Най-високо държавно отличие в Германия за тв водеща

15.05.2018 /18:40 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дуня Хаяли

На 22 май федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер ще връчи Кръст за заслуги към федералната република на телевизионната водеща Дуня Хаяли.

43-годишната журналистка е известна със своята критичност в

обсъждането на актуалните теми от деня. Някои я наричат „поразяващата уста“ на ZDF. Но дъщерята на иракски лекари-имигранти в Германия винаги е имала активна гражданска позиция по вътрешно и външнополитическите теми, обсъждани в обществото.

На едно от многобройните й награждавания – на церемонията на

годишната Ехо-гала – тя подчерта, че „омразата в политическите

изявления не трябва да бъде приемана безрезервно.“ По време на

церемонията на връчването й на „Златна камера 2016“ Дуня Хаяли подчерта, че „ако вие подкрепяте расистите, и вие самият сте расист“ – фраза, която предизвика огромна дискусия и беше многократно тиражирана в социалните медии.

Телевизионната водеща се ангажира през последните години с мощна разяснителна работа сред и за имигрантите и бежанците, а така също и за взаимно разбиране между местните и прииждащите на територията на федералната република. В поредица от предавания Дуня Хаяли поиска взаимна толерантност сред всички, живеещи в Германия.

Журналистката ще получи най-високата държавна награда в компанията на още 24 граждани на Германия с доказан обществен принос. Сред тях има и „медийни“ хора – 90-годишният телевизионен журналист Петер Месбургер, бившият издател на „Франкфуртер Алгемайне“ Гюнтер Нонненмахер (69) и писателката Юли Це (43).

 

Сподели в
 

Сватбата на принц Хари и Меган се превърна в медиен спектакъл или поне така беше оценена от експертите по телевизионно отразяване на кралските сватби. В Германия има определена традиция в отразяването на венчавки и други официални събития в дворовете на европейските монархии.

21.05.2018/16:32

Една от най-известните американски журналистки – тв водещата Мегън Кели, беше в епицентъра на руските новини. Русата фурия, както я наричат мнозина, за втори път е в Русия и поводът е интервю с президента Владимир Путин.

21.05.2018/13:48

Началото на дългото пътешествие из страната на културно-просветителския проект на най-старата и най-голяма информационна агенция в Русия „Главните кадри. ТАСС отваря архивите си“ беше положено в „Елцин център“ в Екатеринбург“ в „Нощта на музеите“.

21.05.2018/13:44

Снимачен екип на ВГТРК, воден от военния кореспондент Александър Сладков, е попаднал под обстрела на украински военни в Донбас. В резултата на огнения ад е ранен звукооператорът Игор Уклеин.

18.05.2018/15:06

Арестуваният от украинските власти ръководител на информационната агенция РИА „Новости Украйна” беше прехвърлен от Киев в град Херсон, защото там се намира прокуратурата, обвинила го в „дъражавна измяна”. Службата за сигурност на Украйна е нарочила Вишински за „пропагандист на Кремъл”. МФЖ осъди ареста като посегателство срещу свободата на словото

16.05.2018/22:26
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Драги колеги, Съюзът на българските журналисти ви честити 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост!

23.05.2018 /19:28

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки