Начало
 
 

Дийн Старкман: В България трябва да подобрите медийната свобода

11.05.2018 /16:48 | Автор : Веселина Миланова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дийн Старкман е носител и на „Пулицър” за журналистика

"Имах някаква представа за ситуацията в страната ви и бях прочел някои статии по въпроса на път за София, но не знаех, че нещата са толкова зле", коментира пред БНР американският журналист Дийн Старкман.

Той говори в София по повод резултатите от класацията на "Репортери без граници", която поставя България на 111-о място в света по медийна свобода. Старкман допълва:

Това е изключително притеснително, защото медийната свобода и изобщо мястото на медиите имат много важно значение за едно демократично общество, както и демокрацията е от изключително важно значение за медийната свобода – не може да имаш едното, без да имаш налице другото.

И ако България иска да бъде една демократична страна, трябва да направи всичко възможно, за да подобри състоянието на медийната свобода.

20 години работи в "Уолстрийт джърнъл" 

Старкман има зад гърба си изключително богата професионална биография (той е сред редакторите на "Парадайс пейпърс", с над 20-годишен опит в издания като "Уолстрийт джърнъл", старши редактор в Международния консорциум на разследващите журналисти, сътрудник в Центъра за медии, данни и общество, гостуващ преподавател във Факултета по обществена политика на Централноевропейския университет в Будапеща).

Старкман коментира и темата за противопоставянето между водещи американски медии и президента на САЩ Доналд Тръмп, като посочи, че този процес е израз на по-дълбока криза:

"В момента се наблюдава криза в американското общество и всъщност избирането на Тръмп като президент в САЩ е един израз на това. И в момента бих казал, че ние в Щатите минаваме през период, който е доста познат на страните и обществата в Централна и Източна Европа... И един от уроците, които научаваме, е, че демокрацията всъщност е доста деликатна тема":

"Демокрацията не се изразява само във върховенство на закона, защита на човешките права на гражданите, на малцинства, тя е много повече от това – състои се и в неписани правила и норми за поведение, приемане на свободна преса в държавата, уважение и зачитане на институциите и ценностите, които те представляват, и, разбира се, подсигуряване на независимостта на правораздавателните органи, на съдебната система".

Приоритет стана бързината, а не задълбочеността  

Журналистът коментира и тенденциите в съвременните медии, все повече доминирани от социалните мрежи и мобилните устройства, където анализите и темите, които изискват задълбоченост и продължително време за разработване, отстъпват място на нетрайни и кратки материали, които привличат с атрактивни заглавия. "В момента сме в началната фаза на революционни промени, разтърсващи промени в медийния сектор и в журналистиката", изтъкна Старкман:

"Дигитализацията на медиите – това, което направи, е всъщност, че средствата и парите за реклама към традиционните медии намаляха драстично. И това променя естествено навиците и начините, по които хората консумират и четат новини. Тази промяна напълно трансформира и начина, по който журналистите работят и произвеждат новинарско или журналистическо съдържание":

"Онлайн медиите всъщност издигат в култ 2 неща – количеството на произведените материали и колко бързо ги произвеждат. Те по-скоро оценяват кратки и бързи форми и по този начин по-дългите истории, които отнемат много време за произвеждане, остават на заден план. И това естествено имаше голямо влияние върху материалите, които се произвеждат, защото един материал, който е отнел доста време, за да бъде написан, може да не доведе до толкова голям аудитория и да бъде толкова четен".

Старкман е у нас по покана на Асоциацията на европейските журналисти в България. Той ще изнесе две лекции: "В ерата на Тръмп – глобални предизвикателства пред журналистиката в полза на обществото" и "Орбан и медийният монопол в Унгария".

(Боряна Джамбазова от Асоциацията на европейските журналисти осъществи превода в ефир - бел. БНР)  


 

Сподели в
 

За последните 12 месеца печатните медии в Германия загубиха повече читатели, отколкото през предишната 2017 година, предаде ДПА от Франкфурт.

16.08.2018/12:00

Премиерът на Унгария и противник на мигрантите Виктор Орбан, който постоянно затяга хватката си върху властта, откакто зае поста през 2010 г., се изправи през последните години пред един голям източник на опозиция - бившия си най-добър приятел Лайош Шимичка.

15.08.2018/12:00

Ако мечтаете за общество, в което царува истината, а митовете се игнорират, не очаквайте много от Homo sapiens. По-добре пробвайте късмета си с шимпанзетата, препоръчва израелският историк и писател в нова си книга „21 урока за 21 век”, цитиран от в. "Капитал":

13.08.2018/18:51

Използването на онлайн снимки най-вероятно ще стане още по-стриктно след едно от последните решения на Съда на Европейския съюз. На 7 август магистратите се произнесоха по дело, заведено от германския фотограф Дирк Ренкоф.

12.08.2018/14:45

Постиженията на Станимир Стоилов в казахстанския футбол, в частност успехите на Астана под ръководството на българина, направиха така че към днешна дата хасковлията да е изкачен на пиедестал в страната.

11.08.2018/17:13

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки