Начало
 
 

Роберто Савиано: Само мъртвият журналист получава пълна подкрепа

16.03.2018 /16:50 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Роберто Савиано: Словото е най-големият враг на страха (снимка: napolitoday.it)

Ако подозренията за смъртта на Ян Куцяк се потвърдят, това ще е първото убийство на журналист, извършено от Ндрангета, пише италианският разследващ журналист Роберто Савиано в материал за "Гардиан", цитиран от АЕЖ България.

Според Савиано, който се утвърди като един от най-големите познавачи на италианската мафия, убийството на Куцяк се различава от покушенията на калабрийската мафия по това, че е извършено в дома му, а не на публично място.

Вместо да убива журналисти, през последните години мафията предпочита да унищожава репутацията им, казва Савиано.

Ако наистина става въпрос за екзекуция от страна на мафията, допълва той, тогава нередностите, които е бил на път да разкрие Куцяк, са били толкова сериозни, че мафията е преценила, че той трябва да бъде накаран да замълчи на всяка цена.

Убийството на Куцяк предизвика шок 

Според Савиано подобна екзекуция изпраща и ясно послание до всички журналисти, че никой не е в безопасност. Убийството на журналист може да се счита за стратегическа грешка, защото актът на заглушаване потвърждава, че журналистът е бил на път да разкрие голямо престъпление, но това е така само ако активистите и медиите успеят да задържат общественото внимание върху казуса за по-дълъг период, което е трудно, отбелязва Савиано.

„Мафията знае, че в наши дни убийството на журналист ще произведе единствено няколко дни на възмущение и материали по страниците с новини на национални издания“, казва той. Според Савиано основният проблем е, че смели разследващи журналисти като Куцяк не получават институционалната подкрепа, от която се нуждаят, докато са живи: 

„Убийството на Куцяк, смел млад репортер, вършещ работата си, предизвика изблици на шок и международно отразяване, но нищо не беше направено, за да бъде защитен приживе и точно това е скандалното. Журналисти биват изолирани, разкривани, влачени из съдилища, обвинявани или съдени за клевета, както Дафне Каруана Галиция в Малта".

В Европа, както в Латинска Америка, единственият журналист, който получава безусловна подкрепа, е мъртвият“, обобщава Савиано. (Със съкращения)

Свързани (Роберто Савиано):   10 години полиция пази журналиста Роберто Савиано

"Още съм жив", заяви предизвикателно към босовете на мафията италианският журналист и писател Роберто Савиано по повод навършващите се 10 години, откакто живее под полицейска охрана заради бестселъра си "Гомора", в който изобличава неаполитанската мафия камора, предаде АФП.
Дата: 19.10.2016

Роберто Савиано и Лидия Качо получиха „Улоф Палме”

Италианският журналист Роберто Савиано, автор на книгата за мафията „Гомора”, и мексиканката журналистка и писателка Лидия Качо получават наградата „Улоф Палме”за 2011 г., съобщи в Стокхолм шведското жури, цитирано от АФП.
Дата: 24.01.2012

Алексения Димитрова: Журналистът Роберто Савиано има 7 бодигарда

Роберто Савиано влиза в международния конгресен център в Женева, обграден от 7 бодигарда, съобщава оттам Алексения Димитрова за "24 часа":
Дата: 29.04.2010

Роберто Савиано: Защо мафията в Италия убива журналисти?

Роберто Савиано, журналистът, разобличил сделки на неаполитанската мафия в документал ния роман „Гомор”, доказва, че най-големият враг на страха е словото, пишат “ Класа" и “Дневник” по повод българското издание на книгата:
Дата: 09.02.2010


 

Сподели в
 

Книгата на журналиста Стефан Велев "Зазоряване преди полунощ" ще бъде представена довечера в родния му град Радомир, съобщиха от Народно читалище "Напредък 1895" в града.

22.10.2020/14:25

Партия АБВ ще сезира Европейската комисия и Европейския парламент за случай с телевизия „Евроком", съобщи пред медиите лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка.

18.10.2020/14:45

Пазарът започва постепенно да се възстановява и през 2022 г. медийните инвестиции ще надхвърлят поне с 20 млн. лв. тези от периода преди пандемията, като достигнат близо половин милиард лв., очакват от Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА).

16.10.2020/16:55

Фейсбук заяви, че ще забранява съдържание, което отрича Холокоста или изопачава истината по този въпрос, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

13.10.2020/14:05

Доц. д-р Орлин Спасов е преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски", автор на книги за медии и журналистика и изпълнителен директор на фондация "Медийна демокрация" от 2010 г. насам.

09.10.2020/15:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател в Катедра „Радио и телевизия” на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки