Административният и Окръжният съд в Шумен се отварят за медиите

16.04.2018 /08:30 | Автор : Станимир Савов, Шумен | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Темида е на ваше разположение

Административният и Окръжният съд в Шумен полагат началото на съвместната инициатива "Достъпност и прозрачност в правораздаването", която има за цел да помогне за утвърждаването и развитието на партньорството между съдебните институции и регионалните медии.

Става въпрос за медиите, фокусиращи вниманието на обществото върху актуалните аспекти от дейността на съдилищата, съобщават организаторите.

Инициативата започва днес по повод на Деня на Българската конституция, и ще продължи 1 година.

След това на медиите, помогнали за популяризиране на дейността на съдилищата и за повишаване на информираността на гражданите, ще бъдат връчени отличия за съвместната работа, уточняват организаторите.

В Административния съд в Шумен днес, от 9.00 до 17.00 часа, ще се състои и Ден на отворените врати. Посетителите ще бъдат запознати с устройството на съда, с принципите на неговото функциониране, с видовете спорове, които се разглеждат, и с движението на делата, отбелязват от съдебната институция.

А Окръжният съд в областния град днес, също по повод на Деня на Българската Конституция, кани гражданите да посетят сградата на Съдебната палата. От 11.00 часа съдия Светлин Стефанов ще изнесе кратка лекция пред ученици от няколко шуменски училища на тема "Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебна власт. Структура на съдебната система".

Половин час по-късно ученици от СУ "Йоан Екзарх Български" ще изнесат презентация за историята на Конституцията на Република България, а от 12.00 часа представителният състав на хор "Бодра песен" ще изнесе кратък концерт по повод празника.


 

Сподели в
 

Турски съд осъди журналистка от опозиционния в. „Джумхуриет” на над 2 години затвор по обвинения, че чрез публикациите си е превърнала хора в потенциални жертви на войнствени групировки, предаде Ройтерс.

20.07.2018/09:05

С откриването на изложбата „Войните през погледа на военния кореспондент" днес ще бъде поставено началото на честванията в Русе по повод на 140 години от създаването на Българската армия. Това съобщиха от областната управа в града.

19.07.2018/09:04

След срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в Хелзинки вестниците по света са единни в своята оценка кой от двамата лидери е излязъл победител, обобщава британският "Гардиън".

18.07.2018/09:03

Световното първенство по футбол беше тема във всички часове по БНТ и тя спря за кратко съществуващи в програмата й схема предавания, вместо да започне нови.

17.07.2018/18:52

Седмица след като подаде оставка, разтърсила британското правителство, бившият външен министър Борис Джонсън се върна към журналистиката в еврофобския всекидневник „Дейли телеграф”, предаде АФП.

17.07.2018/09:02
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки