Доц. Светлана Божилова: Мястото на младежки и образователен канал е в обществената телевизия

13.03.2018 /13:17 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За да се прави качествена програма за образование, култура и младежки политики трябват човешки ресурс и много средства. Това каза в предаването „Преди всички“ медийният експерт Светлана Божилова – директор на студентската телевизия „Алма Матер“, която спечели проект за европейско финансиране за образователен телевизионен канал, част от Центъра за върхови постижения в образованието и науката „Наследство.бг“.

„ЕС в момента финансира в страните от Югоизточна Европа най-много проекти, свързани с образованието и културата. Именно чрез образованието и културата ние ще бъдем равноправен член на ЕС. Инвестициите в образованието, връзката му с добри практики ще бъде шанс за изграждане на една ефективна, действаща икономика и култура, обърната към цялото общество и търсеща различни аудитории, за да може ценностният хоризонт на гражданското общество в България да се промени“.

Божилова се надява, че политиката на държавата и институциите ще са насочени към инвестиране в създаване на такъв истински образователен канал:

„Сега имаме възможност да направим един качествен програмен прозорец поне от 4 часа, който да излъчваме, каквито са европейските практики, в един бъдещ канал за образование и култура. България е единствената страна в ЕС, в която обществената телевизия няма младежки канал и канал за образование и култура. Дано това се случи. Малко съм скептична, защото дори и сега, когато върви реформа в Националната телевизия, няма отворени позиции за детски, младежки, образователни програми. Обществената телевизия трябва да се отвори към неправителствен сектор, към висшите училища или академии по изкуства“.

Надяваме се това, което сме излъчвали досега, да продължава да се излъчва в национален ефир до старта на новата програмна схема и политика, каза Божилова и добави мнението си:

„Едновременно с това интересите на играчите на пазара особено при спечеления проект стават все по-големи. Програмите за култура и образование са букет от програми на обществените медии…Искрено вярвам, че не комерсиализацията и интересите на пазара спрямо младежкия и образователен канал ще решат стратегически визията за развитието му в България. … В програмните документи за лиценз изрично е казано, че мястото на такава програма, както е и програма „Христо Ботев“, е в обществената телевизия.“

"Мястото на такава програма е в букет от програми на Обществена телевизия или самостоятелно излъчване с гражданска подкрепа и визия на държавата, подчерта още доц. Божилова. Бюджетът е твърде малък на този етап за многопрограмно развитие на БНТ и БНР. Смятам, че трябва да се търси политическо решение, българското гражданство, давайки минимална сума - може да е по 1 или 2 лв. на месец, при 2,4 млн. домакинства - това са около 4 млн. на месец. Плюс бюджета от държавната хазна, спокойно може да има и средства, които идват от домакинствата". 


м.л.

Сподели в
 

Иван Бедров поема от 15 октомври българската редакция на Радио „Свободна Европа". През 90-те години той вече е работил за медията като репортер.

22.09.2018/09:55

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще проверява сигнали срещу рап певеца Иван Главчев, известен като Ванко 1, който е един от участниците в риалити формата "Вип брадър", излъчван по "Нова телевизия". Това съобщи председателят на медийния регулатор София Владимирова пред "Дневник".

19.09.2018/10:38

Семейството кани на заупокойна панихида по повод 40-тия ден от кончината на отишлия си през август т. г. изтъкнат журналист и дългогодишен ръководител на Младежка и Военна редакция на Радио „София” Стефан Симеонов. Панихидата ще се отслужи на 19 септември, сряда, от 15:00 ч. в църквата „Свети Седмочисленици” на ул. „Граф Игнатиев

17.09.2018/20:05

Днес пред Съдебната палата от 18 часа започва протест в защита на арестуваните журналисти. Първоначално акцията беше планирана да се проведе пред Министерския съвет, но организаторите обявиха във Фейбук, че ще бъде изместен, за да не се слее с протестното шествие „Оставка, съд и смяна на системата“.

17.09.2018/10:35

Казусът с ареста на колегите Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биро т "Rise Project Romania" коментира Даниел Кадик от Софийското бюро на германската фондация "Фридрих Науман", която е работила съвместно и с двамата журналисти.

15.09.2018/10:53

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки