Начало
 
 

Александър Новопашин и неговата „Променлива слънчевост“

14.04.2018 /18:25 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Така изглежда „Променлива слънчевост“

Известният тюменски журналист, съчетал тази своя професия с поезията, отново дари своите почитатели и любители на мерената реч с нова книга, която предизвикателно е кръстил „Променлива слънчевост“, с която, както той казва, ще очаква добри вести и оптимистични прогнози.

Томчето със стиховете на Новопашин се ражда в недрата на тюменския Дом на печата. Според автора името на новата му стихосбирка се родило на път, когато въпреки че по радиото в прогнозата за времето са предвидили променлива облачност, слънцето напук взело, че изгряло, като по този начин оптимизмът в живота победил песимистичните прогнози. Именно това накарало Александър Новопашин да не му мисли много, а така да нарече новата си творба – „Променлива слънчевост“. В томчето той е събрал свои стихове за променливата действителност в живота, есенните си преживявания и тревоги, зимните размисли, пролетните надежди, които се зараждат с новия красив сезон, носещ живот и радостите, които носи лятото. Книгата е илюстрирана с фотографии на най-добрите тюменски майстори на обектива.

Както самият автор сподели за сайта на СБЖ, само след месец ще настъпи „Променлива слънчевост“ и ще останем в очакване за добри вест и оптимистични прогнози несамо за времето, но и за живота.

Александър Новопашин е основател на вестник „Варта“ в Нижневартовск и редактор на многотиражния „На ударной стройке“. Добива популярност със своите професионални публицистични, политически и социално-икономически анализи, а списъкът на неговите публикации във вестници и списания е дълъг. Бил е директор на департамента за информационна политика на Тюменска област, а понастоящем е съветник на губернатора на Тюменска област. Освен на журналистиката, Александър Новопашин е и верноподаник на музата на поезията. Миналата година той издаде стихосбирката си „Частен случай“, в която с мерена реч той разказва за родовите си корени. За последните 12 месеца тя беше отличена с няколко награди.

 

 

 

Сподели в
 

85-годишен дядо в Истанбул уби 76-годишната си съпруга заради нейната ревност, породена от активността му в социалните медии, съобщава турският в. "Хюриет дейли нюз".

20.09.2018/18:51

Нациионална научна конференция, посветена на 100-годишнината от Дойранската епопея и героичното участие на славната 9-а Плевенска пехотна дивизия е открита в Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен.

20.09.2018/18:15

В рамките на Десетия международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” своята притча за хората, войните и бежанците ще изиграе и театър Biuro Podróży

20.09.2018/14:28

Това е само едно от приключенията с големи испански творци, които могат да изживеят и децата ви покрай проекта на Фондация „Културадас” под надслова „Пътуваща галерия с изкуство от Испания”. Фиестата стартира днес от 19.30 ч. с прожекция на прочутата анимация за възрастни „Чико и Рита” на Фернандо Труеба, Тоно Ернандо и Хавиер Мариксал

20.09.2018/14:06

Български ученици – победители в Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“, гостуваха в руската столица, където бяха на шестдневна екскурзия като награда за своите първи места в различните раздели.

19.09.2018/09:18

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки