Смолянският кмет пъди в. „Отзвук” от редакцията

15.04.2018 /09:04 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Отзвук” се чете не само в Смолян, но и в цяла България

Смолянският кмет Николай Мелемов е наредил принудително изземване на офисите, в които се помещава редакцията на регионалния в. "Отзвук" и едноименното електронно издание.

За проблема сигнализира собственикът и главен редактор на медията Зарко Маринов. Изземването е насрочено за 26 април, а заповедта на кмета е от 2 април.

"Отзвук" са получили помещенията за 5 години след търг, проведен на 11 март 2014 г. На 31 януари т.г. кметът на Смолян обаче изпраща предизвестие за едностранно прекратяване на договора за наем.

От изданието твърдят, че мотиви не са посочени. На 1 март т.г. срокът на предизвестието е изтекъл, но Мелемов не е издал заповед за прекратяване на договора, тъй като тя подлежи на съдебен контрол. Вместо това месец по-късно нарежда изземване на офисите, които се намират в сградата на Драматичния театър в Смолян.

Изданието от години е било критично 

Зарко Маринов твърди, че в Програмата за управление на общинската собственост през 2018 г., приета от Общинския съвет в града, не е предвидено прекратяване на договора му за наем. Тъй като сградата на Смолянския театър е публична общинска собственост, разпореждането с нея подлежи на санкция от страна на съвета и не може да става по еднолично решение на кмета, смята издателят.

"По тази причина на 29 март т.г. Николай Мелемов поиска от съветниците договорът за помещенията, в които се намира редакцията на "Отзвук", да бъде прекратен, за да може да бъде сключен нов, но с друг наемател за период от 10 години.

Докладната записка с това искане беше отхвърлена. По тази причина няколко дни по-късно Мелемов издаде заповед за изземване на помещенията с полиция", пише Маринов. Той отбелязва, че заповедта е издадена, след като наемът за март е бил платен.

Маринов твърди, че изданието от години публикува критични материали за работата на местната администрация. Той определя поведението на кмета като "демонстрация на мускули". Издателят обжалва кметската заповед пред Административния съд. 


 

Сподели в
 

Участниците в клуб „Млад журналист“ към проект „Твоят час“ от СУ „Владимир Димитров – Майстора“ в Кърджали гостуваха в редакцията на вестник „Нов живот“.

21.04.2018/14:29

Водещата на предаването „Отблизо" по БНТ Мира Добрева и режисьорът Георги Торнев получиха награда на 14-ия филмов фестивал "На източния бряг на Европа" за научно-популярния си филм „Властелини на облаците".

21.04.2018/09:03

Не обективност, а необективност. Не информиране, а дезинформиране. Не независимост, а зависимост. До такова окаяно положение изпаднаха минаващите за водещи у нас медии в слугинажа си да промиват мозъци, поръчан им от батковците на Запад и отвъд океана.

20.04.2018/12:00

Хитовата нова книга „Камино: Пътят на завръщането” на младия журналист Тихомир Иванов ще бъде представена пред великотърновски ученици на 19 април (четвъртък) от 17. 30 ч. в ПГ по туризъм "Д-р Васил Берон".

19.04.2018/14:15

Известната македонска писателка и журналистка Ягода Михайловска-Георгиева прави литературно турне в България, а една от спирките е днес в Стара Загора, където ще вземе участие в 13-ия маратон „Четяща Стара Загора“.

18.04.2018/09:02
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки