Радина Кърджилова: Иска ми се да се срещам с дръзки и смели творци, да са бунтари и да не се страхуват

17.04.2018 /20:42 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Радина Кържилова, Деян Донков и малкият им син Христо

„Обществото сякаш си „отмъщава" за наистина слабия интерес на държавата към културата и изкуството. Публиката у нас показва пристрастеност към всякакъв вид духовни прояви - от сцени до галерии. И така доказва, че духът на извисения човек въпреки всичко намира благодат от красотата,” казва тазгодишната носителка на „Икар”

Радина Кържилова е млада, но с вече доказано място в театралния ни живот и в българското кино. „Звездата“ й изгря твърде рано, в телевизионния сериал „Стъклен дом“, излъчен по btv. Но тя не остана да лежи само на лаврите си от тази роля и скоро я забелязахме и в игрални филми, и на сцената на Театър Българска Армия.

Само преди дни Радина получи престижната награда „Икар“ за водеща женска роля в постановката на режисьора Галин Стоев „Танцът Делхи“ от  Иван Вирипаев на сцената на Народния театър „Иван Вазов”.

Родена е на 17 юни 1986 г. в София. Завършва НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков и Ивайло Христов. Партньор в живота й е талантливият актьор Деян Донков. Майка е на двегодишния Христо. От 2017 година е в трупата на Народния театър „Иван Вазов“.

- Честит „Икар”, Радина! Как приемате наградата?

- Изявата на актьора пред публика е резултат от общо, взаимно усилие на хората, устремени да бъдат едно цяло на сцената. Въпреки че драмата, която трябва да представят, е сътворена от герои, не рядко крайни изразители на човешкото съществуване, на неговите окончателни цели и граници.

Така че една персонална награда, трябва да се възприема като част от успеха на цялото представление, на всички участници и това беше отчетено от журито. А отношението на колегите ми към мен едва ли се е променило. Аз трябва да им благодаря, защото без техния талант и отдаденост в играта нямаше да имаме това признание.

- Кое е най-важното за актьора според вас?

- Самодисциплина, любов и отдаденост. За мен да бъдеш актьор е най-самотната професия на света. Оставаш сам с въображението си, сам с концентрацията си, сам със себе си. И това е всичко, което имаш. 

- Какво ви помогна за кратко време да направите няколко запомнящи се роли в Театър Българска Армия, а сега и в Народния театър?

- Качих се на професионална сцена в Театър Българска Армия, където успях и имах възможността да работя с режисьори като Красимир Спасов, Диана Добрева, Асен Шопов, Николай Ламбрев. Мисля, че думата е доверие, а талантът е от Бога, реализацията му - от човека.

- Киното или театъра предпочитате за актьорските си изави?

- Отдадеността в играта е част от таланта и за актьора не съществува разлика дали е „следен” от студеното око на камерата или среща топлината на погледите в театралната зала. 

- С какви режисьори обичате да работите? Имала сте възможността да си партнирате с едни от най-добрите...

- Срещата ми с Галин Стоев, с Маргарита Младенова бяха много ценни за мен. Те ми помогнаха да се пречупя и да стигна до други планети, Вселени дори. Работата ми с Диана Добрев а, със Стайко Мурджев са оставили желанието ми за още възможности за работа.

Както казва Катрин Деньов: „Истината е, че ми харесва да бъда направлявана. Ако не ми харесваше, щях да се занимавам с нещо друго. Да бъдеш актьор означава да бъдеш нечий инструмент."  Иска ми се да се срещам с дръзки и смели творци, да са бунтари и да не се страхуват.

- Ставала ли сте жертва на жълтата преса или на фалшиви новини? Какво е отношението ви към медиите?

- Имала съм достатъчно подобни мигове на „слава", но сякаш обръгнах към тези неща, които хранят някои медии. А иначе журналистиката е съдба на много талантливи хора - също както и на други, отдали се на актьорската професия. 

- Как се прави изкуство и култура в държава, която отпуска толкова обидно малко средства за развитието им?

- Обществото сякаш си „отмъщава" за наистина слабия интерес на държавата към културата и изкуството. Публиката у нас показва пристрастеност към всякакъв вид духовни прояви - от сцени до галерии. И така доказва, че духът на извисения човек въпреки всичко намира благодат от красотата, пресъздадена в творение от хората на изкуството.  

- За каква роля си мечтаете?

- Да съчетая майката и актрисата в себе си - една наистина страхотна роля.

Сподели в
 

Когато видях кой е авторът на снимките на новосформираната кралска двойка Хари и Мегън, веднага, незнам защо, но се сетих, че фамилията Любомирска носи и нашата уважавана колежка от сайта Мая. Това ме запали да се разровя, за да видя къде се крият корените на модния фотограф Алекси Любомирски, който има привилегията да се брои за фотограф на кралския дворец в Лондон. Негови са серията снимки от сватбата на годината, както я броят светските журналисти.

23.05.2018/09:27

Неотдавна фондацията „Васа Ганчева“ връчи своята едноименна награда на репортерката от предаването на БНТ „Денят започва с култура“ Елица Кънчева. Присъстващите на церемонията посрещнаха тази номинация с голяма радост и не скриха своето задоволство, че младата журналистка заслужено е получила отличието. В навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура си помислих, че тя е най-подходящ колега, когото да поканя да гостува на сайта на СБЖ.

22.05.2018/08:00

Преди малко повече от седмица за пореден път се разчу, че български журналист е бил бит. Това се случи в Червен бряг и пострадалият колега е Христо Гешов, който е известен със своите разследващи материали, разкриващи корупция и нарушения на закона. СБЖ не закъсня и публикува декларация на УС на Съюза, в която защити правата и работата на журналиста.

18.05.2018/14:31

Признавам, че съм от късметлиите, на които им върви да се срещат с интересни хора. В това се уверих, за пореден път, когато срещу моя диктофон седна не кой да е, а известният като Сладкодумец Храбър топ радиожурналист Еди Емирян.

16.05.2018/20:21

Иракският колега Мунтазар аз-Зайди, който сега се кандидатира за депутат в родината си, разговаря с отговорния редактор на сайта на СБЖ по време на участие в международен форум във Венецуела миналата есен

12.05.2018/21:25
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Драги колеги, Съюзът на българските журналисти ви честити 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост!

23.05.2018 /19:28

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки