Смолянският кмет пъди в. „Отзвук” от редакцията

15.04.2018 /09:04 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Отзвук” се чете не само в Смолян, но и в цяла България

Смолянският кмет Николай Мелемов е наредил принудително изземване на офисите, в които се помещава редакцията на регионалния в. "Отзвук" и едноименното електронно издание.

За проблема сигнализира собственикът и главен редактор на медията Зарко Маринов. Изземването е насрочено за 26 април, а заповедта на кмета е от 2 април.

"Отзвук" са получили помещенията за 5 години след търг, проведен на 11 март 2014 г. На 31 януари т.г. кметът на Смолян обаче изпраща предизвестие за едностранно прекратяване на договора за наем.

От изданието твърдят, че мотиви не са посочени. На 1 март т.г. срокът на предизвестието е изтекъл, но Мелемов не е издал заповед за прекратяване на договора, тъй като тя подлежи на съдебен контрол. Вместо това месец по-късно нарежда изземване на офисите, които се намират в сградата на Драматичния театър в Смолян.

Изданието от години е било критично 

Зарко Маринов твърди, че в Програмата за управление на общинската собственост през 2018 г., приета от Общинския съвет в града, не е предвидено прекратяване на договора му за наем. Тъй като сградата на Смолянския театър е публична общинска собственост, разпореждането с нея подлежи на санкция от страна на съвета и не може да става по еднолично решение на кмета, смята издателят.

"По тази причина на 29 март т.г. Николай Мелемов поиска от съветниците договорът за помещенията, в които се намира редакцията на "Отзвук", да бъде прекратен, за да може да бъде сключен нов, но с друг наемател за период от 10 години.

Докладната записка с това искане беше отхвърлена. По тази причина няколко дни по-късно Мелемов издаде заповед за изземване на помещенията с полиция", пише Маринов. Той отбелязва, че заповедта е издадена, след като наемът за март е бил платен.

Маринов твърди, че изданието от години публикува критични материали за работата на местната администрация. Той определя поведението на кмета като "демонстрация на мускули". Издателят обжалва кметската заповед пред Административния съд. 


 

Сподели в
 

Библиотеката при Народно читалище „Развитие 1893 г.” в Балчик организира среща с журналиста от БНР Румен Стоичков. На нея той представи най-новата си книга „Сърце на длан”.

20.07.2018/18:52

Турски съд осъди журналистка от опозиционния в. „Джумхуриет” на над 2 години затвор по обвинения, че чрез публикациите си е превърнала хора в потенциални жертви на войнствени групировки, предаде Ройтерс.

20.07.2018/09:05

С откриването на изложбата „Войните през погледа на военния кореспондент" днес ще бъде поставено началото на честванията в Русе по повод на 140 години от създаването на Българската армия. Това съобщиха от областната управа в града.

19.07.2018/09:04

След срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в Хелзинки вестниците по света са единни в своята оценка кой от двамата лидери е излязъл победител, обобщава британският "Гардиън".

18.07.2018/09:03

Световното първенство по футбол беше тема във всички часове по БНТ и тя спря за кратко съществуващи в програмата й схема предавания, вместо да започне нови.

17.07.2018/18:52
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки