Начало
 
 

Журналистиката не е професия. Журналистиката е животът!

03.05.2018 /18:01 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Председателят на СБЖ Снежана Тодорова откри дискусията „Кризата в медиите - криза в журналистиката!”

На 3 май, когато журналистите отбелязват Световния ден на свободата на пресата (World Press Freedom Day), УС на Съюза на българските журналисти покани представители на всички медии и членове на СБЖ на журналистическа дискусия, чиято тема беше „Кризата в медиите - криза в журналистиката!”.

И какъв по-подходящ начин българските журналисти да отбележат този ден от една горещ на моменти, но пък истински дебат, на който не бяха спестени и премълчавани всички болести, от които страда нашата журналистика, състоял се в пресклуба на СБЖ, защото точно тук е територия на свободното слово, тъй като страхът е навлязъл дълбоко в медиите.

Идеята за организирането на подобен форум е с целДа бием тревога в обществото за кризисното състояние на българските медии и на медийната среда у нас – се казва в разпространеното от организаторите съобщение. - Да анализираме незавидното положение, в което са поставени българските журналисти в икономически, социален и правен план; да назовем проблемите на медиите и предизвикателствата пред журналистическата професия днес. Бихме искали да формулираме причините за деградацията на българската журналистика, която вече не може да се справя с ролята си на „четвърта власт“ и на ключов елемент от структурата на демократичното общество.“

След като поздрави дошлите представители на медии - а интересът към дискусията беше определено голям, - председателят на СБЖ Снежана Тодорова припомни за законодателните инициатива, които Съюзът е внесъл още през 2016 г. в парламента за промени в законодателството във връзка с инициативата на организацията. Сред тях са защитата на журналистите при сключване на колективен трудов договор и при определяне на условията за пенсиониране, предложението журналистическият труд да се обяви да втора категория труд, регламентиране на собствеността върху медиите, установяване на санкция за неспазване на националния Етичен кодекс на българските медии, гражданската квота в СЕМ, държавното финансиране на медиите, промени в Закона за обществените поръчки, наказателната отговорност на журналисти и за посегателства върху журналисти. Тя изрази надежда, че Комисията за медии и култура в сегашния парламент ще започне тяхното обсъждане, както и депутатите от другите комисии, които засягат законодателните промени. В лицето на зам. -председателя на Комисията за медии и култура Диана Саватева  журналистите и СБЖ ще намерят своя лобист за осъществяването на промените. Снежана Тодорова подчерта, че при изготвянето на Закон за медиите не искаме с нещо да бъдат нарушени правата на журналистите и свободата на словото. „А това към днешна дата е особено актуално – каза Снежана Тодорова, - защото вече сме на 111 място по свобода на словото. Медиите стават все по-евтини за продажба. Изкупуват се със скрито държавно финансиране.“  Тя подчерта също, че за разлика от европейските страни в България журналистите са най-ниско платени, липсват браншови организации и само в БНР, БНТ и БТА има подписани колективни трудови договори, а такива трябва да има и в другите медии, а не само в обществените, както и че журналистическият труд трябва да бъде втора категория. А според члена на УС на СБЖ и журналист във в. „Сега“ Светослав Терзиев с навлизането на новите технологии продукцията на медиите стана по-евтина и доведе до криза, като особено в България положението е трагично. Той припомни написаното от основателя на СБЖ и голям български журналист Йосиф Хербст, че читателят, давайки своите последни стотинки, за да си купи вестник, гласува за него.

А днес обществото не може вече да влияе върху медиите,

защото не гласува за тях, като ги купува, а предпочита интернет и поради това се къса връзката между тях.Светослав Терзиев подчерта, че днес всички нива в медии и журналистика са подложени на подмяна. Веднъж това се забелязва при прехвърлянето от един на друг собственик. Подменят се и журналистите с PR, пропаганда и реклама, като по този начин професията ни изчезва, като от различни пропагандни центрове се получават в редакциите материали от анонимни автори. Да не говорим за работните условия. Терзиев наблегна на липсата на клауза на съвестта, която да защитава журналистите. Според него много е важно в колективния трудов договор да се включи и клауза на съвестта. „Събудете се, драги колеги, и да си кажем истината - емоционално призова Светослав Терзиев,. – Трябва да се преборим, за да я има журналистиката.“ Не по-малко емоционален в своето изказване беше и журналистът Валери Тодоров, който се спря на ситуацията в електронните медии. Той заяви, че навлизането на частни интереси в обществените медии е тревожно. Бившият шеф на БНР би тревога, че не се знае кой управлява медии като BIT, както и че печатните медии загиват. Цифровизацията също не върви,защото интернет я измества с пълна сила. Тревожен факт според Валери Тодоров  е, че стойностната журналистика се измества от риалити форматите . Негативните новини изместват позитивните, подготовката на самите журналисти е слаба, фалшивите новини, това са само част от загубата на доверие и понижаването на статута на професията, е убеден той.

Особено емоционална беше изповедта на журналистката Оля ал Ахмед, която сподели пред всички историята си в „Стандарт“, където тя, репортерът, е герой на написаното. Ал Ахмед разказа за съдбата на журналистите във вестника и как те не са получавали заплати с месеци и са живели в дългове и че единият изход е бил да излязат от вратата на редакцията и да застана на опашка на борсата или да обикалят медиите да си търсят работа, за да не гладуват семействата им. Особено покъртително беше как нейния син й се обажда от Москва, за да й каже, че няма какво да яде. А тя самата благодарение на натрупаните дългове става най-търсеният и “опасен“ човек в държава. Да чакаш да получиш твоите си заслужено заработени пари с месеци и години си е повече от унижаване на журналистическата професия, защото всеки от нас всеки ден иска да бъде себе си, да пише единствено и само истината, а не да се продава и да обслужва нечии интереси. И Оля ал Ахмед, и голямата Велислава Дърева (нейното емоционално изказване поместваме отделно) благодариха на СБЖ, защото това е единствената организация, която е заставала в подкрепа, когато те са били в беда.

За това, че СБЖ е независим, защото няма външно финансиране, говори главният секретар на СБЖ Иван Върбанов. Той подчерта, че неслучайно слоганът на дискусията е „Свободата зависи от нас“, което ни подсказва винаги да сме свободни и да не се съобразяваме с нечий натиск, когато трябва да пишем или говорим истината. Иван Върбанов се спря и на проблемите в БНР, като припомни, че СБЖ винаги е бил и ще продължава да защитава правата на журналистите в медията. „По-добре е тук,

в България да правим своите изследвания и класации,

заяви Иван Върбанов по повод появилите се разнопосочни мнения за класацията на Репортери без граници, която ни поставя на 111място. Особено смущаващ факт изнесе журналистката от БНР Дарина Анастасова, че по настояване на ДАНС в радиото са инсталирани много камери.     

Най-болните проблеми в българската журналистика бяха тема на Иво Инджов, Светлана Божилова, журналистът от Пловдив Георги Найденов, чиято идея за журналистически омбудсман беше приета от всички. Сред говорилите бяха и Диана Саватева, главният редактор на в. „Монитор“ Любомира Будакова и други.  

Велислава Дърева: Когато собствениците, парите, пишат етичен кодекс, там свобода на словото няма посмъртно      

 „За този Етичен кодекс (иде реч за Етичния кодекс, който признават медиите на Пеевски - бел. авт. ), за който става дума, съм писала още когато той беше публикуван. И заглавието му беше „Докато истината си обуе ботушите, лъжата обикаля Земята два пъти“. В този Етичен кодекс от 2004 г. липсва най-важното словосъчетание, и то е „свобода на словото“. Няма го, уважаеми колеги! Не фигурира свободата на словото, защото той е написан от корпоративни интереси, което предполага и за Етичния кодекс и на другия издателски съюз, защото когато собствениците, парите, пишат етичен кодекс, там свобода на словото няма посмъртно! Поради което предлагам, понеже сме в сградата на Съюза на българските журналисти, която е свещена, само напомням, че този съюз е създаден от Йосиф Хербст, убит през1925 година, в устава на СБЖ има едно малко приложенийце, нарича се „Етични правила“. В него, уважаеми колеги, свободата на словото е на второ място. В него има също и един поразителен текст: „Интересите на обществото стоят над интересите на собствениците.“ И второ: „Нито един журналист не бива да се съгласява неговите материали да излизат обезобразени!“ Това са най-важните текстове в българската журналистика. Намерете ми един издател, който да ми каже, че интересите на обществото стоят над неговите лични! Няма такъв! За мен кое е най-важното? Когато стане въпрос за солидарността и за гилдията – няма солидарност и гилдия няма. Някога е имало гилдия. И преди 9 септември, и след 9 септември имаше гилдия. Сега няма. Закриват се издания – гробовно мълчание от гилдията. Уволняват журналисти на партиди. Журналистите като едни номади се придвижват напред назад из медийното пространство, белким някъде да могат да оживеят. Солидарност – нула. От един вестник уволняват 15души, 50 чакат на вратата и питат кога ще ги назначат. Солидарност ли? Такова понятие няма. Затова сме на туй дередже. Георги Найденов спомена за журналистически омбудсман. Говорим за омбудсман на СБЖ,защото най-важна е ролята на СБЖ, тъй като той е творческа и синдикална организация. В САЩ най-голямото страшилище за работодателите не е стачката на работниците, а синдикатите.Това е истината! В България обаче не е така. Мисля, че това е супер отговорна роля за СБЖ, защото журналистиката е много специална работа.

Журналистиката не е професия. Журналистиката не е приятно прекарване в кулоарите на парламента или по жълтите павета между НС и МС. Журналистиката дори не е начин на живот.

Журналистиката е животът!“   

 

Снимки Мари Къналян

     

 

 

Сподели в
 

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019/08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019/15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019/12:49

Съюзът на българските журналисти изразява сериозна загриженост и дълбоко възмущение от приемането в НС на поправките на Закона за защита на личните данни, които практически лишават журналистите от възможността да упражняват свободно професията си.

25.01.2019/15:58

Ударът по емблематичната журналистка и депутатка, смело разобличаваща властови злоупотреби, е брутална разправа със свободата на словото и с политически опонент, заявява председателят на УС на СБЖ

23.01.2019/12:44

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки