Начало
 
 

„Моя Лиза“ на Никола Михов в галерия Synthesis

02.04.2018 /15:39 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В средата на Страстната седмица галерия Synthesis ще отвори врати за изложбата на фотожурналиста Никола Михов „Моя Лиза“, при откриването на която ще се състои и премиерата на неговата фотокнига Processing, издадена от френското издателство Innocences. Но да бъдем по-конкретни, ще спомена, че датата е 4 април, а часът на премиерата е 19, мястото вече го споменах по-горе. Цялото това суперинтересно и заслужаващо да се види събитие е с подкрепата на Френския културен институт в България и галерия и Synthesis.

Изложбата вече е представяна в Cosmos по време на фестивала Les Rencontres de la photografie, Arles, и Polycopies в Париж. Според организаторите на събитието този последен проект „МояЛиза“ на майстора на обектива Никола Михов проследява връзката между публика и произведението на изкуството. Чрез своите фотографии той превръща посетителя в централен сюжет, а творбата на Леонадро да Винчи „Мона Лиза“ („Джокондата“) - в един обикновен декор. „Днес играта на селфи е задължителен протокол, който генерира купища снимки – споделят в своя анонс за събитието неговите организатори. - В тях фокусът вече не е насочен към наблюдавания обект, а към снимащия. Фотографията служи за доказателство, че този обект „съществува“, и то защото „някой си“ е бил там.

Проектът „Моя Лиза“ разглежда Мона Лиза като най-разпознаваемата икона на съвременната култура, продукт за масова консумация и място за поклонение, което привлича 8 милиона посетители годишно.“

Уникалното е това, че за последните четири години Никола Михов прекарва общо 138 часа пред Мона Лиза сред дошлите от цял свят в Лувъра да се докоснат до нейната загадъчност. „Атмосферата напомня на рок концерт – споделя Никола Михов. - Джокондата е в ролята на звездата, а туристите - на феновете, които изпълват залата. Ако искаш да я видиш отблизо, трябва да се гмурнеш в навалицата с надеждата, че вълната от тела ще те отнесе най-отпред. Тълпата е плътна за радост на джебчиите, диша се трудно, разиграват се дуели със селфи стикове, а охраната е в готовност да се притече на помощ на прималели от вълнение туристи.“  Любопитен щрих в цялото това събитие е, че авторът е деконструирал своите снимки от проекта в аксесоари и предмети от бита, като това според него е едно иронично намигване на комерсиализацията на платното на Леонардо. Те са произведени в лимитирана серия специално за изложбата в галерия Synthesis.

Както вече споменах, по време на откриването на фотоизложбата на Никола Михов ще се състои и премиерата на фотокнигата му Processing, издадена от френското издателство Innocences в партньорство с Френския институт в България. Тя също е в лимитиран тираж от 300 броя.

Не бих пропуснала да спомена, че за мен беше истинско удоволствие преди две години да разговарям с младия, но вече много известен не само у нас, но и по света, фотограф по повод на неговата тогавашна изложба - Hello and Welcome to Paris, посветена на терористичните атаки в Париж и отразяването им от медиите. С нея той беше надникнал зад кулисите на телевизионния продукт „На живо от Париж”. Работейки по нея, Никола беше стигнал до заключението, че: „Езикът на медиите, за което и да е драматично събитие, е унифициран и следва правилата на редакционната рутина. Универсално изглеждащи репортери четат предварително написани текстове, а емисиите започват с дежурното "Добре дошли в Париж", дори когато става дума за шока от терористичните атаки.“ В този наш разговор той сподели също, че идеята на фотографията, която цени, е да задава въпроси. Вероятно и с проекта „Моя Лиза“  Никола Михов кара Нейно величество фотографията да задава въпроси, но е по-интересно какви са нейните отговори на отправените от зрителите въпроси.

Но преди всичко: кой е Никола Михов?

Роден в София, но съдбата му е отредила шанса да живее между родния си град и Париж, където заминава преди години с майка си, която е на работа там. Макар и млад, той вече е утвърдено име във фотографията.

Никола вече има солидна колекция от награди, отличия и номинации. Сред тях са номинацията за наградата Еssl Art Award на Музея за съвременно изкуство „Есл” във Виена, на Deutsche Börse Photography prize – една от най-престижните награди в света на фотографията, както и за наградата на „ Salon de la Photo в Париж”. Първата му фотографска книга Forget Your Past („Забрави миналото си”) е обявена за една от най-добрите за годината от престижното британско списание British Journal of Photography. За нея той печели и наградата на СБЖ през 2012 година.

Никола е съосновател на платформата за съвременна българска фотография Bulgarian Photography Now и на проекта Соцмуз.

 

 

  

Сподели в
 

Свиканата снощи край Съдебната палата проява учуди с липсата на публични оратори, становища и искания. СБЖ също беше там, за да отстои журналистическите права и солидарността в колегията, но организаторите нито сами взеха думата, нито я дадоха на някого

18.09.2018/15:03

На 13 септември 2011 г., преди 7 години, ни напусна Милен Вълков - председател на УС на СБЖ.

13.09.2018/14:38

На 14 септември от 21 часа БНТ2 ще излъчи документалния филм за големия журналист и публицист Стефан Продев „С Ботевски дух“. Документалната лента, дело на сценариста и режисьора Петко Горанов и оператора Божидар Симеонов, излиза в ефир само ден преди 91-годишнината от рождението на Стефан Продев. А утре, на 13 септември, от 14.30 ч. колегите ще могат да се срещнат с авторския колектив в Пресклуба на БТА.

12.09.2018/18:46

Спортната журналистка Ваня Дерменджиева – заслужил майстор на спорта, национален състезател, носител на медали от олимпиади, световни и европейски първенства по баскетбол бе отличена с “Почетен знак на Хасково”.

10.09.2018/21:48

Няколко живи щриха към портрета на отишлия си доайен на спортната журналистика у нас

06.09.2018/15:35

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 8 гости

Бързи връзки