Начало
 
 

„Моя Лиза“ на Никола Михов в галерия Synthesis

02.04.2018 /15:39 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В средата на Страстната седмица галерия Synthesis ще отвори врати за изложбата на фотожурналиста Никола Михов „Моя Лиза“, при откриването на която ще се състои и премиерата на неговата фотокнига Processing, издадена от френското издателство Innocences. Но да бъдем по-конкретни, ще спомена, че датата е 4 април, а часът на премиерата е 19, мястото вече го споменах по-горе. Цялото това суперинтересно и заслужаващо да се види събитие е с подкрепата на Френския културен институт в България и галерия и Synthesis.

Изложбата вече е представяна в Cosmos по време на фестивала Les Rencontres de la photografie, Arles, и Polycopies в Париж. Според организаторите на събитието този последен проект „МояЛиза“ на майстора на обектива Никола Михов проследява връзката между публика и произведението на изкуството. Чрез своите фотографии той превръща посетителя в централен сюжет, а творбата на Леонадро да Винчи „Мона Лиза“ („Джокондата“) - в един обикновен декор. „Днес играта на селфи е задължителен протокол, който генерира купища снимки – споделят в своя анонс за събитието неговите организатори. - В тях фокусът вече не е насочен към наблюдавания обект, а към снимащия. Фотографията служи за доказателство, че този обект „съществува“, и то защото „някой си“ е бил там.

Проектът „Моя Лиза“ разглежда Мона Лиза като най-разпознаваемата икона на съвременната култура, продукт за масова консумация и място за поклонение, което привлича 8 милиона посетители годишно.“

Уникалното е това, че за последните четири години Никола Михов прекарва общо 138 часа пред Мона Лиза сред дошлите от цял свят в Лувъра да се докоснат до нейната загадъчност. „Атмосферата напомня на рок концерт – споделя Никола Михов. - Джокондата е в ролята на звездата, а туристите - на феновете, които изпълват залата. Ако искаш да я видиш отблизо, трябва да се гмурнеш в навалицата с надеждата, че вълната от тела ще те отнесе най-отпред. Тълпата е плътна за радост на джебчиите, диша се трудно, разиграват се дуели със селфи стикове, а охраната е в готовност да се притече на помощ на прималели от вълнение туристи.“  Любопитен щрих в цялото това събитие е, че авторът е деконструирал своите снимки от проекта в аксесоари и предмети от бита, като това според него е едно иронично намигване на комерсиализацията на платното на Леонардо. Те са произведени в лимитирана серия специално за изложбата в галерия Synthesis.

Както вече споменах, по време на откриването на фотоизложбата на Никола Михов ще се състои и премиерата на фотокнигата му Processing, издадена от френското издателство Innocences в партньорство с Френския институт в България. Тя също е в лимитиран тираж от 300 броя.

Не бих пропуснала да спомена, че за мен беше истинско удоволствие преди две години да разговарям с младия, но вече много известен не само у нас, но и по света, фотограф по повод на неговата тогавашна изложба - Hello and Welcome to Paris, посветена на терористичните атаки в Париж и отразяването им от медиите. С нея той беше надникнал зад кулисите на телевизионния продукт „На живо от Париж”. Работейки по нея, Никола беше стигнал до заключението, че: „Езикът на медиите, за което и да е драматично събитие, е унифициран и следва правилата на редакционната рутина. Универсално изглеждащи репортери четат предварително написани текстове, а емисиите започват с дежурното "Добре дошли в Париж", дори когато става дума за шока от терористичните атаки.“ В този наш разговор той сподели също, че идеята на фотографията, която цени, е да задава въпроси. Вероятно и с проекта „Моя Лиза“  Никола Михов кара Нейно величество фотографията да задава въпроси, но е по-интересно какви са нейните отговори на отправените от зрителите въпроси.

Но преди всичко: кой е Никола Михов?

Роден в София, но съдбата му е отредила шанса да живее между родния си град и Париж, където заминава преди години с майка си, която е на работа там. Макар и млад, той вече е утвърдено име във фотографията.

Никола вече има солидна колекция от награди, отличия и номинации. Сред тях са номинацията за наградата Еssl Art Award на Музея за съвременно изкуство „Есл” във Виена, на Deutsche Börse Photography prize – една от най-престижните награди в света на фотографията, както и за наградата на „ Salon de la Photo в Париж”. Първата му фотографска книга Forget Your Past („Забрави миналото си”) е обявена за една от най-добрите за годината от престижното британско списание British Journal of Photography. За нея той печели и наградата на СБЖ през 2012 година.

Никола е съосновател на платформата за съвременна българска фотография Bulgarian Photography Now и на проекта Соцмуз.

 

 

  

Сподели в
 

И се промъкна чумата по овцете и козите и у нас – в Странджа. Налегна с тежки кахъри няколко селца, стотици хора...

19.07.2018/20:45

Преди 190 години се е родил човекът, изрекъл словата: „Отечеството ми е Русия, родината - Тверската земя, а сърцето и любовта ми е България“. Генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко, чийто живот и дейност,събраха в клуб „Журналист“, в СБЖ, известни историци, журналисти, дипломати и хора на изкуството.

15.07.2018/19:19

„Естествените полети на човешкия ум не са от удоволствие на удоволствие, а от надежда на надежда“, е написал Самюел Джонсън. И че няма нищо по-велико и по-силно от надеждата се разбра и на благотворителната вечер в клуб „Журналист“ в СБЖ, която събра приятели и всички, които припознаха свой най-близък човек в лицето на Надежда Огойска – една млада и красива българка, майка на две български деца, непожалена от тежка и коварна болест. Организатор на този празник на добротата и светлината бе журналистът, поетът и член на УС на СБЖ Ивайло Диманов, който беше подкрепен от всички в Съюза.

14.07.2018/20:01

Този колега – известен от години от БНР, от вестниците „Труд”, „168 часа”, „7 дни спорт”, „Ретро”, „Свободен народ”, „Галерия” – е рядко срещано съчетание на помнещ се с написаното журналист.

11.07.2018/09:57

Пиша този репортаж от представянето на книгата на големия български актьор Мирослав Миндов в деня на неговия рожден ден – 7 юли. В навечерието на личния му празник клуб „Журналист“ събра всички, които го обичат и се прекланят пред таланта му, да се докоснат до книгата на живота му „Всичко в реалния живот е театър“.

07.07.2018/22:32
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки