Начало
 
 

Някой да е чувал нещо за рейтингите на БНР?

15.04.2018 /17:15 | Източник: obache.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колко много се промениха и радиото, и слушателите му за последните 80 години

Във времена на турбулентни медийни трансформации в ерата на новите технологии знае ли някой как се развива и каква е слушаемостта на най-старата обществена медия- БНР?

Само преди десетина години Радиото беше безспорен лидер с информационната си програма. А продукцията на програма „Христо Ботев“ беше гаранция за качествено обществено съдържание.

Сега някой да е чувал нещо за рейтинги? Единственото обяснение е, че надали са за показване. Макар че обществото има право да знае.

Резултатите от пийпълметрията и социлогическите проучвания, които трябва да са публични, са най-грижливо пазената тайна. Но нали тази медия е обществена и получава субсидията си от нашите данъци?

Кой има интерес най-голямата медия в страната да потъва в рейтингите? Програмите на БНР слизат все по-надолу и върху фона на случващото се в БНТ. Въпросът съзнателно ли се сриват обществените медии става все по-актуален.

България не се качва нагоре в рейтингите за свободата на словото и обществените медии са тъжната илюстрация на това. Властта си има „свои“ медии, а обществените подари на частни интереси. В БНР с последните управленски мандати влязоха хора, които не бяха виждали и чували за радио преди това.

И ефектът все повече си личи

Липсата на цялостна визия за развитие, липсата на кадри, страхът от уволнения, демотивацията не могат да бъдат компенсирани с таланта и качествата на едни от най-добрите медийни водещи, каквите са все още повечето водещи в програмите на БНР.

Въпреки скромния си бюджет и все по-скромните си постижения БНР е най-голямата медия в страната с 12 полиформатни програми с публицистика и новини – регионални и национални, - с 6 музикани състава и предавания за чужбина и най-голямата и най-разгърната предавателна мрежа.

Националното радио беше и водещо в областта на новите медийни технологии до момента, когато СЕМ избра за генерален директор един спортен шоумен. Той успешно разби медията и отрови климата вътре, което ще продължи да се усеща дълги години.

Прочу се със скандалите, които произведе, върху фона на които безпомощността на регулатора пред управленската му безпардонност лъсна, а също и с внедряването на един злополучен звукозаписващ автобус на цената на цяла регионална радиостанция, който никой не иска да кара заради конструкивния си дебаланс

Следващият избор на ръководство преди 2 години само потвърди тенденцията. На ключови места в медията, която пред очите на всички потъва като медиен „Титаник” бяха сложени хора, лишени от радиоопит. Вследствие на което огромните й ресурси стават все по-безполезни, а конкурентите й от частния бизнес все по-радостни.

Всъщност трябва ли и те да се радват? Защото обществените медии и националното радио в случая изпълняват важна незаменима обществена функция – да информират, образоват и развличат едновременно. И да създават дивидент чрез продуцентската си функция и архивите, които притежават.

Какво и от кого крием?  

Впрочем за какво ни е този СЕМ, който дори за себе си не може да отговаря. Особено в този състав на хора с недоказан професионален капацитет и дотъкмени с фотошоп биографии.

КОЙ има интерес частни продуценти да диктуват в обществените медии и защо властта не се интересува какво става? Или се прави, че не вижда? От обществените медии не може да се вземе много, а може би някои се питат защо са ни независими обществени медии, като зависимите частни дават всичко от себе си за властта и просперитета на отделните й членове?

Медиите вече приличат на Обединените арабски емирства – султанати, ръководени от принцове, близки до царското семейство.

А защо България, като председател на Съвета на Европа, не постави свободата на словото и независимостта на медиите като един от приоритетите си. Нищо, че сме на дъното, поне да покажем, че смятаме някога да изплуваме.


 

Сподели в
 

Говорител на Европейската комисия осъди в Брюксел бомбеното нападение срещу сградата на гръцката телевизия „Скай” в Атина, съобщава в. "Катимерини".

18.12.2018/14:00

Преди дни в редица медии се промъкна информация, че предаването "Открито с Валя Ахчиева" е свалено от екрана на БНТ. Припомняме, че журналистката разполагаше с половин час ефирно време за телевизионните си разследвания.

17.12.2018/13:52

Свободата и мирът могат да бъдат постигнати само чрез словото, заяви в интервю за БТА Ахмет Кот - турски писател, журналист, публицист, поет, общественик и съосновател на Фондация Балканска Култура.

16.12.2018/15:45

Корупция, гейтове, заплахи: Какво показа убийството на журналистката Виктория Маринова? Ето какво пише по този повод Ребека Менке в сп. „Журналист“ – орган на Съюза на германските журналисти:

15.12.2018/17:15

Голям проблем ли представляват фалшивите новини във Вашата агенция, пита авторката на БТА в интервю Армела Красничи, генерална директорка на Албанската информационна агенция (АТА), която отговаря:

14.12.2018/12:00

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки