Журналисти от иранския отдел на BBC получавали смъртни заплахи

14.03.2018 /09:13 | Източник: БТА/24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Би Би Си според Тони Хол не за пръв път е мишена на Иран

Би Би Си обяви, че служители от иранския й отдел в Лондон са получили смъртни заплахи заради свои репортажи, и призова ООН да вземе мерки срещу Техеран в защита на свободата на медиите, предаде АФП.

Според Би Би Си редакцията й на персийски език (фарси) е мишена на Техеран още от учредяването си през 2009 г. Тогава в Иран имаше президентски избори, по време на които правителството в Техеран обвини чужди държави в намеса в изборния процес.

Специалният кореспондент на редакцията на Би Би Си на фарси Си Касра Наджи заяви пред журналисти в Женева, че над 20 служители на тази редакция и семействата им са получили смъртни заплахи. Няколко души във Великобритания се нуждаят от полицейска защита, добави той.

Би Би Си ще повдигне въпроса тази седмица на заседанието на Съвета на ООН за човешките права в Женева, заявиха от медията.

Иран е опитвал да вербува репортерка

Същевременно британският постоянен представител в ООН Джулиан Брейтуейт осъди отношението на Иран към Би Би Си на заседание на Съвета на ООН за човешки права за положението в Иран:

"Призоваваме Иран незабавно да прекрати съдебното преследване срещу служителите на Би Би Си Персия и да спре тормоза над всички журналисти и семействата им", заяви Брейтуейт, имайки предвид разследване на Техеран, според което работата на иранския отдел на Би Би Си е "престъпление срещу националната сигурност на Иран".

"Би Би Си предприе безпрецедентната инициатива да се обърне към ООН, защото опитите ни да убедим иранските власти да спрат тормоза си бяха напълно пренебрегнати", обясни генералният директор на Би Би Си лорд Тони Хол.

Си Касра Наджи съобщи в Женева, че сестрата на лондонска журналистка от иранската редакция на Би Би Си е била арестувана в Иран през 2013 г. и държана в изолатор 17 дни. Иранските власти поискали от журналистката да напусне Би Би Си или да шпионира колегите си в замяна на освобождаването на сестра й, но според Наджи тя е отказала.

Свързани:   Би Би Си очаква ООН да защити кореспондентите й в Иран

Британската медийна корпорация Би Би Си заяви, че е внесла жалба в ООН по случая със замразените от иранските власти на активи на над 150 души, свързани с редакцията на медията й на фарси, предаде от Лондон АП.
Дата: 27.10.2017

Иран блокира парите на екипа от фарси секцията на BBC

Медийната корпорация Би Би Си се оплака, че съд в Техеран е замразил местните авоари на над 150 служители и сътрудници на редакцията на фарси към британската медия, предаде от Лондон АП.
Дата: 16.08.2017


 

Сподели в
 

Президентът Доналд Тръмп, който се стреми да запуши течовете на информация, маркирали първите месеци на мандата му, е накарал най-висшите служители в Белия дом да подпишат клаузи за поверителност, разкрива в. „Вашингтон пост“.

19.03.2018/15:08

Турският журналист Шахин Алпай е освободен със съдебно решение след 20 месеца, прекарани в затвор край Истанбул, часове след като Конституционният съд в Анкара постанови, че правата му са нарушени, предаде ДПА.

18.03.2018/09:03

Много хора се събраха в столицата на Малта на бдение в памет на журналистката Дафне Галиция, убита преди 5 месеца, през октомври 2017 г.

17.03.2018/14:12

Знаменитата американска фотографка Ани Лейбовиц подготвя поредица снимки на френския президент Еманюел Макрон за американско списание, съобщава в. "Монд", цитиран от БТА.

16.03.2018/14:31

Обявяването на песента, с която България ще бъде представена на „Евровизия 2018”, по абсурдна родна традиция предизвика истинско цунами от коментари. Изказвания на новоизлюпени експерти и (псевдо)разбирачи с опит заляха както малкия екран, така и социалните мрежи.

14.03.2018/14:01

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и навършващите се 140 години от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя към колегията следното поздравление:

03.03.2018 /05:51

Според председателя на УС на СБЖ искът, заведен от члена на СЕМ Бетина Жотева срещу журналиста и депутат Александър Симов, е пореден тревожен случай в колегията. А отдавна внесените от СБЖ в НС законодателни инициативи за защита правата на журналистите и за прозрачност в медийната собственост още не са придвижени

25.02.2018 /14:26

По повод 140-годишнината от Освобождението на България от турско иго, СБЖ организира среща-разговор с праправнучката на граф Н. П. Игнатиев Олга Чевска, която ще бъде гост на страната ни по повод славната годишнина.Тя ще се срещне с представители на медиите, и всички, които ценят паметта на героите от Руско-турската война 1877-1878 г., на 1 март от 14 ч. в сградата на СБЖ на ул. „Граф Игнатиев“ 4, в пресклуб „Журналист“.

25.02.2018 /14:12

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки