Студентката Кристина Миткова е запалена по журналистиката

10.04.2018 /18:50 | Автор : Боян Бойчев | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кристина Миткова работи сега на пълни обороти във в. “Дума”

Кристина Миткова е родена на 19 август 1998 г. в София. Завършила е в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография, специалност фотография.

В момента е студентка първи курс, специалност журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Обича да се занимава с всякакъв вид изкуство.

Работи в Националния музикален театър "Стефан Македонски" като разпоредител и от време на време като фотограф на свободна практика.

Криси, ти си студентка по журналистика. Как се насочи към тази професия? Какво ти харесва в нея? 

Журналистиката е начин да изразиш себе си да покажеш кой си. Насочих се към нея, защото много ми харесва като професия, тъй като ти дава множество възможности за развитие и контакти с хора. А аз съм на мнение, че всеки човек трябва да се стреми към самоусъвършенстване. Също така съм завършила фотография и мисля, че двете професии, слети заедно, се допълват страхотно.

 В каква медия би искала да работиш? 

На този въпрос мога да отговоря на по-късен етап поради липса на опит. Засега съм се докосвала само до процесите в печатната журналистика, но макар и за толкова кратко, съм впечатлена.

В каква журналистическа област са твоите интереси? 

Определено е културата. Изкуството е нещото, което ме влече още от най-ранна детска възраст. Независимо под каква форма, било то живопис, кино, танци, фотография... Като малка съм танцувала, ходила съм на уроци по рисуване, занимавам се основно с фотография, работя в Музикалния театър "Стефан Македонски".

Как мислиш, какви качества трябва да притежава истинският журналист? 

Трябва да умее да изразява себе си, да е обективен, лоялен и най-вече да обича това, което прави и да го прави с желание. Така се постига много.

Стажант си във в."Дума". Как избра нашия вестник? 

Избрах го поради голямото внимание, което се обръща на културата. Разнообразието от културни тематики е доста обширно. Малко такива медии останаха. Също така ми направи впечатление, че се отнася изцяло към качествената журналистика. Няма ги "жълтините". 

Какво мислиш за журналистиката в България? В класацията за миналата година нашата страна е класирана на 109-о място по свободата на словото и на последно място в Европейския съюз... 

Потресаващ факт... Мисля, че журналистиката в България е изключително субективна. Действително са малко местата, на които можеш да си позволиш свобода на словото, без да те санкционират. 

Много от младите хора избират реализация в чужбина? Оправдаваш ли ги? 

Оправдавам ги напълно. Както казах, трябва да се стремим към реализация. А не всеки човек вижда своята в България. Причините са един куп. Но в крайна сметка сами избираме къде да градим бъдещето си.

България или Терминал 2? Как стои лично за теб този въпрос и кое мотивира твоя избор? 

Засега България. Но някой ден бих опитала от живота зад граница, в някоя по-развита страна. Просто искам да натрупам повече опит и да опозная нови култури.

Как изглежда България в очите на един млад човек? 

Различно за този, който е пътувал в чужбина, и за този, който не е. България определено има своите минуси, но има и плюсове. Действително стандартът на живот тук е доста нисък. Но стига да искаш, възможности за реализация има, трябва само малко мотивация. А и кой друг народ може да се похвали с толкова красива държава и толкова необятна природа? 

Ти си и фотограф. Това просто хоби ли е или професия за теб? 

Предимно хоби, което понякога се превръща и в професия. Надявам се някой ден да започна да се занимавам и по-професионално.

Фотограф или журналист? Или фотограф журналист?  

Предимно фотограф, но и потенциален журналист...а някой ден и двете, но дотогава има да изям много хляб още.

Какво обичаш да снимаш? Кое те вдъхновява? И имаш ли любима снимка? 

Аз се вдъхновявам от почти всичко, стига да съм в настроение. Дори мога да се вдъхновя при вида на съвсем случаен човек, когото съм видяла в метрото. Нямам любим жанр фотография, харесвам ги всички. Идеите изникват постоянно. Много ме зарежда слънчевото време, сякаш ми дава енергия. Любима снимка нямам. Аз самата съм много критична към себе си.

Ако можеше да се опишеш с няколко думи, то ти си... 

Целеустремена, страшен инат и самокритик, уравновесена и понякога дори прекалено позитивна и добра с хората. Не харесвам еднообразието, трябва ми динамика. 

Какво цениш най-много в хората?  

Искреността и доброто сърце - това ценя най-много. Отношението също е много важно. Не харесвам мързеливи хора.  

Имаш ли предпочитана книга? 

Не, аз обичам постоянно да се разнообразявам и да чета различни по жанр книги. 

Какво правиш в свободното си време, имаш ли хоби? 

За съжаление, напоследък ми остава все по-малко свободно време. Много обичам да пътувам. Това ми е най-любимото нещо. Също така излизам с приятели, чета, ходя на фитнес и снимам. Като цяло не обичам да седя затворена вкъщи и гледам през всяка свободна минута да излизам навън. Особено когато времето го позволява. 

Любимата ти мисъл?  

"Изкуството трябва да бъде почувствано емоционално, ако се налага да се обяснява, то вече не е изкуство." - това са думи на Реноар.

И още една мисъл, не се сещам на кого беше: "Пътуването е единственото нещо, за което даваш пари, но те прави по-богат".


 

Сподели в
 

Българската социалистическа партия (БСП) внася документите за искането на лиценз за партийната си телевизията си до края на седмицата.

20.09.2018/09:04

„Ню Йорк таймс“ е основан на 18 септември 1851 г. от Хенри Джарвис Реймънд и Джордж Джоунс. Реймънд също така е един от основателите на агенция Асошиейтед прес през 1856 г.

19.09.2018/09:03

Радио София отпразнува своя 11-и рожден ден. Пред микрофона на БНР Светослав Костов - директорът на Радио София - поздрави по този повод работещите в медията и отчете:

18.09.2018/13:55

След 23 години прекъсване „Космос“, с който поколения жадни за знания българи израснаха, се възражда в луксозно пълноцветно списание от 21 септември. Изработват го екипът на в. "168 часа" и научни експерти.

18.09.2018/09:02

На 17 септември (понеделник) в ефира на БНТ1 стартира „Спортисимо“ - новото развлекателно предаване за любителите на спорта. Ето каква е фабулата:

17.09.2018/09:01

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки