Начало
 
 

Светослав Терзиев: Медиите обедняват и стават зависими

20.03.2018 /12:00 | Автор : Лъчезар Цветков | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Светослав Терзиев е член на Управителния съвет на СБЖ

България е сред "проблемните държави", споменати в дискусията за свободата на словото в Европа, предшестваща церемонията по награждаването на конференция в Будапеща. Форумът бе посветен на свободата на словото.

Журналисти от европейски вестници и други издания бяха наградени с Европейската прес награда. Пред БНР журналистът Светослав Терзиев изтъкна, че страната ни е в групата на Полша, Унгария и Турция.

"Полша е на 54-то място в класацията на "Репортери без граници" по свобода на словото. Унгария – на 71-во, България е на 109-о, а Турция – на 155-о, посочи Терзиев и допълни:

Оказа се, че проблемите са сходни, защото става дума за стремеж на властите да контролират медиите, но степента на упражняване на контрол и донякъде насилие са различни. Напомнено беше, че специално за България само преди 12 години тоест – преди да влезе в ЕС, тя се нареждаше на 35-36-о място, заедно с Франция. Днес Франция е на 39-о, а България – на 109-о място, което показва темпа, с който в България се е отдалечила от общоприетите професионални стандарти за качествена журналистика.

Къде наливат държавната реклама

"Откакто съществува печатът, властта иска да го овладее и да го ползва за свои нужди. Въпросът е доколко обществото е узряло да запази своето право на информация", коментира Терзиев.

"Проблемът на медиите е общ - те стават все по-слаби в условията на интернет, защото тяхната икономическа връзка – пряката им връзка с обществото – се скъса поради безплатния достъп до медийни продукти. Това означава, че, първо, медиите обедняват и, второ, те стават зависими от други, които им плащат, а не от обществото. По този начин те най-лесно могат да бъдат овладени от хора с пари, а най-голям интерес и може би най-много пари имат точно властиимащите".

Методите за овладяване на медиите са сходни в страните, където това е проблем, изтъкна Терзиев, като спомена Унгария:

Първо, приема се медиен закон за регулиране и лицензиране на всички медии през някакъв непрозрачен медиен съвет от няколко души, назначаван, разбира се, от властите. Сега се поставя въпросът да се лицензират и печатните издания и онлайн изданията, тоест някой да решава какви издания могат да съществуват.

Вторият метод е да се деформира медийният пазар чрез насочване на парите на данъкоплатците към избрани олигарси. Третият е да се назначават приближени до премиера или въобще до властите лица за собственици на печатни медии. Такива има и в България на много от големите вестници. Собственици, които нямат собствен ресурс, нямат собствен друг бизнес, издържат нерентабилни издания с неизвестен произход на средствата.

Изданията твърдят, разбира се, че го правят чрез продажби на своите вестници и чрез реклама. Само че почти вече няма в света вестник, който да се самоиздържа по този класически начин. Следователно, това е просто една лъжа.

Друг метод е, когато почти всичката държавна реклама, а до голяма степен и частната, но пак контролирана от олигарси, се насочва към определени издания. Това допълнително лишава от ресурси онези, които искат да бъдат независими. Друг метод – изкупуват се издания, с цел да бъдат спрени..., посочи Терзиев. 

Свързани:  Мафията се засрами и си отиде

Под горното иронично заглавие във в. "Сега" излезе анализ на колегата Светослав Терзиев за нерадостната политико-медйна картина у нас, който предлагаме и тук поради обществената значимост на темата. Подзаглавието уточнява относно "отишлата" си мафия - "остави ни медийния тоталитаризъм, който да почисти последните спомени за нея"
Дата: 14.02.2018


 

Сподели в
 

Книгата на журналиста Стефан Велев "Зазоряване преди полунощ" ще бъде представена довечера в родния му град Радомир, съобщиха от Народно читалище "Напредък 1895" в града.

22.10.2020/14:25

Партия АБВ ще сезира Европейската комисия и Европейския парламент за случай с телевизия „Евроком", съобщи пред медиите лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка.

18.10.2020/14:45

Пазарът започва постепенно да се възстановява и през 2022 г. медийните инвестиции ще надхвърлят поне с 20 млн. лв. тези от периода преди пандемията, като достигнат близо половин милиард лв., очакват от Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА).

16.10.2020/16:55

Фейсбук заяви, че ще забранява съдържание, което отрича Холокоста или изопачава истината по този въпрос, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

13.10.2020/14:05

Доц. д-р Орлин Спасов е преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски", автор на книги за медии и журналистика и изпълнителен директор на фондация "Медийна демокрация" от 2010 г. насам.

09.10.2020/15:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки