Начало
 
 

World Press Photo награди снимка от Венецуела с подвеждащо внушение

13.04.2018 /22:36 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Наградената от World Press Photo снимка от Венецуела

Поясненията към отличения кадър с горящ човек карат зрителя да приеме, че изобразеното е резултат от полицейска репресия, докато всъщност е заснет демонстрант, самозапалил се по невнимание, след като е хвърлил коктейл „Молотов” срещу сили за борба с безредици

Напливът на фалшиви новини и манипулативни внушения става все по-неудържим и всепроникващ и на локално, и на глобално ниво. Силата им расте от ден на ден и всички ставаме свидетели как жонглирането с образи и тълкувания вече е способно да запраща цели държави в политически хаос, а света - към прага на нова голяма война.

Уви, дори престижният конкурс World Press Photo, който току-що обяви отличията си за 2018-та, чрез кадъра-победител се оказа въвлечен в полуистина, предизвикваща целенасочено политическо внушение.

Голямата награда отиде при снимка, направена в столицата Венецуела Каракас на 3 май 2017 г. от венецуелския фотограф Роналдо Шемид, работещ за AFP/Getty Images. В описанията, с които е представена и наградена фотографията и с които тя сега върви из нованарските съобщения, е посочено следното:  „Снимката изобразява демонстранта Хосе Виктор Саласар Балса (28) в пламъци по време на сблъсъци с полицията за борба с безредиците по време на протест срещу венецуелския президент Николас Мадуро в Каракас (Венецуела) на 3 май 2017 г.”

Като видите такъв текст под разтърсващ кадър с пламтящ човек, логичното е да си помислите, че споменатата полиция е тази която го е подпалила.

Само че истината е доста по-различна.

Преди да пламне като факла, момчето, което не е от Каракас, а от далечния Сюдад Боливар, е участвало заедно с други демонстранти в столичния квартал Чакао (ръководен от опозиционен кмет) в мятане на коктейли „Молотов” по военна кола на Боливарската национална гвардия. Демонстрантите успяват частично да я подпалят. Пътьом подпалват и мотоциклет пак на гвардията. Неговият резервоар обаче експлоадира. И точно огненото кълбо от този взрив подпалва и младежа от снимката - Хосе Виктор Саласар Балса. Заедн с него е обгорен и друг младеж - 21-годишният Хонас Мойсес Луго Гарсия.

И на двамата незабавно е оказана медицинска помощ. Хосе Виктор плучава 70% изгаряния и е лекуван след това доста дълго, като все пак успява да се възстанови. Хонас Мойсес получава 20% изгаряния и се възстановява по-бързо.

Трагедията, разбира се, е голяма. Но не е резултат от полицейска репресия. А от хвърляне на бомби „Молотов” от самите демонстранти.

Това брутално улично насилие, което бе предизвиквано именно от агресивните действия на протестиращите в течение на 4 месеца през 2017-та, масово отврати тогава венесуелците от насъскващата тази конфронтация опозиция. Дори нейните поддръжници тогава й обърнаха гръб и отидоха да гласуват за Националното конституционно събрание на изборите на 30 юли 2017-та, след които протестите пряха като отрязани с нож. Именно защото опозицията разбра, че ако продължава така, съвсем ще загуби подкрепа.

Що се отнася до стотиците направени в онези драматични дни снимки, между тях има и други, не по-малко разтърсващи кадри от отличения от World Press Photo. Такива са например фотографиите и видеата със

запаления жив друг младеж - 22-годишния Орландо Фигерас.

На 20 май 2017-та, докато се връща от работа през същия този квартал Чакао, той е нападнат от антиправителствени демонстранти, които решават, че той е чавист (привърженик на покойния президент Уго Чавес, чиято линия се продължава от сегашния държавен глава Николас Мадуро) - само защото е облечен бедно и е тъмнокож. Пребиват го, поливат го с бензин и го подпалват.

Орландо Фигерас, който получи 88% изгаряния, почина 20 дни по-късно въпреки усилията на лекарите да го спасят.

Целият ужас с него също е заснет на кошмарни кадри. Но кой знае защо World Press Photo и големите световни медии не проявяват интерес към тях...

За многобройните манипулации и фалшификации около събитията и процесите във Венесуела стана дума и на специалната среща, организирана от Дружеството за приятелство „България-Венецуела” и посолството на Боливарска република Венецуела у нас.

Срещата бе по повод 16-годишнината от организирания през 2002 г. опит за преврат срещу тогавашня венецуелски президент Уго Чавес. Пучът не успя, защото бе възпрян от останалата вярна на конституцията армия и от залелия улиците на Каракас венецуелски народ, припомни в изказването си посланичката на Венецуела Ориета Капони. Тя изрази увереност, че Боливарската революция в нейната страна ще устои и на сегашния агресивен външен натиск, упражняван чрез брутални санкции на САЩ и ЕС, които удрят пряко по правата и живота на венецуелците.

Впечатления от участието си в състоялата се наскоро в Каракас Втора световна среща „Всички сме Венецуела” разказаха участвалите в нея като пратеници на Асоциацията за приятелство „България-Венецуела” Тамара Такова и Лъчезар Еленков.

 

Сподели в
 

Комай и този път Атанас Тончев ни изненада – и на тази достолепна възраст, нейде към средата на 90-те – той остана верен на призванието на целия си живот и ни поднесе най-новото си заглавие от дългата поредица книги с името му – „Житейски истории – от минало и по-минало време”.

21.09.2018/12:16

Свиканата снощи край Съдебната палата проява учуди с липсата на публични оратори, становища и искания. СБЖ също беше там, за да отстои журналистическите права и солидарността в колегията, но организаторите нито сами взеха думата, нито я дадоха на някого

18.09.2018/15:03

На 13 септември 2011 г., преди 7 години, ни напусна Милен Вълков - председател на УС на СБЖ.

13.09.2018/14:38

На 14 септември от 21 часа БНТ2 ще излъчи документалния филм за големия журналист и публицист Стефан Продев „С Ботевски дух“. Документалната лента, дело на сценариста и режисьора Петко Горанов и оператора Божидар Симеонов, излиза в ефир само ден преди 91-годишнината от рождението на Стефан Продев. А утре, на 13 септември, от 14.30 ч. колегите ще могат да се срещнат с авторския колектив в Пресклуба на БТА.

12.09.2018/18:46

Спортната журналистка Ваня Дерменджиева – заслужил майстор на спорта, национален състезател, носител на медали от олимпиади, световни и европейски първенства по баскетбол бе отличена с “Почетен знак на Хасково”.

10.09.2018/21:48

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки