Начало
 
 

Антоанета Титянова: "София - от 7 извора вода"

02.04.2018 /17:06 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Книгата на Тони Титянова предизвика интерес несамо сред журналистите

Сред поредицата от поетични гласове и белетристични таланти, пресклуб „Журналист“ в СБЖ привлече вниманието с една книга, която, макар и малка по обем, носи много ценна информация, написана е живо и интересно, а отгоре на всичко е много полезна не само за издателя си, но и за всички, които се интересуват от едно неоценимо и неоценено богатство на софиянци, както и гостите на столицата – лечебните термални извори, които са уникални в света.

Книгата е двуезична и е включена в програма „Култура“ на Столична община неслучайно – тези горещи, ласкави и лечебни води на родната земя от най-дълбока древност са свързани с историята, бита, живота на многобройните племена в подножието на Витоша и са неизменна част от културата ни. Съставителката и авторката на книгата, която е и ръководител на проекта – журналистката Антоанета Титянова, наистина е успяла в този малък обем да вложи толкова много и най-разнообразна информация – от географията, историята, от богатството и характеристиките на най-ценните извори – неслучайно е озаглавила книгата си „София - от 7 извора вода“(проектът също се нарича така). Тя справедливо отбелязва, че „София е възникнала и се развива благодарение на минералните си извори… От всички европейски столици само тя разполага с 8 различни вида минерални води“. Подробно са представени минералният извор „София-център“, минерално находище „Банкя“, минерална вода „Горна баня“, изворите “Княжево“, „Овча купел“, „Панчарево“ и „Равно поле“.

„София – от 7 извора вода“ е едно спонтанно решение, което е осъществено за много къс период от време – каза по време на представянето в СБЖ на книгата Антоанета Титянова.  – Нашият стремеж беше не да качим снимки само от старите бани, не да акцентираме върху проблеми, които са в цялата държава във връзка с използването на термалната вода. Имаме шанса да живеем в един рай от гледна точка на геотермалните находища.“

Твърде много ценя и едно друго качество на книгата – в нея, макар и мимоходом, се поставя изключително важният и не търпящ отлагане въпрос за съдбата на това неоценимо богатство. „София има потенциалът да стане термална столица на Европа – пише авторката - ..Под територията на София и Софийското поле има топлинен ресурс за над 500-600 мегавата, който може да се използва за геотермално отопление на столицата“.

Нека се запитаме: а защо това не става? В изказванията за книгата прозвучаха остри мнения по този въпрос. Мен като горнобанка ме вълнуваше дали участниците в проекта, а и Столична община са намерили отговор на въпроса защо след промените много от утвърдените в София балнеокурорти бяха ликвидирани и по-конкретно комплексът в Горна баня, където освен с минералната си вода, софийският квартал посрещаше хора, търсещи здраве и почивка от цялата страна. Това че банята щяла да бъде превърната,не по предназначение, в музей, си е направо смях през сълзи, защото никой няма да се юрне да ходи там да разглежда музейна експозиция, а ще търси целебната минерална вода, лек за своите болежки. Дано благодарение на участниците в проекта, заразени от възрожденския дух, да се върнат към нов живот вълшебните минерални извори на София, служителите от общината да вдянат, че хората днес имат повече нужда от здрав дух и здраво тяло, а после от музейни експозиции, настанени в софийските бани. А това без съмнение ще засили интереса и на болни от чужбина, които търсят лек от доказали се термални извори по света. А българските са точно такива.   

Несъмнено при по-добра организация едно присъствие на журналисти щеше да бъде по-оживено. Но така или иначе, темата за минералните извори (не само в София), и за съдбата им е интересна за медиите, много от тях често й отделят подобаващо място. Книгата на Титянова може да им помогне с изключително богатата си информация, а и с идеи. Тя също може да бъде и ценен помощник на лекуващите лекари – още помним как те използваха и балнеолечебниците, не само чудесата, които бълва фармацевтичната промишленост. И си мисля колко добре би било „София – от 7 извора вода“ да стане една настолна книга несамо на специалистите, а и на всички, които търсят спасение за своите страдания в минералните води на България.

Съдбата на това неоценимо народно богатство, дадено ни даром, не бива да се пилее напразно!

Снимки Мари Къналян

Сподели в
 

По повод неотдавнашното ѝ уволнение от БНТ и трансформирането на БНТ 2 потърсихме за интервю популярната журналистка Екатерина Генова, доскоро оглавявала дирекция „БНТ и региони” в Националната телевизия. От около две седмици сме помолили за интервю и генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Все още очакваме отговорите му.

16.04.2018/08:06

Ягода Михайловска-Георгиева, една от най-значимите македонски писателки и журналистки, спечелила трите най-големи литературни награди в страната си, идва в Хасково.

14.04.2018/12:29

Поясненията към отличения кадър с горящ човек карат зрителя да приеме, че изобразеното е резултат от полицейска репресия, докато всъщност е заснет демонстрант, самозапалил се по невнимание, след като е хвърлил коктейл „Молотов” срещу сили за борба с безредици

13.04.2018/22:36

Лекция на тема „Тенденции в развитие на българските медии“ изнесе доц. д-р Георги Калагларски, преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър“ и член на УС на СБЖ, пред студенти и преподаватели във Факултета по журналистика и политически науки на Евразийския университет в Република Казахстан.

12.04.2018/16:46

Пазарджишкият писател и журналист Продрум Димов гостува в Хасково с последната си книга „Нестихващ огън“, посветена на видния възрожденец Константин Величков.

11.04.2018/21:27
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки