Връчени бяха наградите в конкурса „Радостина Константинова”

15.05.2018 /09:54 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Плакетът, който върви с голямата награда.

Отличията за разследваща журналистика отиват при Боби Ваклинов и Красимир Луканов от "Господари на ефира", Росен Цветков от bTV, Цвета Младенова от БНТ и Мариета Димитрова от blagoevgrad-news

Голямата награда, която включва и плакет на Ставри Калинов, е за серията разследвания на Боби Ваклинов и Красимир Луканов от "Господари на ефира" под надслова "Рекетьорите от НАП". Връчи им я писателят и главен редактор на в. "Стършел" Михаил Вешим. Той посочи, че това предаване е сериозно шоу, което не се взема на сериозно, но пък има принципи и собствено достойнство.

Известната телевизионна журналистка Светла Петрова обяви наградата на Росен Цветков от bTV за разследването му "Тайни зад решетките", разкрило как затворът се е превърнал в "държава в държавата".

Адвокат Ина Лулчева връчи наградата на Цвета Младенова от БНТ за филма й "Сделката за свободата", който разкрва важни подробности от драмата около освобождаването на българските медици в Либия.

Мариета Димитрова от blagoevgrad-news, в резултат на чието разследване един зам.-кмет се прости с поста си, получи отличието си от проф. Милко Петров от ФЖМК. Той наблегна на трудната мисия на регионалната журналистика.

Решенията за наградите са взети от жури в състав Люба Ризова (председател), Валери Тодоров, Добрина Чешмеджиева, Къдринка Къдринова, Милко Петров, Михаил Вешим, Светла Петрова, Стойко Тонев. Беше изрично съобщено, че Люба Ризова, която работи за "Господари на ефира", не е участвала в гласуването за наградата, отишла за екипа на предаването.

Студентите по журналистика Виктория Симеонова и Панайот Стефанов получиха стипендии от фондацията "Радостина Константинова" за студентски постижения в журналистиката. Имаше и грамота за стажанта на фондацията Петър Георгиев в Transitions Online.

Беше представена и книгата "Радостина Константинова: Моето Защо". В нея са включени интервюта и разследвания на известната журналистка, отишла си през 2010 г. след тежко заболяване.

Свързани:   Радостина Константинова: Вестник се прави с мерак

Радостина е една от емблематичните личности в съвременната ни журналистика. Посмъртно бе удостоена с наградата „Черноризец Храбър”. В много публикации я нарекоха „първа дама на перото”, припомня „Труд”.
Дата: 14.05.2018


 

Сподели в
 

Търсят се участници в Европейските младежки медийни дни, които ще се състоят между 16 и 18 октомври 2018 г. в Брюксел, съобщава в писмо до СБЖ представителството на Европейския парламент в София и допълва:

17.08.2018/12:00

Нова телевизия спира предаването на Милен Цветков.Новината бе обявена в прессъобщение за акцентите в есенния тв сезон. Причините не се посочват.

16.08.2018/14:47

Детската лагерна смяна „Млади журналисти” започна днес в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия” с участието на деца от цяла България и от Русия. Лице на смяната е известният български телевизионен журналист и автор на над 10 документални филма Наделина Анева. Партнират й нейните колеги Невяна Троянска и Зоя Черешарова, съобщиха за БТА от комплекса.

15.08.2018/15:09

В днешния вълнуващ ден за известния български журналист, поет, когато той навършва два пъти по 40 лета, си припомних как преди време в разговор с него го попитах какво е видял „През прозореца на времето“, заглавието на негова вълнуваща книга, Драго ми отвърна: „Видях времето, което много бърза. Видях едно младо момче, което вървеше след някои илюзии, след мечти, някои сбъднати, повечето несбъднати. Видях себе си.“

13.08.2018/16:24

На 87-годишна възраст ни напусна дългогодишният ръководител на Военна редакция в БНР и БНТ Стефан Симеонов, дал път в творчеството на над 85 журналисти и писатели, отличаван с много държавни награди, двукратен носител на „Златно перо” на СБЖ, както и на Почетен плакет на Съюза

11.08.2018/20:22

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки