Начало
 
 

Някой да е чувал нещо за рейтингите на БНР?

15.04.2018 /17:15 | Източник: obache.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колко много се промениха и радиото, и слушателите му за последните 80 години

Във времена на турбулентни медийни трансформации в ерата на новите технологии знае ли някой как се развива и каква е слушаемостта на най-старата обществена медия- БНР?

Само преди десетина години Радиото беше безспорен лидер с информационната си програма. А продукцията на програма „Христо Ботев“ беше гаранция за качествено обществено съдържание.

Сега някой да е чувал нещо за рейтинги? Единственото обяснение е, че надали са за показване. Макар че обществото има право да знае.

Резултатите от пийпълметрията и социлогическите проучвания, които трябва да са публични, са най-грижливо пазената тайна. Но нали тази медия е обществена и получава субсидията си от нашите данъци?

Кой има интерес най-голямата медия в страната да потъва в рейтингите? Програмите на БНР слизат все по-надолу и върху фона на случващото се в БНТ. Въпросът съзнателно ли се сриват обществените медии става все по-актуален.

България не се качва нагоре в рейтингите за свободата на словото и обществените медии са тъжната илюстрация на това. Властта си има „свои“ медии, а обществените подари на частни интереси. В БНР с последните управленски мандати влязоха хора, които не бяха виждали и чували за радио преди това.

И ефектът все повече си личи

Липсата на цялостна визия за развитие, липсата на кадри, страхът от уволнения, демотивацията не могат да бъдат компенсирани с таланта и качествата на едни от най-добрите медийни водещи, каквите са все още повечето водещи в програмите на БНР.

Въпреки скромния си бюджет и все по-скромните си постижения БНР е най-голямата медия в страната с 12 полиформатни програми с публицистика и новини – регионални и национални, - с 6 музикани състава и предавания за чужбина и най-голямата и най-разгърната предавателна мрежа.

Националното радио беше и водещо в областта на новите медийни технологии до момента, когато СЕМ избра за генерален директор един спортен шоумен. Той успешно разби медията и отрови климата вътре, което ще продължи да се усеща дълги години.

Прочу се със скандалите, които произведе, върху фона на които безпомощността на регулатора пред управленската му безпардонност лъсна, а също и с внедряването на един злополучен звукозаписващ автобус на цената на цяла регионална радиостанция, който никой не иска да кара заради конструкивния си дебаланс

Следващият избор на ръководство преди 2 години само потвърди тенденцията. На ключови места в медията, която пред очите на всички потъва като медиен „Титаник” бяха сложени хора, лишени от радиоопит. Вследствие на което огромните й ресурси стават все по-безполезни, а конкурентите й от частния бизнес все по-радостни.

Всъщност трябва ли и те да се радват? Защото обществените медии и националното радио в случая изпълняват важна незаменима обществена функция – да информират, образоват и развличат едновременно. И да създават дивидент чрез продуцентската си функция и архивите, които притежават.

Какво и от кого крием?  

Впрочем за какво ни е този СЕМ, който дори за себе си не може да отговаря. Особено в този състав на хора с недоказан професионален капацитет и дотъкмени с фотошоп биографии.

КОЙ има интерес частни продуценти да диктуват в обществените медии и защо властта не се интересува какво става? Или се прави, че не вижда? От обществените медии не може да се вземе много, а може би някои се питат защо са ни независими обществени медии, като зависимите частни дават всичко от себе си за властта и просперитета на отделните й членове?

Медиите вече приличат на Обединените арабски емирства – султанати, ръководени от принцове, близки до царското семейство.

А защо България, като председател на Съвета на Европа, не постави свободата на словото и независимостта на медиите като един от приоритетите си. Нищо, че сме на дъното, поне да покажем, че смятаме някога да изплуваме.


 

Сподели в
 

В България има 265 общини. В продължение на години, без да търпят за това каквито и да е санкции, те финансират през бюджетите си дейността на частни печатни, електронни и онлайн медии с публични средства.

23.04.2019/16:50

Синдикатът на френските журналисти и асоциацията "Репортери без граници" осъдиха действията на полицията срещу медийни представители по време на последния, 23-ти по ред съботен ден на протести в Париж, предаде АП.

22.04.2019/14:22

Традиционните медии от години полагат усилия да се адаптират към един нов хаотичен цифров свят, в който старите модели не работят, а потребителите са по-разглезени и дезориентирани отвсякога.

21.04.2019/17:15

Таблоидът "Нешънъл инкуайрър", който бе замесен в скандали около Доналд Тръмп и Джеф Безос, е продаден на Джеймс Коен, бивш ръководител на компанията за вестникарски павилиони по летищата "Хъдзън нюз", информира АП.

20.04.2019/18:56

Георги Софронов спечели конкурса за директор на Телевизия Шумен, съобщават от Общината. Решението на комисията по избор беше утвърдено от кмета Любомир Христов, съобщават от медията.

20.04.2019/15:59

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки