Начало
 
 

„Моя Лиза“ на Никола Михов в галерия Synthesis

02.04.2018 /15:39 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В средата на Страстната седмица галерия Synthesis ще отвори врати за изложбата на фотожурналиста Никола Михов „Моя Лиза“, при откриването на която ще се състои и премиерата на неговата фотокнига Processing, издадена от френското издателство Innocences. Но да бъдем по-конкретни, ще спомена, че датата е 4 април, а часът на премиерата е 19, мястото вече го споменах по-горе. Цялото това суперинтересно и заслужаващо да се види събитие е с подкрепата на Френския културен институт в България и галерия и Synthesis.

Изложбата вече е представяна в Cosmos по време на фестивала Les Rencontres de la photografie, Arles, и Polycopies в Париж. Според организаторите на събитието този последен проект „МояЛиза“ на майстора на обектива Никола Михов проследява връзката между публика и произведението на изкуството. Чрез своите фотографии той превръща посетителя в централен сюжет, а творбата на Леонадро да Винчи „Мона Лиза“ („Джокондата“) - в един обикновен декор. „Днес играта на селфи е задължителен протокол, който генерира купища снимки – споделят в своя анонс за събитието неговите организатори. - В тях фокусът вече не е насочен към наблюдавания обект, а към снимащия. Фотографията служи за доказателство, че този обект „съществува“, и то защото „някой си“ е бил там.

Проектът „Моя Лиза“ разглежда Мона Лиза като най-разпознаваемата икона на съвременната култура, продукт за масова консумация и място за поклонение, което привлича 8 милиона посетители годишно.“

Уникалното е това, че за последните четири години Никола Михов прекарва общо 138 часа пред Мона Лиза сред дошлите от цял свят в Лувъра да се докоснат до нейната загадъчност. „Атмосферата напомня на рок концерт – споделя Никола Михов. - Джокондата е в ролята на звездата, а туристите - на феновете, които изпълват залата. Ако искаш да я видиш отблизо, трябва да се гмурнеш в навалицата с надеждата, че вълната от тела ще те отнесе най-отпред. Тълпата е плътна за радост на джебчиите, диша се трудно, разиграват се дуели със селфи стикове, а охраната е в готовност да се притече на помощ на прималели от вълнение туристи.“  Любопитен щрих в цялото това събитие е, че авторът е деконструирал своите снимки от проекта в аксесоари и предмети от бита, като това според него е едно иронично намигване на комерсиализацията на платното на Леонардо. Те са произведени в лимитирана серия специално за изложбата в галерия Synthesis.

Както вече споменах, по време на откриването на фотоизложбата на Никола Михов ще се състои и премиерата на фотокнигата му Processing, издадена от френското издателство Innocences в партньорство с Френския институт в България. Тя също е в лимитиран тираж от 300 броя.

Не бих пропуснала да спомена, че за мен беше истинско удоволствие преди две години да разговарям с младия, но вече много известен не само у нас, но и по света, фотограф по повод на неговата тогавашна изложба - Hello and Welcome to Paris, посветена на терористичните атаки в Париж и отразяването им от медиите. С нея той беше надникнал зад кулисите на телевизионния продукт „На живо от Париж”. Работейки по нея, Никола беше стигнал до заключението, че: „Езикът на медиите, за което и да е драматично събитие, е унифициран и следва правилата на редакционната рутина. Универсално изглеждащи репортери четат предварително написани текстове, а емисиите започват с дежурното "Добре дошли в Париж", дори когато става дума за шока от терористичните атаки.“ В този наш разговор той сподели също, че идеята на фотографията, която цени, е да задава въпроси. Вероятно и с проекта „Моя Лиза“  Никола Михов кара Нейно величество фотографията да задава въпроси, но е по-интересно какви са нейните отговори на отправените от зрителите въпроси.

Но преди всичко: кой е Никола Михов?

Роден в София, но съдбата му е отредила шанса да живее между родния си град и Париж, където заминава преди години с майка си, която е на работа там. Макар и млад, той вече е утвърдено име във фотографията.

Никола вече има солидна колекция от награди, отличия и номинации. Сред тях са номинацията за наградата Еssl Art Award на Музея за съвременно изкуство „Есл” във Виена, на Deutsche Börse Photography prize – една от най-престижните награди в света на фотографията, както и за наградата на „ Salon de la Photo в Париж”. Първата му фотографска книга Forget Your Past („Забрави миналото си”) е обявена за една от най-добрите за годината от престижното британско списание British Journal of Photography. За нея той печели и наградата на СБЖ през 2012 година.

Никола е съосновател на платформата за съвременна българска фотография Bulgarian Photography Now и на проекта Соцмуз.

 

 

  

Сподели в
 

По повод неотдавнашното ѝ уволнение от БНТ и трансформирането на БНТ 2 потърсихме за интервю популярната журналистка Екатерина Генова, доскоро оглавявала дирекция „БНТ и региони” в Националната телевизия. От около две седмици сме помолили за интервю и генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Все още очакваме отговорите му.

16.04.2018/08:06

Ягода Михайловска-Георгиева, една от най-значимите македонски писателки и журналистки, спечелила трите най-големи литературни награди в страната си, идва в Хасково.

14.04.2018/12:29

Поясненията към отличения кадър с горящ човек карат зрителя да приеме, че изобразеното е резултат от полицейска репресия, докато всъщност е заснет демонстрант, самозапалил се по невнимание, след като е хвърлил коктейл „Молотов” срещу сили за борба с безредици

13.04.2018/22:36

Лекция на тема „Тенденции в развитие на българските медии“ изнесе доц. д-р Георги Калагларски, преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър“ и член на УС на СБЖ, пред студенти и преподаватели във Факултета по журналистика и политически науки на Евразийския университет в Република Казахстан.

12.04.2018/16:46

Пазарджишкият писател и журналист Продрум Димов гостува в Хасково с последната си книга „Нестихващ огън“, посветена на видния възрожденец Константин Величков.

11.04.2018/21:27
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки