Радина Кърджилова: Иска ми се да се срещам с дръзки и смели творци, да са бунтари и да не се страхуват

17.04.2018 /20:42 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Радина Кържилова, Деян Донков и малкият им син Христо

„Обществото сякаш си „отмъщава" за наистина слабия интерес на държавата към културата и изкуството. Публиката у нас показва пристрастеност към всякакъв вид духовни прояви - от сцени до галерии. И така доказва, че духът на извисения човек въпреки всичко намира благодат от красотата,” казва тазгодишната носителка на „Икар”

Радина Кържилова е млада, но с вече доказано място в театралния ни живот и в българското кино. „Звездата“ й изгря твърде рано, в телевизионния сериал „Стъклен дом“, излъчен по btv. Но тя не остана да лежи само на лаврите си от тази роля и скоро я забелязахме и в игрални филми, и на сцената на Театър Българска Армия.

Само преди дни Радина получи престижната награда „Икар“ за водеща женска роля в постановката на режисьора Галин Стоев „Танцът Делхи“ от  Иван Вирипаев на сцената на Народния театър „Иван Вазов”.

Родена е на 17 юни 1986 г. в София. Завършва НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков и Ивайло Христов. Партньор в живота й е талантливият актьор Деян Донков. Майка е на двегодишния Христо. От 2017 година е в трупата на Народния театър „Иван Вазов“.

- Честит „Икар”, Радина! Как приемате наградата?

- Изявата на актьора пред публика е резултат от общо, взаимно усилие на хората, устремени да бъдат едно цяло на сцената. Въпреки че драмата, която трябва да представят, е сътворена от герои, не рядко крайни изразители на човешкото съществуване, на неговите окончателни цели и граници.

Така че една персонална награда, трябва да се възприема като част от успеха на цялото представление, на всички участници и това беше отчетено от журито. А отношението на колегите ми към мен едва ли се е променило. Аз трябва да им благодаря, защото без техния талант и отдаденост в играта нямаше да имаме това признание.

- Кое е най-важното за актьора според вас?

- Самодисциплина, любов и отдаденост. За мен да бъдеш актьор е най-самотната професия на света. Оставаш сам с въображението си, сам с концентрацията си, сам със себе си. И това е всичко, което имаш. 

- Какво ви помогна за кратко време да направите няколко запомнящи се роли в Театър Българска Армия, а сега и в Народния театър?

- Качих се на професионална сцена в Театър Българска Армия, където успях и имах възможността да работя с режисьори като Красимир Спасов, Диана Добрева, Асен Шопов, Николай Ламбрев. Мисля, че думата е доверие, а талантът е от Бога, реализацията му - от човека.

- Киното или театъра предпочитате за актьорските си изави?

- Отдадеността в играта е част от таланта и за актьора не съществува разлика дали е „следен” от студеното око на камерата или среща топлината на погледите в театралната зала. 

- С какви режисьори обичате да работите? Имала сте възможността да си партнирате с едни от най-добрите...

- Срещата ми с Галин Стоев, с Маргарита Младенова бяха много ценни за мен. Те ми помогнаха да се пречупя и да стигна до други планети, Вселени дори. Работата ми с Диана Добрев а, със Стайко Мурджев са оставили желанието ми за още възможности за работа.

Както казва Катрин Деньов: „Истината е, че ми харесва да бъда направлявана. Ако не ми харесваше, щях да се занимавам с нещо друго. Да бъдеш актьор означава да бъдеш нечий инструмент."  Иска ми се да се срещам с дръзки и смели творци, да са бунтари и да не се страхуват.

- Ставала ли сте жертва на жълтата преса или на фалшиви новини? Какво е отношението ви към медиите?

- Имала съм достатъчно подобни мигове на „слава", но сякаш обръгнах към тези неща, които хранят някои медии. А иначе журналистиката е съдба на много талантливи хора - също както и на други, отдали се на актьорската професия. 

- Как се прави изкуство и култура в държава, която отпуска толкова обидно малко средства за развитието им?

- Обществото сякаш си „отмъщава" за наистина слабия интерес на държавата към културата и изкуството. Публиката у нас показва пристрастеност към всякакъв вид духовни прояви - от сцени до галерии. И така доказва, че духът на извисения човек въпреки всичко намира благодат от красотата, пресъздадена в творение от хората на изкуството.  

- За каква роля си мечтаете?

- Да съчетая майката и актрисата в себе си - една наистина страхотна роля.

Сподели в
 

Директорът на Институт „Конфуций“ в София проф. Гъ Джъцян получи 2 награди по повод приключване на мандата му и окончателното му отпътуване от България.

25.07.2018/19:26

Роденият през 1961 година в Берлин като син на германка и гамбиец Черно Жобатай е един от най-популярните водещи на телевизионни предавания в Германия по ZDF. Негова запазена марка са спортните кецове към официален костюм, с които води сутрешните предавания в продължение на години.

25.07.2018/19:11

За него журналисти и политици единодушно са на мнение,че познава журналистиката до най-малките и най-непопулярните й страни, като при това е обединяваща фигура и най-подходяща да е начело на Съюза на журналистите на Русия (СЖР). И може би поради това Владимир Соловьов беше единодушно избран в края на миналата година за председател на организацията.

18.07.2018/20:55

Тези дни стана известно,че две години след като беше уволнена от Националното радио като директор на програма „Хоризонт“, Лили Маринкова беше върната на работа по решение на Висшия касационен съд. Макар и по-голямата част от журналистическата гилдия да се зарадва на новината, се разбра, че след възстановяването й на поста е освободена заради… придобито право на пенсия.

12.07.2018/21:40

В дните, когато всички говорят за визитата на китайския премиер в България и участието му в срещата „16+1“, в СБЖ гостува наш колега от Поднебесната. Това е зам.-главният редактор на Българската редакция в Радио Китай за чужбина Дин Хао, който обаче се оказа,че носи и името… Павел.

05.07.2018/19:24

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки