Няма полза от протестите след убийството на Ян Куцяк

12.03.2018 /12:00 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ян остана в сърцата и душите на обикновените словаци

Протестите в Словакия след убийството на Ян Куцяк едва ли ще доведат до падането на кабинета на Роберт Фицо, заяви в интервю за БНР словашкият журналист Петер Хабара от изданието "Актуалити", за което работеше и убитият разследващ журналист:

"Може би Фицо ще смени някои хора в правителството, включително вътрешния министър, за когото се говори, че ще подаде оставка в понеделник. Твърде е възможно да се случи. Няма разделение сред хората по въпроса, даже има голямо единодушие. Защото корупцията е проблем в Словакия откакто се помним. Гневът сред хората е голям и затова те протестират", смята още той.

Хабара описа дали и как точно премиерът и хора от обкръжението му се свързват с корупция и мафията според Куцяк:

"Според статията му е имало връзка между правителствената канцелария, по-конкретно на Мария Трошкова - неговата асистентка, и на Вилям Ясан. И двамата е трябвало да бъдат проверени от службите за сигурност. Има доказателства, че те са работили не точно с мафията, но с хора, за които има подозрения, че са свързани с калабрийската мафия".

Извършителят е избягал далеч 

Журналистът е скептично настроен по отношение на разкримането на убийството:

"Разследването, според мен, ще доведе до задънена улица, защото, както знаем, телата на двамата бяха открити в неделя вечерта, в късната вечер. И от информацията, с която разполагаме от следствието, убийството е станало предишната сряда или четвъртък. И който и да е извършил това ужасно престъпление, вече е избягал далече. Селото, където е станало убийството, е в доста отдалечен район и затова е трудно който и да било да бъде намерен”:

Винаги съм бил реалист. Но дори и да прозвуча наивно - би било добре това убийство да бъде разкрито, да бъдат открити извършителите и изправени пред правосъдието. Но Словакия, не само правителството - Словакия като цяло, би трябвало да се промени, казва пред БНР журналистъти добавя:

„Трябва да променим манталитета си спрямо корупцията. Едно е човек да става свидетел постфактум. Но много хора са активни участници - както например подкупват доктори, за да получат по-добри здравни грижи. Ако не можем да изкореним това от съзнанието си, ще е много трудно в бъдеще то да бъде изкоренено от страната ни като цяло".

Свързани:   Опозицията клати Фицо заради убийството Ян Куцяк

Няколко словашки опозиционни партии внесоха вот на недоверие срещу правителството на премиера Роберт Фицо заради убийството на разследващия журналист Ян Куцяк и годеницата му, предаде ДПА.
Дата: 09.03.2018


 

Сподели в
 

Общо 635 журналисти от 34 страни са получили акредитации, за да отразяват предсрочните президентски и парламентарни избори в Турция днес, предаде Анадолската агенция.

24.06.2018/09:03

В читалище„Никола Вапцаров“ в Благоевград творецът Димитър Христов представя пред съгражданите си стихосбирките „Хармония“ и „Тъги и наздравици“.

23.06.2018/15:41

Устният изпит по журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда еднократно само за редовната кандидатстудентска изпитна сесия, съобщават от учебното заведение:

23.06.2018/09:02

Клуб „Журналистика’’ от Кърджали участва на живо в предавания в националните телевизии „Европа“ и „Евроком“ в рамките на проекта „Приятели“, осъществен от ЕГ „Христо Ботев“ в Кърджали.

22.06.2018/09:04

През 2017 г. у нас са издавани 245 вестника с годишен тираж 196.3 млн., като спрямо предходната година заглавията намаляват със 17 (6.5%), а тиражът им - с 32.7 млн. (14.3%), съобщава Националният статистически институт (НСИ).

21.06.2018/09:02
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки