Начало
 
 

Еми Барух: Фотографията е много бърза медия

11.03.2018 /17:15 | Автор : Катя Тодорова | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Еми Барух е много чувствителна и избягва да говори за себе си

Еми Барух –журналист и преводач - споделя: „Да, паметта е нещо много важно! И динамиката на живота, в който ние се движим всеки ден, ни помага да забравяме. Защото всеки ден, все по-бързо ни поднася друга визуална картина.

Има състезание на образите. И в тази надпревара сякаш човек губи ориентир, губи усет за важното и маловажното. Опитваме се да го направим така, че важното да бъде показвано”.

Разглеждаме снимките на петима български фотожурналисти, работещи зад граница. Запечатали човешки мигове от целия свят. На страх, самота, крушения, радост. Подредени са в Националната галерия. Те са част от петия фестивал "Фотофабрика”, който Еми Барух организира. Ето какво тя разказва тя:

„Впрочем моето разочарование от неспособността ми като журналист - думите да променят живота, ме доведе до тази много по-млада от мен група, която предпочита образите. Фотографията е много бърза медия. Тя е адекватна на времето в което живеем”.

Днес хората не разговарят 

Днес фотографията за Еми Барух е търсене на смисъл. За опазване на паметта. В свят, където да си безпаметен и невеж, е новото модерно в политиката. Където чувствителността е недостатък. Свят на бързащи хора, модерни джаджи, фейсбук-активисти без истински живот. Свят, където все по-често пролетта е картинка, а не мирис на истинска трева.

Еми Барух споделя: „Мен ме натъжава много все по-трудният диалог между хората. За да се реши, какъвто и да е човешки проблем, може би трябва просто да разговаряме. Ние не разговаряме. Водим паралелни монолози, от които нищо не се променя. Не умеем да чуваме какво казва другият, не умеем да му отговаряме, не умеем да защитаваме позицията си може би. Натъжава ме също така освен самотата, най-вече усещането на хората, моето лично, за липса на справедливост, за липсата на правов ред в нашата държава”.

Разглеждаме фотографиите и говорим с Еми Барух за "вкуса на времето". Това около нас и това отвътре:

„Вкусът на днешното време е доста горчив”

„Той е смесен с лицемерието на политиците, не само българските политици. Европейските лидери са тук, те със сигурност знаят какво се случва в България, но за тях е удобно това статукво, защото то е в руслото на потока, който не им създава проблеми”, казва Барух:

„Ако ние не помним къде бъркаме, ние ще продължим да бъркаме. Има една испанска поговорка, която казва, че човекът е единственото животно, което се спъва 2 пъти в един и същи камък. Ако ние не си анализираме собствените грешки, ако ние не гледаме честно собственото си минало, ние ще продължим да се въртим в кръг”:

Може би в този свят получаваш честен отговор само ако имаш очи да го видиш. Какво ли ще остане от нашето време, в което трием всяка снимка, която не ни харесва? Представете си какво би се случило, ако не съществуваше личност като Феликс Надар. Заради него светът знае как изглеждат Сара Бернар, Дебюси, Жул Верн, Александър Дюма. Прочутите му портрети ще дойдат в България през юни, обещава Еми Барух и добавя:

Мечтае музеите да работят докъсно 

„За нас е много важно фотографското изкуство и изкуството въобще да не седи като тапет в изложбената зала. Трябва да се случва диалог в изложбената зала. Трябва вътре да влизат хората, да срещат авторите, да идват деца водени от учители. Да може тази изложбена привилигирована зала да стане средище за обмен, защото ако нещо оставяма за идващите поколения, то е именно изкуството”.

Еми Барух иска това да се случи. Мечтата ѝ е един ден музеите да работят докъсно. По празници. Да е шумно от стъпки на деца. Да има някой, който да попита кога е започнала Пражката пролет. Да има някой, който да застане пред снимката на момичето, което седи само и никой не помни откога:

„Харесвам хората, които се съпротивляват. Харесвам хората, които не продължават по инерция, в която и да е посока. Харесвам хората, които имат характер и не изпълняват, без да разсъждават, заповедите на началниците. Не харесвам йерархизирането на обществото в което по-важният е човекът на по-високо стъпало. Харесвам обикновените хора. С душа”, споделя журналистката.


 

Сподели в
 

Определени текстове в европейската директива за авторското право биха могли да застрашат независимата журналистика и свободата на изразяване в интернет, заяви пред БНР евродепутатката Моника Маковей.

21.06.2018/12:00

Когато местният вестник фалира и хлопне кепенците, това веднага рефлектира върху финансите на всеки отделен жител на съответния град, тъй като разходите на местната администрация за издръжката на публичните дейности се увеличават.

20.06.2018/15:36

Израел ще забрани със закон снимането, аудио- и видозаписването на израелски войници. Правителството в Тел Авив даде зелена светлина за закон, който предвижда наказания до 10 години затвор за фотографите нарушители.

19.06.2018/15:25

Ексцентричният пиар Евгени Минчев успя да завихри истински скандал. Той отбеляза 55-годишния си юбилей с парти, на което реши да раздаде и специални награди.

18.06.2018/15:25

За 17-а поредна година БГ Прес Фото ще отличи най-добрите снимки и фотоистории от българската репортажна и документална фотография, съобщават колегите и посочват:

17.06.2018/17:15
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

След като от 29 май вечерта светът беше разбунен от новината, че е убит поредният журналист в Киев, се оказа, че Аркадий Бабченко е… жив и се появи на пресконференция, на която стана ясно, че Службата за сигурност на Украйна (ССУ) е провела спецоперация, съобщи сайтът NEWSONE. За това лично заяви на брифинга шефът на службата Василий Грицак.

30.05.2018 /19:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки