Начало
 
 

„Моя Лиза“ на Никола Михов в галерия Synthesis

02.04.2018 /15:39 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В средата на Страстната седмица галерия Synthesis ще отвори врати за изложбата на фотожурналиста Никола Михов „Моя Лиза“, при откриването на която ще се състои и премиерата на неговата фотокнига Processing, издадена от френското издателство Innocences. Но да бъдем по-конкретни, ще спомена, че датата е 4 април, а часът на премиерата е 19, мястото вече го споменах по-горе. Цялото това суперинтересно и заслужаващо да се види събитие е с подкрепата на Френския културен институт в България и галерия и Synthesis.

Изложбата вече е представяна в Cosmos по време на фестивала Les Rencontres de la photografie, Arles, и Polycopies в Париж. Според организаторите на събитието този последен проект „МояЛиза“ на майстора на обектива Никола Михов проследява връзката между публика и произведението на изкуството. Чрез своите фотографии той превръща посетителя в централен сюжет, а творбата на Леонадро да Винчи „Мона Лиза“ („Джокондата“) - в един обикновен декор. „Днес играта на селфи е задължителен протокол, който генерира купища снимки – споделят в своя анонс за събитието неговите организатори. - В тях фокусът вече не е насочен към наблюдавания обект, а към снимащия. Фотографията служи за доказателство, че този обект „съществува“, и то защото „някой си“ е бил там.

Проектът „Моя Лиза“ разглежда Мона Лиза като най-разпознаваемата икона на съвременната култура, продукт за масова консумация и място за поклонение, което привлича 8 милиона посетители годишно.“

Уникалното е това, че за последните четири години Никола Михов прекарва общо 138 часа пред Мона Лиза сред дошлите от цял свят в Лувъра да се докоснат до нейната загадъчност. „Атмосферата напомня на рок концерт – споделя Никола Михов. - Джокондата е в ролята на звездата, а туристите - на феновете, които изпълват залата. Ако искаш да я видиш отблизо, трябва да се гмурнеш в навалицата с надеждата, че вълната от тела ще те отнесе най-отпред. Тълпата е плътна за радост на джебчиите, диша се трудно, разиграват се дуели със селфи стикове, а охраната е в готовност да се притече на помощ на прималели от вълнение туристи.“  Любопитен щрих в цялото това събитие е, че авторът е деконструирал своите снимки от проекта в аксесоари и предмети от бита, като това според него е едно иронично намигване на комерсиализацията на платното на Леонардо. Те са произведени в лимитирана серия специално за изложбата в галерия Synthesis.

Както вече споменах, по време на откриването на фотоизложбата на Никола Михов ще се състои и премиерата на фотокнигата му Processing, издадена от френското издателство Innocences в партньорство с Френския институт в България. Тя също е в лимитиран тираж от 300 броя.

Не бих пропуснала да спомена, че за мен беше истинско удоволствие преди две години да разговарям с младия, но вече много известен не само у нас, но и по света, фотограф по повод на неговата тогавашна изложба - Hello and Welcome to Paris, посветена на терористичните атаки в Париж и отразяването им от медиите. С нея той беше надникнал зад кулисите на телевизионния продукт „На живо от Париж”. Работейки по нея, Никола беше стигнал до заключението, че: „Езикът на медиите, за което и да е драматично събитие, е унифициран и следва правилата на редакционната рутина. Универсално изглеждащи репортери четат предварително написани текстове, а емисиите започват с дежурното "Добре дошли в Париж", дори когато става дума за шока от терористичните атаки.“ В този наш разговор той сподели също, че идеята на фотографията, която цени, е да задава въпроси. Вероятно и с проекта „Моя Лиза“  Никола Михов кара Нейно величество фотографията да задава въпроси, но е по-интересно какви са нейните отговори на отправените от зрителите въпроси.

Но преди всичко: кой е Никола Михов?

Роден в София, но съдбата му е отредила шанса да живее между родния си град и Париж, където заминава преди години с майка си, която е на работа там. Макар и млад, той вече е утвърдено име във фотографията.

Никола вече има солидна колекция от награди, отличия и номинации. Сред тях са номинацията за наградата Еssl Art Award на Музея за съвременно изкуство „Есл” във Виена, на Deutsche Börse Photography prize – една от най-престижните награди в света на фотографията, както и за наградата на „ Salon de la Photo в Париж”. Първата му фотографска книга Forget Your Past („Забрави миналото си”) е обявена за една от най-добрите за годината от престижното британско списание British Journal of Photography. За нея той печели и наградата на СБЖ през 2012 година.

Никола е съосновател на платформата за съвременна българска фотография Bulgarian Photography Now и на проекта Соцмуз.

 

 

  

Сподели в
 

Сред отличените има и изявени журналисти извън испаноезичната общност. Целта на конкурса, провеждан в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, е да насърчава журналистика, обединяваща културите, отстояваща обществения интерес, следваща професионалната и гражданска етика. Във фиестата с връчването на отличията участваха и посланици и дипломати от Аржентина, Венецуела, Испания и Куба.

13.12.2018/20:19

В откровен и вълнуващ разговор за ролята на твореца в разбуждането и просветата на обществото се превърна представянето на двете последни стихосбирки на председателя на Съюза на българските писатели „Последна риза” и „В сянката на хоругвите”

12.12.2018/13:21

Клуб „Журналист” на СБЖ посрещна колегите на напусналия ни внезапно изтъкнат учен изтоковед, които се събраха да си спомнят за изключителната му личност по покана на неговата съпруга Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ

07.12.2018/10:10

Европейският шампион по плуване за трансплантирани, журналистът Геоги Пеев, получи кристален плакет със символа на Хасково - статуята на Св. Богородица, в знак на уважение към спечелените на първенството 5 медала -2 златни и 3 сребърни.

06.12.2018/18:09

Под този може би силно стряскащ някои днешни демократи лозунг преминават сега юбилейните празници на сатириците от Пазарджик.

06.12.2018/11:23

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 102 гости

Бързи връзки