Бившият БТА-нец Венелин Митев припомня видни българи

11.03.2018 /12:21 | Автор : Румяна Смилакова, в. „Златна възраст” | Източник: nabore.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Венелин Митев говори пред БНТ

Венелин Митев е завършил българска и френска филология в Софийския университет. Бил е кореспондент на БТА в Москва и Париж и главен редактор на списанията „Паралели” и „За жената”.

Автор е на книгите „Големите любови на български поети и писатели”, „Големите любови на български артисти, музиканти и художници” и „Двойници и самозванци”, „Прогонените гении на България”, на 3 стихосбирки и на изследването „Изкуството на превода”.

Неотдавна на бял свят се появи новото „чедо” на известния журналист Венелин Митев – книгата му „Българи, за които говори светът”.

В книгата заслужено място са намерили световноизвестният учен и конструктор проф. Виден Табаков, който изпраща Нийл Армстронг на Луната, гениалният физик Рашко Зайков, който изумява Айнщайн, проф. Иван Бързаков, който е единственият българин с 5 номинации за Нобелова награда за литература.

Стотици са уникалните личности, с които дългогодишният журналист е разговарял, и талантливото му перо е пресъздало техните истории. Интересен е и периодът му в Париж, където е кореспондент на БТА. Там е имал немалко срещи с видни личности на Франция, като с големия политик и държавник на Франция – Жак Шабан-Делмас (1915 – 2000 г.), близък съратник на генерал Дьо Гол и бивш премиер.

Разказва интересен факт за Атанас Буров 

От него Митев научава интересен факт, че по време на съпротивата през войната, докато бил преследван от Гестапо, Делмас няколко пъти намира сигурно убежище във вилата на банкера Атанас Буров във Варна. Тя е построена през 1914 г.

Проектирана е от френски архитекти и има уникен външен вид визия. В същата вила по онова време се укрива и бъдещият френски външен министър Аристид Бриан - състудент на Буров от Сорбоната, където и двамата изучават политически и финансови науки.

„Не се учудвайте: Буров е имал смелостта и по време на Втората световна война, въпреки че България е била съюзник на Германия, да остане на поста си като председател на Комитета за приятелство с Франция”, обяснява в книгата си журналистът Венелин Митев. (Със съкращения)

Свързани:   Венелин Митев издирва още 21 известни българи

"Българи, за които говори светът" (издава "Книгомания") е новата книга на журналиста Венелин Митев, който миналата година привлече вниманието и на медиите, и на читателите с "Прогонените гении на България".
Дата: 18.08.2017


 

Сподели в
 

Флорина Иванова е новото лице в спортната редакция на bTV Media Group. Зрителите ще я видят в ролята на репортер и водещ на емисиите на bTV Спорт от 20 юни.

20.06.2018/12:00

Като цяло програмата на БНТ от Мондиала е много богата, дано да е така до края. Отново си пролича, че ние имаме изненадващо добри футболни коментатори, що се отнася до футбола на другите страни.

19.06.2018/14:03

Тази есен ветеранът на родната фотожурналистика Кольо Панамски ще навърши 89 години. Той отдавна е оставил диря във вестникарството, макар че цял живот е работил само в един вестник - „Народна младеж”.

18.06.2018/09:01

В петък, 15 юни, “Панорама” навърши 50 години, откакто е в ефира на БНТ. Предаването тръгва на 15 юни 1968 г. по Българската телевизия. Като негови водещи се редуват Александър Алексиев, Димитри Иванов, Радослав Велев и Димитър Джаров.

17.06.2018/13:52

„Роби Уилямс показал среден пръст по телевизията. Не се заяждам, ама е закъснял подражател, ние това го минахме зимата още..." Това написа програмният директор на БНТ Емил Кошлуков в профила си във Фейсбук.

16.06.2018/15:51
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

След като от 29 май вечерта светът беше разбунен от новината, че е убит поредният журналист в Киев, се оказа, че Аркадий Бабченко е… жив и се появи на пресконференция, на която стана ясно, че Службата за сигурност на Украйна (ССУ) е провела спецоперация, съобщи сайтът NEWSONE. За това лично заяви на брифинга шефът на службата Василий Грицак.

30.05.2018 /19:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки