Начало
 
 

Никой не е забравен и нищо не е забравено

09.05.2018 /16:16 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Безсмъртният полк“ премина и по централните улици на София

За 73-и път светът отбелязва Деня на победата,а така също и Деня на Европа. София също обедини под знака на празника над две хиляди души, като много от тях се включиха в инициативата „Безсмъртният полк“.

Български граждани, които тачат 9 май, ветерани от войната, много млади хора и руски граждани, живеещи у нас, се събраха пред паметника на Незнайния воин, носещи портрети на свои близки, загинали във Втората световна и Великата отечествена война и символа на Деня на победата - Георгиевската лентичка. След като поднесоха цветя пред Вечния огън, включвайки се в редиците на „Безсмъртния полк“, те се отправиха по централните софийски улици към паметника на Съветската армия. По традиция там се състоя празнична церемония, в която участваха дипломати, депутати от българския парламент и известни интелектуалци. За смисъла на Деня на победата говориха посланикът на Русия у нас Н. Пр. Анатолий Макаров, Калоян Паргов и др. И както си му е редът, и този празник не мина без празничен концерт, който вдигна градуса на радостта.

По традиция в памет на загиналите в борбата срещу фашизма съветски воини предстоятелят на РПЦ в София отец Васиан и Мелнишкият епископ Герасим отслужиха панихида пред паметника-костница в Лозенец, на която освен руски дипломати присъстваха и много столичани. В знак на преклонение присъстващите поднесоха цветя и се поклониха пред паметта на загиналите воини.

Паметна церемония се състоя също и на братската могила на 15 съветски войници и офицери, загинали в годините на Великата отечествена война на територията на България и погребани  в софийския квартал Княжево.  Пред събралите се да почетат паметта им, говори аташето при посолството на Русия у нас К. Емелин и българският ветеран И. Витанов, а ученици от училището при Руското посолство изнесоха поетичен рецитал.

В отбелязването на 73-годишнина от победата над фашизма взе участие и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Тя и главният секретар на Съюза Иван  Върбанов поднесоха цветя в памет на загиналите съветски воини.

По същото време и в квартал Филиповци в София се състоя церемония и поднасяне на цветя пред братската могила на загинали воини от ІІІ Украински фронт. В тяхна памет панихида отслужи свещеник Данаил от храма „Рождество на св. Богородица“.

Много от дошлите да почетат Деня на победата бяха единодушни, че на такъв ден не трябва да се делим по партиен или фобски/филски признак, а трябва заедно да отдадем необходимото уважение на онези, които са жертвали живота си, без да се водят от някакви користни цели, за да го няма фашизма. Без Деня на победата едва ли щеше да го има и Денят на Европа. И че трябва да помним,че никой не е забравен и нищо не е забравено.

Снимки Мари Къналян    

Сподели в
 

С празнично шествие, което ще тръгне в 10.00 часа от пл. „Стефан Стамболов”, ще започне организираното от Община Плевен честване на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

23.05.2018/20:26

Билети на половин цена срещу дарена книга предлага Театър Българска армия /ТБА/. Второто издание на кампанията "Дари книга, ела на театър" започва днес и ще продължи до 28 май. Целта е да се съберат книги за деца в неравностойно положение и за читалището в с. Долна Малина. Който дари книга на касата на ТБА, получава талон с 50 на сто отстъпка от цената на един билет за постановка през май или юни. При дарение от три или повече книги се получава втори талон. Намалението не важи за гостуващи спектакли.

22.05.2018/18:45

В Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ започна ІV Международна литературна асамблея „Слово и дело“, в която участват водещи руски поети и писатели, водени от Олга Бояринова – ръководител на литературните проекти на Московската градска организация на Съюза на писателите в Русия.

22.05.2018/10:17

Кметът на Плевен Георг Спартански замина днес за Москва, като член на официалната делегация, придружаваща президента на Република България Румен Радев при официалната му визита в руската столица по покана на президента на Русия Владимир Путин.

21.05.2018/14:54

В навечерието на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - областният управител на Хасково Станислав Дечев инициира кампания „Език свещен …”.

21.05.2018/08:13
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Драги колеги, Съюзът на българските журналисти ви честити 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост!

23.05.2018 /19:28

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки