Начало
 
 

Очакват новата телевизия на БСП да се казва RED.tv

15.05.2018 /12:00 | Автор : Лиляна Клисурова | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


БСП е заделила 2 млн. лева за партийната си телевизия

Как да се казва бъдещата червена телевизия? Името е последното, което е нужно сега на БСП, за да може Корнелия Нинова да подаде документи в СЕМ за лиценз, разкриха запознати.

Сред обсъжданите имена най-често се спряга RED.tv, което е игра на думи - “червен” от английски и “ред” на български. Така името ще е и в тон с посланията на соцлидерката, че ако БСП дойде на власт, в държавата ще се въведе ред.

А и RED е популярно име сред социалистите, защото преди години младежкото обединение имаше такава кампания за разширяване на влиянието на партията сред младите.

Създаването на телевизията е последното неизпълнено засега обещание на Нинова като кандидат за лидер на партията. Тя неведнъж е обяснявала, че такова е желанието на членове и симпатизанти на БСП, за да достигат до тях в автентичен вид посланията на ръководството.

Ще има и антипод на “История.БГ”  

На едно от последните си заседания Националният съвет гласува 2 млн. лв. от държавната субсидия на БСП да са за създаването на телевизията. Тя ще се финансира само с партийни пари и реклама. По съдържание червената телевизия няма да е партийна, а ще е “другата обществена телевизия”, е решението на комисията по медии и култура към Националния съвет на социалистите.

Целта е новата телевизия да бъде обективна и да дава широка информираност по най-болезнените за обществото теми, казват от “Позитано” 20. Затова и гостите на предаванията нямало да са само червени депутати и функционери, а ще се търси плурализъм на мненията.

Ще има предаване за история, което щяло да е антипод на “История.БГ” по БНТ. Червените неведнъж са протестирали - и публично, и пред СЕМ, че предаването по държавната телевизия представя едностранчиво и манипулативно миналото. Акцент в работата на телевизията обаче ще са общините и местните проблеми. Това се прави и с оглед на предстоящите местни избори през 2019 г.

Ще има цели предавания и чести репортажи по проблемите на хората по градове и села, като ще се разследва и защо местните власти не се заемат с решаването им, разкриха запознати. Ще има и публицистика, и предавания за култура, за политика, младежки предавания.

Водещите още не са определени, но от “Позитано” разкриха, че вече са получили много CV-та на желаещи да работят в новата медия. Според запознати червените вече подготвят и телевизионното си студио, което ще е обзаведено с изцяло ново и модерно оборудване. То обаче нямало да е в централата.

RE:TV живя 1 година, глътна 9 млн. лв.  

Телевизия с име, звучащо много подобно на бъдещия червен канал, бе създадена 10 години по-рано. RE:TV тръгва през 2008 г. с финансиране от фондация “Граждански медии”, сред чиито основатели е Иво Прокопиев. Изпълнителен директор на телевизията е Асен Григоров, а сред журналистите ѝ - Явор Дачков и Иван Бердов. Обявява се за гражданска телевизия, излъчва предимно новини и публицистика.

На 27 ноември 2009 г. обаче спира излъчване, като в последната новинарска емисия в 22 ч. е прочетено кратко писмо от учредителите ѝ и членове на фондация “Граждански медии”.

“Със създаването на телевизията искахме да покажем няколко неща - че може да има прозрачна собственост и финансиране на медии в България, че и в българското общество има място за сериозна и независима телевизионна журналистика. Не успяхме", се казваше в писмото, подписано от учредителите на фондацията собственик на телевизията - Светослав Божилов, Иван Кръстев и Иво Прокопиев. Фондацията поясни още:

"Телевизионният рекламен пазар не подкрепи нуждата от съществуването на подобна телевизия. В проекта до момента са инвестирани 9 млн. лв. средства на дарители на фондация “Граждански медии”, но тежката финансова криза направи финансирането на телевизията невъзможно за по-дълъг период по този начин”.

Според Светослав Божилов, Иван Кръстев и Иво Прокопиев “регулаторите и политическият елит системно през годините подкрепят свърхконцентрацията на телевизионния пазар” и разбиването на този модел се оказало непосилна задача за Re:TV.

Свързани:    БСП влага 2 млн. лв. в новата телевизия “RED”

Националният съвет на БСП е одобрил предоставянето на 2 млн. лв. от партийната субисия за пускането на партийна телевизия в отговор на исканията през годините на много от социалистите в страната.
Дата: 27.03.2017


 

Сподели в
 

Каква седмица само за българските журналисти! Пълна с „исторически събития”, „събитие на годината”, кралска сватба, кръщаване на държави, кървави драми между вечни врагове, раздори между съюзници и помирения между довчерашни противници.

22.05.2018/12:00

Проблемите и възможностите пред журналистиката бяха обект на анализ на две медийни събития миналата седмица. Тематиката бе обстойно разгледана на Втората национална конференция за медийна сигурност, която се проведе в понеделник.

21.05.2018/14:37

Струва ли си да рискуваш здравето и дори живота си, за да защитаваш обществения интерес? Колко дълго могат журналистите и издателите да издържат на натиска, когато цялата репресивна машина се обърне срещу тях?

20.05.2018/14:33

Свободата на словото зависи от собствеността върху медиите. През 2015 г. в СЕМ изяснихме собствеността на радиата и телевизиите, стигайки до физическо лице.

19.05.2018/18:53

В годишната класация на "Репортери без граници" за свобода на медиите България се намира на 111-о място - между Боливия и Централноафриканската република, и далеч зад останалите в ЕС.

19.05.2018/14:32
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Драги колеги, Съюзът на българските журналисти ви честити 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост!

23.05.2018 /19:28

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки