Начало
 
 

80-годишният опозиционен в. „Мадяр немзет” спира от днес

11.04.2018 /12:00 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лайош Шимичка контра Орбан от I стр. на в. „Мадяр немзет”

Унгарският вестник "Мадяр немзет" ("Унгарската нация"), един от двата опозиционни ежедневника в страната, прекратява дейността си от днес, след като излизаше от печат 80 години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изданието е собственост на медийния магнат Лайош Шимичка - някога съюзник на премиера Виктор Орбан, - превърнал се в един от най-ярките му противници в кампанията за произведените в неделя парламентарни избори. 

Консерваторите на Орбан спечелиха убедителна изборна победа.

Шимичка съобщи още, че предстои да затвори също така и радио Ланцхид, а новинарската телевизия Hir-TV (Хир Ти Ви) ще претърпи промени. И тези 2 медии са негова собственост.

Шимичка има огромно влияние в Унгария благодарение на медийната си империя, коментира германският "Зюддойче цайтунг". Вестникът му "Мадяр немзет", подкрепян от телевизията му Хир Ти Ви и от неговата радиостанция Ланцхид, бомбардираше избирателите с разкриятия за злоупотреби с властта и шуробаджаначество в обкръжението на Орбан.

До разрива между някогашнияте съученици Орбан и Шимичка се стигна през 2014 г., когато Шимичка стана прекалено влиятелен в политическите среди. Тогава враждата между двамата ескалира в публичното пространство. Шимичка започна да нарича Орбан с обидни думи, обвиняваше го, че иска да създаде диктатура, и заплашваше да поведе срещу него "тотална медийна война". 

Свързани:   Враг на Орбан купува унгарската медия „Индекс”

Водещият новинарски портал в Унгария „Индекс” (Index.hu) e продаден на фондация, близа до основен враг на премиера Виктор Орбан, предаде Ройтерс.
Дата: 22.04.2017

 Виктор Орбан сменя медийните си лакеи

Унгарският премиер Виктор Орбан се радваше на подкрепата на медии, притежавани от близък до него олигарх, и когато отношенията помежду им охладняха в момент на намаляваща популярност на Орбан, премиерът се изправи пред нов проблем.
Дата: 14.05.2015

Медийният бос Шимичка скочи срещу Орбан

За седмици разривът между унгарския премиер Виктор Орбан и магната Лайош Шимичка, притежаващ десни медии, доведе до пълна реорганизация на обществените телевизии и предизвика вълна от оставки в печата.
Дата: 17.04.2015


 

Сподели в
 

В ход е журналистически конкурс, който трябва да акцентира върху целите на ООН за развитие. Нарича се „Журналистика за развитие“ и се осъществява в рамките на проект „Граждански диалог“.

20.07.2018/15:29

С 2 решения, които напълно обръщат досегашната практика и противоречат на здравата логика, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря сделките за "Нова телевизия" и българските активи на ЧЕЗ.

19.07.2018/15:42

С равносметка от 11 убити журналисти, от които 9 само при едно нападение на групировката "Ислямска държава" (ИД), първите 6 месеца на 2018 г. бяха "най-кървавият период на отразяване" за журналистите в раздирания от война Афганистан.

19.07.2018/12:00

Мигранти, европейска конспирация, Истанбулска конвенция и новини от „немски вестник“ са част от „комбинираната“ пропаганда на политически тролове, посочва в анализ журналистът Стефан Ташев пред Breaking.bg:

18.07.2018/18:53

Факт е, че в България завиждахме десетилетия на гръцките постижения и тяхната свобода на словото. Днес обаче българските медии са по-здрави от гръцките, колкото и странно да звучи това.

17.07.2018/13:56
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки