Начало
 
 

Дийн Старкман: В България трябва да подобрите медийната свобода

11.05.2018 /16:48 | Автор : Веселина Миланова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дийн Старкман е носител и на „Пулицър” за журналистика

"Имах някаква представа за ситуацията в страната ви и бях прочел някои статии по въпроса на път за София, но не знаех, че нещата са толкова зле", коментира пред БНР американският журналист Дийн Старкман.

Той говори в София по повод резултатите от класацията на "Репортери без граници", която поставя България на 111-о място в света по медийна свобода. Старкман допълва:

Това е изключително притеснително, защото медийната свобода и изобщо мястото на медиите имат много важно значение за едно демократично общество, както и демокрацията е от изключително важно значение за медийната свобода – не може да имаш едното, без да имаш налице другото.

И ако България иска да бъде една демократична страна, трябва да направи всичко възможно, за да подобри състоянието на медийната свобода.

20 години работи в "Уолстрийт джърнъл" 

Старкман има зад гърба си изключително богата професионална биография (той е сред редакторите на "Парадайс пейпърс", с над 20-годишен опит в издания като "Уолстрийт джърнъл", старши редактор в Международния консорциум на разследващите журналисти, сътрудник в Центъра за медии, данни и общество, гостуващ преподавател във Факултета по обществена политика на Централноевропейския университет в Будапеща).

Старкман коментира и темата за противопоставянето между водещи американски медии и президента на САЩ Доналд Тръмп, като посочи, че този процес е израз на по-дълбока криза:

"В момента се наблюдава криза в американското общество и всъщност избирането на Тръмп като президент в САЩ е един израз на това. И в момента бих казал, че ние в Щатите минаваме през период, който е доста познат на страните и обществата в Централна и Източна Европа... И един от уроците, които научаваме, е, че демокрацията всъщност е доста деликатна тема":

"Демокрацията не се изразява само във върховенство на закона, защита на човешките права на гражданите, на малцинства, тя е много повече от това – състои се и в неписани правила и норми за поведение, приемане на свободна преса в държавата, уважение и зачитане на институциите и ценностите, които те представляват, и, разбира се, подсигуряване на независимостта на правораздавателните органи, на съдебната система".

Приоритет стана бързината, а не задълбочеността  

Журналистът коментира и тенденциите в съвременните медии, все повече доминирани от социалните мрежи и мобилните устройства, където анализите и темите, които изискват задълбоченост и продължително време за разработване, отстъпват място на нетрайни и кратки материали, които привличат с атрактивни заглавия. "В момента сме в началната фаза на революционни промени, разтърсващи промени в медийния сектор и в журналистиката", изтъкна Старкман:

"Дигитализацията на медиите – това, което направи, е всъщност, че средствата и парите за реклама към традиционните медии намаляха драстично. И това променя естествено навиците и начините, по които хората консумират и четат новини. Тази промяна напълно трансформира и начина, по който журналистите работят и произвеждат новинарско или журналистическо съдържание":

"Онлайн медиите всъщност издигат в култ 2 неща – количеството на произведените материали и колко бързо ги произвеждат. Те по-скоро оценяват кратки и бързи форми и по този начин по-дългите истории, които отнемат много време за произвеждане, остават на заден план. И това естествено имаше голямо влияние върху материалите, които се произвеждат, защото един материал, който е отнел доста време, за да бъде написан, може да не доведе до толкова голям аудитория и да бъде толкова четен".

Старкман е у нас по покана на Асоциацията на европейските журналисти в България. Той ще изнесе две лекции: "В ерата на Тръмп – глобални предизвикателства пред журналистиката в полза на обществото" и "Орбан и медийният монопол в Унгария".

(Боряна Джамбазова от Асоциацията на европейските журналисти осъществи превода в ефир - бел. БНР)  


 

Сподели в
 

Каква седмица само за българските журналисти! Пълна с „исторически събития”, „събитие на годината”, кралска сватба, кръщаване на държави, кървави драми между вечни врагове, раздори между съюзници и помирения между довчерашни противници.

22.05.2018/12:00

Проблемите и възможностите пред журналистиката бяха обект на анализ на две медийни събития миналата седмица. Тематиката бе обстойно разгледана на Втората национална конференция за медийна сигурност, която се проведе в понеделник.

21.05.2018/14:37

Струва ли си да рискуваш здравето и дори живота си, за да защитаваш обществения интерес? Колко дълго могат журналистите и издателите да издържат на натиска, когато цялата репресивна машина се обърне срещу тях?

20.05.2018/14:33

Свободата на словото зависи от собствеността върху медиите. През 2015 г. в СЕМ изяснихме собствеността на радиата и телевизиите, стигайки до физическо лице.

19.05.2018/18:53

В годишната класация на "Репортери без граници" за свобода на медиите България се намира на 111-о място - между Боливия и Централноафриканската република, и далеч зад останалите в ЕС.

19.05.2018/14:32
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Драги колеги, Съюзът на българските журналисти ви честити 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост!

23.05.2018 /19:28

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки