Начало
 
 

Ще оправят медийната среда, колкото оправиха пазарната

09.05.2018 /05:08 | Автор : Огнян Стойчев | Източник: Банкер Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


А тиражите на вестниците вървят усремно надолу

В условията на океан от публично словоблудство на 3 май празнувахме Световния ден на свободата на пресата. Празнувахме - силно казано, почти фалшива новина.

Какво да му празнуваш, като всеки плещи каквото му падне или за каквото му се плаща. Денят е обаче световен и щеш, не щеш - празнуваш.

СБЖ организира например журналистическа дискусия на тема: "Кризата в медиите – криза в журналистиката!".

Целта на събитието бе да се бие тревога в обществото за кризисното състояние на българските медии и на медийната среда у нас! Щели да анализират положението, в което са поставени българските журналисти в икономически, социален и правен план. И да направят опит за формулиране на причините за деградацията на българската журналистика, която вече не можела да се справя с ролята си на четвърта власт и на ключов елемент от структурата на демократичното общество.

Че криза в бранша има - има 

Но не и за онези, които я докараха с пазаруването и завладяването на медии. Няма и на кого да биеш тревога, защото никой вече не чете вестници, особено нормалните. Кога за последно сте виждали човек с вестник сред морето от изцъклени в мобилните и стационарните екрани погледи?

Освен това медийната среда у нас е двуполюсно консолидирана, което дава на добрите журналисти преди всичко свободата да избират накъде да хващат гората.

Относно причините за деградацията се колебаем кого по-напред да посочим. Но във всеки случай "четвъртата власт" у нас е толкова ключова за демокрацията, колкото демокрацията ни - за постоталитарното безвластие.

В световния ден на свободната преса Европарламентът обсъди проекторезолюция, с която предлага да се забрани или поне да се освети участието в обществени поръчки на дружества, чийто краен собственик притежава медия.

Предлага се също принуда срещу страните-членки да съобщават за бюджетното финансиране, предоставяно на медийните дружества, както и да се извършва постоянно наблюдение на всяко бюджетно финансиране, отпускано на собственици на медии.

А осъдените за каквото и да било престъпление не трябвало да бъдат собственици на медии. При изготвянето на доклада били взети предвид резултатите от класацията "Световен показател за свобода на печата" на организацията "Репортери без граници", според които България е изпаднала до запомнящото се 111-о място.

Засега всички партии си имат рупори 

Честно казано, рейтингът ни не може да е чак толкова зле. Фамозният дует "Пеевски - Цонев" съчини галеща ухото мелодия на тема медийна прозрачност със законопрект срещу грантовото финансиране. Е, забрави да спомене държавното, но то е само докато бъдат изчистени схемите за заобикаляне на закона и усвояване на публични средства чрез трети лица - държавни дружества, рекламни агенции на калинки и "лошо" кредитиране.

Както се казва в доклада, правителствата задушават медийната свобода и с по-изтънчени похвати, като изкупуване на търговски медии чрез приближени лица и принуждаване на обществените медии към слугинаж.

И за участието в обществени поръчки си има хватки, а колкото до осъждането - имаме си съдебна независимост. При нея прокуратурата пошляпва едната медийна група по заръка на другата, но в крайна сметка осъдени няма.

Докато следи задкулисното бюджетно финансиране, Европарламентът зове за прозрачно държавно финансиране с цел насърчаване на разнообразна, независима и свободна медийна среда. Ще я оправят, колкото оправиха пазарната - парите все попадат на едро у едни и същи медии срещу тлъсти комисиони за чиновници и проекто-консултанти.

Ха дано, ама докато прояде камъни, магарето може и да не е вече живо. Засега всички управляващо-опозиционни партии си имат медии, а най-европейската се радва на небивал лагерен комфорт. Сутрешните блокове гъмжат от правилни лапачи и устати безделници, които придобиха статута на пета власт за сметка на четвъртата. В този смисъл деградацията си е чиста проба надграждане.


 

Сподели в
 

Каква седмица само за българските журналисти! Пълна с „исторически събития”, „събитие на годината”, кралска сватба, кръщаване на държави, кървави драми между вечни врагове, раздори между съюзници и помирения между довчерашни противници.

22.05.2018/12:00

Проблемите и възможностите пред журналистиката бяха обект на анализ на две медийни събития миналата седмица. Тематиката бе обстойно разгледана на Втората национална конференция за медийна сигурност, която се проведе в понеделник.

21.05.2018/14:37

Струва ли си да рискуваш здравето и дори живота си, за да защитаваш обществения интерес? Колко дълго могат журналистите и издателите да издържат на натиска, когато цялата репресивна машина се обърне срещу тях?

20.05.2018/14:33

Свободата на словото зависи от собствеността върху медиите. През 2015 г. в СЕМ изяснихме собствеността на радиата и телевизиите, стигайки до физическо лице.

19.05.2018/18:53

В годишната класация на "Репортери без граници" за свобода на медиите България се намира на 111-о място - между Боливия и Централноафриканската република, и далеч зад останалите в ЕС.

19.05.2018/14:32
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Драги колеги, Съюзът на българските журналисти ви честити 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост!

23.05.2018 /19:28

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки