Швейцарците искат да си плащат за медийния плурализъм

09.03.2018 /16:48 | Автор : Ирина Недева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Швейцарците разбират, че често е по-евтино да си платят

Швейцарските граждани подкрепиха преди дни на референдум да продължат да финансират чрез такси обществените радио и телевизия в страната.

Всяко швейцарско домакинство плаща годишно 451 швейцарски франка или около 387 евро годишно под формата на такса за радио и телевизия, а всички фирми с оборот над 500 000 швейцарски франка също заплащат подобна такса.

Димитър Иванов, който живее и работи в Швейцария, коментира пред БНР, че резултатът е абсолютен – 72% от гласувалите са отхвърлили идеята таксите да отпаднат.

А активността на референдума е била доста висока – 54%, което, по думите на Иванов, показва голяма заинтересованост на обществото по този въпрос:

"Хората бързо осъзнаха, че алтернативата при елиминирането на тази такса и тоталното освобождаване на пазара ще доведе до берлусконизиране на медийната среда в Швейцария - хора с повече капитал и определени политически интереси ще започнат да облъчват гражданите с определени послания, а предавания, които са важни за запазване на самобитността и културата на Швейцария, няма да бъдат икономически изгодни и няма да се излъчват."

Таксата издържа и регионални радиа

Инициативата загуби както масовия вот, така и поотделно във всеки от  кантоните, където никъде не спечели мнозинство, посочи Иванов, който преди години сам е бил противник на тази такса, но в рамките на българския медиен пейзаж си е дал сметка какво би означавал подобен сценарий за Швейцария.

Според инициаторите на референдума ако таксите бяха паднали, домакинствата щяха да спестят 1,370 млрд., събирани годишно, и щяха да имат възможността сами да решат какъв медиен продукт да купуват. Отпадането на таксите според привържениците на идеята би довело и до по-голяма конкуренция на медийния пазар.

С таксите се финансират 21 регионални радиа и 13 регионални телевизии, които получават около 61 млн. франка годишно. Отделно държавната агенция за радио и телевизия, която получава подкрепа, по конституция осигурява медийния плурализъм и гарантира присъствието на швейцарски културен продукт на медийния пазар, обясни още Димитър Иванов.

Свързани:   Анкета: Швейцарците си запазват обществените медии

В Швейцария отхвърлят предложението да се прекрати държавното финансиране на обществената телевизия и радио, показва екзит пол на днешния референдум по този въпрос, предадоха АП и АФП.
Дата: 04.03.2018


 

Сподели в
 

Колекция от стотици негативи от снимки на легендарната рок група "Бийтълс", които не са показвани по-рано пред публика, ще бъде продадена на 24 март на търг във Великобритания.

24.03.2018/14:45

Десетки уважиха официалното откриване на възстановения 100-годишен павилион за вестници в Лом. Най-старата и красива вестникопродавница в България беше реставрирана с финансовата подкрепа на вестник „Труд”.

23.03.2018/13:59

На 26 февруари сутринта Словакия научи за едно двойно убийство. Млад разследващ журналист и приятелката му са били застреляни. Някой ми се обади да ми каже какво се е случило и аз си помислих: "О, това е ужасно". И си беше така.

22.03.2018/12:00

За българския пълководец генерал-майор Алекси Попов, на когото са се кланяли френски генерали, доскоро не се заеше почти нищо, дори и в родния му град Малко Търново, допреди журналистът Георги Цъгов да го обезсмърти.

21.03.2018/12:00

ВМРО-БНД и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва”(СОСЗР) почетоха до гроба му край Светата Рилска обител ирландския журналист с българско сърце Джеймс Баучер.

19.03.2018/12:00

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„При предстоящата във Варна среща ЕС-Турция на президента Реджеп Ердоган не бива да му бъде спестено категоричното настояване за освобождаване на хвърлените зад решетките турски журналисти,” заявява председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

23.03.2018 /19:10

По повод националния празник 3 март и навършващите се 140 години от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя към колегията следното поздравление:

03.03.2018 /05:51

Според председателя на УС на СБЖ искът, заведен от члена на СЕМ Бетина Жотева срещу журналиста и депутат Александър Симов, е пореден тревожен случай в колегията. А отдавна внесените от СБЖ в НС законодателни инициативи за защита правата на журналистите и за прозрачност в медийната собственост още не са придвижени

25.02.2018 /14:26

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки