Начало
 
 

Антоанета Титянова: "София - от 7 извора вода"

02.04.2018 /17:06 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Книгата на Тони Титянова предизвика интерес несамо сред журналистите

Сред поредицата от поетични гласове и белетристични таланти, пресклуб „Журналист“ в СБЖ привлече вниманието с една книга, която, макар и малка по обем, носи много ценна информация, написана е живо и интересно, а отгоре на всичко е много полезна не само за издателя си, но и за всички, които се интересуват от едно неоценимо и неоценено богатство на софиянци, както и гостите на столицата – лечебните термални извори, които са уникални в света.

Книгата е двуезична и е включена в програма „Култура“ на Столична община неслучайно – тези горещи, ласкави и лечебни води на родната земя от най-дълбока древност са свързани с историята, бита, живота на многобройните племена в подножието на Витоша и са неизменна част от културата ни. Съставителката и авторката на книгата, която е и ръководител на проекта – журналистката Антоанета Титянова, наистина е успяла в този малък обем да вложи толкова много и най-разнообразна информация – от географията, историята, от богатството и характеристиките на най-ценните извори – неслучайно е озаглавила книгата си „София - от 7 извора вода“(проектът също се нарича така). Тя справедливо отбелязва, че „София е възникнала и се развива благодарение на минералните си извори… От всички европейски столици само тя разполага с 8 различни вида минерални води“. Подробно са представени минералният извор „София-център“, минерално находище „Банкя“, минерална вода „Горна баня“, изворите “Княжево“, „Овча купел“, „Панчарево“ и „Равно поле“.

„София – от 7 извора вода“ е едно спонтанно решение, което е осъществено за много къс период от време – каза по време на представянето в СБЖ на книгата Антоанета Титянова.  – Нашият стремеж беше не да качим снимки само от старите бани, не да акцентираме върху проблеми, които са в цялата държава във връзка с използването на термалната вода. Имаме шанса да живеем в един рай от гледна точка на геотермалните находища.“

Твърде много ценя и едно друго качество на книгата – в нея, макар и мимоходом, се поставя изключително важният и не търпящ отлагане въпрос за съдбата на това неоценимо богатство. „София има потенциалът да стане термална столица на Европа – пише авторката - ..Под територията на София и Софийското поле има топлинен ресурс за над 500-600 мегавата, който може да се използва за геотермално отопление на столицата“.

Нека се запитаме: а защо това не става? В изказванията за книгата прозвучаха остри мнения по този въпрос. Мен като горнобанка ме вълнуваше дали участниците в проекта, а и Столична община са намерили отговор на въпроса защо след промените много от утвърдените в София балнеокурорти бяха ликвидирани и по-конкретно комплексът в Горна баня, където освен с минералната си вода, софийският квартал посрещаше хора, търсещи здраве и почивка от цялата страна. Това че банята щяла да бъде превърната,не по предназначение, в музей, си е направо смях през сълзи, защото никой няма да се юрне да ходи там да разглежда музейна експозиция, а ще търси целебната минерална вода, лек за своите болежки. Дано благодарение на участниците в проекта, заразени от възрожденския дух, да се върнат към нов живот вълшебните минерални извори на София, служителите от общината да вдянат, че хората днес имат повече нужда от здрав дух и здраво тяло, а после от музейни експозиции, настанени в софийските бани. А това без съмнение ще засили интереса и на болни от чужбина, които търсят лек от доказали се термални извори по света. А българските са точно такива.   

Несъмнено при по-добра организация едно присъствие на журналисти щеше да бъде по-оживено. Но така или иначе, темата за минералните извори (не само в София), и за съдбата им е интересна за медиите, много от тях често й отделят подобаващо място. Книгата на Титянова може да им помогне с изключително богатата си информация, а и с идеи. Тя също може да бъде и ценен помощник на лекуващите лекари – още помним как те използваха и балнеолечебниците, не само чудесата, които бълва фармацевтичната промишленост. И си мисля колко добре би било „София – от 7 извора вода“ да стане една настолна книга несамо на специалистите, а и на всички, които търсят спасение за своите страдания в минералните води на България.

Съдбата на това неоценимо народно богатство, дадено ни даром, не бива да се пилее напразно!

Снимки Мари Къналян

Сподели в
 

Сред отличените има и изявени журналисти извън испаноезичната общност. Целта на конкурса, провеждан в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, е да насърчава журналистика, обединяваща културите, отстояваща обществения интерес, следваща професионалната и гражданска етика. Във фиестата с връчването на отличията участваха и посланици и дипломати от Аржентина, Венецуела, Испания и Куба.

13.12.2018/20:19

В откровен и вълнуващ разговор за ролята на твореца в разбуждането и просветата на обществото се превърна представянето на двете последни стихосбирки на председателя на Съюза на българските писатели „Последна риза” и „В сянката на хоругвите”

12.12.2018/13:21

Клуб „Журналист” на СБЖ посрещна колегите на напусналия ни внезапно изтъкнат учен изтоковед, които се събраха да си спомнят за изключителната му личност по покана на неговата съпруга Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ

07.12.2018/10:10

Европейският шампион по плуване за трансплантирани, журналистът Геоги Пеев, получи кристален плакет със символа на Хасково - статуята на Св. Богородица, в знак на уважение към спечелените на първенството 5 медала -2 златни и 3 сребърни.

06.12.2018/18:09

Под този може би силно стряскащ някои днешни демократи лозунг преминават сега юбилейните празници на сатириците от Пазарджик.

06.12.2018/11:23

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 95 гости

Бързи връзки