Няма полза от протестите след убийството на Ян Куцяк

12.03.2018 /12:00 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ян остана в сърцата и душите на обикновените словаци

Протестите в Словакия след убийството на Ян Куцяк едва ли ще доведат до падането на кабинета на Роберт Фицо, заяви в интервю за БНР словашкият журналист Петер Хабара от изданието "Актуалити", за което работеше и убитият разследващ журналист:

"Може би Фицо ще смени някои хора в правителството, включително вътрешния министър, за когото се говори, че ще подаде оставка в понеделник. Твърде е възможно да се случи. Няма разделение сред хората по въпроса, даже има голямо единодушие. Защото корупцията е проблем в Словакия откакто се помним. Гневът сред хората е голям и затова те протестират", смята още той.

Хабара описа дали и как точно премиерът и хора от обкръжението му се свързват с корупция и мафията според Куцяк:

"Според статията му е имало връзка между правителствената канцелария, по-конкретно на Мария Трошкова - неговата асистентка, и на Вилям Ясан. И двамата е трябвало да бъдат проверени от службите за сигурност. Има доказателства, че те са работили не точно с мафията, но с хора, за които има подозрения, че са свързани с калабрийската мафия".

Извършителят е избягал далеч 

Журналистът е скептично настроен по отношение на разкримането на убийството:

"Разследването, според мен, ще доведе до задънена улица, защото, както знаем, телата на двамата бяха открити в неделя вечерта, в късната вечер. И от информацията, с която разполагаме от следствието, убийството е станало предишната сряда или четвъртък. И който и да е извършил това ужасно престъпление, вече е избягал далече. Селото, където е станало убийството, е в доста отдалечен район и затова е трудно който и да било да бъде намерен”:

Винаги съм бил реалист. Но дори и да прозвуча наивно - би било добре това убийство да бъде разкрито, да бъдат открити извършителите и изправени пред правосъдието. Но Словакия, не само правителството - Словакия като цяло, би трябвало да се промени, казва пред БНР журналистъти добавя:

„Трябва да променим манталитета си спрямо корупцията. Едно е човек да става свидетел постфактум. Но много хора са активни участници - както например подкупват доктори, за да получат по-добри здравни грижи. Ако не можем да изкореним това от съзнанието си, ще е много трудно в бъдеще то да бъде изкоренено от страната ни като цяло".

Свързани:   Опозицията клати Фицо заради убийството Ян Куцяк

Няколко словашки опозиционни партии внесоха вот на недоверие срещу правителството на премиера Роберт Фицо заради убийството на разследващия журналист Ян Куцяк и годеницата му, предаде ДПА.
Дата: 09.03.2018


 

Сподели в
 

След 3 години на низходяща тенденция случаите на насилие срещу журналисти са се увеличили тази година, заявява организацията "Репортери без граници" в публикувания си годишен доклад за 2018-а, цитиран от АФП.

18.12.2018/11:37

В Сливен днес има премиера на книга от журналистката Йорданка Раданчева за 20 личности с важен принос към живота на града, съобщават от общинския пресцентър.

18.12.2018/09:02

Книги, плодове, сладкиши, топли чорапи, коледна украса бяха сред подаръците, които донесоха добротворци в шатрата на Българското национално радио пред НДК и в Ретротрамвая в снежната утрин, отчитат се от медията:

17.12.2018/16:50

Традиционно Община Плевен и дружеството на Съюза на българските журналисти (СБЖ) в града връчват в края на годината наградата за журналистика, наречена "Северно ехо", в пресклуба на БТА в Плевен.

17.12.2018/09:01

Сутрешните предавания на програма „Христо Ботев“ на БНР „Нашият ден“ и „Семейно радио“ Ви канят да бъдем заедно в софийския Ретротрамвай на 16 декември, неделя, от 9 до 12 часа, обявяват от медията:

16.12.2018/07:37

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки