Начало
 
 

Николай Волев с премиера на автобиографията си „Девствената проститутка”

07.03.2018 /19:28 | Източник: СБЖ/Колибри Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Николай Волев по време на представянето на "Девствената проститутка"

Известният режисьор, създал „Двойникът”, „Да обичаш на инат”, „Дом № 8”, „Маргарит и Маргарита”, призна в препълнената зала на литературен клуб „Перото”, че писането е по-трудно от правенето на филми. Но нищо не каза за рисуването, въпреки че в залата бе показана и изложба с негови графики

Първият български кинотворец, когото ИК „Колибри” представя в популярната си биографична поредица „Амаркорд”, включила вече доста световни филмови легенди, е режисьорът Николай Волев. Той влиза в славната плеяда с автобиографичната си книга „Девствената проститутка”, чиято премиера миналата вечер препълни залата на литературен клуб „Перото”.

Стана ясно, че „Колибри” спешно стяга нов тираж поради големия читателски интерес към томчето с провокативно заглавие.

Създателят на любими български филми като „Двойникът”, „Да обичаш на инат”, „Дом № 8”, „Маргарит и Маргарита” призна пред многобройните си почитатели в „Перото”, че писането за него е по-трудно от правенето на филми. Но нищо не каза за рисуването, въпреки че в залата бе показана и изложба с негови авторски графики. Експозицията бе представена от големия български скулптор Павел Койчев.

Актьорите Катерина Евро и Башар Рахал пък прочетоха откъси от „Девствената проститутка”.

За книгата говориха също литературният критик Светлозар Желев и журналистът Васил Иванов.

На страниците й авторът изповядва: „Живях и продължавам да живея волно. Не се подчиних на никого, освен на собствената си съвест. Намирам за половинчато твърдението на Уди Алън: „Талантът е късмет. Важното в живота е смелостта.” Аз мисля, че и двете са дар от природата. Човек или ги има, или не. Затова предпочитам гледната точка на Буковски: „Смелостта е въпрос на стил в една безнадеждна ситуация, каквато е животът.”

Николай Волев раздаде много автографи и получи поздравления за книгата си и от Стефан Цанев, Димитър Шумналиев, Кин Стоянов и др.

 

Сподели в
 

Празничният 22 септември ще бъде отбелязан в Плевен пред паметната плоча срещу входа на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” на площад „Стефан Стамболов”.

21.09.2018/19:12

85-годишен дядо в Истанбул уби 76-годишната си съпруга заради нейната ревност, породена от активността му в социалните медии, съобщава турският в. "Хюриет дейли нюз".

20.09.2018/18:51

Нациионална научна конференция, посветена на 100-годишнината от Дойранската епопея и героичното участие на славната 9-а Плевенска пехотна дивизия е открита в Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен.

20.09.2018/18:15

В рамките на Десетия международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” своята притча за хората, войните и бежанците ще изиграе и театър Biuro Podróży

20.09.2018/14:28

Това е само едно от приключенията с големи испански творци, които могат да изживеят и децата ви покрай проекта на Фондация „Културадас” под надслова „Пътуваща галерия с изкуство от Испания”. Фиестата стартира днес от 19.30 ч. с прожекция на прочутата анимация за възрастни „Чико и Рита” на Фернандо Труеба, Тоно Ернандо и Хавиер Мариксал

20.09.2018/14:06

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки