Начало
 
 

Стартира международният ученически конкурс „Заедно в ХХI век”

13.04.2018 /21:45 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Срокът за изпращане на рисунки, песни, стихове, есета, реферати и медийни презентации, които да бъдат класирани за конкурса, е 10 май 2018 г.

Фондация  „Устойчиво  развитие за България”

съвместно със Синдиката  на българските учители, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Националния дворец на децата, Сдружение „Български антифашистки съюз“, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски”, Национално Движение Русофили, Форум „България – Русия”, Дружество „Найден Геров“, Федерация „Съюз на съотечествениците”, Руския културно-информационен център, Съюза на приятелите на България – Москва, Санаторно оздравителен комплекс „Камчия” ЕАД с подкрепата на Министерството на образованието и науката и под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България организира за учебната 2017/2018 г.

Международен ученически конкурс „Заедно в ХХІ век”

Конкурсът има за цел да стимулира интереса на учениците за запознаване с историята и бъдещето на българо-руските връзки и сътрудничество, да формира  в подрастващото поколение чувство на приятелство между народите, а чрез средствата на изкуството да се даде възможност за творческата изява на учениците.

Темите за конкурса са:

140 г. от Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) - освобождението и възстановяването на българската държавност.

и

По пътя към Победата. От историческите битки към историческата Победа – Победата при Сталинград (февруавир 1943г.) и Курската битка.

Конкурсът е за рисунки, песни, стихове, есета, реферати и медийни презентации  – на български или на руски език  в три възрастови групи: І – ІV клас, V – VІІІ клас, ІХ – ХІІ клас. Приемат се за участие и творби на български деца, които живеят или учат в чужбина, както и на деца от други държави.

Този конкурс се обявява в рамките на

дългосрочния международен проект „Заедно в ХХІ век” на Фондация „Устойчиво развитие за България”.

Стремежът е да се засили интересът на децата и младежите, които с помощта на своите родители и учители да се запознаят с многовековната история и настоящето на сътрудничеството между България и Русия, между България и други приятелски страни.

Условия за провеждане на конкурса:

Участието в конкурса е индивидуално.

В разработките си авторите трябва да изложат аргументирано своята теза и разсъждения по избраната от тях тема, съобразена с общата тематика на конкурса.

Могат да се използват разнообразни информационни източници. При рефератите трябва да бъдат посочени използваните източници.

За рисунките няма ограничения за жанровия избор: живопис, графика, колаж /препоръчителен размер на рисунките – ¼ кадастрон/.

Песните се изпращат на диск /аудио запис на изпълнение на песента/, придружен с текст и музикална партитура. Оценява се индивидуално творчество /от един автор/ за музика и текст.

Учениците могат да използват специфичните  средства на реферата, есето, стиховете, мултимедията, музиката, рисунката. Всеки участник може да се представи с няколко творби.

Стимулира се участието на български ученици с творби на руски език.

Писмените работи, записите на песните, рисунките не се връщат на авторите. Организаторите запазват правото си да публикуват най-добрите творби в печатни издания, да издадат диск с най-добрите песенни и музикални творби, да използват най-добрите рисунки за организиране на изложби с тях в България и в други държави, участнички в конкурса.

Организация на конкурса:  

За участие в конкурса, творбите се изпращат до 10 май  2018 г. в Националния организационен комитет на адрес:

 

Руски културно-информационен център

За конкурса „Заедно в ХХІ век”

Фондация „Устойчиво развитие за България”

Ул. „Шипка” № 34

1504  гр. София

Телефони за връзка с организационния комитет:

Фондация „Устойчиво развитие за България” – тел. 02-9584973

моб. тел.+359- 896719620, 0895546578, E-mail: zaedno_21vek@mail.bg

Национален дворец на децата:+359- 02 9202317

Вестник „Учителско дело”:+359-02 9813528

Всички творби за участие да бъдат придружени с данните: трите имена на автора, държава, възраст, точен адрес и телефон; училище (извънучилищно звено), телефон, електронен и пощенски адрес на учебното заведение; име на научния ръководител, телефон на ръководителя.  Препоръчително е текстовите материали да бъдат и на електронен носител.  

Награди:

Жури, включващо компетентни представители – учени, писатели, художници, журналисти, композитори, преподаватели ще оцени творбите. На отличените ще бъдат връчени грамоти и предметни награди в Руския културно-информационен център. Победителите ще бъдат уведомени по електронна поща и с писма чрез РУО на МОН, а информация за резултатите от конкурса ще бъде публикувана във вестниците  „Учителско дело”, „Русия днес”, „Жарава” и на сайта на Националния дворец на децата, Синдиката на българските учители, Руския културно-информационен център. Разходите за пътуването до София са за сметка на участниците.  Грамотите на победителите, които не могат да присъстват на награждаването ще бъдат изпратени по пощата.

Организационен комитет:

- Станка Шопова – председател на Фондация  „Устойчиво развитие за  България”  - председател на Организационния комитет
- Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители
- Павел Журавльов – директор на Руския културно – информационен център
- Снежана Тодорова – председател на Координационен съвет „България – Русия“, председател на СБЖ, председател на Дружество „Найден Геров“
- Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели
- Татяна Досева – директор на Националния дворец на децата   
- Любомир Коларов – председател на Сдружение на приятелите на  Русия „Ал. Невски”   
- Марина Дадикозян – председател на Федерация  „Съюз на Съотечествениците”                                                                 
- Симеон Игнатов – председател на Сдружение „Български антифашистки съюз“
- Светлана Шаренкова – председател на Форум „България – Русия”
- Боряна Илиева – главен секретар на Федерацията за приятелство с  народите на Русия и ОНД
- Цвети Цветков – член на НС на Национално Движение Русофили
- Доц. д-р Емилия Лазарова – историк
- Проф. Стоян Домусчиев – художник и преподавател в Национална художествена академия
д- оц. Цветана Ралева – преподавател в  катедра „Руски език” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”                        

Успех на всички участници!      

ОРГАНИЗАЦИОНЕН  КОМИТЕТ

Сподели в
 

Изложба „Изкуството на Тибет” е подредена в Исторически музей в Свиленград. 120 експоната доближават посетителите до далечния Тибет и неговата култура.

18.07.2018/22:33

Бившият плевенски депутат Венко Александров представи официално в родния си град Пордим, Плевенска област, последната си книга, наречена „Царското село Пордим – история”.

18.07.2018/20:11

Инициативен комитет от над 80 изтъкнати български интелектуалци е изпратил отворено писмо до институциите с настояване да бъде създадена обществена колекция „Гена Димитрова“ в родния дом на световната прима в с. Беглеж, Плевенско.

17.07.2018/17:49

С две нови песни и танцово шоу зарадва многобройните си почитатели известната българска певица и актриса Грета Ганчева на юбилейния си концерт, който се проведе в амфитеатъра на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Концертът бе в деня, в който Слънчевата жена навършва 75 години, 58 от които е на сцената.

17.07.2018/09:02

Първата група участници в 24-тия Национален поход „По стъпките на Апостола” тръгна тази сутрин от Плевен.

13.07.2018/16:08
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки