Швейцарците искат да си плащат за медийния плурализъм

09.03.2018 /16:48 | Автор : Ирина Недева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Швейцарците разбират, че често е по-евтино да си платят

Швейцарските граждани подкрепиха преди дни на референдум да продължат да финансират чрез такси обществените радио и телевизия в страната.

Всяко швейцарско домакинство плаща годишно 451 швейцарски франка или около 387 евро годишно под формата на такса за радио и телевизия, а всички фирми с оборот над 500 000 швейцарски франка също заплащат подобна такса.

Димитър Иванов, който живее и работи в Швейцария, коментира пред БНР, че резултатът е абсолютен – 72% от гласувалите са отхвърлили идеята таксите да отпаднат.

А активността на референдума е била доста висока – 54%, което, по думите на Иванов, показва голяма заинтересованост на обществото по този въпрос:

"Хората бързо осъзнаха, че алтернативата при елиминирането на тази такса и тоталното освобождаване на пазара ще доведе до берлусконизиране на медийната среда в Швейцария - хора с повече капитал и определени политически интереси ще започнат да облъчват гражданите с определени послания, а предавания, които са важни за запазване на самобитността и културата на Швейцария, няма да бъдат икономически изгодни и няма да се излъчват."

Таксата издържа и регионални радиа

Инициативата загуби както масовия вот, така и поотделно във всеки от  кантоните, където никъде не спечели мнозинство, посочи Иванов, който преди години сам е бил противник на тази такса, но в рамките на българския медиен пейзаж си е дал сметка какво би означавал подобен сценарий за Швейцария.

Според инициаторите на референдума ако таксите бяха паднали, домакинствата щяха да спестят 1,370 млрд., събирани годишно, и щяха да имат възможността сами да решат какъв медиен продукт да купуват. Отпадането на таксите според привържениците на идеята би довело и до по-голяма конкуренция на медийния пазар.

С таксите се финансират 21 регионални радиа и 13 регионални телевизии, които получават около 61 млн. франка годишно. Отделно държавната агенция за радио и телевизия, която получава подкрепа, по конституция осигурява медийния плурализъм и гарантира присъствието на швейцарски културен продукт на медийния пазар, обясни още Димитър Иванов.

Свързани:   Анкета: Швейцарците си запазват обществените медии

В Швейцария отхвърлят предложението да се прекрати държавното финансиране на обществената телевизия и радио, показва екзит пол на днешния референдум по този въпрос, предадоха АП и АФП.
Дата: 04.03.2018


 

Сподели в
 

Германският журналист от турски произход Дениз Юджел критикува предстоящото посещение на турския президент Реджеп Ердоган в Германия, предаде от Потсдам ДПА.

20.09.2018/16:52

За трета поредна година град Солун е домакин на Mediamixx и неговото 24-то издание, но за първи път събитието се състои през септември. Официалното откриване на фестивала е на 20 септември.

20.09.2018/13:49

Юлия Кошаревска живее в Бристол, Великобритания, от 6 години. Там е завършила “Журналистика”, в момента следва магистър “Публични политики”.

19.09.2018/12:00

През лятото Елеонора Гигова отива на среща с генералния директор на БНТ Константин Каменаров и с Уляна Пръмова - шефа на дирекция “Информация” в телевизията.

16.09.2018/17:15

В БТА беше дошъл Стефан Продев, който настояваше когато има българска дума, тя да не се заменя с чуждица (примерно: недостачност с дефициенция).

15.09.2018/17:15

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки