Начало
 
 

Еми Барух: Фотографията е много бърза медия

11.03.2018 /17:15 | Автор : Катя Тодорова | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Еми Барух е много чувствителна и избягва да говори за себе си

Еми Барух –журналист и преводач - споделя: „Да, паметта е нещо много важно! И динамиката на живота, в който ние се движим всеки ден, ни помага да забравяме. Защото всеки ден, все по-бързо ни поднася друга визуална картина.

Има състезание на образите. И в тази надпревара сякаш човек губи ориентир, губи усет за важното и маловажното. Опитваме се да го направим така, че важното да бъде показвано”.

Разглеждаме снимките на петима български фотожурналисти, работещи зад граница. Запечатали човешки мигове от целия свят. На страх, самота, крушения, радост. Подредени са в Националната галерия. Те са част от петия фестивал "Фотофабрика”, който Еми Барух организира. Ето какво тя разказва тя:

„Впрочем моето разочарование от неспособността ми като журналист - думите да променят живота, ме доведе до тази много по-млада от мен група, която предпочита образите. Фотографията е много бърза медия. Тя е адекватна на времето в което живеем”.

Днес хората не разговарят 

Днес фотографията за Еми Барух е търсене на смисъл. За опазване на паметта. В свят, където да си безпаметен и невеж, е новото модерно в политиката. Където чувствителността е недостатък. Свят на бързащи хора, модерни джаджи, фейсбук-активисти без истински живот. Свят, където все по-често пролетта е картинка, а не мирис на истинска трева.

Еми Барух споделя: „Мен ме натъжава много все по-трудният диалог между хората. За да се реши, какъвто и да е човешки проблем, може би трябва просто да разговаряме. Ние не разговаряме. Водим паралелни монолози, от които нищо не се променя. Не умеем да чуваме какво казва другият, не умеем да му отговаряме, не умеем да защитаваме позицията си може би. Натъжава ме също така освен самотата, най-вече усещането на хората, моето лично, за липса на справедливост, за липсата на правов ред в нашата държава”.

Разглеждаме фотографиите и говорим с Еми Барух за "вкуса на времето". Това около нас и това отвътре:

„Вкусът на днешното време е доста горчив”

„Той е смесен с лицемерието на политиците, не само българските политици. Европейските лидери са тук, те със сигурност знаят какво се случва в България, но за тях е удобно това статукво, защото то е в руслото на потока, който не им създава проблеми”, казва Барух:

„Ако ние не помним къде бъркаме, ние ще продължим да бъркаме. Има една испанска поговорка, която казва, че човекът е единственото животно, което се спъва 2 пъти в един и същи камък. Ако ние не си анализираме собствените грешки, ако ние не гледаме честно собственото си минало, ние ще продължим да се въртим в кръг”:

Може би в този свят получаваш честен отговор само ако имаш очи да го видиш. Какво ли ще остане от нашето време, в което трием всяка снимка, която не ни харесва? Представете си какво би се случило, ако не съществуваше личност като Феликс Надар. Заради него светът знае как изглеждат Сара Бернар, Дебюси, Жул Верн, Александър Дюма. Прочутите му портрети ще дойдат в България през юни, обещава Еми Барух и добавя:

Мечтае музеите да работят докъсно 

„За нас е много важно фотографското изкуство и изкуството въобще да не седи като тапет в изложбената зала. Трябва да се случва диалог в изложбената зала. Трябва вътре да влизат хората, да срещат авторите, да идват деца водени от учители. Да може тази изложбена привилигирована зала да стане средище за обмен, защото ако нещо оставяма за идващите поколения, то е именно изкуството”.

Еми Барух иска това да се случи. Мечтата ѝ е един ден музеите да работят докъсно. По празници. Да е шумно от стъпки на деца. Да има някой, който да попита кога е започнала Пражката пролет. Да има някой, който да застане пред снимката на момичето, което седи само и никой не помни откога:

„Харесвам хората, които се съпротивляват. Харесвам хората, които не продължават по инерция, в която и да е посока. Харесвам хората, които имат характер и не изпълняват, без да разсъждават, заповедите на началниците. Не харесвам йерархизирането на обществото в което по-важният е човекът на по-високо стъпало. Харесвам обикновените хора. С душа”, споделя журналистката.


 

Сподели в
 

Турският холдинг Доган е започнал преговори за продажбата за 890 млн. долара на медийното си крило на нелиствана компания, смятана за близка до Реджеп Ердоган - сделка, която ще циментира медийната подкрепа за президента преди изборите през 2019 г.

24.03.2018/12:23

Турският парламент прие закон, съгласно който всички онлайн видео платформи, включително медии, се поставят под мониторинга на турския медиен регулатор (RTUK), предаде ДПА, като се позовава на Анадолската агенция.

23.03.2018/18:50

Става дума за предстоящата трансформация на БНТ2 в канал за култура. Много българи, убедена съм, дори не знаят, че тази телевизия съществува. Досега тя имаше дублираща функция:

22.03.2018/16:45

160 000 души са арестувани за 18-те месеца на извънредното положение в Турция; 152 000 служители от публичната сфера са уволнени; учители, съдии, адвокати са уволнени; журналисти са арестувани, закривани са медии и са блокирани сайтове.

21.03.2018/16:49

България е сред "проблемните държави", споменати в дискусията за свободата на словото в Европа, предшестваща церемонията по награждаването на конференция в Будапеща. Форумът бе посветен на свободата на словото.

20.03.2018/12:00

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„При предстоящата във Варна среща ЕС-Турция на президента Реджеп Ердоган не бива да му бъде спестено категоричното настояване за освобождаване на хвърлените зад решетките турски журналисти,” заявява председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

23.03.2018 /19:10

По повод националния празник 3 март и навършващите се 140 години от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя към колегията следното поздравление:

03.03.2018 /05:51

Според председателя на УС на СБЖ искът, заведен от члена на СЕМ Бетина Жотева срещу журналиста и депутат Александър Симов, е пореден тревожен случай в колегията. А отдавна внесените от СБЖ в НС законодателни инициативи за защита правата на журналистите и за прозрачност в медийната собственост още не са придвижени

25.02.2018 /14:26

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки