Начало
 
 

Фалшивите новини подкопават демокрацията

09.05.2018 /18:50 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Всички сме вече жертви на фаливи новини всеки миг

От фалшивите новини има само една жертва и това е демокрацията. С това послание неправителствената организация "Репортери без граници" започна на 3 май - Международният ден за свобода на медиите - кампания #FightFakeNews" за борба с една от най-големите заплахи за журналистиката и свободните общества.

Създаден е видеоклип, дело на френската агенция BETC, и с него инициаторите искат да изпратят сигнал, че жертвите на продуктите ментета са видими и измерими, докато дезинформацията невидимо подкопава самите устои на демокрацията.

"Съдържанието, създадено с усилие и честно отношение към читатели и зрители, все повече е обект на нечестна конкуренция от финансирано съдържание, пропаганда и слухове", заявява по този повод генералният секретар на организацията Кристоф Делоар:

"Социологическите проучвания показват, че заради нагласата на хората фалшивите новини се разпространяват по-лесно от тези, на които може да се има доверие. Не можем да бездействаме пред лицето на тази заплаха за честността на публичния дебат и в крайна сметка на демокрацията".

Кампанията започна седмица след разпространяването на годишния доклад на "Репортери без граници" с Индекс за свободата на медиите, в който на България е отредено 111-о място сред 180 държави.

Не само никоя друга страна от ЕС не е толкова ниско в класацията, но и на Балканите няма държава с толкова критично състояние на медийния пазар като България. В Европа в същата категория са единствено Беларус и Турция.


 

Сподели в
 

За последните 12 месеца печатните медии в Германия загубиха повече читатели, отколкото през предишната 2017 година, предаде ДПА от Франкфурт.

16.08.2018/12:00

Премиерът на Унгария и противник на мигрантите Виктор Орбан, който постоянно затяга хватката си върху властта, откакто зае поста през 2010 г., се изправи през последните години пред един голям източник на опозиция - бившия си най-добър приятел Лайош Шимичка.

15.08.2018/12:00

Ако мечтаете за общество, в което царува истината, а митовете се игнорират, не очаквайте много от Homo sapiens. По-добре пробвайте късмета си с шимпанзетата, препоръчва израелският историк и писател в нова си книга „21 урока за 21 век”, цитиран от в. "Капитал":

13.08.2018/18:51

Използването на онлайн снимки най-вероятно ще стане още по-стриктно след едно от последните решения на Съда на Европейския съюз. На 7 август магистратите се произнесоха по дело, заведено от германския фотограф Дирк Ренкоф.

12.08.2018/14:45

Постиженията на Станимир Стоилов в казахстанския футбол, в частност успехите на Астана под ръководството на българина, направиха така че към днешна дата хасковлията да е изкачен на пиедестал в страната.

11.08.2018/17:13

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки