Начало
 
 

Някой да е чувал нещо за рейтингите на БНР?

15.04.2018 /17:15 | Източник: obache.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колко много се промениха и радиото, и слушателите му за последните 80 години

Във времена на турбулентни медийни трансформации в ерата на новите технологии знае ли някой как се развива и каква е слушаемостта на най-старата обществена медия- БНР?

Само преди десетина години Радиото беше безспорен лидер с информационната си програма. А продукцията на програма „Христо Ботев“ беше гаранция за качествено обществено съдържание.

Сега някой да е чувал нещо за рейтинги? Единственото обяснение е, че надали са за показване. Макар че обществото има право да знае.

Резултатите от пийпълметрията и социлогическите проучвания, които трябва да са публични, са най-грижливо пазената тайна. Но нали тази медия е обществена и получава субсидията си от нашите данъци?

Кой има интерес най-голямата медия в страната да потъва в рейтингите? Програмите на БНР слизат все по-надолу и върху фона на случващото се в БНТ. Въпросът съзнателно ли се сриват обществените медии става все по-актуален.

България не се качва нагоре в рейтингите за свободата на словото и обществените медии са тъжната илюстрация на това. Властта си има „свои“ медии, а обществените подари на частни интереси. В БНР с последните управленски мандати влязоха хора, които не бяха виждали и чували за радио преди това.

И ефектът все повече си личи

Липсата на цялостна визия за развитие, липсата на кадри, страхът от уволнения, демотивацията не могат да бъдат компенсирани с таланта и качествата на едни от най-добрите медийни водещи, каквите са все още повечето водещи в програмите на БНР.

Въпреки скромния си бюджет и все по-скромните си постижения БНР е най-голямата медия в страната с 12 полиформатни програми с публицистика и новини – регионални и национални, - с 6 музикани състава и предавания за чужбина и най-голямата и най-разгърната предавателна мрежа.

Националното радио беше и водещо в областта на новите медийни технологии до момента, когато СЕМ избра за генерален директор един спортен шоумен. Той успешно разби медията и отрови климата вътре, което ще продължи да се усеща дълги години.

Прочу се със скандалите, които произведе, върху фона на които безпомощността на регулатора пред управленската му безпардонност лъсна, а също и с внедряването на един злополучен звукозаписващ автобус на цената на цяла регионална радиостанция, който никой не иска да кара заради конструкивния си дебаланс

Следващият избор на ръководство преди 2 години само потвърди тенденцията. На ключови места в медията, която пред очите на всички потъва като медиен „Титаник” бяха сложени хора, лишени от радиоопит. Вследствие на което огромните й ресурси стават все по-безполезни, а конкурентите й от частния бизнес все по-радостни.

Всъщност трябва ли и те да се радват? Защото обществените медии и националното радио в случая изпълняват важна незаменима обществена функция – да информират, образоват и развличат едновременно. И да създават дивидент чрез продуцентската си функция и архивите, които притежават.

Какво и от кого крием?  

Впрочем за какво ни е този СЕМ, който дори за себе си не може да отговаря. Особено в този състав на хора с недоказан професионален капацитет и дотъкмени с фотошоп биографии.

КОЙ има интерес частни продуценти да диктуват в обществените медии и защо властта не се интересува какво става? Или се прави, че не вижда? От обществените медии не може да се вземе много, а може би някои се питат защо са ни независими обществени медии, като зависимите частни дават всичко от себе си за властта и просперитета на отделните й членове?

Медиите вече приличат на Обединените арабски емирства – султанати, ръководени от принцове, близки до царското семейство.

А защо България, като председател на Съвета на Европа, не постави свободата на словото и независимостта на медиите като един от приоритетите си. Нищо, че сме на дъното, поне да покажем, че смятаме някога да изплуваме.


 

Сподели в
 

Управляващата в Италия коалиция на Движение "5 звезди" и партия "Лигата" няма да се съобразява с медийната империя на бившия премиер Силвио Берлускони, заяви Барбара Леци, министър от квотата на "5 звезди", цитирана от Ройтерс.

20.09.2018/12:00

Знае се. В началото бе словото. Та и затова реших да проверя този стих от глава първа от Евангелието на Йоана, да поразмишлявам за разумния свят, за контрастите и противоположностите в нашата Вселена на Прехода.

19.09.2018/14:35

"Вестниците вече всеки ден замърсяват обществената дискусия и което е по-лошо: правят го с обществени пари", заяви във Фейсбук лидерът на антисистемното италианско Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо:

18.09.2018/12:00

Със специално събитие се отбелязва днес 10-годишният юбилей на специализираното предаване за театър “Без маски” на университетското радио “Алма матер”.

16.09.2018/12:17

„Дума“ в момента изглежда като вестник, който малко се движи по течението и моята първостепенна задача е да го променя изцяло", каза новият (и.д.) главен редактор на вестника Йордан Мичев пред БНР

14.09.2018/18:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки