Начало
 
 

Снежана Тодорова поздравява „Дума” и левия печат за 1 май

01.05.2018 /22:15 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова и Таня Джаджева пред театъра (снимка: Емилия Костадинова)

Традиционният празник на „Дума” и левия печат този 1 май се състоя в градинката пред Народния театър "Иван Вазов" в София, а не както досега в Борисовата градина. Честването премина под мотото "Празник на свободното слово и свободните медии".

Знакови автори не само на „Дума” и „Земя”, а и на други леви издания и издателства раздаваха автографи и разговаряха с някои от събралите се пред Нарония театър хиляди почитатели.

С кратко приветствие председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова поздрави присъстващите:

"Свободата на словото е майка на всички свободи. От името на УС на СБЖ честитя днешния празник, който освен международен ден на труда и работещите, се празнува като празник на „Дума” и на левия печат”, каза Снежана Тодорова и добави:

Привестствам и всички леви издания, които са тук, за да споделят своите мисли и мнения за всичко, което се случва в България. Стефан Продев казваше, че „Дума” има своята публика – публиката, която приема вестника като откровение.

„С това определение за читатателите на вестника можем да характеризираме и читателите на всички издания, които са верни на истината. Вестици, които полагат неимоверни усилия да донесат до читателите своята правда и истината такава, каквато е", заяви Тодорова.

Тя благодари на колегите за всеотдайния труд, за високия професионализъм, за верността им към истината.

Кратко слово произнесе и главният редактор на „Дума” Таня Джаджева:

Само чрез свободата ще стигнем до истината 

„Преди повече от 20 години нашият патрон и учител, великият български журналист Стефан Продев създаде този празник като и като празник на „Дума” и на левия печат. Лявото е свобода, лявото е стремеж към истината, то е справедливост и солидарност. Затова ние, 20 и повече години по-късно искаме това да бъде наш общ празник - празник на хората, които се прекланят пред свободата на словото”, заяви главната редакторка на „Дума” Таня Джаджева и продължи:

Преди малко на митинга на БСП един колега от голяма електронна медия ме попита: "А защо не го кръстихте тоя празник "111-о място" (в света по свобода на медиите – бел. ред.), та да е по-вярно?". Вярно е, че не ни е много весел празникът. Снежана Тодорова преди малко спомена за криза в журналистиката.

Може и да не е весел празникът, но искаме да той да е истински. Искаме празникът на „Дума”, на левия печат, да се превърне в празник на хората, които искат да се подчиняват на законите на свободната журналистика. Тези хора може би не са безстрашни. Всеки от нас мисли и се страхува за наема, за ипотеката, за таксата на детето за училище, посочи Джаджева:  

„Но най-мого се страхуваме, поне така ни се иска, от огледалото сутрин - да можем да се погледнем със себеуважение, защото работим не само за себе си”.

Честит празник на всички. Нека да има свобода, само чрез нея ще стигнем до истината!, добълни главната редакторка.


 

Сподели в
 

На 16 август в Мурманск с тържествена церемония бе даден стартът на Международния православен Славянски ход 2018 с направление Мурманск – Балканите,съобщи за сайта на СБЖ Иля Виноградов. Тази година той е под знака на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство, а негов символ е копие на Самарското знаме.

17.08.2018/18:02

Протестът ще е на 20 август, понеделник, от 12 ч. пред БНР. Той е заради неочакваното отстраняване на диригентката на Детския радиохор Венеция Караманова. Междувременно родители на деца от радиохора се оплакаха, че ръководството на БНР им извива ръцете с току-що отправено към тях предложение, разпространено във Фейсбук

17.08.2018/14:17

Екипът на телевизия BiT излезе с открито писмо до институциите и медиите, в което алармира за тежкото състояние на медията, след като тя беше продадена в началото да годината

15.08.2018/11:23

Даниела Пенкова, която оглавява сайта, предлагащ документални филми по сериозни икономически и социални проблеми, написа гневен коментар по повод изтриването на видеото от социалната мрежа.

14.08.2018/21:35

За първи път в историята на Северния полюс на него беше развято копие на една от светините на България – Самарското знаме, което е флаг на тазгодишния Международен славянски ход, започнал от Мурманск. За това съобщи специално за сайта на СБЖ журналистът и поет Иля Виноградов. Преди десетина дни онлайн изданието на Съюза първо съобщи за началото на мисията, както и сега първо съобщава подробности от мястото на събитието.

31.07.2018/20:06

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки