„Женски новини” се борят да оцелеят в Турция

08.03.2018 /12:00 | Източник: bta/24chasa.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сайтът „Жиннюз” публикува на туски, кюрдски и английски езици: jinnews.com.tr

Затварян 2 пъти и получавал 7 пъти забрана за разпространение заради "терористична пропаганда", ”Жиннюз” - единственият информационен сайт в Турция, в който работят единствено жени - се бори днес да оцелее.

Властите обвиняват „Жиннюз”, който публикува на няколко езика, включително на турски, кюрдски и английски, че осъществява терористична пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия (ПКК).

6 разследвания бяха предприети от съдилища в страната. „Жиннюз” отрича обвиненията в "терористична пропаганда" и твърди, че съдържанието на публикациите е в рамките на свободата на печата.

Създадена на 8 март 2012 г. под името информационна агенция "Жин" (Jin - "жена" на кюрдски език), тази медия, която назначава на работа само жени, бе затворена за първи път през октомври 2016 г. с указ, няколко месеца след осуетения опит за преврат на 15 юли срещу турския президент Реджеп Ердоган.

6 пъти сменят домейн имената  

Но екипът, съставен тогава от около 60 служителки на медията в цялата страна, работещи с текст, снимки и видео, реши да продължи да публикува под ново име. Преди медията да бъде отново закрита през 2017 г. и да се появи отново под името „Жиннюз”.

В Диарбекир, основен град в населената предимно с кюрди Югоизточна Турция, 2 служителки от сайта се разхождат из улиците. Беритан Елякут с камера в ръка и Сафийе Алагас, готова да извади своя фотоапарат, подготвят тема за 8 март - Международния ден за правата на жените.

"БТК (Съвет за информационни технологии и комуникации - бел.ред.), институцията, отговаряща за информационните технологии, се опитва да ни попречи да предаваме информации", обяснява Беритан Елякут, която работи в медията от 5 години:

"Как сме заобиколили тези забрани? Ние поискахме и получихме различни домейн имена. „Жиннюз” бе затварян 6 пъти. Ние се наричахме Жиннюз1, Жиннюз2, Жиннюз3 и т.н. 6 пъти и всеки път трябваше да затваряме. Заради това ние подадохме жалба". 

Превръщат се в мишена за Анкара  

„Жиннюз7” е последното превъплъщение на сайта, което бе блокирано в края на февруари. „Жиннюз” претендира, че разпространява информация, защитаваща феминистки ценности, с огромна работа за обмисляне на подбора на думите и избраните гледни точки.

"Жените са преследвани и нашият дълг като информационна агенция е да информираме за това", обяснява Сафийе Алагас, според която „Жиннюз” се е превърнал в мишена: "Ние се борим за жените в качеството си на жени", изтъква тя.

Алагас, която се е присъединила към агенцията преди 6 години, си спомня много добре за първия си контакт с това, което тогава се е наричало „Жинха”: "На семинар по журналистика за правата на жените научих, че тази агенция не използва фамилните имена, тъй като това е проява на патриархално господство. Това ми се стори много интересно, много изненадващо", разказва тя.

Сайтът „Жиннюз” бе блокиран през януари заради статия за агенти на турското разузнаване, които ПКК твърди, че държи в плен в Ирак - отвличане, което никога не бе потвърдено от турските власти.

В момента имат 25-членен екип

Анкара критикува сайта и за начина, по който той отразява военната операция на Анкара в сирийския анклав Африн срещу кюрдски милиции, смятани от Турция за разклонение в Сирия на ПКК, но съюзници на САЩ в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Агенцията вече има само 25 служителки, от които 8 в Диарбекир, и публикува само в социалните мрежи, тъй като интернет сайтът, блокиран в Турция, е достъпен само през "виртуалните частни мрежи" (VPN).

Немалко кюрдски или прокюрдски медии бяха закрити след въвеждането на извънредно положение ден след опита за преврат, за който Анкара обвинява ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, живеещ в САЩ, който отрича обвиненията.

Освен това десетки журналисти са изпратени в затвора, което е причина Турция да заема 155-о място от 180 в класацията за свобода на печата на неправителствената организация „Репортери без граници”.

Ако жалбата, подадена от информационната агенция, постигне резултат, тя ще може да запази името „Жиннюз”. В противен случай, тя ще се задоволи с това да намери друго име, за да осигури оцеляването си, уверяват журналистите.


 

Сподели в
 

След 3 години на низходяща тенденция случаите на насилие срещу журналисти са се увеличили тази година, заявява организацията "Репортери без граници" в публикувания си годишен доклад за 2018-а, цитиран от АФП.

18.12.2018/11:37

В Сливен днес има премиера на книга от журналистката Йорданка Раданчева за 20 личности с важен принос към живота на града, съобщават от общинския пресцентър.

18.12.2018/09:02

Книги, плодове, сладкиши, топли чорапи, коледна украса бяха сред подаръците, които донесоха добротворци в шатрата на Българското национално радио пред НДК и в Ретротрамвая в снежната утрин, отчитат се от медията:

17.12.2018/16:50

Традиционно Община Плевен и дружеството на Съюза на българските журналисти (СБЖ) в града връчват в края на годината наградата за журналистика, наречена "Северно ехо", в пресклуба на БТА в Плевен.

17.12.2018/09:01

Сутрешните предавания на програма „Христо Ботев“ на БНР „Нашият ден“ и „Семейно радио“ Ви канят да бъдем заедно в софийския Ретротрамвай на 16 декември, неделя, от 9 до 12 часа, обявяват от медията:

16.12.2018/07:37

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки