Смолянският кмет пъди в. „Отзвук” от редакцията

15.04.2018 /09:04 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Отзвук” се чете не само в Смолян, но и в цяла България

Смолянският кмет Николай Мелемов е наредил принудително изземване на офисите, в които се помещава редакцията на регионалния в. "Отзвук" и едноименното електронно издание.

За проблема сигнализира собственикът и главен редактор на медията Зарко Маринов. Изземването е насрочено за 26 април, а заповедта на кмета е от 2 април.

"Отзвук" са получили помещенията за 5 години след търг, проведен на 11 март 2014 г. На 31 януари т.г. кметът на Смолян обаче изпраща предизвестие за едностранно прекратяване на договора за наем.

От изданието твърдят, че мотиви не са посочени. На 1 март т.г. срокът на предизвестието е изтекъл, но Мелемов не е издал заповед за прекратяване на договора, тъй като тя подлежи на съдебен контрол. Вместо това месец по-късно нарежда изземване на офисите, които се намират в сградата на Драматичния театър в Смолян.

Изданието от години е било критично 

Зарко Маринов твърди, че в Програмата за управление на общинската собственост през 2018 г., приета от Общинския съвет в града, не е предвидено прекратяване на договора му за наем. Тъй като сградата на Смолянския театър е публична общинска собственост, разпореждането с нея подлежи на санкция от страна на съвета и не може да става по еднолично решение на кмета, смята издателят.

"По тази причина на 29 март т.г. Николай Мелемов поиска от съветниците договорът за помещенията, в които се намира редакцията на "Отзвук", да бъде прекратен, за да може да бъде сключен нов, но с друг наемател за период от 10 години.

Докладната записка с това искане беше отхвърлена. По тази причина няколко дни по-късно Мелемов издаде заповед за изземване на помещенията с полиция", пише Маринов. Той отбелязва, че заповедта е издадена, след като наемът за март е бил платен.

Маринов твърди, че изданието от години публикува критични материали за работата на местната администрация. Той определя поведението на кмета като "демонстрация на мускули". Издателят обжалва кметската заповед пред Административния съд. 


 

Сподели в
 

65 години навърши през април общинското радио „Лясковец”. За годишнината ръководството на Община Лясковец и дългогодишата водеща на радиото Елена Берова организираха празнично честване.

23.04.2019/09:02

Разпоредителното заседание по делото за убийството на журналистката Виктория Маринова ще бъде разгледано в 10 часа на 22 април в Съдебната палата в Русе, съобщиха представители на Темида.

22.04.2019/09:01

Радио Франс (Radio France) отчете чиста печалба за миналата година, обръщайки гръб на дефицита за първи път от 2014 г. насам, предаде AFP, цитирана от БТА.

21.04.2019/09:07

Застреляната в Лондондери по време на размирици 29-годишна жена е журналистката Лайра Маккий, съобщи полицията в Северна Ирландия, цитирана от ДПА.

20.04.2019/09:06

"Омразата към журналистите прерасна в насилие", алармира организацията "Репортери без граници" в годишния си доклад за свободата на медиите в света, публикуван в Париж, предаде АФП.

19.04.2019/09:05

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки