Начало
 
 

Ще оправят медийната среда, колкото оправиха пазарната

09.05.2018 /05:08 | Автор : Огнян Стойчев | Източник: Банкер Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


А тиражите на вестниците вървят усремно надолу

В условията на океан от публично словоблудство на 3 май празнувахме Световния ден на свободата на пресата. Празнувахме - силно казано, почти фалшива новина.

Какво да му празнуваш, като всеки плещи каквото му падне или за каквото му се плаща. Денят е обаче световен и щеш, не щеш - празнуваш.

СБЖ организира например журналистическа дискусия на тема: "Кризата в медиите – криза в журналистиката!".

Целта на събитието бе да се бие тревога в обществото за кризисното състояние на българските медии и на медийната среда у нас! Щели да анализират положението, в което са поставени българските журналисти в икономически, социален и правен план. И да направят опит за формулиране на причините за деградацията на българската журналистика, която вече не можела да се справя с ролята си на четвърта власт и на ключов елемент от структурата на демократичното общество.

Че криза в бранша има - има 

Но не и за онези, които я докараха с пазаруването и завладяването на медии. Няма и на кого да биеш тревога, защото никой вече не чете вестници, особено нормалните. Кога за последно сте виждали човек с вестник сред морето от изцъклени в мобилните и стационарните екрани погледи?

Освен това медийната среда у нас е двуполюсно консолидирана, което дава на добрите журналисти преди всичко свободата да избират накъде да хващат гората.

Относно причините за деградацията се колебаем кого по-напред да посочим. Но във всеки случай "четвъртата власт" у нас е толкова ключова за демокрацията, колкото демокрацията ни - за постоталитарното безвластие.

В световния ден на свободната преса Европарламентът обсъди проекторезолюция, с която предлага да се забрани или поне да се освети участието в обществени поръчки на дружества, чийто краен собственик притежава медия.

Предлага се също принуда срещу страните-членки да съобщават за бюджетното финансиране, предоставяно на медийните дружества, както и да се извършва постоянно наблюдение на всяко бюджетно финансиране, отпускано на собственици на медии.

А осъдените за каквото и да било престъпление не трябвало да бъдат собственици на медии. При изготвянето на доклада били взети предвид резултатите от класацията "Световен показател за свобода на печата" на организацията "Репортери без граници", според които България е изпаднала до запомнящото се 111-о място.

Засега всички партии си имат рупори 

Честно казано, рейтингът ни не може да е чак толкова зле. Фамозният дует "Пеевски - Цонев" съчини галеща ухото мелодия на тема медийна прозрачност със законопрект срещу грантовото финансиране. Е, забрави да спомене държавното, но то е само докато бъдат изчистени схемите за заобикаляне на закона и усвояване на публични средства чрез трети лица - държавни дружества, рекламни агенции на калинки и "лошо" кредитиране.

Както се казва в доклада, правителствата задушават медийната свобода и с по-изтънчени похвати, като изкупуване на търговски медии чрез приближени лица и принуждаване на обществените медии към слугинаж.

И за участието в обществени поръчки си има хватки, а колкото до осъждането - имаме си съдебна независимост. При нея прокуратурата пошляпва едната медийна група по заръка на другата, но в крайна сметка осъдени няма.

Докато следи задкулисното бюджетно финансиране, Европарламентът зове за прозрачно държавно финансиране с цел насърчаване на разнообразна, независима и свободна медийна среда. Ще я оправят, колкото оправиха пазарната - парите все попадат на едро у едни и същи медии срещу тлъсти комисиони за чиновници и проекто-консултанти.

Ха дано, ама докато прояде камъни, магарето може и да не е вече живо. Засега всички управляващо-опозиционни партии си имат медии, а най-европейската се радва на небивал лагерен комфорт. Сутрешните блокове гъмжат от правилни лапачи и устати безделници, които придобиха статута на пета власт за сметка на четвъртата. В този смисъл деградацията си е чиста проба надграждане.


 

Сподели в
 

За последните 12 месеца печатните медии в Германия загубиха повече читатели, отколкото през предишната 2017 година, предаде ДПА от Франкфурт.

16.08.2018/12:00

Премиерът на Унгария и противник на мигрантите Виктор Орбан, който постоянно затяга хватката си върху властта, откакто зае поста през 2010 г., се изправи през последните години пред един голям източник на опозиция - бившия си най-добър приятел Лайош Шимичка.

15.08.2018/12:00

Ако мечтаете за общество, в което царува истината, а митовете се игнорират, не очаквайте много от Homo sapiens. По-добре пробвайте късмета си с шимпанзетата, препоръчва израелският историк и писател в нова си книга „21 урока за 21 век”, цитиран от в. "Капитал":

13.08.2018/18:51

Използването на онлайн снимки най-вероятно ще стане още по-стриктно след едно от последните решения на Съда на Европейския съюз. На 7 август магистратите се произнесоха по дело, заведено от германския фотограф Дирк Ренкоф.

12.08.2018/14:45

Постиженията на Станимир Стоилов в казахстанския футбол, в частност успехите на Астана под ръководството на българина, направиха така че към днешна дата хасковлията да е изкачен на пиедестал в страната.

11.08.2018/17:13

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки