Начало
 
 

Турция негодува, че в Близкия изток спират сериалите й

08.03.2018 /16:45 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кадър с една от героините в сериала „Великолепният век”

Най-популярната сред арабските страни компания за телевизионно разпространение MBC Group е забранила излъчването на редица турски сериали, предаде АП.

Става дума за 6 турски много популярни тв сериала, сред които са "Великолепният век", "Долината на вълците", "Дръзки и красиви" и др., чието излъчване е било забранено от 2 март, съобщиха турските медии.

Нареждането на ръководството на компанията е разпратено до всичките 11 тв канала, които са в системата на MBC Group.

В официалното изявление се посочва,че "турските сериали са твърде скъпи продукции. Производството на местни арабски сериали е значително по-икономично, поради което компанията ще се насочи към заснемане на арабски продукции", заяви говорителят на MBC Group Мазен Хайек, цитиран от АП.

От Истанбул осъдиха санкцията

Според турски източници обаче забраната на турските сериали e заради проблемите между Анкара и Рияд.

"MBC е базирана в Дубай. Отношенията между Анкараи Рияд се обтегнаха заради политиката на Анкара в подкрепа на Катар. Смятаме, че най-популярните тв сериали станаха последната жертва на напрегнатата политическа атмосфера в Близкия изток", коментират анализатори.

MBC Group е първата компания, която започва излъчване на арабски език от Лондон през 1991 г. През 2002 г. тя се премести в Дубай. Притежава 11 тв канала. Твърди се, че главният акционер на MBC Group е саудитската кралска фамилия.

Междувременно от ръководството на Истанбулската търговско-промишлена палата (ИТПП) реагираха срещу забраната на турските тв сериали в арабските канали.

В официално изявление на ИТПП , която е от най-старите институции в Истанбул (основана е преди 135 години), забраната бе остро осъдена:

"Това е сценарий, който цели да обтегне още повече отношенията. Подобна забрана изглежда странно, понеже живеем във век, когато благодарение на интернет и спътниците всеки може да гледа каквото и където иска, поради което осъждаме това решение", посочва в официалното изявление ИТПП.

Свързани:   Анкара забранява днес песни, утре ще цензурира интернет

Турската държавна медийна компания забрани над 200 песни. Аргументът: пропагандират терора, подтикват към консумация на алкохол и цигари или въздействат вредно на децата. Смехотворно, смятат засегнатите изпълнители.
Дата: 07.03.2018


 

Сподели в
 

Една от най-превежданите български писателки и любимка на читателите на библиотеката ще продължи през март новата поредица „Разказвач на месеца“. На 20 март, вторник, от 18:30 ч., в Литературния клуб тя ще чете от творбите си и ще разговаря със своите почитатели, а за нея ще говори проф. Амелия Личева.

19.03.2018/20:48

През 2018 г. България отбелязва 150 години от рождението на легендарния генерал Владимир Вазов, брат на патриарха на българската литература Иван Вазов. Преживе той е бил не по-малко известен от създателя на „Под игото”.

19.03.2018/14:44

За 24-и път бяха връчени наградите "Золотая муза" на празнична церемония в Мраморната зала на Руския културно-информационен център в София. Тази година те са посветени на 140-годишнината от Освобождението на България от османско владичество.

17.03.2018/08:44

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов дойде в Плевен, за да подкрепи идеята за изграждането на паметник на героите от Дойранскага епопея.

16.03.2018/20:49

От 17 март до 6 май ще се състои глобалният проект „Photodiplomacy-2018 – „Децата на света“, като основните негови мероприятия са по повод Международния ден за защита на децата. Конкурсът има подкрепата на Руския фонд на мира и Россотрудничество. Основната цел на събитието е посредством снимките да се разшири народната дипломация за укрепване на мира, взаимното разбирателство между многонационалния руски народ и народите от другите страни на планетата.

16.03.2018/17:05

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и навършващите се 140 години от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя към колегията следното поздравление:

03.03.2018 /05:51

Според председателя на УС на СБЖ искът, заведен от члена на СЕМ Бетина Жотева срещу журналиста и депутат Александър Симов, е пореден тревожен случай в колегията. А отдавна внесените от СБЖ в НС законодателни инициативи за защита правата на журналистите и за прозрачност в медийната собственост още не са придвижени

25.02.2018 /14:26

По повод 140-годишнината от Освобождението на България от турско иго, СБЖ организира среща-разговор с праправнучката на граф Н. П. Игнатиев Олга Чевска, която ще бъде гост на страната ни по повод славната годишнина.Тя ще се срещне с представители на медиите, и всички, които ценят паметта на героите от Руско-турската война 1877-1878 г., на 1 март от 14 ч. в сградата на СБЖ на ул. „Граф Игнатиев“ 4, в пресклуб „Журналист“.

25.02.2018 /14:12

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки