Швейцарците искат да си плащат за медийния плурализъм

09.03.2018 /16:48 | Автор : Ирина Недева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Швейцарците разбират, че често е по-евтино да си платят

Швейцарските граждани подкрепиха преди дни на референдум да продължат да финансират чрез такси обществените радио и телевизия в страната.

Всяко швейцарско домакинство плаща годишно 451 швейцарски франка или около 387 евро годишно под формата на такса за радио и телевизия, а всички фирми с оборот над 500 000 швейцарски франка също заплащат подобна такса.

Димитър Иванов, който живее и работи в Швейцария, коментира пред БНР, че резултатът е абсолютен – 72% от гласувалите са отхвърлили идеята таксите да отпаднат.

А активността на референдума е била доста висока – 54%, което, по думите на Иванов, показва голяма заинтересованост на обществото по този въпрос:

"Хората бързо осъзнаха, че алтернативата при елиминирането на тази такса и тоталното освобождаване на пазара ще доведе до берлусконизиране на медийната среда в Швейцария - хора с повече капитал и определени политически интереси ще започнат да облъчват гражданите с определени послания, а предавания, които са важни за запазване на самобитността и културата на Швейцария, няма да бъдат икономически изгодни и няма да се излъчват."

Таксата издържа и регионални радиа

Инициативата загуби както масовия вот, така и поотделно във всеки от  кантоните, където никъде не спечели мнозинство, посочи Иванов, който преди години сам е бил противник на тази такса, но в рамките на българския медиен пейзаж си е дал сметка какво би означавал подобен сценарий за Швейцария.

Според инициаторите на референдума ако таксите бяха паднали, домакинствата щяха да спестят 1,370 млрд., събирани годишно, и щяха да имат възможността сами да решат какъв медиен продукт да купуват. Отпадането на таксите според привържениците на идеята би довело и до по-голяма конкуренция на медийния пазар.

С таксите се финансират 21 регионални радиа и 13 регионални телевизии, които получават около 61 млн. франка годишно. Отделно държавната агенция за радио и телевизия, която получава подкрепа, по конституция осигурява медийния плурализъм и гарантира присъствието на швейцарски културен продукт на медийния пазар, обясни още Димитър Иванов.

Свързани:   Анкета: Швейцарците си запазват обществените медии

В Швейцария отхвърлят предложението да се прекрати държавното финансиране на обществената телевизия и радио, показва екзит пол на днешния референдум по този въпрос, предадоха АП и АФП.
Дата: 04.03.2018


 

Сподели в
 

Флорина Иванова е новото лице в спортната редакция на bTV Media Group. Зрителите ще я видят в ролята на репортер и водещ на емисиите на bTV Спорт от 20 юни.

20.06.2018/12:00

Като цяло програмата на БНТ от Мондиала е много богата, дано да е така до края. Отново си пролича, че ние имаме изненадващо добри футболни коментатори, що се отнася до футбола на другите страни.

19.06.2018/14:03

Тази есен ветеранът на родната фотожурналистика Кольо Панамски ще навърши 89 години. Той отдавна е оставил диря във вестникарството, макар че цял живот е работил само в един вестник - „Народна младеж”.

18.06.2018/09:01

В петък, 15 юни, “Панорама” навърши 50 години, откакто е в ефира на БНТ. Предаването тръгва на 15 юни 1968 г. по Българската телевизия. Като негови водещи се редуват Александър Алексиев, Димитри Иванов, Радослав Велев и Димитър Джаров.

17.06.2018/13:52

„Роби Уилямс показал среден пръст по телевизията. Не се заяждам, ама е закъснял подражател, ние това го минахме зимата още..." Това написа програмният директор на БНТ Емил Кошлуков в профила си във Фейсбук.

16.06.2018/15:51
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

След като от 29 май вечерта светът беше разбунен от новината, че е убит поредният журналист в Киев, се оказа, че Аркадий Бабченко е… жив и се появи на пресконференция, на която стана ясно, че Службата за сигурност на Украйна (ССУ) е провела спецоперация, съобщи сайтът NEWSONE. За това лично заяви на брифинга шефът на службата Василий Грицак.

30.05.2018 /19:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки