Журналисти от иранския отдел на BBC получавали смъртни заплахи

14.03.2018 /09:13 | Източник: БТА/24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Би Би Си според Тони Хол не за пръв път е мишена на Иран

Би Би Си обяви, че служители от иранския й отдел в Лондон са получили смъртни заплахи заради свои репортажи, и призова ООН да вземе мерки срещу Техеран в защита на свободата на медиите, предаде АФП.

Според Би Би Си редакцията й на персийски език (фарси) е мишена на Техеран още от учредяването си през 2009 г. Тогава в Иран имаше президентски избори, по време на които правителството в Техеран обвини чужди държави в намеса в изборния процес.

Специалният кореспондент на редакцията на Би Би Си на фарси Си Касра Наджи заяви пред журналисти в Женева, че над 20 служители на тази редакция и семействата им са получили смъртни заплахи. Няколко души във Великобритания се нуждаят от полицейска защита, добави той.

Би Би Си ще повдигне въпроса тази седмица на заседанието на Съвета на ООН за човешките права в Женева, заявиха от медията.

Иран е опитвал да вербува репортерка

Същевременно британският постоянен представител в ООН Джулиан Брейтуейт осъди отношението на Иран към Би Би Си на заседание на Съвета на ООН за човешки права за положението в Иран:

"Призоваваме Иран незабавно да прекрати съдебното преследване срещу служителите на Би Би Си Персия и да спре тормоза над всички журналисти и семействата им", заяви Брейтуейт, имайки предвид разследване на Техеран, според което работата на иранския отдел на Би Би Си е "престъпление срещу националната сигурност на Иран".

"Би Би Си предприе безпрецедентната инициатива да се обърне към ООН, защото опитите ни да убедим иранските власти да спрат тормоза си бяха напълно пренебрегнати", обясни генералният директор на Би Би Си лорд Тони Хол.

Си Касра Наджи съобщи в Женева, че сестрата на лондонска журналистка от иранската редакция на Би Би Си е била арестувана в Иран през 2013 г. и държана в изолатор 17 дни. Иранските власти поискали от журналистката да напусне Би Би Си или да шпионира колегите си в замяна на освобождаването на сестра й, но според Наджи тя е отказала.

Свързани:   Би Би Си очаква ООН да защити кореспондентите й в Иран

Британската медийна корпорация Би Би Си заяви, че е внесла жалба в ООН по случая със замразените от иранските власти на активи на над 150 души, свързани с редакцията на медията й на фарси, предаде от Лондон АП.
Дата: 27.10.2017

Иран блокира парите на екипа от фарси секцията на BBC

Медийната корпорация Би Би Си се оплака, че съд в Техеран е замразил местните авоари на над 150 служители и сътрудници на редакцията на фарси към британската медия, предаде от Лондон АП.
Дата: 16.08.2017


 

Сподели в
 

Генералната асамблея на Европейския алианс на информационните агенции (ЕАНА) избра за свой нов президент генералния директор на германската агенция ДПА Петер Кропш, предаде ТАСС.

22.09.2018/12:26

Нов кабелен телевизионен канал, специализиран в програми за Северна Корея, ще бъде пуснат в началото на следващата година в Южна Корея, съобщи южнокорейската агенция Йонхап.

21.09.2018/16:53

Най-голямата опозиционна партия в южната ни съседка - „Нова демокрация“ на Кириакос Мицотакис, инструктира членовете си да не дават изявления за Гръцкото държавното радио и телевизия ERT.

20.09.2018/15:22

Две години преди да закръгли 100-годишнината си, турският „Държавен вестник” спря да излиза, съобщават местните медии.

19.09.2018/16:45

Медийните награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“ продължават да очакват лауреати за 7-и път. В надпреварата, носеща името на покойната знакова журналистка от БНТ, могат да кандидатстват колеги от всички родни медии – те могат да се самономинират или да бъдат предложени от друг.

18.09.2018/15:25

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки