Начало
 
 

Жените на България са мъжки момичета!

08.03.2018 /07:01 | Автор : Ева Костова | Източник: Дума/ СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Впрочем - Честит празник, български жени!

По радиото върви реклама - нещо от сорта: елате в "The Mall" да посрещнем празника. 8 март е понеже. В същото време трябва да започне пресконференция с един от синдикатите на тема: "Не на насилието на работното място".

Ай да му се не види! За "Дъ МОЛ" и дума не може да става - без силикон пенсиите ги превеждат, заплатата отдавна свърши... Всъщност какво празнуваме?

Единственият ден на жената в годината, подмененото му подобие, съпроводено с пазар из мола, увехнало цвете от началника, гуляи, семейни скандали заради някой колега примерно или?

Да си припомним началото: 

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Календарната дата се свързва с първата масова проява на работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк - жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията.

Исторически погледнато, 8 март е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения и права на жените. Днес денят в този либерализиран, глобализиран и идиотизиран свят губи онази окраска от размирните политически времена и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях.

Е, у нас и това май не остана!

А на правата на жените кой ти гледа днес в България с отговорност и уважение? Това превръща още повече деня в криворазбран празник - комунистическа отживелица за едни, за други - лицемерие, за трети, дори и жени - смешен. Никой вече не си спомня откъде идва празникът, как се променя през годините, накъде върви.

Поводи за дискусия - много. Дискусии всякакви, на кръгли маси, на трапеза, на купон поединично - колективите вече са отживелица, по пенсионерски клубове - о, спомняте ли си, госпожо?! Тук разговорите са най-милите, защото младостта си е отишла с едно друго време, а новото не е донесло нищо ново - само повече тъга от мъдростта и от унизителното отношение към третата възраст от страна на държавата най-вече.

Защото някои самотни жени не получават дори и едно увехнало цвете на този празник. Най-много да се сети някой близък съсед. Някога децата им пишеха картички в детските градини с детските си ръчички: "Честит празник, мила мамо!" С нарисувани цветчета!

Дали днес внуците правят нещо подобно, не се знае, защото и детските градини не са същите като онези от времето на една отминала младост. Днес може би пишат на английски около Хелуин и Свети Валентин. 8 март - Деня и на майката, кучета го яли. Простотии! "Дъ Мол" му е майката!

В мола работата е друга:  

Цупиш се пред един подарък, харесваш друг, искаш и трети. Стига да има до тебе мъж с по-як портфейл. Не трябва непременно да е Ален Делон муцката, за да застане на лапички пред сладураната, която не знае дори какво точно да поиска. Нищо лично, моля ви се!   

Нека иска жената! Пък то не и дадено всекиму такова искане и такова отдаване на любов! Нека не завиждаме. Но когато застанеш пред щанда за храна на децата, а до теб не стои мъж с дебел портфейл, нещата са други. Сив и скучен пейзаж!

Когато младостта е слезнала по склона "млада, нахална и гола". Когато парите от пенсията свършват за дни, когато, дори и млада, жената познава само бедност и грижа за оцеляване. И когато дори картичката с "мила мамо" не стига до нея.

Всъщност - това се жените на България, погледнато реално. Мъжки момичета! Които заслужават и най-хубавия букет, и най-хубавия подарък. Стига да има кой да им ги поднесе! И не само на този ден, дето дирите му не избледняват вече векове и винаги ще остане в каквито и да е разновидности.

Някога бунтарките са показали мястото на жените в първите редици на радетелите за свобода и равенство, за уважение на правата и достоен живот. Дали днес е мъртъв този революционен порив?


 

Сподели в
 

Една от най-превежданите български писателки и любимка на читателите на библиотеката ще продължи през март новата поредица „Разказвач на месеца“. На 20 март, вторник, от 18:30 ч., в Литературния клуб тя ще чете от творбите си и ще разговаря със своите почитатели, а за нея ще говори проф. Амелия Личева.

19.03.2018/20:48

През 2018 г. България отбелязва 150 години от рождението на легендарния генерал Владимир Вазов, брат на патриарха на българската литература Иван Вазов. Преживе той е бил не по-малко известен от създателя на „Под игото”.

19.03.2018/14:44

За 24-и път бяха връчени наградите "Золотая муза" на празнична церемония в Мраморната зала на Руския културно-информационен център в София. Тази година те са посветени на 140-годишнината от Освобождението на България от османско владичество.

17.03.2018/08:44

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов дойде в Плевен, за да подкрепи идеята за изграждането на паметник на героите от Дойранскага епопея.

16.03.2018/20:49

От 17 март до 6 май ще се състои глобалният проект „Photodiplomacy-2018 – „Децата на света“, като основните негови мероприятия са по повод Международния ден за защита на децата. Конкурсът има подкрепата на Руския фонд на мира и Россотрудничество. Основната цел на събитието е посредством снимките да се разшири народната дипломация за укрепване на мира, взаимното разбирателство между многонационалния руски народ и народите от другите страни на планетата.

16.03.2018/17:05

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и навършващите се 140 години от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя към колегията следното поздравление:

03.03.2018 /05:51

Според председателя на УС на СБЖ искът, заведен от члена на СЕМ Бетина Жотева срещу журналиста и депутат Александър Симов, е пореден тревожен случай в колегията. А отдавна внесените от СБЖ в НС законодателни инициативи за защита правата на журналистите и за прозрачност в медийната собственост още не са придвижени

25.02.2018 /14:26

По повод 140-годишнината от Освобождението на България от турско иго, СБЖ организира среща-разговор с праправнучката на граф Н. П. Игнатиев Олга Чевска, която ще бъде гост на страната ни по повод славната годишнина.Тя ще се срещне с представители на медиите, и всички, които ценят паметта на героите от Руско-турската война 1877-1878 г., на 1 март от 14 ч. в сградата на СБЖ на ул. „Граф Игнатиев“ 4, в пресклуб „Журналист“.

25.02.2018 /14:12

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки