Доц. Светлана Божилова: Мястото на младежки и образователен канал е в обществената телевизия

13.03.2018 /13:17 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За да се прави качествена програма за образование, култура и младежки политики трябват човешки ресурс и много средства. Това каза в предаването „Преди всички“ медийният експерт Светлана Божилова – директор на студентската телевизия „Алма Матер“, която спечели проект за европейско финансиране за образователен телевизионен канал, част от Центъра за върхови постижения в образованието и науката „Наследство.бг“.

„ЕС в момента финансира в страните от Югоизточна Европа най-много проекти, свързани с образованието и културата. Именно чрез образованието и културата ние ще бъдем равноправен член на ЕС. Инвестициите в образованието, връзката му с добри практики ще бъде шанс за изграждане на една ефективна, действаща икономика и култура, обърната към цялото общество и търсеща различни аудитории, за да може ценностният хоризонт на гражданското общество в България да се промени“.

Божилова се надява, че политиката на държавата и институциите ще са насочени към инвестиране в създаване на такъв истински образователен канал:

„Сега имаме възможност да направим един качествен програмен прозорец поне от 4 часа, който да излъчваме, каквито са европейските практики, в един бъдещ канал за образование и култура. България е единствената страна в ЕС, в която обществената телевизия няма младежки канал и канал за образование и култура. Дано това се случи. Малко съм скептична, защото дори и сега, когато върви реформа в Националната телевизия, няма отворени позиции за детски, младежки, образователни програми. Обществената телевизия трябва да се отвори към неправителствен сектор, към висшите училища или академии по изкуства“.

Надяваме се това, което сме излъчвали досега, да продължава да се излъчва в национален ефир до старта на новата програмна схема и политика, каза Божилова и добави мнението си:

„Едновременно с това интересите на играчите на пазара особено при спечеления проект стават все по-големи. Програмите за култура и образование са букет от програми на обществените медии…Искрено вярвам, че не комерсиализацията и интересите на пазара спрямо младежкия и образователен канал ще решат стратегически визията за развитието му в България. … В програмните документи за лиценз изрично е казано, че мястото на такава програма, както е и програма „Христо Ботев“, е в обществената телевизия.“

"Мястото на такава програма е в букет от програми на Обществена телевизия или самостоятелно излъчване с гражданска подкрепа и визия на държавата, подчерта още доц. Божилова. Бюджетът е твърде малък на този етап за многопрограмно развитие на БНТ и БНР. Смятам, че трябва да се търси политическо решение, българското гражданство, давайки минимална сума - може да е по 1 или 2 лв. на месец, при 2,4 млн. домакинства - това са около 4 млн. на месец. Плюс бюджета от държавната хазна, спокойно може да има и средства, които идват от домакинствата". 


м.л.

Сподели в
 

Българската национална телевизия имала намерение да сменя профила на програмата БНТ2 – от политематичен – в образователно-културен.

20.03.2018/10:30

Стипендията в размер на 1 000 лева се присъжда ежегодно за постижения в областта на журналистиката на студент от профилите „Печат“, „Радио“ и „Телевизия“ във ФЖМК.

19.03.2018/18:33

Изледването на проф. Д-р Мария Нейкова и гл. Ас. д-р Ралица Ковачева от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“ ще бъде представено на 20 март, вторник, от 18:00 ч. в Конферентната зала на Ректората

19.03.2018/14:04

Натискът върху "Денят започва с култура" и анонсът за играта "Стани богат" показват, че в БНТ се обмислят промени.

17.03.2018/18:05

Авторекламата за новото издание на култовото предаване "Стани богат" върви усилено по националната телевизия. В него обаче все още няма отговор на най-интересния въпрос - кой ще бъде новият водещ.

15.03.2018/18:41

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и навършващите се 140 години от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя към колегията следното поздравление:

03.03.2018 /05:51

Според председателя на УС на СБЖ искът, заведен от члена на СЕМ Бетина Жотева срещу журналиста и депутат Александър Симов, е пореден тревожен случай в колегията. А отдавна внесените от СБЖ в НС законодателни инициативи за защита правата на журналистите и за прозрачност в медийната собственост още не са придвижени

25.02.2018 /14:26

По повод 140-годишнината от Освобождението на България от турско иго, СБЖ организира среща-разговор с праправнучката на граф Н. П. Игнатиев Олга Чевска, която ще бъде гост на страната ни по повод славната годишнина.Тя ще се срещне с представители на медиите, и всички, които ценят паметта на героите от Руско-турската война 1877-1878 г., на 1 март от 14 ч. в сградата на СБЖ на ул. „Граф Игнатиев“ 4, в пресклуб „Журналист“.

25.02.2018 /14:12

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки