига да има кой да им ги поднесе! И не само на този ден, дето дирите му не избледняват вече векове и винаги ще остане в каквито и да е разновидности.

Някога бунтарките са показали мястото на жените в първите редици на радетелите за свобода и равенство, за уважение на правата и достоен живот. Дали днес е мъртъв този революционен порив?


 

Сподели в
 

Празничният 22 септември ще бъде отбелязан в Плевен пред паметната плоча срещу входа на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” на площад „Стефан Стамболов”.

21.09.2018/19:12

85-годишен дядо в Истанбул уби 76-годишната си съпруга заради нейната ревност, породена от активността му в социалните медии, съобщава турският в. "Хюриет дейли нюз".

20.09.2018/18:51

Нациионална научна конференция, посветена на 100-годишнината от Дойранската епопея и героичното участие на славната 9-а Плевенска пехотна дивизия е открита в Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен.

20.09.2018/18:15

В рамките на Десетия международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” своята притча за хората, войните и бежанците ще изиграе и театър Biuro Podróży

20.09.2018/14:28

Това е само едно от приключенията с големи испански творци, които могат да изживеят и децата ви покрай проекта на Фондация „Културадас” под надслова „Пътуваща галерия с изкуство от Испания”. Фиестата стартира днес от 19.30 ч. с прожекция на прочутата анимация за възрастни „Чико и Рита” на Фернандо Труеба, Тоно Ернандо и Хавиер Мариксал

20.09.2018/14:06

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки