Журналисти от иранския отдел на BBC получавали смъртни заплахи

14.03.2018 /09:13 | Източник: БТА/24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Би Би Си според Тони Хол не за пръв път е мишена на Иран

Би Би Си обяви, че служители от иранския й отдел в Лондон са получили смъртни заплахи заради свои репортажи, и призова ООН да вземе мерки срещу Техеран в защита на свободата на медиите, предаде АФП.

Според Би Би Си редакцията й на персийски език (фарси) е мишена на Техеран още от учредяването си през 2009 г. Тогава в Иран имаше президентски избори, по време на които правителството в Техеран обвини чужди държави в намеса в изборния процес.

Специалният кореспондент на редакцията на Би Би Си на фарси Си Касра Наджи заяви пред журналисти в Женева, че над 20 служители на тази редакция и семействата им са получили смъртни заплахи. Няколко души във Великобритания се нуждаят от полицейска защита, добави той.

Би Би Си ще повдигне въпроса тази седмица на заседанието на Съвета на ООН за човешките права в Женева, заявиха от медията.

Иран е опитвал да вербува репортерка

Същевременно британският постоянен представител в ООН Джулиан Брейтуейт осъди отношението на Иран към Би Би Си на заседание на Съвета на ООН за човешки права за положението в Иран:

"Призоваваме Иран незабавно да прекрати съдебното преследване срещу служителите на Би Би Си Персия и да спре тормоза над всички журналисти и семействата им", заяви Брейтуейт, имайки предвид разследване на Техеран, според което работата на иранския отдел на Би Би Си е "престъпление срещу националната сигурност на Иран".

"Би Би Си предприе безпрецедентната инициатива да се обърне към ООН, защото опитите ни да убедим иранските власти да спрат тормоза си бяха напълно пренебрегнати", обясни генералният директор на Би Би Си лорд Тони Хол.

Си Касра Наджи съобщи в Женева, че сестрата на лондонска журналистка от иранската редакция на Би Би Си е била арестувана в Иран през 2013 г. и държана в изолатор 17 дни. Иранските власти поискали от журналистката да напусне Би Би Си или да шпионира колегите си в замяна на освобождаването на сестра й, но според Наджи тя е отказала.

Свързани:   Би Би Си очаква ООН да защити кореспондентите й в Иран

Британската медийна корпорация Би Би Си заяви, че е внесла жалба в ООН по случая със замразените от иранските власти на активи на над 150 души, свързани с редакцията на медията й на фарси, предаде от Лондон АП.
Дата: 27.10.2017

Иран блокира парите на екипа от фарси секцията на BBC

Медийната корпорация Би Би Си се оплака, че съд в Техеран е замразил местните авоари на над 150 служители и сътрудници на редакцията на фарси към британската медия, предаде от Лондон АП.
Дата: 16.08.2017


 

Сподели в
 

Част от детството на Петър Пунчев минава в Сирия, където учи във френски лицей в Дамаск. После е във френската гимназия в София. Завършва с отличие Московския държавен университет “Ломоносов”.

24.06.2018/18:50

Българските медии в Сърбия ще получат 535 000 евро годишна субсидия. Това потвърдиха след срещата с представители на българското малцинство в сръбския Димитровград президентите Румен Радев и Александър Вучич, съобщава БНР.

23.06.2018/12:12

Сръбският министър за иновациите и технологическото развитие Ненад Попович смята, че поради опасността от фалшиви новини трябва да се създаде правителствена работна група, която да се бори с тази напаст.

22.06.2018/14:33

Журналистът и д-р по история Атанас Панайотов и Марияна Кръстева, директор на Военноморския музей във Варна, събират в книга на едно място завладяващите истории на българските черноморски фарове.

21.06.2018/16:51

Според проучване на института за изследване на журналистиката Ройтерс най-много българи вярват на БНР като източник на достоверна информация. Директорът на БНР Александър Велев заяви по този повод, че обществените медии в цяла Европа имат най-високо доверие:

20.06.2018/16:49
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки