Начало
 
 

Снежана Тодорова поздравява „Дума” и левия печат за 1 май

01.05.2018 /22:15 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова и Таня Джаджева пред театъра (снимка: Емилия Костадинова)

Традиционният празник на „Дума” и левия печат този 1 май се състоя в градинката пред Народния театър "Иван Вазов" в София, а не както досега в Борисовата градина. Честването премина под мотото "Празник на свободното слово и свободните медии".

Знакови автори не само на „Дума” и „Земя”, а и на други леви издания и издателства раздаваха автографи и разговаряха с някои от събралите се пред Нарония театър хиляди почитатели.

С кратко приветствие председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова поздрави присъстващите:

"Свободата на словото е майка на всички свободи. От името на УС на СБЖ честитя днешния празник, който освен международен ден на труда и работещите, се празнува като празник на „Дума” и на левия печат”, каза Снежана Тодорова и добави:

Привестствам и всички леви издания, които са тук, за да споделят своите мисли и мнения за всичко, което се случва в България. Стефан Продев казваше, че „Дума” има своята публика – публиката, която приема вестника като откровение.

„С това определение за читатателите на вестника можем да характеризираме и читателите на всички издания, които са верни на истината. Вестици, които полагат неимоверни усилия да донесат до читателите своята правда и истината такава, каквато е", заяви Тодорова.

Тя благодари на колегите за всеотдайния труд, за високия професионализъм, за верността им към истината.

Кратко слово произнесе и главният редактор на „Дума” Таня Джаджева:

Само чрез свободата ще стигнем до истината 

„Преди повече от 20 години нашият патрон и учител, великият български журналист Стефан Продев създаде този празник като и като празник на „Дума” и на левия печат. Лявото е свобода, лявото е стремеж към истината, то е справедливост и солидарност. Затова ние, 20 и повече години по-късно искаме това да бъде наш общ празник - празник на хората, които се прекланят пред свободата на словото”, заяви главната редакторка на „Дума” Таня Джаджева и продължи:

Преди малко на митинга на БСП един колега от голяма електронна медия ме попита: "А защо не го кръстихте тоя празник "111-о място" (в света по свобода на медиите – бел. ред.), та да е по-вярно?". Вярно е, че не ни е много весел празникът. Снежана Тодорова преди малко спомена за криза в журналистиката.

Може и да не е весел празникът, но искаме да той да е истински. Искаме празникът на „Дума”, на левия печат, да се превърне в празник на хората, които искат да се подчиняват на законите на свободната журналистика. Тези хора може би не са безстрашни. Всеки от нас мисли и се страхува за наема, за ипотеката, за таксата на детето за училище, посочи Джаджева:  

„Но най-мого се страхуваме, поне така ни се иска, от огледалото сутрин - да можем да се погледнем със себеуважение, защото работим не само за себе си”.

Честит празник на всички. Нека да има свобода, само чрез нея ще стигнем до истината!, добълни главната редакторка.


 

Сподели в
 

Портрети на Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Атанас Далчев и други класици на българската литература красят главната улица на Хасково по случай 24 май.

23.05.2018/19:49

Май е месецът на „Левски”. И на Георги Аспарухов – Гунди. Клубът е създаден в София на 24 май 1914-а. А Гунди е роден на 4 май 1943-та.

22.05.2018/15:55

Много си падам по хората, които щом кажат А, са последователни да стигнат до Я. Та и Петя Пейчева реши да се „подчини“ на този принцип. И ето вече след като написа своето „Досие“ за любителите на мерената реч, взе че сподели и „изпуснатите“ си мисли. „Изпуснах си мислите“ е заглавието на втората й стихосбирка,в която тя, вярна на себе си, споделя чрез поезия своите си преживявания, размисли и страсти.

22.05.2018/11:45

Организаторите на ежегодно провеждащия се на Острова на свободата Международен панаир на туризма осигуриха за журналистите наситена прогорама за опознаване на морските курорти и на културните, исторически и природни забележителности на провинция Виля Клара, откъдето е родом и новият кубински президент Мигел Диас-Канел

18.05.2018/05:49

„Ще продължим да сме с вас в исканията за достойно заплащане на труда ви и винаги ще отстояваме правата на всички медийни работници,” каза преседателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова пред музикантите от БНР, събрали се на протест пред НДК, докато вътре заседаваха лидерите на ЕС

17.05.2018/19:26
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Драги колеги, Съюзът на българските журналисти ви честити 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост!

23.05.2018 /19:28

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки