Бившият БТА-нец Венелин Митев припомня видни българи

11.03.2018 /12:21 | Автор : Румяна Смилакова, в. „Златна възраст” | Източник: nabore.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Венелин Митев говори пред БНТ

Венелин Митев е завършил българска и френска филология в Софийския университет. Бил е кореспондент на БТА в Москва и Париж и главен редактор на списанията „Паралели” и „За жената”.

Автор е на книгите „Големите любови на български поети и писатели”, „Големите любови на български артисти, музиканти и художници” и „Двойници и самозванци”, „Прогонените гении на България”, на 3 стихосбирки и на изследването „Изкуството на превода”.

Неотдавна на бял свят се появи новото „чедо” на известния журналист Венелин Митев – книгата му „Българи, за които говори светът”.

В книгата заслужено място са намерили световноизвестният учен и конструктор проф. Виден Табаков, който изпраща Нийл Армстронг на Луната, гениалният физик Рашко Зайков, който изумява Айнщайн, проф. Иван Бързаков, който е единственият българин с 5 номинации за Нобелова награда за литература.

Стотици са уникалните личности, с които дългогодишният журналист е разговарял, и талантливото му перо е пресъздало техните истории. Интересен е и периодът му в Париж, където е кореспондент на БТА. Там е имал немалко срещи с видни личности на Франция, като с големия политик и държавник на Франция – Жак Шабан-Делмас (1915 – 2000 г.), близък съратник на генерал Дьо Гол и бивш премиер.

Разказва интересен факт за Атанас Буров 

От него Митев научава интересен факт, че по време на съпротивата през войната, докато бил преследван от Гестапо, Делмас няколко пъти намира сигурно убежище във вилата на банкера Атанас Буров във Варна. Тя е построена през 1914 г.

Проектирана е от френски архитекти и има уникен външен вид визия. В същата вила по онова време се укрива и бъдещият френски външен министър Аристид Бриан - състудент на Буров от Сорбоната, където и двамата изучават политически и финансови науки.

„Не се учудвайте: Буров е имал смелостта и по време на Втората световна война, въпреки че България е била съюзник на Германия, да остане на поста си като председател на Комитета за приятелство с Франция”, обяснява в книгата си журналистът Венелин Митев. (Със съкращения)

Свързани:   Венелин Митев издирва още 21 известни българи

"Българи, за които говори светът" (издава "Книгомания") е новата книга на журналиста Венелин Митев, който миналата година привлече вниманието и на медиите, и на читателите с "Прогонените гении на България".
Дата: 18.08.2017


 

Сподели в
 

Колекция от стотици негативи от снимки на легендарната рок група "Бийтълс", които не са показвани по-рано пред публика, ще бъде продадена на 24 март на търг във Великобритания.

24.03.2018/14:45

Десетки уважиха официалното откриване на възстановения 100-годишен павилион за вестници в Лом. Най-старата и красива вестникопродавница в България беше реставрирана с финансовата подкрепа на вестник „Труд”.

23.03.2018/13:59

На 26 февруари сутринта Словакия научи за едно двойно убийство. Млад разследващ журналист и приятелката му са били застреляни. Някой ми се обади да ми каже какво се е случило и аз си помислих: "О, това е ужасно". И си беше така.

22.03.2018/12:00

За българския пълководец генерал-майор Алекси Попов, на когото са се кланяли френски генерали, доскоро не се заеше почти нищо, дори и в родния му град Малко Търново, допреди журналистът Георги Цъгов да го обезсмърти.

21.03.2018/12:00

ВМРО-БНД и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва”(СОСЗР) почетоха до гроба му край Светата Рилска обител ирландския журналист с българско сърце Джеймс Баучер.

19.03.2018/12:00

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„При предстоящата във Варна среща ЕС-Турция на президента Реджеп Ердоган не бива да му бъде спестено категоричното настояване за освобождаване на хвърлените зад решетките турски журналисти,” заявява председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

23.03.2018 /19:10

По повод националния празник 3 март и навършващите се 140 години от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя към колегията следното поздравление:

03.03.2018 /05:51

Според председателя на УС на СБЖ искът, заведен от члена на СЕМ Бетина Жотева срещу журналиста и депутат Александър Симов, е пореден тревожен случай в колегията. А отдавна внесените от СБЖ в НС законодателни инициативи за защита правата на журналистите и за прозрачност в медийната собственост още не са придвижени

25.02.2018 /14:26

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки