Начало
 
 

Жените на България са мъжки момичета!

08.03.2018 /07:01 | Автор : Ева Костова | Източник: Дума/ СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Впрочем - Честит празник, български жени!

По радиото върви реклама - нещо от сорта: елате в "The Mall" да посрещнем празника. 8 март е понеже. В същото време трябва да започне пресконференция с един от синдикатите на тема: "Не на насилието на работното място".

Ай да му се не види! За "Дъ МОЛ" и дума не може да става - без силикон пенсиите ги превеждат, заплатата отдавна свърши... Всъщност какво празнуваме?

Единственият ден на жената в годината, подмененото му подобие, съпроводено с пазар из мола, увехнало цвете от началника, гуляи, семейни скандали заради някой колега примерно или?

Да си припомним началото: 

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Календарната дата се свързва с първата масова проява на работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк - жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията.

Исторически погледнато, 8 март е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения и права на жените. Днес денят в този либерализиран, глобализиран и идиотизиран свят губи онази окраска от размирните политически времена и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях.

Е, у нас и това май не остана!

А на правата на жените кой ти гледа днес в България с отговорност и уважение? Това превръща още повече деня в криворазбран празник - комунистическа отживелица за едни, за други - лицемерие, за трети, дори и жени - смешен. Никой вече не си спомня откъде идва празникът, как се променя през годините, накъде върви.

Поводи за дискусия - много. Дискусии всякакви, на кръгли маси, на трапеза, на купон поединично - колективите вече са отживелица, по пенсионерски клубове - о, спомняте ли си, госпожо?! Тук разговорите са най-милите, защото младостта си е отишла с едно друго време, а новото не е донесло нищо ново - само повече тъга от мъдростта и от унизителното отношение към третата възраст от страна на държавата най-вече.

Защото някои самотни жени не получават дори и едно увехнало цвете на този празник. Най-много да се сети някой близък съсед. Някога децата им пишеха картички в детските градини с детските си ръчички: "Честит празник, мила мамо!" С нарисувани цветчета!

Дали днес внуците правят нещо подобно, не се знае, защото и детските градини не са същите като онези от времето на една отминала младост. Днес може би пишат на английски около Хелуин и Свети Валентин. 8 март - Деня и на майката, кучета го яли. Простотии! "Дъ Мол" му е майката!

В мола работата е друга:  

Цупиш се пред един подарък, харесваш друг, искаш и трети. Стига да има до тебе мъж с по-як портфейл. Не трябва непременно да е Ален Делон муцката, за да застане на лапички пред сладураната, която не знае дори какво точно да поиска. Нищо лично, моля ви се!   

Нека иска жената! Пък то не и дадено всекиму такова искане и такова отдаване на любов! Нека не завиждаме. Но когато застанеш пред щанда за храна на децата, а до теб не стои мъж с дебел портфейл, нещата са други. Сив и скучен пейзаж!

Когато младостта е слезнала по склона "млада, нахална и гола". Когато парите от пенсията свършват за дни, когато, дори и млада, жената познава само бедност и грижа за оцеляване. И когато дори картичката с "мила мамо" не стига до нея.

Всъщност - това се жените на България, погледнато реално. Мъжки момичета! Които заслужават и най-хубавия букет, и най-хубавия подарък. Стига да има кой да им ги поднесе! И не само на този ден, дето дирите му не избледняват вече векове и винаги ще остане в каквито и да е разновидности.

Някога бунтарките са показали мястото на жените в първите редици на радетелите за свобода и равенство, за уважение на правата и достоен живот. Дали днес е мъртъв този революционен порив?


 

Сподели в
 

За поредна година Институт „Сервантес” заля улица „Света София”, на която е разположен, с танци, песни, детски игри, книги и вкуснотии от Испания и Латинска Америка. Уникалното този път бе и оживялото изкуство на Жоан Миро

24.06.2018/12:06

От 15 до 27 юни 2018 г. в алпийския град Давос, Швейцария се провежда конференцията „Полар 2018“, в която участват над 2500 учени от цял свят, работещи в полярните райони - Антарктика и Арктика. За пръв път тази година на едно място заседават организациите Научният комитет за антарктически изследвания (SCAR) и Международният комитет за арктически изследвания (IASC), които обединяват учените, работещи на Южния и Северния полюс.

23.06.2018/09:53

В град Тюмен отбелязаха 77-годишнината от началото на Великата отечествена война, като целият град изпълни песента „Альоша“. Стотици се събраха на Цветния булевард в града, хор даде началото, а след него запяха песента на Константин Ваншенкин и Едуард Колмановски, посветена на съветския войник, чийто монумент се издига в Пловдив.

22.06.2018/22:16

Документалната книга „Забравени страници за незабравени българи“ на Григор Николов и Антонио Станоев (изд. "Книгомания") включва откъси за 30 личности, оставили трайна диря в българската история, политика и култура в годините до политикоразделната 1944-та.

21.06.2018/14:33

За трета поредна година Столична библиотека се включва като партньор в честванията по случай Еньовден, организирани от Национален комитет „Петър Димков” и Дирекция „ПП Витоша”.

20.06.2018/19:15
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки