Начало
 
 

Иван Шишиев насочва обектив към „Градските истории“ на София

13.04.2018 /13:28 | Автор : Грациела Ингелска | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Обективът на Иван Шишиев е като машина на времето

Около 90 фотоплатна в градинката на „Кристал“ разкриват различни детайли от София още от времето преди да стане столица, та чак до днес…

Авторът на фотоизложбата Иван Шишиев вижда София по по-различен начин – за разлика от някои жители на столицата, които виждат в нея един сивкав, скучен град с дупки по улиците и мръсни малки улички из кварталите.

Според него това не е така – София не е красив град, той е ужасно красив град, смята той. И въпреки това твърдение, от неговите фотоси „стърчат“ кабели около панелните блокове, млади хора се усмихват и прегръщат над огромни локви, а дупките по улиците са безброй.

Фотосите на Иван са резултат не само на невероятната му впечатлителност, но и на основното му познаване на историята н града. Той може да отговори на почти всеки въпрос какво е имало на различни места из града.

Снима и през четирите сезона 

Така например на мястото на днешното централно училище до църквата „Св. Седмочисленици“ преди около 100 години са били Халите на София, т. е. някакъв голям покрит пазар се е намирал там.

Иван снима също така и съвременните сгради, но за някои от тях е на особено мнение, особено за онези, които са били набързо построени и не се вписват в общия дух на града. Изглежда София вече може да бъде сравнявана с други столици по посещаемост… или не… „Никой град не може да бъде сравняван с друг“, казва Иван.

Иван Шишиев е богослов, а в момента е библиотекар в самия център на града. Благодарение на собствената си вяра, през летните месеци той е водач на поклонническите преходи из дебрите на Софийската Света гора и най-вече на „малкото камино“ - пътя „Рилският чудотворец“ от София до Рилския манастир.

Житейският маршрут на Иван Шишиев е от единия край на София – кв. „Люлин“, през центъра, до другия - Панчарево, и това е и през четирите сезона. Без да се забравят и планинските маршрути през Витоша, та чак до Рилския манастир…

Свързани:    Иван Шишиев представя днес в снимки „Етюдите на София“

Създателят на фейсбук страницата „Етюдите на София“ Иван Шишиев ни разказва „Градски истории“ в изложба. Тя е посветена на 139-годишнината от обявяването на София за столица и 3 години от създаването на „Етюдите на София“.
Дата: 03.04.2018


 

Сподели в
 

85-годишен дядо в Истанбул уби 76-годишната си съпруга заради нейната ревност, породена от активността му в социалните медии, съобщава турският в. "Хюриет дейли нюз".

20.09.2018/18:51

Нациионална научна конференция, посветена на 100-годишнината от Дойранската епопея и героичното участие на славната 9-а Плевенска пехотна дивизия е открита в Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен.

20.09.2018/18:15

В рамките на Десетия международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” своята притча за хората, войните и бежанците ще изиграе и театър Biuro Podróży

20.09.2018/14:28

Това е само едно от приключенията с големи испански творци, които могат да изживеят и децата ви покрай проекта на Фондация „Културадас” под надслова „Пътуваща галерия с изкуство от Испания”. Фиестата стартира днес от 19.30 ч. с прожекция на прочутата анимация за възрастни „Чико и Рита” на Фернандо Труеба, Тоно Ернандо и Хавиер Мариксал

20.09.2018/14:06

Български ученици – победители в Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“, гостуваха в руската столица, където бяха на шестдневна екскурзия като награда за своите първи места в различните раздели.

19.09.2018/09:18

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки