Начало
 
 

World Press Photo награди снимка от Венецуела с подвеждащо внушение

13.04.2018 /22:36 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Наградената от World Press Photo снимка от Венецуела

Поясненията към отличения кадър с горящ човек карат зрителя да приеме, че изобразеното е резултат от полицейска репресия, докато всъщност е заснет демонстрант, самозапалил се по невнимание, след като е хвърлил коктейл „Молотов” срещу сили за борба с безредици

Напливът на фалшиви новини и манипулативни внушения става все по-неудържим и всепроникващ и на локално, и на глобално ниво. Силата им расте от ден на ден и всички ставаме свидетели как жонглирането с образи и тълкувания вече е способно да запраща цели държави в политически хаос, а света - към прага на нова голяма война.

Уви, дори престижният конкурс World Press Photo, който току-що обяви отличията си за 2018-та, чрез кадъра-победител се оказа въвлечен в полуистина, предизвикваща целенасочено политическо внушение.

Голямата награда отиде при снимка, направена в столицата Венецуела Каракас на 3 май 2017 г. от венецуелския фотограф Роналдо Шемид, работещ за AFP/Getty Images. В описанията, с които е представена и наградена фотографията и с които тя сега върви из нованарските съобщения, е посочено следното:  „Снимката изобразява демонстранта Хосе Виктор Саласар Балса (28) в пламъци по време на сблъсъци с полицията за борба с безредиците по време на протест срещу венецуелския президент Николас Мадуро в Каракас (Венецуела) на 3 май 2017 г.”

Като видите такъв текст под разтърсващ кадър с пламтящ човек, логичното е да си помислите, че споменатата полиция е тази която го е подпалила.

Само че истината е доста по-различна.

Преди да пламне като факла, момчето, което не е от Каракас, а от далечния Сюдад Боливар, е участвало заедно с други демонстранти в столичния квартал Чакао (ръководен от опозиционен кмет) в мятане на коктейли „Молотов” по военна кола на Боливарската национална гвардия. Демонстрантите успяват частично да я подпалят. Пътьом подпалват и мотоциклет пак на гвардията. Неговият резервоар обаче експлоадира. И точно огненото кълбо от този взрив подпалва и младежа от снимката - Хосе Виктор Саласар Балса. Заедн с него е обгорен и друг младеж - 21-годишният Хонас Мойсес Луго Гарсия.

И на двамата незабавно е оказана медицинска помощ. Хосе Виктор плучава 70% изгаряния и е лекуван след това доста дълго, като все пак успява да се възстанови. Хонас Мойсес получава 20% изгаряния и се възстановява по-бързо.

Трагедията, разбира се, е голяма. Но не е резултат от полицейска репресия. А от хвърляне на бомби „Молотов” от самите демонстранти.

Това брутално улично насилие, което бе предизвиквано именно от агресивните действия на протестиращите в течение на 4 месеца през 2017-та, масово отврати тогава венесуелците от насъскващата тази конфронтация опозиция. Дори нейните поддръжници тогава й обърнаха гръб и отидоха да гласуват за Националното конституционно събрание на изборите на 30 юли 2017-та, след които протестите пряха като отрязани с нож. Именно защото опозицията разбра, че ако продължава така, съвсем ще загуби подкрепа.

Що се отнася до стотиците направени в онези драматични дни снимки, между тях има и други, не по-малко разтърсващи кадри от отличения от World Press Photo. Такива са например фотографиите и видеата със

запаления жив друг младеж - 22-годишния Орландо Фигерас.

На 20 май 2017-та, докато се връща от работа през същия този квартал Чакао, той е нападнат от антиправителствени демонстранти, които решават, че той е чавист (привърженик на покойния президент Уго Чавес, чиято линия се продължава от сегашния държавен глава Николас Мадуро) - само защото е облечен бедно и е тъмнокож. Пребиват го, поливат го с бензин и го подпалват.

Орландо Фигерас, който получи 88% изгаряния, почина 20 дни по-късно въпреки усилията на лекарите да го спасят.

Целият ужас с него също е заснет на кошмарни кадри. Но кой знае защо World Press Photo и големите световни медии не проявяват интерес към тях...

За многобройните манипулации и фалшификации около събитията и процесите във Венесуела стана дума и на специалната среща, организирана от Дружеството за приятелство „България-Венецуела” и посолството на Боливарска република Венецуела у нас.

Срещата бе по повод 16-годишнината от организирания през 2002 г. опит за преврат срещу тогавашня венецуелски президент Уго Чавес. Пучът не успя, защото бе възпрян от останалата вярна на конституцията армия и от залелия улиците на Каракас венецуелски народ, припомни в изказването си посланичката на Венецуела Ориета Капони. Тя изрази увереност, че Боливарската революция в нейната страна ще устои и на сегашния агресивен външен натиск, упражняван чрез брутални санкции на САЩ и ЕС, които удрят пряко по правата и живота на венецуелците.

Впечатления от участието си в състоялата се наскоро в Каракас Втора световна среща „Всички сме Венецуела” разказаха участвалите в нея като пратеници на Асоциацията за приятелство „България-Венецуела” Тамара Такова и Лъчезар Еленков.

 

Сподели в
 

По повод неотдавнашното ѝ уволнение от БНТ и трансформирането на БНТ 2 потърсихме за интервю популярната журналистка Екатерина Генова, доскоро оглавявала дирекция „БНТ и региони” в Националната телевизия. От около две седмици сме помолили за интервю и генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Все още очакваме отговорите му.

16.04.2018/08:06

Ягода Михайловска-Георгиева, една от най-значимите македонски писателки и журналистки, спечелила трите най-големи литературни награди в страната си, идва в Хасково.

14.04.2018/12:29

Поясненията към отличения кадър с горящ човек карат зрителя да приеме, че изобразеното е резултат от полицейска репресия, докато всъщност е заснет демонстрант, самозапалил се по невнимание, след като е хвърлил коктейл „Молотов” срещу сили за борба с безредици

13.04.2018/22:36

Лекция на тема „Тенденции в развитие на българските медии“ изнесе доц. д-р Георги Калагларски, преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър“ и член на УС на СБЖ, пред студенти и преподаватели във Факултета по журналистика и политически науки на Евразийския университет в Република Казахстан.

12.04.2018/16:46

Пазарджишкият писател и журналист Продрум Димов гостува в Хасково с последната си книга „Нестихващ огън“, посветена на видния възрожденец Константин Величков.

11.04.2018/21:27
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки