„Женски новини” се борят да оцелеят в Турция

08.03.2018 /12:00 | Източник: bta/24chasa.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сайтът „Жиннюз” публикува на туски, кюрдски и английски езици: jinnews.com.tr

Затварян 2 пъти и получавал 7 пъти забрана за разпространение заради "терористична пропаганда", ”Жиннюз” - единственият информационен сайт в Турция, в който работят единствено жени - се бори днес да оцелее.

Властите обвиняват „Жиннюз”, който публикува на няколко езика, включително на турски, кюрдски и английски, че осъществява терористична пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия (ПКК).

6 разследвания бяха предприети от съдилища в страната. „Жиннюз” отрича обвиненията в "терористична пропаганда" и твърди, че съдържанието на публикациите е в рамките на свободата на печата.

Създадена на 8 март 2012 г. под името информационна агенция "Жин" (Jin - "жена" на кюрдски език), тази медия, която назначава на работа само жени, бе затворена за първи път през октомври 2016 г. с указ, няколко месеца след осуетения опит за преврат на 15 юли срещу турския президент Реджеп Ердоган.

6 пъти сменят домейн имената  

Но екипът, съставен тогава от около 60 служителки на медията в цялата страна, работещи с текст, снимки и видео, реши да продължи да публикува под ново име. Преди медията да бъде отново закрита през 2017 г. и да се появи отново под името „Жиннюз”.

В Диарбекир, основен град в населената предимно с кюрди Югоизточна Турция, 2 служителки от сайта се разхождат из улиците. Беритан Елякут с камера в ръка и Сафийе Алагас, готова да извади своя фотоапарат, подготвят тема за 8 март - Международния ден за правата на жените.

"БТК (Съвет за информационни технологии и комуникации - бел.ред.), институцията, отговаряща за информационните технологии, се опитва да ни попречи да предаваме информации", обяснява Беритан Елякут, която работи в медията от 5 години:

"Как сме заобиколили тези забрани? Ние поискахме и получихме различни домейн имена. „Жиннюз” бе затварян 6 пъти. Ние се наричахме Жиннюз1, Жиннюз2, Жиннюз3 и т.н. 6 пъти и всеки път трябваше да затваряме. Заради това ние подадохме жалба". 

Превръщат се в мишена за Анкара  

„Жиннюз7” е последното превъплъщение на сайта, което бе блокирано в края на февруари. „Жиннюз” претендира, че разпространява информация, защитаваща феминистки ценности, с огромна работа за обмисляне на подбора на думите и избраните гледни точки.

"Жените са преследвани и нашият дълг като информационна агенция е да информираме за това", обяснява Сафийе Алагас, според която „Жиннюз” се е превърнал в мишена: "Ние се борим за жените в качеството си на жени", изтъква тя.

Алагас, която се е присъединила към агенцията преди 6 години, си спомня много добре за първия си контакт с това, което тогава се е наричало „Жинха”: "На семинар по журналистика за правата на жените научих, че тази агенция не използва фамилните имена, тъй като това е проява на патриархално господство. Това ми се стори много интересно, много изненадващо", разказва тя.

Сайтът „Жиннюз” бе блокиран през януари заради статия за агенти на турското разузнаване, които ПКК твърди, че държи в плен в Ирак - отвличане, което никога не бе потвърдено от турските власти.

В момента имат 25-членен екип

Анкара критикува сайта и за начина, по който той отразява военната операция на Анкара в сирийския анклав Африн срещу кюрдски милиции, смятани от Турция за разклонение в Сирия на ПКК, но съюзници на САЩ в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Агенцията вече има само 25 служителки, от които 8 в Диарбекир, и публикува само в социалните мрежи, тъй като интернет сайтът, блокиран в Турция, е достъпен само през "виртуалните частни мрежи" (VPN).

Немалко кюрдски или прокюрдски медии бяха закрити след въвеждането на извънредно положение ден след опита за преврат, за който Анкара обвинява ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, живеещ в САЩ, който отрича обвиненията.

Освен това десетки журналисти са изпратени в затвора, което е причина Турция да заема 155-о място от 180 в класацията за свобода на печата на неправителствената организация „Репортери без граници”.

Ако жалбата, подадена от информационната агенция, постигне резултат, тя ще може да запази името „Жиннюз”. В противен случай, тя ще се задоволи с това да намери друго име, за да осигури оцеляването си, уверяват журналистите.


 

Сподели в
 

Турция оставя в ареста задържания повече от седмица австрийски гражданин, който е заподозрян от властите, че е свързан с тероризъм, предаде АП.

22.09.2018/15:26

Европейският парламент организира в България журналистически семинар, който се провежда в Благоевград на 20-21 септември 2018 г. от 9:30 ч. до 12:20 ч. в конферентната зала на хотел "Монте Кристо", ул. "Света гора" 1.

21.09.2018/09:05

Българската социалистическа партия (БСП) внася документите за искането на лиценз за партийната си телевизията си до края на седмицата.

20.09.2018/09:04

„Ню Йорк таймс“ е основан на 18 септември 1851 г. от Хенри Джарвис Реймънд и Джордж Джоунс. Реймънд също така е един от основателите на агенция Асошиейтед прес през 1856 г.

19.09.2018/09:03

Радио София отпразнува своя 11-и рожден ден. Пред микрофона на БНР Светослав Костов - директорът на Радио София - поздрави по този повод работещите в медията и отчете:

18.09.2018/13:55

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки