Няма полза от протестите след убийството на Ян Куцяк

12.03.2018 /12:00 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ян остана в сърцата и душите на обикновените словаци

Протестите в Словакия след убийството на Ян Куцяк едва ли ще доведат до падането на кабинета на Роберт Фицо, заяви в интервю за БНР словашкият журналист Петер Хабара от изданието "Актуалити", за което работеше и убитият разследващ журналист:

"Може би Фицо ще смени някои хора в правителството, включително вътрешния министър, за когото се говори, че ще подаде оставка в понеделник. Твърде е възможно да се случи. Няма разделение сред хората по въпроса, даже има голямо единодушие. Защото корупцията е проблем в Словакия откакто се помним. Гневът сред хората е голям и затова те протестират", смята още той.

Хабара описа дали и как точно премиерът и хора от обкръжението му се свързват с корупция и мафията според Куцяк:

"Според статията му е имало връзка между правителствената канцелария, по-конкретно на Мария Трошкова - неговата асистентка, и на Вилям Ясан. И двамата е трябвало да бъдат проверени от службите за сигурност. Има доказателства, че те са работили не точно с мафията, но с хора, за които има подозрения, че са свързани с калабрийската мафия".

Извършителят е избягал далеч 

Журналистът е скептично настроен по отношение на разкримането на убийството:

"Разследването, според мен, ще доведе до задънена улица, защото, както знаем, телата на двамата бяха открити в неделя вечерта, в късната вечер. И от информацията, с която разполагаме от следствието, убийството е станало предишната сряда или четвъртък. И който и да е извършил това ужасно престъпление, вече е избягал далече. Селото, където е станало убийството, е в доста отдалечен район и затова е трудно който и да било да бъде намерен”:

Винаги съм бил реалист. Но дори и да прозвуча наивно - би било добре това убийство да бъде разкрито, да бъдат открити извършителите и изправени пред правосъдието. Но Словакия, не само правителството - Словакия като цяло, би трябвало да се промени, казва пред БНР журналистъти добавя:

„Трябва да променим манталитета си спрямо корупцията. Едно е човек да става свидетел постфактум. Но много хора са активни участници - както например подкупват доктори, за да получат по-добри здравни грижи. Ако не можем да изкореним това от съзнанието си, ще е много трудно в бъдеще то да бъде изкоренено от страната ни като цяло".

Свързани:   Опозицията клати Фицо заради убийството Ян Куцяк

Няколко словашки опозиционни партии внесоха вот на недоверие срещу правителството на премиера Роберт Фицо заради убийството на разследващия журналист Ян Куцяк и годеницата му, предаде ДПА.
Дата: 09.03.2018


 

Сподели в
 

Журналистът Огнян Стефанов, създател на сайта "Фрог нюз" и опонент на властта, тези дни обяви, че е обект на масирана репресия от страна на НАП и прокуратурата.

20.03.2018/14:01

Близо 40 истински добри и сърцати хора бяха приветствани и отличени на официална церемония във Военния клуб в София в 16-ото издание на наградите на в. "24 часа" "Достойните българи на годината".

20.03.2018/09:03

БТА постави началото на нова борова гора край Арбанаси. Десетки бетеанци участваха в засаждането на 250 фиданки от вида черен бор върху терен, поразен от пожар преди години.

19.03.2018/09:01

„За“ или „против“ таксите за радио и телевизия? Този спор не е патент само на Швейцария, която наскоро произведе референдум по темата, но и в Австрия.

18.03.2018/18:52

"Каквито и мерки да бъдат взети срещу фалшивите новини, те не трябва да доведат до фрагментация на интернет и до нарушаване на сигурността му и стабилността му", заяви Вени Марковски, член на експертната група на високо ниво към Европейската комисия (ЕК) за борба с фалшивите новини:

17.03.2018/17:11

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и навършващите се 140 години от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя към колегията следното поздравление:

03.03.2018 /05:51

Според председателя на УС на СБЖ искът, заведен от члена на СЕМ Бетина Жотева срещу журналиста и депутат Александър Симов, е пореден тревожен случай в колегията. А отдавна внесените от СБЖ в НС законодателни инициативи за защита правата на журналистите и за прозрачност в медийната собственост още не са придвижени

25.02.2018 /14:26

По повод 140-годишнината от Освобождението на България от турско иго, СБЖ организира среща-разговор с праправнучката на граф Н. П. Игнатиев Олга Чевска, която ще бъде гост на страната ни по повод славната годишнина.Тя ще се срещне с представители на медиите, и всички, които ценят паметта на героите от Руско-турската война 1877-1878 г., на 1 март от 14 ч. в сградата на СБЖ на ул. „Граф Игнатиев“ 4, в пресклуб „Журналист“.

25.02.2018 /14:12

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки