Начало
 
 

Фалшивите новини подкопават демокрацията

09.05.2018 /18:50 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Всички сме вече жертви на фаливи новини всеки миг

От фалшивите новини има само една жертва и това е демокрацията. С това послание неправителствената организация "Репортери без граници" започна на 3 май - Международният ден за свобода на медиите - кампания #FightFakeNews" за борба с една от най-големите заплахи за журналистиката и свободните общества.

Създаден е видеоклип, дело на френската агенция BETC, и с него инициаторите искат да изпратят сигнал, че жертвите на продуктите ментета са видими и измерими, докато дезинформацията невидимо подкопава самите устои на демокрацията.

"Съдържанието, създадено с усилие и честно отношение към читатели и зрители, все повече е обект на нечестна конкуренция от финансирано съдържание, пропаганда и слухове", заявява по този повод генералният секретар на организацията Кристоф Делоар:

"Социологическите проучвания показват, че заради нагласата на хората фалшивите новини се разпространяват по-лесно от тези, на които може да се има доверие. Не можем да бездействаме пред лицето на тази заплаха за честността на публичния дебат и в крайна сметка на демокрацията".

Кампанията започна седмица след разпространяването на годишния доклад на "Репортери без граници" с Индекс за свободата на медиите, в който на България е отредено 111-о място сред 180 държави.

Не само никоя друга страна от ЕС не е толкова ниско в класацията, но и на Балканите няма държава с толкова критично състояние на медийния пазар като България. В Европа в същата категория са единствено Беларус и Турция.


 

Сподели в
 

Каква седмица само за българските журналисти! Пълна с „исторически събития”, „събитие на годината”, кралска сватба, кръщаване на държави, кървави драми между вечни врагове, раздори между съюзници и помирения между довчерашни противници.

22.05.2018/12:00

Проблемите и възможностите пред журналистиката бяха обект на анализ на две медийни събития миналата седмица. Тематиката бе обстойно разгледана на Втората национална конференция за медийна сигурност, която се проведе в понеделник.

21.05.2018/14:37

Струва ли си да рискуваш здравето и дори живота си, за да защитаваш обществения интерес? Колко дълго могат журналистите и издателите да издържат на натиска, когато цялата репресивна машина се обърне срещу тях?

20.05.2018/14:33

Свободата на словото зависи от собствеността върху медиите. През 2015 г. в СЕМ изяснихме собствеността на радиата и телевизиите, стигайки до физическо лице.

19.05.2018/18:53

В годишната класация на "Репортери без граници" за свобода на медиите България се намира на 111-о място - между Боливия и Централноафриканската република, и далеч зад останалите в ЕС.

19.05.2018/14:32
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Драги колеги, Съюзът на българските журналисти ви честити 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост!

23.05.2018 /19:28

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки