Начало
 
 

Антоанета Титянова: "София - от 7 извора вода"

02.04.2018 /17:06 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Книгата на Тони Титянова предизвика интерес несамо сред журналистите

Сред поредицата от поетични гласове и белетристични таланти, пресклуб „Журналист“ в СБЖ привлече вниманието с една книга, която, макар и малка по обем, носи много ценна информация, написана е живо и интересно, а отгоре на всичко е много полезна не само за издателя си, но и за всички, които се интересуват от едно неоценимо и неоценено богатство на софиянци, както и гостите на столицата – лечебните термални извори, които са уникални в света.

Книгата е двуезична и е включена в програма „Култура“ на Столична община неслучайно – тези горещи, ласкави и лечебни води на родната земя от най-дълбока древност са свързани с историята, бита, живота на многобройните племена в подножието на Витоша и са неизменна част от културата ни. Съставителката и авторката на книгата, която е и ръководител на проекта – журналистката Антоанета Титянова, наистина е успяла в този малък обем да вложи толкова много и най-разнообразна информация – от географията, историята, от богатството и характеристиките на най-ценните извори – неслучайно е озаглавила книгата си „София - от 7 извора вода“(проектът също се нарича така). Тя справедливо отбелязва, че „София е възникнала и се развива благодарение на минералните си извори… От всички европейски столици само тя разполага с 8 различни вида минерални води“. Подробно са представени минералният извор „София-център“, минерално находище „Банкя“, минерална вода „Горна баня“, изворите “Княжево“, „Овча купел“, „Панчарево“ и „Равно поле“.

„София – от 7 извора вода“ е едно спонтанно решение, което е осъществено за много къс период от време – каза по време на представянето в СБЖ на книгата Антоанета Титянова.  – Нашият стремеж беше не да качим снимки само от старите бани, не да акцентираме върху проблеми, които са в цялата държава във връзка с използването на термалната вода. Имаме шанса да живеем в един рай от гледна точка на геотермалните находища.“

Твърде много ценя и едно друго качество на книгата – в нея, макар и мимоходом, се поставя изключително важният и не търпящ отлагане въпрос за съдбата на това неоценимо богатство. „София има потенциалът да стане термална столица на Европа – пише авторката - ..Под територията на София и Софийското поле има топлинен ресурс за над 500-600 мегавата, който може да се използва за геотермално отопление на столицата“.

Нека се запитаме: а защо това не става? В изказванията за книгата прозвучаха остри мнения по този въпрос. Мен като горнобанка ме вълнуваше дали участниците в проекта, а и Столична община са намерили отговор на въпроса защо след промените много от утвърдените в София балнеокурорти бяха ликвидирани и по-конкретно комплексът в Горна баня, където освен с минералната си вода, софийският квартал посрещаше хора, търсещи здраве и почивка от цялата страна. Това че банята щяла да бъде превърната,не по предназначение, в музей, си е направо смях през сълзи, защото никой няма да се юрне да ходи там да разглежда музейна експозиция, а ще търси целебната минерална вода, лек за своите болежки. Дано благодарение на участниците в проекта, заразени от възрожденския дух, да се върнат към нов живот вълшебните минерални извори на София, служителите от общината да вдянат, че хората днес имат повече нужда от здрав дух и здраво тяло, а после от музейни експозиции, настанени в софийските бани. А това без съмнение ще засили интереса и на болни от чужбина, които търсят лек от доказали се термални извори по света. А българските са точно такива.   

Несъмнено при по-добра организация едно присъствие на журналисти щеше да бъде по-оживено. Но така или иначе, темата за минералните извори (не само в София), и за съдбата им е интересна за медиите, много от тях често й отделят подобаващо място. Книгата на Титянова може да им помогне с изключително богатата си информация, а и с идеи. Тя също може да бъде и ценен помощник на лекуващите лекари – още помним как те използваха и балнеолечебниците, не само чудесата, които бълва фармацевтичната промишленост. И си мисля колко добре би било „София – от 7 извора вода“ да стане една настолна книга несамо на специалистите, а и на всички, които търсят спасение за своите страдания в минералните води на България.

Съдбата на това неоценимо народно богатство, дадено ни даром, не бива да се пилее напразно!

Снимки Мари Къналян

Сподели в
 

Свиканата снощи край Съдебната палата проява учуди с липсата на публични оратори, становища и искания. СБЖ също беше там, за да отстои журналистическите права и солидарността в колегията, но организаторите нито сами взеха думата, нито я дадоха на някого

18.09.2018/15:03

На 13 септември 2011 г., преди 7 години, ни напусна Милен Вълков - председател на УС на СБЖ.

13.09.2018/14:38

На 14 септември от 21 часа БНТ2 ще излъчи документалния филм за големия журналист и публицист Стефан Продев „С Ботевски дух“. Документалната лента, дело на сценариста и режисьора Петко Горанов и оператора Божидар Симеонов, излиза в ефир само ден преди 91-годишнината от рождението на Стефан Продев. А утре, на 13 септември, от 14.30 ч. колегите ще могат да се срещнат с авторския колектив в Пресклуба на БТА.

12.09.2018/18:46

Спортната журналистка Ваня Дерменджиева – заслужил майстор на спорта, национален състезател, носител на медали от олимпиади, световни и европейски първенства по баскетбол бе отличена с “Почетен знак на Хасково”.

10.09.2018/21:48

Няколко живи щриха към портрета на отишлия си доайен на спортната журналистика у нас

06.09.2018/15:35

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки