Начало
 
 

Някой да е чувал нещо за рейтингите на БНР?

15.04.2018 /17:15 | Източник: obache.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колко много се промениха и радиото, и слушателите му за последните 80 години

Във времена на турбулентни медийни трансформации в ерата на новите технологии знае ли някой как се развива и каква е слушаемостта на най-старата обществена медия- БНР?

Само преди десетина години Радиото беше безспорен лидер с информационната си програма. А продукцията на програма „Христо Ботев“ беше гаранция за качествено обществено съдържание.

Сега някой да е чувал нещо за рейтинги? Единственото обяснение е, че надали са за показване. Макар че обществото има право да знае.

Резултатите от пийпълметрията и социлогическите проучвания, които трябва да са публични, са най-грижливо пазената тайна. Но нали тази медия е обществена и получава субсидията си от нашите данъци?

Кой има интерес най-голямата медия в страната да потъва в рейтингите? Програмите на БНР слизат все по-надолу и върху фона на случващото се в БНТ. Въпросът съзнателно ли се сриват обществените медии става все по-актуален.

България не се качва нагоре в рейтингите за свободата на словото и обществените медии са тъжната илюстрация на това. Властта си има „свои“ медии, а обществените подари на частни интереси. В БНР с последните управленски мандати влязоха хора, които не бяха виждали и чували за радио преди това.

И ефектът все повече си личи

Липсата на цялостна визия за развитие, липсата на кадри, страхът от уволнения, демотивацията не могат да бъдат компенсирани с таланта и качествата на едни от най-добрите медийни водещи, каквите са все още повечето водещи в програмите на БНР.

Въпреки скромния си бюджет и все по-скромните си постижения БНР е най-голямата медия в страната с 12 полиформатни програми с публицистика и новини – регионални и национални, - с 6 музикани състава и предавания за чужбина и най-голямата и най-разгърната предавателна мрежа.

Националното радио беше и водещо в областта на новите медийни технологии до момента, когато СЕМ избра за генерален директор един спортен шоумен. Той успешно разби медията и отрови климата вътре, което ще продължи да се усеща дълги години.

Прочу се със скандалите, които произведе, върху фона на които безпомощността на регулатора пред управленската му безпардонност лъсна, а също и с внедряването на един злополучен звукозаписващ автобус на цената на цяла регионална радиостанция, който никой не иска да кара заради конструкивния си дебаланс

Следващият избор на ръководство преди 2 години само потвърди тенденцията. На ключови места в медията, която пред очите на всички потъва като медиен „Титаник” бяха сложени хора, лишени от радиоопит. Вследствие на което огромните й ресурси стават все по-безполезни, а конкурентите й от частния бизнес все по-радостни.

Всъщност трябва ли и те да се радват? Защото обществените медии и националното радио в случая изпълняват важна незаменима обществена функция – да информират, образоват и развличат едновременно. И да създават дивидент чрез продуцентската си функция и архивите, които притежават.

Какво и от кого крием?  

Впрочем за какво ни е този СЕМ, който дори за себе си не може да отговаря. Особено в този състав на хора с недоказан професионален капацитет и дотъкмени с фотошоп биографии.

КОЙ има интерес частни продуценти да диктуват в обществените медии и защо властта не се интересува какво става? Или се прави, че не вижда? От обществените медии не може да се вземе много, а може би някои се питат защо са ни независими обществени медии, като зависимите частни дават всичко от себе си за властта и просперитета на отделните й членове?

Медиите вече приличат на Обединените арабски емирства – султанати, ръководени от принцове, близки до царското семейство.

А защо България, като председател на Съвета на Европа, не постави свободата на словото и независимостта на медиите като един от приоритетите си. Нищо, че сме на дъното, поне да покажем, че смятаме някога да изплуваме.


 

Сподели в
 

В ход е журналистически конкурс, който трябва да акцентира върху целите на ООН за развитие. Нарича се „Журналистика за развитие“ и се осъществява в рамките на проект „Граждански диалог“.

20.07.2018/15:29

С 2 решения, които напълно обръщат досегашната практика и противоречат на здравата логика, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря сделките за "Нова телевизия" и българските активи на ЧЕЗ.

19.07.2018/15:42

С равносметка от 11 убити журналисти, от които 9 само при едно нападение на групировката "Ислямска държава" (ИД), първите 6 месеца на 2018 г. бяха "най-кървавият период на отразяване" за журналистите в раздирания от война Афганистан.

19.07.2018/12:00

Мигранти, европейска конспирация, Истанбулска конвенция и новини от „немски вестник“ са част от „комбинираната“ пропаганда на политически тролове, посочва в анализ журналистът Стефан Ташев пред Breaking.bg:

18.07.2018/18:53

Факт е, че в България завиждахме десетилетия на гръцките постижения и тяхната свобода на словото. Днес обаче българските медии са по-здрави от гръцките, колкото и странно да звучи това.

17.07.2018/13:56
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки