Начало
 
 

В. „Сън” се е изявил с фалшива новина още в 1835 г.

14.03.2018 /15:25 | Автор : Димитър Чобанов, финансист | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви през януари награди за фалшиви новини

Фалшивите новини не са ново явление, но напоследък увеличават въздействието си върху възприятията на хората за света.

Те се създават с цел извличането на някаква изгода във вид на по-висок рейтинг, приходи от реклама, политическа пропаганда или злепоставяне на човек, продукт или корпорация.

Същност и произход  

Това са съобщения, които са умишлено и проверимо неверни, и които биха могли да заблудят потребителите на информационни и други медии. Те имат политически, икономически и социални последици.

Към тях могат да се включат освен умишлено измислени новинарски съобщения така и сатирични статии, които е възможно да бъдат разбрани погрешно като истински, особено когато се разглеждат през Фейсбук или Туитър.

Един от първите примери за това явление е от 1835 г., когато авторитетният тогава в. “Сън” публикува серия от 6 статии за откриването на живот на Луната. Вестникът се позовава на измислено научно списание. В резултат от публикуването на тази история тиражът на вестника достига рекордно големи размери.

През 20-и век фалшивите новини се ограничават предимно до таблоидите. В САЩ пикът на доверието към медиите се достига през 70-те години, когато разкритието на аферата “Уотъргейт” определя медиите като защитници на обществения интерес.

Основен носител е заглавието 

След това доверието към медиите постепенно намалява, а напоследък е силно разклатено. Така то се понижава трайно от 72% през 1976 г. до 32% през 2016 г. Съществен принос за това има интернет. Основен източник на информация стават социалните медии, които подпомагат разпространението на фалшиви новини.

В повечето случаи споделянето на информационен материал става след прочитането на заглавието, но не и на съдържанието му. По този начин създателите на такива статии могат да реализират големи приходи от реклами.

По време на президентските избори в САЩ през 2016 г. автори на фалшиви новини от Македония и Грузия успяват да печелят така по $10 000 на месец. И до момента продължават споровете дали фалшивите новини всъщност не са помогнали за успешната кандидатура на Доналд Тръмп за президент.

Основните примери за фалшиви новини в негова полза са свързани с одобрението на кандидатурата му от папата, с продажба на оръжия от Хилъри Клинтън на „Ислямска държава”, докато е била държавен секретар на САЩ, и с убийството на агент на ФБР, който е оповестил публично мейлите на Клинтън.

Податливост към примамките  

Според проучване на фондация “Конрад Аденауер”, представено в средата на 2017 г., над 7 от всеки 10 българи разпознават фалшивите новини в медиите, които се отнасят до политиката, когато попаднат на такива. Освен това приблизително 1 от всеки 6 човека е запознат с понятието фалшиви новини, но не е способен да разпознае такива. Един на всеки 8 човека изобщо не знае смисъла на това понятие.

Хората, чиито способности да разпознаят фалшивите новини са над средните, са с висше или полувисше образование. Сред по-добре идентифициращите фалшиви новини са и хората на възраст между 31 и 50 години и живеещите в областните градове. Освен това опитът с медиите също е фактор за различаване на истинските факти.

Въпреки това хората с ясни предпочитания са склонни да повярват на фалшиви новини, които съвпадат с техните предпочитания. В тези случаи опитът с използването на социални медии и по-доброто образование не подобряват способностите за разпознаване на фалшиви новини. По този начин хората без ясни предпочитания са по-малко склонни да вярват на фалшиви новини, тъй като подхождат по-обективно.

Варианти за решаване на проблема 

Поради разнообразието на интереси, които стоят зад фалшивите новини, е необходимо да се предложат различни решения за отделните им категории. Подходящият политически отговор на фалшивите новини трябва да бъде насочен към насърчаване на грамотността, образованието и критичния подход към информацията от медиите, саморегулация от страна на отделните платформи и добре прицелено налагане на законовите разпоредби, ако са налице заплахи за националната сигурност.

Нови глоби или промени в отговорността не са добро решение, като отговарящите на стандартите за свободата на словото медии трябва да бъдат защитени от обвинения за разпространение на фалшиви новини.

Значимостта на саморегулацията се осъзнава от големите участници на пазара. Фейсбук и Гугъл се опитват да идентифицират фалшивите новини и да ги маркират като оспорвани от трети проверяващи страни, да показват по-малко потенциално фалшиви новини в потока и да помагат на потребителите да избягват случайното споделяне на фалшиви новини.

Тук обаче възниква въпросът как се преценява дали една новина е фалшива и кой би могъл да бъде арбитърът на истината. (Със съкращения)  


 

Сподели в
 

Световната здравна организация и американската организация „Wikimedia Foundation” - собственик на Wikipedia, обединяват сили в борбата срещу дезинформацията по въпроса за коронавируса. Мотивите им са свързани многобройните информации и слухове, свързани с COVID-19.

24.10.2020/12:06

Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер", описва пред "Дневник" от какво лоби се нуждае добрата и независима журналистика.

23.10.2020/12:00

Книгата на журналиста Стефан Велев "Зазоряване преди полунощ" ще бъде представена довечера в родния му град Радомир, съобщиха от Народно читалище "Напредък 1895" в града.

22.10.2020/14:25

Партия АБВ ще сезира Европейската комисия и Европейския парламент за случай с телевизия „Евроком", съобщи пред медиите лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка.

18.10.2020/14:45

Пазарът започва постепенно да се възстановява и през 2022 г. медийните инвестиции ще надхвърлят поне с 20 млн. лв. тези от периода преди пандемията, като достигнат близо половин милиард лв., очакват от Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА).

16.10.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки