Начало
 
 

80-годишният опозиционен в. „Мадяр немзет” спира от днес

11.04.2018 /12:00 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лайош Шимичка контра Орбан от I стр. на в. „Мадяр немзет”

Унгарският вестник "Мадяр немзет" ("Унгарската нация"), един от двата опозиционни ежедневника в страната, прекратява дейността си от днес, след като излизаше от печат 80 години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изданието е собственост на медийния магнат Лайош Шимичка - някога съюзник на премиера Виктор Орбан, - превърнал се в един от най-ярките му противници в кампанията за произведените в неделя парламентарни избори. 

Консерваторите на Орбан спечелиха убедителна изборна победа.

Шимичка съобщи още, че предстои да затвори също така и радио Ланцхид, а новинарската телевизия Hir-TV (Хир Ти Ви) ще претърпи промени. И тези 2 медии са негова собственост.

Шимичка има огромно влияние в Унгария благодарение на медийната си империя, коментира германският "Зюддойче цайтунг". Вестникът му "Мадяр немзет", подкрепян от телевизията му Хир Ти Ви и от неговата радиостанция Ланцхид, бомбардираше избирателите с разкриятия за злоупотреби с властта и шуробаджаначество в обкръжението на Орбан.

До разрива между някогашнияте съученици Орбан и Шимичка се стигна през 2014 г., когато Шимичка стана прекалено влиятелен в политическите среди. Тогава враждата между двамата ескалира в публичното пространство. Шимичка започна да нарича Орбан с обидни думи, обвиняваше го, че иска да създаде диктатура, и заплашваше да поведе срещу него "тотална медийна война". 

Свързани:   Враг на Орбан купува унгарската медия „Индекс”

Водещият новинарски портал в Унгария „Индекс” (Index.hu) e продаден на фондация, близа до основен враг на премиера Виктор Орбан, предаде Ройтерс.
Дата: 22.04.2017

 Виктор Орбан сменя медийните си лакеи

Унгарският премиер Виктор Орбан се радваше на подкрепата на медии, притежавани от близък до него олигарх, и когато отношенията помежду им охладняха в момент на намаляваща популярност на Орбан, премиерът се изправи пред нов проблем.
Дата: 14.05.2015

Медийният бос Шимичка скочи срещу Орбан

За седмици разривът между унгарския премиер Виктор Орбан и магната Лайош Шимичка, притежаващ десни медии, доведе до пълна реорганизация на обществените телевизии и предизвика вълна от оставки в печата.
Дата: 17.04.2015


 

Сподели в
 

Българският участник в международния фотоконкурс Sony World Photography Awards 2018 Веселин Атанасов беше обявен за Фотограф на годината в раздел "Любители". Това се случи на официална церемония за награждаване в Лондон.

21.04.2018/15:44

СЕМ ще сезира Националния съвет за журналистическа етика (НСЖЕ) за видеорепортажите на bTV и Нова телевизия от отразяването на катастрофата на АМ „Тракия“, при която загинаха 6 души, а над 20 бяха ранени.

20.04.2018/16:48

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че налага глоба от 56 678 лв. на „Музикаутор“ заради злоупотреба с господстващо положение при необоснованото прекратяване на договорни отношения с Българското национално радио (БНР).

20.04.2018/14:16

Майло Янопулос отговаря на куп интересни и провокативни въпроси, по които мнозина и днес мълчат, в книгата си „Опасен”, която вече е издадена и на български.

18.04.2018/16:49

„Добро настроение с в. „Стършел” - така е озаглавена предстоящата среща на редакторите на хумористичното издание Румен Белчев и Сергей Трайков, както и главния му редактор Михаил Вешим с бургаските творци.

17.04.2018/18:50
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки