Доц. Светлана Божилова: Мястото на младежки и образователен канал е в обществената телевизия

13.03.2018 /13:17 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За да се прави качествена програма за образование, култура и младежки политики трябват човешки ресурс и много средства. Това каза в предаването „Преди всички“ медийният експерт Светлана Божилова – директор на студентската телевизия „Алма Матер“, която спечели проект за европейско финансиране за образователен телевизионен канал, част от Центъра за върхови постижения в образованието и науката „Наследство.бг“.

„ЕС в момента финансира в страните от Югоизточна Европа най-много проекти, свързани с образованието и културата. Именно чрез образованието и културата ние ще бъдем равноправен член на ЕС. Инвестициите в образованието, връзката му с добри практики ще бъде шанс за изграждане на една ефективна, действаща икономика и култура, обърната към цялото общество и търсеща различни аудитории, за да може ценностният хоризонт на гражданското общество в България да се промени“.

Божилова се надява, че политиката на държавата и институциите ще са насочени към инвестиране в създаване на такъв истински образователен канал:

„Сега имаме възможност да направим един качествен програмен прозорец поне от 4 часа, който да излъчваме, каквито са европейските практики, в един бъдещ канал за образование и култура. България е единствената страна в ЕС, в която обществената телевизия няма младежки канал и канал за образование и култура. Дано това се случи. Малко съм скептична, защото дори и сега, когато върви реформа в Националната телевизия, няма отворени позиции за детски, младежки, образователни програми. Обществената телевизия трябва да се отвори към неправителствен сектор, към висшите училища или академии по изкуства“.

Надяваме се това, което сме излъчвали досега, да продължава да се излъчва в национален ефир до старта на новата програмна схема и политика, каза Божилова и добави мнението си:

„Едновременно с това интересите на играчите на пазара особено при спечеления проект стават все по-големи. Програмите за култура и образование са букет от програми на обществените медии…Искрено вярвам, че не комерсиализацията и интересите на пазара спрямо младежкия и образователен канал ще решат стратегически визията за развитието му в България. … В програмните документи за лиценз изрично е казано, че мястото на такава програма, както е и програма „Христо Ботев“, е в обществената телевизия.“

"Мястото на такава програма е в букет от програми на Обществена телевизия или самостоятелно излъчване с гражданска подкрепа и визия на държавата, подчерта още доц. Божилова. Бюджетът е твърде малък на този етап за многопрограмно развитие на БНТ и БНР. Смятам, че трябва да се търси политическо решение, българското гражданство, давайки минимална сума - може да е по 1 или 2 лв. на месец, при 2,4 млн. домакинства - това са около 4 млн. на месец. Плюс бюджета от държавната хазна, спокойно може да има и средства, които идват от домакинствата". 


м.л.

Сподели в
 

По инициатива на журналиста и член на СБЖ Владимир Христовски във фейсбук е разпространена Петиция в подкрепа на създаването на Закон за защита на българските журналисти и гарантиране свободата на словото. Тя е адресирана до президента на Република България, премиера, председателя на Народното събрание, всички политици и партии, омбудсмана, всички медии и цялата българска общественост. Предлагаме ви текста на петицията.

23.06.2018/09:38

Проблем на сериозните медии е, че допуснаха съществуването на тази нелоялна конкуренция, смята актрисата и депутатка Нона Йотова, която е и член на парламентарната Комисия по културата и медиите

22.06.2018/19:19

Поклонението ще е на 19 юни, вторник, от 11:30 ч., в Ритуалната зала на Централните софийски гробища. СБЖ поднася съболезнования на семейството

18.06.2018/17:26

„Боли ме за „Стандарт“ - някога флагман в пресата, който сега се съсипва от главния редактор Бозукова и свитата й," казва напусналата вестника журналистка в интервю за „Пловдив-Прес"

13.06.2018/20:37

Искра Карпачева, Иван Филчев и Оля ал-Ахмед изригнаха във „Фрогнюз” и във Фейсбук срещу бившата си главна редакторка, която дължи много неизплатени заплати на настоящи и бивши журналисти от ръководения от нея вестник

12.06.2018/15:38
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки