Начало
 
 

Иван Шишиев насочва обектив към „Градските истории“ на София

13.04.2018 /13:28 | Автор : Грациела Ингелска | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Обективът на Иван Шишиев е като машина на времето

Около 90 фотоплатна в градинката на „Кристал“ разкриват различни детайли от София още от времето преди да стане столица, та чак до днес…

Авторът на фотоизложбата Иван Шишиев вижда София по по-различен начин – за разлика от някои жители на столицата, които виждат в нея един сивкав, скучен град с дупки по улиците и мръсни малки улички из кварталите.

Според него това не е така – София не е красив град, той е ужасно красив град, смята той. И въпреки това твърдение, от неговите фотоси „стърчат“ кабели около панелните блокове, млади хора се усмихват и прегръщат над огромни локви, а дупките по улиците са безброй.

Фотосите на Иван са резултат не само на невероятната му впечатлителност, но и на основното му познаване на историята н града. Той може да отговори на почти всеки въпрос какво е имало на различни места из града.

Снима и през четирите сезона 

Така например на мястото на днешното централно училище до църквата „Св. Седмочисленици“ преди около 100 години са били Халите на София, т. е. някакъв голям покрит пазар се е намирал там.

Иван снима също така и съвременните сгради, но за някои от тях е на особено мнение, особено за онези, които са били набързо построени и не се вписват в общия дух на града. Изглежда София вече може да бъде сравнявана с други столици по посещаемост… или не… „Никой град не може да бъде сравняван с друг“, казва Иван.

Иван Шишиев е богослов, а в момента е библиотекар в самия център на града. Благодарение на собствената си вяра, през летните месеци той е водач на поклонническите преходи из дебрите на Софийската Света гора и най-вече на „малкото камино“ - пътя „Рилският чудотворец“ от София до Рилския манастир.

Житейският маршрут на Иван Шишиев е от единия край на София – кв. „Люлин“, през центъра, до другия - Панчарево, и това е и през четирите сезона. Без да се забравят и планинските маршрути през Витоша, та чак до Рилския манастир…

Свързани:    Иван Шишиев представя днес в снимки „Етюдите на София“

Създателят на фейсбук страницата „Етюдите на София“ Иван Шишиев ни разказва „Градски истории“ в изложба. Тя е посветена на 139-годишнината от обявяването на София за столица и 3 години от създаването на „Етюдите на София“.
Дата: 03.04.2018


 

Сподели в
 

Изложба „Изкуството на Тибет” е подредена в Исторически музей в Свиленград. 120 експоната доближават посетителите до далечния Тибет и неговата култура.

18.07.2018/22:33

Бившият плевенски депутат Венко Александров представи официално в родния си град Пордим, Плевенска област, последната си книга, наречена „Царското село Пордим – история”.

18.07.2018/20:11

Инициативен комитет от над 80 изтъкнати български интелектуалци е изпратил отворено писмо до институциите с настояване да бъде създадена обществена колекция „Гена Димитрова“ в родния дом на световната прима в с. Беглеж, Плевенско.

17.07.2018/17:49

С две нови песни и танцово шоу зарадва многобройните си почитатели известната българска певица и актриса Грета Ганчева на юбилейния си концерт, който се проведе в амфитеатъра на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Концертът бе в деня, в който Слънчевата жена навършва 75 години, 58 от които е на сцената.

17.07.2018/09:02

Първата група участници в 24-тия Национален поход „По стъпките на Апостола” тръгна тази сутрин от Плевен.

13.07.2018/16:08
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки