Начало
 
 

80-годишният опозиционен в. „Мадяр немзет” спира от днес

11.04.2018 /12:00 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лайош Шимичка контра Орбан от I стр. на в. „Мадяр немзет”

Унгарският вестник "Мадяр немзет" ("Унгарската нация"), един от двата опозиционни ежедневника в страната, прекратява дейността си от днес, след като излизаше от печат 80 години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изданието е собственост на медийния магнат Лайош Шимичка - някога съюзник на премиера Виктор Орбан, - превърнал се в един от най-ярките му противници в кампанията за произведените в неделя парламентарни избори. 

Консерваторите на Орбан спечелиха убедителна изборна победа.

Шимичка съобщи още, че предстои да затвори също така и радио Ланцхид, а новинарската телевизия Hir-TV (Хир Ти Ви) ще претърпи промени. И тези 2 медии са негова собственост.

Шимичка има огромно влияние в Унгария благодарение на медийната си империя, коментира германският "Зюддойче цайтунг". Вестникът му "Мадяр немзет", подкрепян от телевизията му Хир Ти Ви и от неговата радиостанция Ланцхид, бомбардираше избирателите с разкриятия за злоупотреби с властта и шуробаджаначество в обкръжението на Орбан.

До разрива между някогашнияте съученици Орбан и Шимичка се стигна през 2014 г., когато Шимичка стана прекалено влиятелен в политическите среди. Тогава враждата между двамата ескалира в публичното пространство. Шимичка започна да нарича Орбан с обидни думи, обвиняваше го, че иска да създаде диктатура, и заплашваше да поведе срещу него "тотална медийна война". 

Свързани:   Враг на Орбан купува унгарската медия „Индекс”

Водещият новинарски портал в Унгария „Индекс” (Index.hu) e продаден на фондация, близа до основен враг на премиера Виктор Орбан, предаде Ройтерс.
Дата: 22.04.2017

 Виктор Орбан сменя медийните си лакеи

Унгарският премиер Виктор Орбан се радваше на подкрепата на медии, притежавани от близък до него олигарх, и когато отношенията помежду им охладняха в момент на намаляваща популярност на Орбан, премиерът се изправи пред нов проблем.
Дата: 14.05.2015

Медийният бос Шимичка скочи срещу Орбан

За седмици разривът между унгарския премиер Виктор Орбан и магната Лайош Шимичка, притежаващ десни медии, доведе до пълна реорганизация на обществените телевизии и предизвика вълна от оставки в печата.
Дата: 17.04.2015


 

Сподели в
 

В България има 265 общини. В продължение на години, без да търпят за това каквито и да е санкции, те финансират през бюджетите си дейността на частни печатни, електронни и онлайн медии с публични средства.

23.04.2019/16:50

Синдикатът на френските журналисти и асоциацията "Репортери без граници" осъдиха действията на полицията срещу медийни представители по време на последния, 23-ти по ред съботен ден на протести в Париж, предаде АП.

22.04.2019/14:22

Традиционните медии от години полагат усилия да се адаптират към един нов хаотичен цифров свят, в който старите модели не работят, а потребителите са по-разглезени и дезориентирани отвсякога.

21.04.2019/17:15

Таблоидът "Нешънъл инкуайрър", който бе замесен в скандали около Доналд Тръмп и Джеф Безос, е продаден на Джеймс Коен, бивш ръководител на компанията за вестникарски павилиони по летищата "Хъдзън нюз", информира АП.

20.04.2019/18:56

Георги Софронов спечели конкурса за директор на Телевизия Шумен, съобщават от Общината. Решението на комисията по избор беше утвърдено от кмета Любомир Христов, съобщават от медията.

20.04.2019/15:59

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки