Начало
 
 

Очакват новата телевизия на БСП да се казва RED.tv

15.05.2018 /12:00 | Автор : Лиляна Клисурова | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


БСП е заделила 2 млн. лева за партийната си телевизия

Как да се казва бъдещата червена телевизия? Името е последното, което е нужно сега на БСП, за да може Корнелия Нинова да подаде документи в СЕМ за лиценз, разкриха запознати.

Сред обсъжданите имена най-често се спряга RED.tv, което е игра на думи - “червен” от английски и “ред” на български. Така името ще е и в тон с посланията на соцлидерката, че ако БСП дойде на власт, в държавата ще се въведе ред.

А и RED е популярно име сред социалистите, защото преди години младежкото обединение имаше такава кампания за разширяване на влиянието на партията сред младите.

Създаването на телевизията е последното неизпълнено засега обещание на Нинова като кандидат за лидер на партията. Тя неведнъж е обяснявала, че такова е желанието на членове и симпатизанти на БСП, за да достигат до тях в автентичен вид посланията на ръководството.

Ще има и антипод на “История.БГ”  

На едно от последните си заседания Националният съвет гласува 2 млн. лв. от държавната субсидия на БСП да са за създаването на телевизията. Тя ще се финансира само с партийни пари и реклама. По съдържание червената телевизия няма да е партийна, а ще е “другата обществена телевизия”, е решението на комисията по медии и култура към Националния съвет на социалистите.

Целта е новата телевизия да бъде обективна и да дава широка информираност по най-болезнените за обществото теми, казват от “Позитано” 20. Затова и гостите на предаванията нямало да са само червени депутати и функционери, а ще се търси плурализъм на мненията.

Ще има предаване за история, което щяло да е антипод на “История.БГ” по БНТ. Червените неведнъж са протестирали - и публично, и пред СЕМ, че предаването по държавната телевизия представя едностранчиво и манипулативно миналото. Акцент в работата на телевизията обаче ще са общините и местните проблеми. Това се прави и с оглед на предстоящите местни избори през 2019 г.

Ще има цели предавания и чести репортажи по проблемите на хората по градове и села, като ще се разследва и защо местните власти не се заемат с решаването им, разкриха запознати. Ще има и публицистика, и предавания за култура, за политика, младежки предавания.

Водещите още не са определени, но от “Позитано” разкриха, че вече са получили много CV-та на желаещи да работят в новата медия. Според запознати червените вече подготвят и телевизионното си студио, което ще е обзаведено с изцяло ново и модерно оборудване. То обаче нямало да е в централата.

RE:TV живя 1 година, глътна 9 млн. лв.  

Телевизия с име, звучащо много подобно на бъдещия червен канал, бе създадена 10 години по-рано. RE:TV тръгва през 2008 г. с финансиране от фондация “Граждански медии”, сред чиито основатели е Иво Прокопиев. Изпълнителен директор на телевизията е Асен Григоров, а сред журналистите ѝ - Явор Дачков и Иван Бердов. Обявява се за гражданска телевизия, излъчва предимно новини и публицистика.

На 27 ноември 2009 г. обаче спира излъчване, като в последната новинарска емисия в 22 ч. е прочетено кратко писмо от учредителите ѝ и членове на фондация “Граждански медии”.

“Със създаването на телевизията искахме да покажем няколко неща - че може да има прозрачна собственост и финансиране на медии в България, че и в българското общество има място за сериозна и независима телевизионна журналистика. Не успяхме", се казваше в писмото, подписано от учредителите на фондацията собственик на телевизията - Светослав Божилов, Иван Кръстев и Иво Прокопиев. Фондацията поясни още:

"Телевизионният рекламен пазар не подкрепи нуждата от съществуването на подобна телевизия. В проекта до момента са инвестирани 9 млн. лв. средства на дарители на фондация “Граждански медии”, но тежката финансова криза направи финансирането на телевизията невъзможно за по-дълъг период по този начин”.

Според Светослав Божилов, Иван Кръстев и Иво Прокопиев “регулаторите и политическият елит системно през годините подкрепят свърхконцентрацията на телевизионния пазар” и разбиването на този модел се оказало непосилна задача за Re:TV.

Свързани:    БСП влага 2 млн. лв. в новата телевизия “RED”

Националният съвет на БСП е одобрил предоставянето на 2 млн. лв. от партийната субисия за пускането на партийна телевизия в отговор на исканията през годините на много от социалистите в страната.
Дата: 27.03.2017


 

Сподели в
 

За последните 12 месеца печатните медии в Германия загубиха повече читатели, отколкото през предишната 2017 година, предаде ДПА от Франкфурт.

16.08.2018/12:00

Премиерът на Унгария и противник на мигрантите Виктор Орбан, който постоянно затяга хватката си върху властта, откакто зае поста през 2010 г., се изправи през последните години пред един голям източник на опозиция - бившия си най-добър приятел Лайош Шимичка.

15.08.2018/12:00

Ако мечтаете за общество, в което царува истината, а митовете се игнорират, не очаквайте много от Homo sapiens. По-добре пробвайте късмета си с шимпанзетата, препоръчва израелският историк и писател в нова си книга „21 урока за 21 век”, цитиран от в. "Капитал":

13.08.2018/18:51

Използването на онлайн снимки най-вероятно ще стане още по-стриктно след едно от последните решения на Съда на Европейския съюз. На 7 август магистратите се произнесоха по дело, заведено от германския фотограф Дирк Ренкоф.

12.08.2018/14:45

Постиженията на Станимир Стоилов в казахстанския футбол, в частност успехите на Астана под ръководството на българина, направиха така че към днешна дата хасковлията да е изкачен на пиедестал в страната.

11.08.2018/17:13

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки