„Женски новини” се борят да оцелеят в Турция

08.03.2018 /12:00 | Източник: bta/24chasa.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сайтът „Жиннюз” публикува на туски, кюрдски и английски езици: jinnews.com.tr

Затварян 2 пъти и получавал 7 пъти забрана за разпространение заради "терористична пропаганда", ”Жиннюз” - единственият информационен сайт в Турция, в който работят единствено жени - се бори днес да оцелее.

Властите обвиняват „Жиннюз”, който публикува на няколко езика, включително на турски, кюрдски и английски, че осъществява терористична пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия (ПКК).

6 разследвания бяха предприети от съдилища в страната. „Жиннюз” отрича обвиненията в "терористична пропаганда" и твърди, че съдържанието на публикациите е в рамките на свободата на печата.

Създадена на 8 март 2012 г. под името информационна агенция "Жин" (Jin - "жена" на кюрдски език), тази медия, която назначава на работа само жени, бе затворена за първи път през октомври 2016 г. с указ, няколко месеца след осуетения опит за преврат на 15 юли срещу турския президент Реджеп Ердоган.

6 пъти сменят домейн имената  

Но екипът, съставен тогава от около 60 служителки на медията в цялата страна, работещи с текст, снимки и видео, реши да продължи да публикува под ново име. Преди медията да бъде отново закрита през 2017 г. и да се появи отново под името „Жиннюз”.

В Диарбекир, основен град в населената предимно с кюрди Югоизточна Турция, 2 служителки от сайта се разхождат из улиците. Беритан Елякут с камера в ръка и Сафийе Алагас, готова да извади своя фотоапарат, подготвят тема за 8 март - Международния ден за правата на жените.

"БТК (Съвет за информационни технологии и комуникации - бел.ред.), институцията, отговаряща за информационните технологии, се опитва да ни попречи да предаваме информации", обяснява Беритан Елякут, която работи в медията от 5 години:

"Как сме заобиколили тези забрани? Ние поискахме и получихме различни домейн имена. „Жиннюз” бе затварян 6 пъти. Ние се наричахме Жиннюз1, Жиннюз2, Жиннюз3 и т.н. 6 пъти и всеки път трябваше да затваряме. Заради това ние подадохме жалба". 

Превръщат се в мишена за Анкара  

„Жиннюз7” е последното превъплъщение на сайта, което бе блокирано в края на февруари. „Жиннюз” претендира, че разпространява информация, защитаваща феминистки ценности, с огромна работа за обмисляне на подбора на думите и избраните гледни точки.

"Жените са преследвани и нашият дълг като информационна агенция е да информираме за това", обяснява Сафийе Алагас, според която „Жиннюз” се е превърнал в мишена: "Ние се борим за жените в качеството си на жени", изтъква тя.

Алагас, която се е присъединила към агенцията преди 6 години, си спомня много добре за първия си контакт с това, което тогава се е наричало „Жинха”: "На семинар по журналистика за правата на жените научих, че тази агенция не използва фамилните имена, тъй като това е проява на патриархално господство. Това ми се стори много интересно, много изненадващо", разказва тя.

Сайтът „Жиннюз” бе блокиран през януари заради статия за агенти на турското разузнаване, които ПКК твърди, че държи в плен в Ирак - отвличане, което никога не бе потвърдено от турските власти.

В момента имат 25-членен екип

Анкара критикува сайта и за начина, по който той отразява военната операция на Анкара в сирийския анклав Африн срещу кюрдски милиции, смятани от Турция за разклонение в Сирия на ПКК, но съюзници на САЩ в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Агенцията вече има само 25 служителки, от които 8 в Диарбекир, и публикува само в социалните мрежи, тъй като интернет сайтът, блокиран в Турция, е достъпен само през "виртуалните частни мрежи" (VPN).

Немалко кюрдски или прокюрдски медии бяха закрити след въвеждането на извънредно положение ден след опита за преврат, за който Анкара обвинява ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, живеещ в САЩ, който отрича обвиненията.

Освен това десетки журналисти са изпратени в затвора, което е причина Турция да заема 155-о място от 180 в класацията за свобода на печата на неправителствената организация „Репортери без граници”.

Ако жалбата, подадена от информационната агенция, постигне резултат, тя ще може да запази името „Жиннюз”. В противен случай, тя ще се задоволи с това да намери друго име, за да осигури оцеляването си, уверяват журналистите.


 

Сподели в
 

Общо 635 журналисти от 34 страни са получили акредитации, за да отразяват предсрочните президентски и парламентарни избори в Турция днес, предаде Анадолската агенция.

24.06.2018/09:03

В читалище„Никола Вапцаров“ в Благоевград творецът Димитър Христов представя пред съгражданите си стихосбирките „Хармония“ и „Тъги и наздравици“.

23.06.2018/15:41

Устният изпит по журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда еднократно само за редовната кандидатстудентска изпитна сесия, съобщават от учебното заведение:

23.06.2018/09:02

Клуб „Журналистика’’ от Кърджали участва на живо в предавания в националните телевизии „Европа“ и „Евроком“ в рамките на проекта „Приятели“, осъществен от ЕГ „Христо Ботев“ в Кърджали.

22.06.2018/09:04

През 2017 г. у нас са издавани 245 вестника с годишен тираж 196.3 млн., като спрямо предходната година заглавията намаляват със 17 (6.5%), а тиражът им - с 32.7 млн. (14.3%), съобщава Националният статистически институт (НСИ).

21.06.2018/09:02
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки