Начало
 
 

Антоанета Титянова: "София - от 7 извора вода"

02.04.2018 /17:06 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Книгата на Тони Титянова предизвика интерес несамо сред журналистите

Сред поредицата от поетични гласове и белетристични таланти, пресклуб „Журналист“ в СБЖ привлече вниманието с една книга, която, макар и малка по обем, носи много ценна информация, написана е живо и интересно, а отгоре на всичко е много полезна не само за издателя си, но и за всички, които се интересуват от едно неоценимо и неоценено богатство на софиянци, както и гостите на столицата – лечебните термални извори, които са уникални в света.

Книгата е двуезична и е включена в програма „Култура“ на Столична община неслучайно – тези горещи, ласкави и лечебни води на родната земя от най-дълбока древност са свързани с историята, бита, живота на многобройните племена в подножието на Витоша и са неизменна част от културата ни. Съставителката и авторката на книгата, която е и ръководител на проекта – журналистката Антоанета Титянова, наистина е успяла в този малък обем да вложи толкова много и най-разнообразна информация – от географията, историята, от богатството и характеристиките на най-ценните извори – неслучайно е озаглавила книгата си „София - от 7 извора вода“(проектът също се нарича така). Тя справедливо отбелязва, че „София е възникнала и се развива благодарение на минералните си извори… От всички европейски столици само тя разполага с 8 различни вида минерални води“. Подробно са представени минералният извор „София-център“, минерално находище „Банкя“, минерална вода „Горна баня“, изворите “Княжево“, „Овча купел“, „Панчарево“ и „Равно поле“.

„София – от 7 извора вода“ е едно спонтанно решение, което е осъществено за много къс период от време – каза по време на представянето в СБЖ на книгата Антоанета Титянова.  – Нашият стремеж беше не да качим снимки само от старите бани, не да акцентираме върху проблеми, които са в цялата държава във връзка с използването на термалната вода. Имаме шанса да живеем в един рай от гледна точка на геотермалните находища.“

Твърде много ценя и едно друго качество на книгата – в нея, макар и мимоходом, се поставя изключително важният и не търпящ отлагане въпрос за съдбата на това неоценимо богатство. „София има потенциалът да стане термална столица на Европа – пише авторката - ..Под територията на София и Софийското поле има топлинен ресурс за над 500-600 мегавата, който може да се използва за геотермално отопление на столицата“.

Нека се запитаме: а защо това не става? В изказванията за книгата прозвучаха остри мнения по този въпрос. Мен като горнобанка ме вълнуваше дали участниците в проекта, а и Столична община са намерили отговор на въпроса защо след промените много от утвърдените в София балнеокурорти бяха ликвидирани и по-конкретно комплексът в Горна баня, където освен с минералната си вода, софийският квартал посрещаше хора, търсещи здраве и почивка от цялата страна. Това че банята щяла да бъде превърната,не по предназначение, в музей, си е направо смях през сълзи, защото никой няма да се юрне да ходи там да разглежда музейна експозиция, а ще търси целебната минерална вода, лек за своите болежки. Дано благодарение на участниците в проекта, заразени от възрожденския дух, да се върнат към нов живот вълшебните минерални извори на София, служителите от общината да вдянат, че хората днес имат повече нужда от здрав дух и здраво тяло, а после от музейни експозиции, настанени в софийските бани. А това без съмнение ще засили интереса и на болни от чужбина, които търсят лек от доказали се термални извори по света. А българските са точно такива.   

Несъмнено при по-добра организация едно присъствие на журналисти щеше да бъде по-оживено. Но така или иначе, темата за минералните извори (не само в София), и за съдбата им е интересна за медиите, много от тях често й отделят подобаващо място. Книгата на Титянова може да им помогне с изключително богатата си информация, а и с идеи. Тя също може да бъде и ценен помощник на лекуващите лекари – още помним как те използваха и балнеолечебниците, не само чудесата, които бълва фармацевтичната промишленост. И си мисля колко добре би било „София – от 7 извора вода“ да стане една настолна книга несамо на специалистите, а и на всички, които търсят спасение за своите страдания в минералните води на България.

Съдбата на това неоценимо народно богатство, дадено ни даром, не бива да се пилее напразно!

Снимки Мари Къналян

Сподели в
 

И се промъкна чумата по овцете и козите и у нас – в Странджа. Налегна с тежки кахъри няколко селца, стотици хора...

19.07.2018/20:45

Преди 190 години се е родил човекът, изрекъл словата: „Отечеството ми е Русия, родината - Тверската земя, а сърцето и любовта ми е България“. Генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко, чийто живот и дейност,събраха в клуб „Журналист“, в СБЖ, известни историци, журналисти, дипломати и хора на изкуството.

15.07.2018/19:19

„Естествените полети на човешкия ум не са от удоволствие на удоволствие, а от надежда на надежда“, е написал Самюел Джонсън. И че няма нищо по-велико и по-силно от надеждата се разбра и на благотворителната вечер в клуб „Журналист“ в СБЖ, която събра приятели и всички, които припознаха свой най-близък човек в лицето на Надежда Огойска – една млада и красива българка, майка на две български деца, непожалена от тежка и коварна болест. Организатор на този празник на добротата и светлината бе журналистът, поетът и член на УС на СБЖ Ивайло Диманов, който беше подкрепен от всички в Съюза.

14.07.2018/20:01

Този колега – известен от години от БНР, от вестниците „Труд”, „168 часа”, „7 дни спорт”, „Ретро”, „Свободен народ”, „Галерия” – е рядко срещано съчетание на помнещ се с написаното журналист.

11.07.2018/09:57

Пиша този репортаж от представянето на книгата на големия български актьор Мирослав Миндов в деня на неговия рожден ден – 7 юли. В навечерието на личния му празник клуб „Журналист“ събра всички, които го обичат и се прекланят пред таланта му, да се докоснат до книгата на живота му „Всичко в реалния живот е театър“.

07.07.2018/22:32
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки