Доц. Светлана Божилова: Мястото на младежки и образователен канал е в обществената телевизия

13.03.2018 /13:17 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За да се прави качествена програма за образование, култура и младежки политики трябват човешки ресурс и много средства. Това каза в предаването „Преди всички“ медийният експерт Светлана Божилова – директор на студентската телевизия „Алма Матер“, която спечели проект за европейско финансиране за образователен телевизионен канал, част от Центъра за върхови постижения в образованието и науката „Наследство.бг“.

„ЕС в момента финансира в страните от Югоизточна Европа най-много проекти, свързани с образованието и културата. Именно чрез образованието и културата ние ще бъдем равноправен член на ЕС. Инвестициите в образованието, връзката му с добри практики ще бъде шанс за изграждане на една ефективна, действаща икономика и култура, обърната към цялото общество и търсеща различни аудитории, за да може ценностният хоризонт на гражданското общество в България да се промени“.

Божилова се надява, че политиката на държавата и институциите ще са насочени към инвестиране в създаване на такъв истински образователен канал:

„Сега имаме възможност да направим един качествен програмен прозорец поне от 4 часа, който да излъчваме, каквито са европейските практики, в един бъдещ канал за образование и култура. България е единствената страна в ЕС, в която обществената телевизия няма младежки канал и канал за образование и култура. Дано това се случи. Малко съм скептична, защото дори и сега, когато върви реформа в Националната телевизия, няма отворени позиции за детски, младежки, образователни програми. Обществената телевизия трябва да се отвори към неправителствен сектор, към висшите училища или академии по изкуства“.

Надяваме се това, което сме излъчвали досега, да продължава да се излъчва в национален ефир до старта на новата програмна схема и политика, каза Божилова и добави мнението си:

„Едновременно с това интересите на играчите на пазара особено при спечеления проект стават все по-големи. Програмите за култура и образование са букет от програми на обществените медии…Искрено вярвам, че не комерсиализацията и интересите на пазара спрямо младежкия и образователен канал ще решат стратегически визията за развитието му в България. … В програмните документи за лиценз изрично е казано, че мястото на такава програма, както е и програма „Христо Ботев“, е в обществената телевизия.“

"Мястото на такава програма е в букет от програми на Обществена телевизия или самостоятелно излъчване с гражданска подкрепа и визия на държавата, подчерта още доц. Божилова. Бюджетът е твърде малък на този етап за многопрограмно развитие на БНТ и БНР. Смятам, че трябва да се търси политическо решение, българското гражданство, давайки минимална сума - може да е по 1 или 2 лв. на месец, при 2,4 млн. домакинства - това са около 4 млн. на месец. Плюс бюджета от държавната хазна, спокойно може да има и средства, които идват от домакинствата". 


м.л.

Сподели в
 

Асоциация за насърчаване на християнското художествено слово „Емпирей“ започва издаването на алманах за християнска литература.

17.12.2018/16:44

Екип от млади репортери в Професионалната гимназия по лека промишленост “Райна Княгиня“ в Хасково издадоха вестник в навечерието на Коледа и Нова година.

17.12.2018/11:44

Книга и куп лакомства имаше в торбичката на Дядо Коледа за децата на служителите на БНР. В Първо студио на общественото радио актьорите Вера Среброва, Рени Зарева и Валентин Балабанов пяха и танцуваха с малчуганите и техните родители в очакване на приказния Старец.

17.12.2018/10:43

3 вестника са излизали в Хасковска област през 2017 г, гласи последната справка на Националния статистически институт.

15.12.2018/14:13

Бяхме затворени в едно от заведенията в града, където загасиха светлините и пуснаха щорите. Казаха, че не е безопасно да излизаме. По улиците на града се забелязваха хора, които тичаха, за да се приберат към вкъщи. Бяха мобилизирани 350 души от силите на реда и 2 хеликоптера, съобщи репортерът на Канал 3 Мариана Торманова, която заедно с управителя на Канал 3 са се намирали на мястото на атентата

12.12.2018/16:38

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки