Най-високо държавно отличие в Германия за тв водеща

15.05.2018 /18:40 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дуня Хаяли

На 22 май федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер ще връчи Кръст за заслуги към федералната република на телевизионната водеща Дуня Хаяли.

43-годишната журналистка е известна със своята критичност в

обсъждането на актуалните теми от деня. Някои я наричат „поразяващата уста“ на ZDF. Но дъщерята на иракски лекари-имигранти в Германия винаги е имала активна гражданска позиция по вътрешно и външнополитическите теми, обсъждани в обществото.

На едно от многобройните й награждавания – на церемонията на

годишната Ехо-гала – тя подчерта, че „омразата в политическите

изявления не трябва да бъде приемана безрезервно.“ По време на

церемонията на връчването й на „Златна камера 2016“ Дуня Хаяли подчерта, че „ако вие подкрепяте расистите, и вие самият сте расист“ – фраза, която предизвика огромна дискусия и беше многократно тиражирана в социалните медии.

Телевизионната водеща се ангажира през последните години с мощна разяснителна работа сред и за имигрантите и бежанците, а така също и за взаимно разбиране между местните и прииждащите на територията на федералната република. В поредица от предавания Дуня Хаяли поиска взаимна толерантност сред всички, живеещи в Германия.

Журналистката ще получи най-високата държавна награда в компанията на още 24 граждани на Германия с доказан обществен принос. Сред тях има и „медийни“ хора – 90-годишният телевизионен журналист Петер Месбургер, бившият издател на „Франкфуртер Алгемайне“ Гюнтер Нонненмахер (69) и писателката Юли Це (43).

 

Сподели в
 

Тримата руски журналисти, които в края на юли бяха убити в Централноафриканската Република (ЦАР), са станали жертва на засада.Това обяви на интернет страницата си медийната група МКВ Медия, цитирана от почти всички медии в Германия.

17.08.2018/15:13

Клюкарските рубрики на германските медии не пропуснаха да отбележат гафа, направен от екипа на лятното предаване „Телевизионна градина“ на ZDF в последното му издание.

16.08.2018/13:22

Над 350 американски вестника се ангажираха да публикуват днес редакционни статии в защита на свободата на печата и в отговор на атаките на президента Доналд Тръмп срещу медиите. Към тях се присъединява и британският в. "Гардиън".

16.08.2018/09:40

По-малко от две седмици бяха необходими на генералния директор на групата Financial Times да се съобрази с протеста на част от журналистите в авторитетното издание, за да обяви, че ще върне част от заплащането си за 2017 г. В писмо до всички в редакцията, цитирано в сряда от FT, Джон Ридинг заявява, че ще върне 510 000 фунта, колкото е увеличението на доходите му спрямо предходната 2016 г., когато заплатата му бе 2.04 млн. паунда.

15.08.2018/17:44

Решението за създаването на Justice for Journalists е подтикнато от неотдавнашното убийство на трима руски журналисти в разбунената от гражданска война Централноафриканска република. Те бяха изпратени там да правят филм от друга структура на бившия руски олигарх - Центъра за управление на разследванията

15.08.2018/12:54

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки