Начало
 
 

Свободата на медиите е изключително ограничена и пропагандата се случва все по-често

03.05.2018 /18:05 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джим Бюмела

На 3 май 2018 година – Световния ден на свободата на пресата (World Press Freedom Day), УС на Съюза на българските журналисти организира журналистическа дискусия на тема: „Кризата в медиите - криза в журналистиката!”. По този повод до участниците във форума отправи специално приветствие вицепрезидентът на Международната федерация на журналистите ДЖИМ БЮМЕЛА.

Скъпа Снежана,

Разбрах, че Съюзът на българските журналисти за пореден път обединява българските журналисти посредством обсъждане състоянието на  световната журналистика.

Когато ме помолихте да Ви изпратя няколко коментара, бях прекалено разстроен от продължаващото клане на журналисти по целия свят и първата ми мисъл след касапницата в Кабул беше дали журналистиката наистина е професия, за която си струва да умреш?

Мислейки и говорейки за стотиците журналисти, убити през годините, не бива да се извиняваме, ако нашите емоции са толкова сурови и нашата неудовлетвореност е толкова силна!

Непрекъснато протестираме - при всяко убийство на журналист - и правим всичко възможно, за да покажем позорния провал на правителствата, които задължително трябва да разследват и преследват убийците, като по този начин ние водим нашата справедлива борба срещу безнаказаността.

Каквито и да са причините за закъсненията и трудностите, които ни пречат да разберем своевременно кой е извършил убийствата -  ние непрекъснато се борим за справедливостта и държим правителствата да спазват задълженията си, залегнали в законите и ангажиментите им към международното законодателство. Единствено така ще може да бъде защитавана свободата на печата и да бъде гарантирано, че всички убийства на представители на медиите се разследват и наказват бързо.

Зад всяка статистика има човешка история, име, семейство, новинарска история и общност, върху чийто живот е оставен завинаги трагичния печат. Загубата на толкова много от колегите, братята и сестрите ни е тежка. И ние трябва да продължим при всяка възможност да почитаме всички, които сме загубили.

Не само убийствата на журналисти обаче „правят” заглавията на вестниците. Днес журналистическият свят е фундаментално различно място. Някои хора видяха 2017 г. като "годината, която промени журналистиката". Днес не можем да отворим вестник или да четем блог, без да намерим история за кризата в журналистиката.

Професията ни преминава през екзистенциална криза, при която нашата „новинарска екосистема” се е променила най-драматично за последните пет години в сравнение с предшестващите стотици години.

В много страни демокрацията е в отстъпление, преживява лошо време. Свободата на медиите е изключително ограничена и пропагандата  се случва все по-често. И демокрацията не е просто „гласуване”, но и защита на свободите и гарантиране на свободна дискусия, честни коментари и нецензурирано разпространение на новините.

Наблюдаваме огромен скок  в техническите възможности - виртуална реалност, реалити предаванияо, мигновени съобщения и чат приложения. В същото време виждаме и огромни промени в контрола и финансирането, които поставят бъдещето на „нашата медийна и издателска екосистема” в ръцете на неколцина, които сега контролират съдбата на мнозинството.

Две важни неща вече са се случили, в резултат на това, че не сме обръщали достатъчно внимание. Първото, е, че създателите на новини са загубили контрол над разпространението им. Социалните медии и платформи поеха това, което издателите не биха могли да изградят, дори и да искат. Новините се филтрират чрез алгоритми и платформи, които са непрозрачни и непредвидими. Новините във Facebook са това, което Facebook казва. С милиарди потребители и стотици хиляди статии, снимки и видеоклипове, публикувани онлайн ежедневно, социалните платформи трябва да използват всички възможности, за да се опитат да подредят по приоритет най-важното, което трябва да се види и прочете.

Второ, неизбежният резултат от всичко това е увеличаването мощта на компаниите за социални медии. Най-големите платформи и социални медийни компании -  Google, Apple, Facebook, Amazon, станаха изключително мощни от гледна точка на контрола върху публикациите, но с единствената цел – получаване на повече печалби.

Конкуренцията е ожесточена. Някой ги нарече "четиримата конници от апокалипсиса" - Google, Facebook, Apple и Amazon (пет, ако добавите и Microsoft) . Те водят  продължителна и мъчителна война, свързана с конкуренцията чии технологии, платформи или дори идеологии ще спечелят по-голямо внимание от публиката.

Днешната реалност е тази: ние  предаваме контрола на важни части от обществения и личния си живот на много малък брой хора, които не винаги са обявени и легитимни.

Технологията наистина променя начина, по който вършим работата си – чрез   нови средства за публикуване и тиражиране на различни истории, нови методи за проверка на фактите и т.н. Но технологията доказа, че има и тъмна страна, която помага за  изкривяване на демокрацията и улесняване на  информационната война. Тя ни даде по-строги „инструменти”, но и повече  начини за оказване натиск върху потребителите в определени по-крайни позиции и не толкова добре балансирани гледни точки.

Свидетели сме също така и на редица случаи със  злоупотреба с лични данни за политически цели, което е изключително улеснено от Facebook.

Да не забравяме и фалшивите новини  - друга разновидност на неверни или преувеличени проблеми, които сега се експлоатират от политици, за да атакуват журналистите, или пък да прикриват новини, които не им харесват.

Всичко това са само част от акцентите, които се надявам да обсъдите по време на организираната от СБЖ среща.

Освен, че се адаптираме към този нов медиен пейзаж, не бива да забравяме нашите колеги от цял свят. Ние се съсредоточаваме върху убитите журналисти, но има повече от един начин да бъде заглушен гласът на медиите - цензурата, лишаването от свобода и др.  Те са  мощни инструменти, използвани от правителствата. Виждаме го в Китай, Иран, Турция или Еритрея. Също така виждаме, че броят на арестуваните  журналисти на свободна практика почти се е удвоил и представлява почти половината от  задържаните.

Твърде много от нашите колеги, повечето от тях - най-смелите и най-решителните, тези, които са готови да пожертват личния и професионалния си живот за общественото благо, се намират в затвора или  в ареста.

Бих искал да цитирам думите на бившия директор на Новините в  Би Би Си Джеймс Хардинг, който неотдавна обобщи  със 140 знака това, което журналистите преживяват. Той казва: "Ние сме в демократична рецесия. Технологията възнаграждава лошото поведение в политиката. Нека да направим нещо по въпроса.”

Пожелавам успех на вашата работа, скъпи колеги!

ДЖИМ БЮМЕЛА

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА

МЕЖДУНАРОДНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ

Сподели в
 

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019/08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019/15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019/12:49

Съюзът на българските журналисти изразява сериозна загриженост и дълбоко възмущение от приемането в НС на поправките на Закона за защита на личните данни, които практически лишават журналистите от възможността да упражняват свободно професията си.

25.01.2019/15:58

Ударът по емблематичната журналистка и депутатка, смело разобличаваща властови злоупотреби, е брутална разправа със свободата на словото и с политически опонент, заявява председателят на УС на СБЖ

23.01.2019/12:44

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки