Начало
 
 

Турция негодува, че в Близкия изток спират сериалите й

08.03.2018 /16:45 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кадър с една от героините в сериала „Великолепният век”

Най-популярната сред арабските страни компания за телевизионно разпространение MBC Group е забранила излъчването на редица турски сериали, предаде АП.

Става дума за 6 турски много популярни тв сериала, сред които са "Великолепният век", "Долината на вълците", "Дръзки и красиви" и др., чието излъчване е било забранено от 2 март, съобщиха турските медии.

Нареждането на ръководството на компанията е разпратено до всичките 11 тв канала, които са в системата на MBC Group.

В официалното изявление се посочва,че "турските сериали са твърде скъпи продукции. Производството на местни арабски сериали е значително по-икономично, поради което компанията ще се насочи към заснемане на арабски продукции", заяви говорителят на MBC Group Мазен Хайек, цитиран от АП.

От Истанбул осъдиха санкцията

Според турски източници обаче забраната на турските сериали e заради проблемите между Анкара и Рияд.

"MBC е базирана в Дубай. Отношенията между Анкараи Рияд се обтегнаха заради политиката на Анкара в подкрепа на Катар. Смятаме, че най-популярните тв сериали станаха последната жертва на напрегнатата политическа атмосфера в Близкия изток", коментират анализатори.

MBC Group е първата компания, която започва излъчване на арабски език от Лондон през 1991 г. През 2002 г. тя се премести в Дубай. Притежава 11 тв канала. Твърди се, че главният акционер на MBC Group е саудитската кралска фамилия.

Междувременно от ръководството на Истанбулската търговско-промишлена палата (ИТПП) реагираха срещу забраната на турските тв сериали в арабските канали.

В официално изявление на ИТПП , която е от най-старите институции в Истанбул (основана е преди 135 години), забраната бе остро осъдена:

"Това е сценарий, който цели да обтегне още повече отношенията. Подобна забрана изглежда странно, понеже живеем във век, когато благодарение на интернет и спътниците всеки може да гледа каквото и където иска, поради което осъждаме това решение", посочва в официалното изявление ИТПП.

Свързани:   Анкара забранява днес песни, утре ще цензурира интернет

Турската държавна медийна компания забрани над 200 песни. Аргументът: пропагандират терора, подтикват към консумация на алкохол и цигари или въздействат вредно на децата. Смехотворно, смятат засегнатите изпълнители.
Дата: 07.03.2018


 

Сподели в
 

За поредна година Институт „Сервантес” заля улица „Света София”, на която е разположен, с танци, песни, детски игри, книги и вкуснотии от Испания и Латинска Америка. Уникалното този път бе и оживялото изкуство на Жоан Миро

24.06.2018/12:06

От 15 до 27 юни 2018 г. в алпийския град Давос, Швейцария се провежда конференцията „Полар 2018“, в която участват над 2500 учени от цял свят, работещи в полярните райони - Антарктика и Арктика. За пръв път тази година на едно място заседават организациите Научният комитет за антарктически изследвания (SCAR) и Международният комитет за арктически изследвания (IASC), които обединяват учените, работещи на Южния и Северния полюс.

23.06.2018/09:53

В град Тюмен отбелязаха 77-годишнината от началото на Великата отечествена война, като целият град изпълни песента „Альоша“. Стотици се събраха на Цветния булевард в града, хор даде началото, а след него запяха песента на Константин Ваншенкин и Едуард Колмановски, посветена на съветския войник, чийто монумент се издига в Пловдив.

22.06.2018/22:16

Документалната книга „Забравени страници за незабравени българи“ на Григор Николов и Антонио Станоев (изд. "Книгомания") включва откъси за 30 личности, оставили трайна диря в българската история, политика и култура в годините до политикоразделната 1944-та.

21.06.2018/14:33

За трета поредна година Столична библиотека се включва като партньор в честванията по случай Еньовден, организирани от Национален комитет „Петър Димков” и Дирекция „ПП Витоша”.

20.06.2018/19:15
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки