Отзвук

Яцек Бадер е журналист над 20 години, от 18 не ходи на работа в редакцията си на "Газета Виборча". Неговата редакция се намира някъде между полската провинция и необятната Русия и Азия, предава от Варшава в очерк Младен Петров, цитиран в "Капитал".

25.09.2010 /23:15

Когато през 1994 г. излиза "Добро място за умиране", събрани репортажи от войните в Грузия и Нагорни Карабах, полякът Войчех Ягиелски е репортер международник* едва от 4 години. Авторът на предговора на книгата е Ришард Капушчински.

24.09.2010 /19:13 | Източник: в. Капитал

Макар и след възникването на новото откритие, Шарл Хавас има сериозна конкуренция, като дори е принуден да стане част от новият информационен триъгърлник Париж-Лондон- Берлин.

24.09.2010 /15:35 | Автор: Андрей Велчев

Телевизията е все още медията с най-силно влияние, поне на нашите географски ширини. Затова и цифровизацията й напредва с бързи темпове и вече е факт при кабелното и сателитно телевизионно разпространение. Това, което предизвиква обществени дебати напоследък, е цифровизацията на ефирната или т.нар. наземна телевизия

24.09.2010 /09:50 | Автор: Ливия Никлина

Още в самото начало на прехода трябваше да се осъществява надежден контрол, що се отнася до българския футбол. Всичките футболни босове бяха част от организираната престъпност и от силовите групировки.

24.09.2010 /08:45 | Автор: Весислава Антонова | Източник: capital.bg

Човекът, който чува света и вярва в истината, колкото и грозна да е: Хаурд Шулц – американски тв продуцент, създател на риалити продукции, сред които "Цената на истината" и "Пълна промяна".

23.09.2010 /20:27 | Автор: Жени Колева | Източник: Дневник

Две странни съдебни решения срещу вестник стигнаха до последната инстанция. След броени дни, на 27 септември, Върховният касационен съд (ВКС) ще се занимае с казуса, станал известен като “вестникарското дело”, пишат в "Труд" Максим Караджов и Елена Енчева.

22.09.2010 /14:23

Да започнем с една крилата мисъл на древен автор Овидий: Dura tamen molli saxa cavantur aqua - в превод: “Дори и твърдите скали се издълбават от мека вода”, започва бележката си в “Труд” езиковедът:

20.09.2010 /14:53

Кой пречи да има повече реклама в БНТ? Май африканците. Поне така излиза от обясненията на държавната телевизия, коментира в "Труд" Соня Спасова.

20.09.2010 /09:56

Когато хората се опитват да контролират езика на тялото си, обръщат внимание преди всичко на изражението на лицето си и на жестовете с ръцете си. Рядко - на краката си, цитира без източник преводен текст "Мениджър".

18.09.2010 /18:21

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки