„Женски новини” се борят да оцелеят в Турция

08.03.2018 /12:00 | Източник: bta/24chasa.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сайтът „Жиннюз” публикува на туски, кюрдски и английски езици: jinnews.com.tr

Затварян 2 пъти и получавал 7 пъти забрана за разпространение заради "терористична пропаганда", ”Жиннюз” - единственият информационен сайт в Турция, в който работят единствено жени - се бори днес да оцелее.

Властите обвиняват „Жиннюз”, който публикува на няколко езика, включително на турски, кюрдски и английски, че осъществява терористична пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия (ПКК).

6 разследвания бяха предприети от съдилища в страната. „Жиннюз” отрича обвиненията в "терористична пропаганда" и твърди, че съдържанието на публикациите е в рамките на свободата на печата.

Създадена на 8 март 2012 г. под името информационна агенция "Жин" (Jin - "жена" на кюрдски език), тази медия, която назначава на работа само жени, бе затворена за първи път през октомври 2016 г. с указ, няколко месеца след осуетения опит за преврат на 15 юли срещу турския президент Реджеп Ердоган.

6 пъти сменят домейн имената  

Но екипът, съставен тогава от около 60 служителки на медията в цялата страна, работещи с текст, снимки и видео, реши да продължи да публикува под ново име. Преди медията да бъде отново закрита през 2017 г. и да се появи отново под името „Жиннюз”.

В Диарбекир, основен град в населената предимно с кюрди Югоизточна Турция, 2 служителки от сайта се разхождат из улиците. Беритан Елякут с камера в ръка и Сафийе Алагас, готова да извади своя фотоапарат, подготвят тема за 8 март - Международния ден за правата на жените.

"БТК (Съвет за информационни технологии и комуникации - бел.ред.), институцията, отговаряща за информационните технологии, се опитва да ни попречи да предаваме информации", обяснява Беритан Елякут, която работи в медията от 5 години:

"Как сме заобиколили тези забрани? Ние поискахме и получихме различни домейн имена. „Жиннюз” бе затварян 6 пъти. Ние се наричахме Жиннюз1, Жиннюз2, Жиннюз3 и т.н. 6 пъти и всеки път трябваше да затваряме. Заради това ние подадохме жалба". 

Превръщат се в мишена за Анкара  

„Жиннюз7” е последното превъплъщение на сайта, което бе блокирано в края на февруари. „Жиннюз” претендира, че разпространява информация, защитаваща феминистки ценности, с огромна работа за обмисляне на подбора на думите и избраните гледни точки.

"Жените са преследвани и нашият дълг като информационна агенция е да информираме за това", обяснява Сафийе Алагас, според която „Жиннюз” се е превърнал в мишена: "Ние се борим за жените в качеството си на жени", изтъква тя.

Алагас, която се е присъединила към агенцията преди 6 години, си спомня много добре за първия си контакт с това, което тогава се е наричало „Жинха”: "На семинар по журналистика за правата на жените научих, че тази агенция не използва фамилните имена, тъй като това е проява на патриархално господство. Това ми се стори много интересно, много изненадващо", разказва тя.

Сайтът „Жиннюз” бе блокиран през януари заради статия за агенти на турското разузнаване, които ПКК твърди, че държи в плен в Ирак - отвличане, което никога не бе потвърдено от турските власти.

В момента имат 25-членен екип

Анкара критикува сайта и за начина, по който той отразява военната операция на Анкара в сирийския анклав Африн срещу кюрдски милиции, смятани от Турция за разклонение в Сирия на ПКК, но съюзници на САЩ в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Агенцията вече има само 25 служителки, от които 8 в Диарбекир, и публикува само в социалните мрежи, тъй като интернет сайтът, блокиран в Турция, е достъпен само през "виртуалните частни мрежи" (VPN).

Немалко кюрдски или прокюрдски медии бяха закрити след въвеждането на извънредно положение ден след опита за преврат, за който Анкара обвинява ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, живеещ в САЩ, който отрича обвиненията.

Освен това десетки журналисти са изпратени в затвора, което е причина Турция да заема 155-о място от 180 в класацията за свобода на печата на неправителствената организация „Репортери без граници”.

Ако жалбата, подадена от информационната агенция, постигне резултат, тя ще може да запази името „Жиннюз”. В противен случай, тя ще се задоволи с това да намери друго име, за да осигури оцеляването си, уверяват журналистите.


 

Сподели в
 

Журналистът Огнян Стефанов, създател на сайта "Фрог нюз" и опонент на властта, тези дни обяви, че е обект на масирана репресия от страна на НАП и прокуратурата.

20.03.2018/14:01

Близо 40 истински добри и сърцати хора бяха приветствани и отличени на официална церемония във Военния клуб в София в 16-ото издание на наградите на в. "24 часа" "Достойните българи на годината".

20.03.2018/09:03

БТА постави началото на нова борова гора край Арбанаси. Десетки бетеанци участваха в засаждането на 250 фиданки от вида черен бор върху терен, поразен от пожар преди години.

19.03.2018/09:01

„За“ или „против“ таксите за радио и телевизия? Този спор не е патент само на Швейцария, която наскоро произведе референдум по темата, но и в Австрия.

18.03.2018/18:52

"Каквито и мерки да бъдат взети срещу фалшивите новини, те не трябва да доведат до фрагментация на интернет и до нарушаване на сигурността му и стабилността му", заяви Вени Марковски, член на експертната група на високо ниво към Европейската комисия (ЕК) за борба с фалшивите новини:

17.03.2018/17:11

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и навършващите се 140 години от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя към колегията следното поздравление:

03.03.2018 /05:51

Според председателя на УС на СБЖ искът, заведен от члена на СЕМ Бетина Жотева срещу журналиста и депутат Александър Симов, е пореден тревожен случай в колегията. А отдавна внесените от СБЖ в НС законодателни инициативи за защита правата на журналистите и за прозрачност в медийната собственост още не са придвижени

25.02.2018 /14:26

По повод 140-годишнината от Освобождението на България от турско иго, СБЖ организира среща-разговор с праправнучката на граф Н. П. Игнатиев Олга Чевска, която ще бъде гост на страната ни по повод славната годишнина.Тя ще се срещне с представители на медиите, и всички, които ценят паметта на героите от Руско-турската война 1877-1878 г., на 1 март от 14 ч. в сградата на СБЖ на ул. „Граф Игнатиев“ 4, в пресклуб „Журналист“.

25.02.2018 /14:12

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки