Административният и Окръжният съд в Шумен се отварят за медиите

16.04.2018 /08:30 | Автор : Станимир Савов, Шумен | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Темида е на ваше разположение

Административният и Окръжният съд в Шумен полагат началото на съвместната инициатива "Достъпност и прозрачност в правораздаването", която има за цел да помогне за утвърждаването и развитието на партньорството между съдебните институции и регионалните медии.

Става въпрос за медиите, фокусиращи вниманието на обществото върху актуалните аспекти от дейността на съдилищата, съобщават организаторите.

Инициативата започва днес по повод на Деня на Българската конституция, и ще продължи 1 година.

След това на медиите, помогнали за популяризиране на дейността на съдилищата и за повишаване на информираността на гражданите, ще бъдат връчени отличия за съвместната работа, уточняват организаторите.

В Административния съд в Шумен днес, от 9.00 до 17.00 часа, ще се състои и Ден на отворените врати. Посетителите ще бъдат запознати с устройството на съда, с принципите на неговото функциониране, с видовете спорове, които се разглеждат, и с движението на делата, отбелязват от съдебната институция.

А Окръжният съд в областния град днес, също по повод на Деня на Българската Конституция, кани гражданите да посетят сградата на Съдебната палата. От 11.00 часа съдия Светлин Стефанов ще изнесе кратка лекция пред ученици от няколко шуменски училища на тема "Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебна власт. Структура на съдебната система".

Половин час по-късно ученици от СУ "Йоан Екзарх Български" ще изнесат презентация за историята на Конституцията на Република България, а от 12.00 часа представителният състав на хор "Бодра песен" ще изнесе кратък концерт по повод празника.


 

Сподели в
 

Участниците в клуб „Млад журналист“ към проект „Твоят час“ от СУ „Владимир Димитров – Майстора“ в Кърджали гостуваха в редакцията на вестник „Нов живот“.

21.04.2018/14:29

Водещата на предаването „Отблизо" по БНТ Мира Добрева и режисьорът Георги Торнев получиха награда на 14-ия филмов фестивал "На източния бряг на Европа" за научно-популярния си филм „Властелини на облаците".

21.04.2018/09:03

Не обективност, а необективност. Не информиране, а дезинформиране. Не независимост, а зависимост. До такова окаяно положение изпаднаха минаващите за водещи у нас медии в слугинажа си да промиват мозъци, поръчан им от батковците на Запад и отвъд океана.

20.04.2018/12:00

Хитовата нова книга „Камино: Пътят на завръщането” на младия журналист Тихомир Иванов ще бъде представена пред великотърновски ученици на 19 април (четвъртък) от 17. 30 ч. в ПГ по туризъм "Д-р Васил Берон".

19.04.2018/14:15

Известната македонска писателка и журналистка Ягода Михайловска-Георгиева прави литературно турне в България, а една от спирките е днес в Стара Загора, където ще вземе участие в 13-ия маратон „Четяща Стара Загора“.

18.04.2018/09:02
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

18.04.2018 /14:21

Фокусът е върху прозрачността в собствеността, организацията и финансирането на медиите. Обръща внимание също, че интернет-посредниците придобиват все по-голям контрол върху потока, наличността, намирането и достъпността на информация и друго онлайн съдържание. Изтъква се важната роля на обществените медии

13.04.2018 /10:54

По случай големия православен празник българският патриарх Неофит изпраща до СБЖ саморъчно подписана илюстрирана картичка с неговите поздравления за Великден. Текстът гласи:

08.04.2018 /08:01

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки