Вестник „Култура” иска да продължи, макар и с друго име

13.05.2018 /17:15 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Копринка Червенкова направи от вестник "Култура" институция. Замисленото му сливане с портал "Култура", уви, унищожава тази уникалност. Затова екипът търси друг път

С апел за помощ в името на съществуването си се обърна вестник "Култура" към своите почитатели и съмишленици. "Скъпи приятели, както знаете, вестник "Култура" ще престане да съществува в края на юли т. г.":

Дори лишени от заглавието, на което повечето от нас са посветили десетилетия от живота си, ние ще се опитаме да продължим да издаваме Култура - под друго име, но със същия заряд.

Мислим, че той е нужен на България, защото в нея продължава да има твърде много политкомисари, заменили едно "тоталитарно" верую с друго - "демократично" верую", пишат колегите от изданието.

Те смятат, че българската интелигенция заслужава вестник "на всички гледни точки; издание, дом на оперативната художествена критика; средище на истински дебати за нашето развитие; една истински обществена културна медия".

Заради тази трудна задача колегите от "Култура" търсят подкрепа от всеки, който е готов да помогне. Затова посочват и банковата сметка на Фондация "Пространство "Култура", дългогодишен и бъдещ техен издател: "СИБАНК": IBAN: BG93 BUIB 9888 1000 6561 09 

В края на 2017 г. изданието обяви, че вестникът ще бъде преформатиран. Тогава бе съобщено, че "Култура" ще стане списание, което ще започне да излиза през септември 2018 г.:

"Това е последният коледен брой на тази "Култура" с този екип и този издател. В края на юли 2018 г. съществуването на вестника ще бъде прекратено и от септември ще има друга "Култура" - списание, с главен редактор Тони Николов", съобщи тогава редакцията и поясни:

"Сегашната "Култура" със сегашния екип и, надяваме се, със сегашните автори ще търси нова реализация с нови идеи и нови съмишленици. За което, скъпи наши читатели, ще намерим начин да ви информираме навреме", анонсираха през декември колегите.

Новината за "пенсионирането" на изданието дойде в годината, когато в. "Култура" отбеляза 60-ия си юбилей.

Свързани:   Ангел Игов: Нещо „различно” щяло да замени „Култура”

Когато нещата са оставени изцяло на частния интерес, е доста лесно да се стигне до такива загуби. Това обясни за БНР писателят и преводач Ангел Игов, автор и на вестник "Култура", който спира да излиза от юли догодина:
Дата: 28.12.2017


 

Сподели в
 

Новото малайзийското правителство отмени критикувания закон за забрана на "фалшивите новини". Организация на парламентаристите от Югоизточна Азия определи решението като епохален момент за човешките права, предаде АП.

17.08.2018/09:05

Кореспондент на германската медийна компания Дойче веле (DW) е пострадал по време на протест в Букурещ, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на самата Дойче веле.

16.08.2018/09:04

Художествената галерия в Добрич ще представи колекция от фотографии, озаглавена "PerfectDay". Фотосите са снимани за едноименното онлайн списание за съвременна култура, архитектура и дизайн, базирано в Лондон.

14.08.2018/09:02

Германски студент, следвал журналистика в Пекин, потегли към родината си, след като визата му бе анулирана заради участието в проект за човешките права в Китай, предаде ДПА, цитирана от БТА.

13.08.2018/09:01

Всички журналисти, арестувани тази седмица при голяма акция на полицията срещу независимите медии в Беларус, бяха освободени, предаде АФП, като се позова на съобщение на редакциите им.

11.08.2018/09:06

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки