Начало
 
 

Някой да е чувал нещо за рейтингите на БНР?

15.04.2018 /17:15 | Източник: obache.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колко много се промениха и радиото, и слушателите му за последните 80 години

Във времена на турбулентни медийни трансформации в ерата на новите технологии знае ли някой как се развива и каква е слушаемостта на най-старата обществена медия- БНР?

Само преди десетина години Радиото беше безспорен лидер с информационната си програма. А продукцията на програма „Христо Ботев“ беше гаранция за качествено обществено съдържание.

Сега някой да е чувал нещо за рейтинги? Единственото обяснение е, че надали са за показване. Макар че обществото има право да знае.

Резултатите от пийпълметрията и социлогическите проучвания, които трябва да са публични, са най-грижливо пазената тайна. Но нали тази медия е обществена и получава субсидията си от нашите данъци?

Кой има интерес най-голямата медия в страната да потъва в рейтингите? Програмите на БНР слизат все по-надолу и върху фона на случващото се в БНТ. Въпросът съзнателно ли се сриват обществените медии става все по-актуален.

България не се качва нагоре в рейтингите за свободата на словото и обществените медии са тъжната илюстрация на това. Властта си има „свои“ медии, а обществените подари на частни интереси. В БНР с последните управленски мандати влязоха хора, които не бяха виждали и чували за радио преди това.

И ефектът все повече си личи

Липсата на цялостна визия за развитие, липсата на кадри, страхът от уволнения, демотивацията не могат да бъдат компенсирани с таланта и качествата на едни от най-добрите медийни водещи, каквите са все още повечето водещи в програмите на БНР.

Въпреки скромния си бюджет и все по-скромните си постижения БНР е най-голямата медия в страната с 12 полиформатни програми с публицистика и новини – регионални и национални, - с 6 музикани състава и предавания за чужбина и най-голямата и най-разгърната предавателна мрежа.

Националното радио беше и водещо в областта на новите медийни технологии до момента, когато СЕМ избра за генерален директор един спортен шоумен. Той успешно разби медията и отрови климата вътре, което ще продължи да се усеща дълги години.

Прочу се със скандалите, които произведе, върху фона на които безпомощността на регулатора пред управленската му безпардонност лъсна, а също и с внедряването на един злополучен звукозаписващ автобус на цената на цяла регионална радиостанция, който никой не иска да кара заради конструкивния си дебаланс

Следващият избор на ръководство преди 2 години само потвърди тенденцията. На ключови места в медията, която пред очите на всички потъва като медиен „Титаник” бяха сложени хора, лишени от радиоопит. Вследствие на което огромните й ресурси стават все по-безполезни, а конкурентите й от частния бизнес все по-радостни.

Всъщност трябва ли и те да се радват? Защото обществените медии и националното радио в случая изпълняват важна незаменима обществена функция – да информират, образоват и развличат едновременно. И да създават дивидент чрез продуцентската си функция и архивите, които притежават.

Какво и от кого крием?  

Впрочем за какво ни е този СЕМ, който дори за себе си не може да отговаря. Особено в този състав на хора с недоказан професионален капацитет и дотъкмени с фотошоп биографии.

КОЙ има интерес частни продуценти да диктуват в обществените медии и защо властта не се интересува какво става? Или се прави, че не вижда? От обществените медии не може да се вземе много, а може би някои се питат защо са ни независими обществени медии, като зависимите частни дават всичко от себе си за властта и просперитета на отделните й членове?

Медиите вече приличат на Обединените арабски емирства – султанати, ръководени от принцове, близки до царското семейство.

А защо България, като председател на Съвета на Европа, не постави свободата на словото и независимостта на медиите като един от приоритетите си. Нищо, че сме на дъното, поне да покажем, че смятаме някога да изплуваме.


 

Сподели в
 

Българският участник в международния фотоконкурс Sony World Photography Awards 2018 Веселин Атанасов беше обявен за Фотограф на годината в раздел "Любители". Това се случи на официална церемония за награждаване в Лондон.

21.04.2018/15:44

СЕМ ще сезира Националния съвет за журналистическа етика (НСЖЕ) за видеорепортажите на bTV и Нова телевизия от отразяването на катастрофата на АМ „Тракия“, при която загинаха 6 души, а над 20 бяха ранени.

20.04.2018/16:48

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че налага глоба от 56 678 лв. на „Музикаутор“ заради злоупотреба с господстващо положение при необоснованото прекратяване на договорни отношения с Българското национално радио (БНР).

20.04.2018/14:16

Майло Янопулос отговаря на куп интересни и провокативни въпроси, по които мнозина и днес мълчат, в книгата си „Опасен”, която вече е издадена и на български.

18.04.2018/16:49

„Добро настроение с в. „Стършел” - така е озаглавена предстоящата среща на редакторите на хумористичното издание Румен Белчев и Сергей Трайков, както и главния му редактор Михаил Вешим с бургаските творци.

17.04.2018/18:50
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки