Начало
 
 

80-годишният опозиционен в. „Мадяр немзет” спира от днес

11.04.2018 /12:00 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лайош Шимичка контра Орбан от I стр. на в. „Мадяр немзет”

Унгарският вестник "Мадяр немзет" ("Унгарската нация"), един от двата опозиционни ежедневника в страната, прекратява дейността си от днес, след като излизаше от печат 80 години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изданието е собственост на медийния магнат Лайош Шимичка - някога съюзник на премиера Виктор Орбан, - превърнал се в един от най-ярките му противници в кампанията за произведените в неделя парламентарни избори. 

Консерваторите на Орбан спечелиха убедителна изборна победа.

Шимичка съобщи още, че предстои да затвори също така и радио Ланцхид, а новинарската телевизия Hir-TV (Хир Ти Ви) ще претърпи промени. И тези 2 медии са негова собственост.

Шимичка има огромно влияние в Унгария благодарение на медийната си империя, коментира германският "Зюддойче цайтунг". Вестникът му "Мадяр немзет", подкрепян от телевизията му Хир Ти Ви и от неговата радиостанция Ланцхид, бомбардираше избирателите с разкриятия за злоупотреби с властта и шуробаджаначество в обкръжението на Орбан.

До разрива между някогашнияте съученици Орбан и Шимичка се стигна през 2014 г., когато Шимичка стана прекалено влиятелен в политическите среди. Тогава враждата между двамата ескалира в публичното пространство. Шимичка започна да нарича Орбан с обидни думи, обвиняваше го, че иска да създаде диктатура, и заплашваше да поведе срещу него "тотална медийна война". 

Свързани:   Враг на Орбан купува унгарската медия „Индекс”

Водещият новинарски портал в Унгария „Индекс” (Index.hu) e продаден на фондация, близа до основен враг на премиера Виктор Орбан, предаде Ройтерс.
Дата: 22.04.2017

 Виктор Орбан сменя медийните си лакеи

Унгарският премиер Виктор Орбан се радваше на подкрепата на медии, притежавани от близък до него олигарх, и когато отношенията помежду им охладняха в момент на намаляваща популярност на Орбан, премиерът се изправи пред нов проблем.
Дата: 14.05.2015

Медийният бос Шимичка скочи срещу Орбан

За седмици разривът между унгарския премиер Виктор Орбан и магната Лайош Шимичка, притежаващ десни медии, доведе до пълна реорганизация на обществените телевизии и предизвика вълна от оставки в печата.
Дата: 17.04.2015


 

Сподели в
 

Управляващата в Италия коалиция на Движение "5 звезди" и партия "Лигата" няма да се съобразява с медийната империя на бившия премиер Силвио Берлускони, заяви Барбара Леци, министър от квотата на "5 звезди", цитирана от Ройтерс.

20.09.2018/12:00

Знае се. В началото бе словото. Та и затова реших да проверя този стих от глава първа от Евангелието на Йоана, да поразмишлявам за разумния свят, за контрастите и противоположностите в нашата Вселена на Прехода.

19.09.2018/14:35

"Вестниците вече всеки ден замърсяват обществената дискусия и което е по-лошо: правят го с обществени пари", заяви във Фейсбук лидерът на антисистемното италианско Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо:

18.09.2018/12:00

Със специално събитие се отбелязва днес 10-годишният юбилей на специализираното предаване за театър “Без маски” на университетското радио “Алма матер”.

16.09.2018/12:17

„Дума“ в момента изглежда като вестник, който малко се движи по течението и моята първостепенна задача е да го променя изцяло", каза новият (и.д.) главен редактор на вестника Йордан Мичев пред БНР

14.09.2018/18:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки