Бившият БТА-нец Венелин Митев припомня видни българи

11.03.2018 /12:21 | Автор : Румяна Смилакова, в. „Златна възраст” | Източник: nabore.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Венелин Митев говори пред БНТ

Венелин Митев е завършил българска и френска филология в Софийския университет. Бил е кореспондент на БТА в Москва и Париж и главен редактор на списанията „Паралели” и „За жената”.

Автор е на книгите „Големите любови на български поети и писатели”, „Големите любови на български артисти, музиканти и художници” и „Двойници и самозванци”, „Прогонените гении на България”, на 3 стихосбирки и на изследването „Изкуството на превода”.

Неотдавна на бял свят се появи новото „чедо” на известния журналист Венелин Митев – книгата му „Българи, за които говори светът”.

В книгата заслужено място са намерили световноизвестният учен и конструктор проф. Виден Табаков, който изпраща Нийл Армстронг на Луната, гениалният физик Рашко Зайков, който изумява Айнщайн, проф. Иван Бързаков, който е единственият българин с 5 номинации за Нобелова награда за литература.

Стотици са уникалните личности, с които дългогодишният журналист е разговарял, и талантливото му перо е пресъздало техните истории. Интересен е и периодът му в Париж, където е кореспондент на БТА. Там е имал немалко срещи с видни личности на Франция, като с големия политик и държавник на Франция – Жак Шабан-Делмас (1915 – 2000 г.), близък съратник на генерал Дьо Гол и бивш премиер.

Разказва интересен факт за Атанас Буров 

От него Митев научава интересен факт, че по време на съпротивата през войната, докато бил преследван от Гестапо, Делмас няколко пъти намира сигурно убежище във вилата на банкера Атанас Буров във Варна. Тя е построена през 1914 г.

Проектирана е от френски архитекти и има уникен външен вид визия. В същата вила по онова време се укрива и бъдещият френски външен министър Аристид Бриан - състудент на Буров от Сорбоната, където и двамата изучават политически и финансови науки.

„Не се учудвайте: Буров е имал смелостта и по време на Втората световна война, въпреки че България е била съюзник на Германия, да остане на поста си като председател на Комитета за приятелство с Франция”, обяснява в книгата си журналистът Венелин Митев. (Със съкращения)

Свързани:   Венелин Митев издирва още 21 известни българи

"Българи, за които говори светът" (издава "Книгомания") е новата книга на журналиста Венелин Митев, който миналата година привлече вниманието и на медиите, и на читателите с "Прогонените гении на България".
Дата: 18.08.2017


 

Сподели в
 

Германският журналист от турски произход Дениз Юджел критикува предстоящото посещение на турския президент Реджеп Ердоган в Германия, предаде от Потсдам ДПА.

20.09.2018/16:52

За трета поредна година град Солун е домакин на Mediamixx и неговото 24-то издание, но за първи път събитието се състои през септември. Официалното откриване на фестивала е на 20 септември.

20.09.2018/13:49

Юлия Кошаревска живее в Бристол, Великобритания, от 6 години. Там е завършила “Журналистика”, в момента следва магистър “Публични политики”.

19.09.2018/12:00

През лятото Елеонора Гигова отива на среща с генералния директор на БНТ Константин Каменаров и с Уляна Пръмова - шефа на дирекция “Информация” в телевизията.

16.09.2018/17:15

В БТА беше дошъл Стефан Продев, който настояваше когато има българска дума, тя да не се заменя с чуждица (примерно: недостачност с дефициенция).

15.09.2018/17:15

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки