Начало
 
 

Никой не е забравен и нищо не е забравено

09.05.2018 /16:16 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Безсмъртният полк“ премина и по централните улици на София

За 73-и път светът отбелязва Деня на победата,а така също и Деня на Европа. София също обедини под знака на празника над две хиляди души, като много от тях се включиха в инициативата „Безсмъртният полк“.

Български граждани, които тачат 9 май, ветерани от войната, много млади хора и руски граждани, живеещи у нас, се събраха пред паметника на Незнайния воин, носещи портрети на свои близки, загинали във Втората световна и Великата отечествена война и символа на Деня на победата - Георгиевската лентичка. След като поднесоха цветя пред Вечния огън, включвайки се в редиците на „Безсмъртния полк“, те се отправиха по централните софийски улици към паметника на Съветската армия. По традиция там се състоя празнична церемония, в която участваха дипломати, депутати от българския парламент и известни интелектуалци. За смисъла на Деня на победата говориха посланикът на Русия у нас Н. Пр. Анатолий Макаров, Калоян Паргов и др. И както си му е редът, и този празник не мина без празничен концерт, който вдигна градуса на радостта.

По традиция в памет на загиналите в борбата срещу фашизма съветски воини предстоятелят на РПЦ в София отец Васиан и Мелнишкият епископ Герасим отслужиха панихида пред паметника-костница в Лозенец, на която освен руски дипломати присъстваха и много столичани. В знак на преклонение присъстващите поднесоха цветя и се поклониха пред паметта на загиналите воини.

Паметна церемония се състоя също и на братската могила на 15 съветски войници и офицери, загинали в годините на Великата отечествена война на територията на България и погребани  в софийския квартал Княжево.  Пред събралите се да почетат паметта им, говори аташето при посолството на Русия у нас К. Емелин и българският ветеран И. Витанов, а ученици от училището при Руското посолство изнесоха поетичен рецитал.

В отбелязването на 73-годишнина от победата над фашизма взе участие и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Тя и главният секретар на Съюза Иван  Върбанов поднесоха цветя в памет на загиналите съветски воини.

По същото време и в квартал Филиповци в София се състоя церемония и поднасяне на цветя пред братската могила на загинали воини от ІІІ Украински фронт. В тяхна памет панихида отслужи свещеник Данаил от храма „Рождество на св. Богородица“.

Много от дошлите да почетат Деня на победата бяха единодушни, че на такъв ден не трябва да се делим по партиен или фобски/филски признак, а трябва заедно да отдадем необходимото уважение на онези, които са жертвали живота си, без да се водят от някакви користни цели, за да го няма фашизма. Без Деня на победата едва ли щеше да го има и Денят на Европа. И че трябва да помним,че никой не е забравен и нищо не е забравено.

Снимки Мари Къналян    

Сподели в
 

И ако някои организират молитвени или работни закуски, по идея на ръководителя на представителството на Россътрудничество в България и директор на РКИЦ Павел Журавльов там с голям ентусиазъм сложиха началото на неформални срещи с представители на медиите, където от страна на РКИЦ имат желание да се обсъждат важни моменти от работата в представителството и предстоящите изяви на Центъра.

16.08.2018/16:41

За него знаех още преди година, че се бори с коварна болест, но някак си и аз като всички, които го познават и обичат, вярвах, че ще я победи. Та нали неговите герои в много и трудни ситуации излизаха победители. Но ето че дойде ужасната новина, че Едуард Успенски, писателят с детската усмивка, вече не е между нас. Заминал си е завинаги. Прекрачил 80-те лета.

15.08.2018/20:45

Британският фотограф Дейвид Кингстън представи своите "Случки от улицата" в първата си изложба у нас в Музея на фотографията в Казанлък, информира ArtPrice.

15.08.2018/18:51

Кинофестът ще се състои в София и Варна. Проектът се реализира в рамките на международното културно сътрудничество в областта на киното между Руската Федерация и Република България. Пресконференцията с делегацията на руските кинематографисти ще е в РКИЦ на 22 август от 15 часа.

15.08.2018/12:18

„На щипка”. Така е озаглавена организираната от великотърновската фотографка Марина Чамуркова изложба на участниците в първата детска фотошкола във Велико Търново.

15.08.2018/09:03

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки