Начало
 
 

Иван Шишиев насочва обектив към „Градските истории“ на София

13.04.2018 /13:28 | Автор : Грациела Ингелска | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Обективът на Иван Шишиев е като машина на времето

Около 90 фотоплатна в градинката на „Кристал“ разкриват различни детайли от София още от времето преди да стане столица, та чак до днес…

Авторът на фотоизложбата Иван Шишиев вижда София по по-различен начин – за разлика от някои жители на столицата, които виждат в нея един сивкав, скучен град с дупки по улиците и мръсни малки улички из кварталите.

Според него това не е така – София не е красив град, той е ужасно красив град, смята той. И въпреки това твърдение, от неговите фотоси „стърчат“ кабели около панелните блокове, млади хора се усмихват и прегръщат над огромни локви, а дупките по улиците са безброй.

Фотосите на Иван са резултат не само на невероятната му впечатлителност, но и на основното му познаване на историята н града. Той може да отговори на почти всеки въпрос какво е имало на различни места из града.

Снима и през четирите сезона 

Така например на мястото на днешното централно училище до църквата „Св. Седмочисленици“ преди около 100 години са били Халите на София, т. е. някакъв голям покрит пазар се е намирал там.

Иван снима също така и съвременните сгради, но за някои от тях е на особено мнение, особено за онези, които са били набързо построени и не се вписват в общия дух на града. Изглежда София вече може да бъде сравнявана с други столици по посещаемост… или не… „Никой град не може да бъде сравняван с друг“, казва Иван.

Иван Шишиев е богослов, а в момента е библиотекар в самия център на града. Благодарение на собствената си вяра, през летните месеци той е водач на поклонническите преходи из дебрите на Софийската Света гора и най-вече на „малкото камино“ - пътя „Рилският чудотворец“ от София до Рилския манастир.

Житейският маршрут на Иван Шишиев е от единия край на София – кв. „Люлин“, през центъра, до другия - Панчарево, и това е и през четирите сезона. Без да се забравят и планинските маршрути през Витоша, та чак до Рилския манастир…

Свързани:    Иван Шишиев представя днес в снимки „Етюдите на София“

Създателят на фейсбук страницата „Етюдите на София“ Иван Шишиев ни разказва „Градски истории“ в изложба. Тя е посветена на 139-годишнината от обявяването на София за столица и 3 години от създаването на „Етюдите на София“.
Дата: 03.04.2018


 

Сподели в
 

На 22 май в зала „Арена Армеец” в столицата ще се състои благотворителен концерт в подкрепа на Панорама „Плевенска епопея”, съобщиха от общината.

19.04.2018/22:33

В Столичната библиотека беше открита изложба, посветена на 125-годишнината от рождението на Елисавета Багряна. С много снимков материал, нейни произведения и нейни мисли споменът за голямата поетеса оживя както за ценители, така и за почитатели на обичаната, отричаната, но вечна Багряна.

19.04.2018/12:26

Тази вечер от 19 часа свободното културно пространство Сити Марк Арт Център(бившето кино „Левски“) ни кани да съпреживеем една интересна вечер – посветена на Финландия. Тя е част от проекта „Обединени в изкуството”, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.” на Национален фонд „Култура“. Входът е свободен.

19.04.2018/09:21

Във връзка с нарастване на заплахите в информационното пространство гражданското общество продължава да търси най-ефективни начини за борба с тези предизвикателства, използвайки различни форми на обединение на усилията на професионалисти. По този повод на 10 април 2018 г. в Русия беше създадена Национална Асоциация за международна информационна сигурност.

18.04.2018/15:19

На 20 април в Зала „България” почитателите на класическата музика ще се насладят на изпълнението на Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Дмитрий Шостакович и на „Симфонични танци“ от Сергей Рахманинов под палката на маестро Янг Янг

17.04.2018/19:16
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки