Няма полза от протестите след убийството на Ян Куцяк

12.03.2018 /12:00 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ян остана в сърцата и душите на обикновените словаци

Протестите в Словакия след убийството на Ян Куцяк едва ли ще доведат до падането на кабинета на Роберт Фицо, заяви в интервю за БНР словашкият журналист Петер Хабара от изданието "Актуалити", за което работеше и убитият разследващ журналист:

"Може би Фицо ще смени някои хора в правителството, включително вътрешния министър, за когото се говори, че ще подаде оставка в понеделник. Твърде е възможно да се случи. Няма разделение сред хората по въпроса, даже има голямо единодушие. Защото корупцията е проблем в Словакия откакто се помним. Гневът сред хората е голям и затова те протестират", смята още той.

Хабара описа дали и как точно премиерът и хора от обкръжението му се свързват с корупция и мафията според Куцяк:

"Според статията му е имало връзка между правителствената канцелария, по-конкретно на Мария Трошкова - неговата асистентка, и на Вилям Ясан. И двамата е трябвало да бъдат проверени от службите за сигурност. Има доказателства, че те са работили не точно с мафията, но с хора, за които има подозрения, че са свързани с калабрийската мафия".

Извършителят е избягал далеч 

Журналистът е скептично настроен по отношение на разкримането на убийството:

"Разследването, според мен, ще доведе до задънена улица, защото, както знаем, телата на двамата бяха открити в неделя вечерта, в късната вечер. И от информацията, с която разполагаме от следствието, убийството е станало предишната сряда или четвъртък. И който и да е извършил това ужасно престъпление, вече е избягал далече. Селото, където е станало убийството, е в доста отдалечен район и затова е трудно който и да било да бъде намерен”:

Винаги съм бил реалист. Но дори и да прозвуча наивно - би било добре това убийство да бъде разкрито, да бъдат открити извършителите и изправени пред правосъдието. Но Словакия, не само правителството - Словакия като цяло, би трябвало да се промени, казва пред БНР журналистъти добавя:

„Трябва да променим манталитета си спрямо корупцията. Едно е човек да става свидетел постфактум. Но много хора са активни участници - както например подкупват доктори, за да получат по-добри здравни грижи. Ако не можем да изкореним това от съзнанието си, ще е много трудно в бъдеще то да бъде изкоренено от страната ни като цяло".

Свързани:   Опозицията клати Фицо заради убийството Ян Куцяк

Няколко словашки опозиционни партии внесоха вот на недоверие срещу правителството на премиера Роберт Фицо заради убийството на разследващия журналист Ян Куцяк и годеницата му, предаде ДПА.
Дата: 09.03.2018


 

Сподели в
 

Турция оставя в ареста задържания повече от седмица австрийски гражданин, който е заподозрян от властите, че е свързан с тероризъм, предаде АП.

22.09.2018/15:26

Европейският парламент организира в България журналистически семинар, който се провежда в Благоевград на 20-21 септември 2018 г. от 9:30 ч. до 12:20 ч. в конферентната зала на хотел "Монте Кристо", ул. "Света гора" 1.

21.09.2018/09:05

Българската социалистическа партия (БСП) внася документите за искането на лиценз за партийната си телевизията си до края на седмицата.

20.09.2018/09:04

„Ню Йорк таймс“ е основан на 18 септември 1851 г. от Хенри Джарвис Реймънд и Джордж Джоунс. Реймънд също така е един от основателите на агенция Асошиейтед прес през 1856 г.

19.09.2018/09:03

Радио София отпразнува своя 11-и рожден ден. Пред микрофона на БНР Светослав Костов - директорът на Радио София - поздрави по този повод работещите в медията и отчете:

18.09.2018/13:55

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки