Начало
 
 

От какво страда журналистиката в Източна и Централна Европа

17.05.2018 /12:00 | Източник: Дневник Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Участници във форума в София (Снимка: Георги Кожухаров)

Унищожаване на местните и обществените медии и натиск върху частните, който става все по-брутален – пред тези проблеми е изправена журналистиката в Централна и Източна Европа.

Около това мнение се обединиха експертите на международната конференция в София "Медийна свобода и плурализъм".

Форумът е организиран от 4 професионални сдружения от сектора: Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA), Европейската федерация на журналистите, Европейската асоциация на издателите на списания и Съюзът на издателите в България.

Каква е ситуацията в България  

В България има 2 медийни групи – едната изпълнява традиционната си роля на куче-пазач и критик на властта, а другата ласкае политиците и разпространява реч на омразата против всеки, критикуващ властта. Това заяви Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация".

Той се пошегува, че разследващата журналистика в България е на високо ниво – дотолкова, че някои медии правят по-добри разследвания от прокуратурата и полицията. Законите за медиите са сравнително добри, коментира още Кашъмов, като посочи, че за клевета не се носи наказателна отговорност, но пък се налагат високи обезщетения, които са особено опасни за малките местни медии.

Най-големият проблем според Кашъмов са новите форми на правен тормоз върху медиите, при които различни закони се мобилизират за атаки срещу неудобни издания, и даде пример с дела срещу в-к "Капитал", "Бивол" и "Медиапул".

Асен Йорданов от "Бивол" посочи, че в различните държави борбата срещу независимите журналисти се води с едни и същи опорни точки и способи за репресия, защото политическите им системи са еднакви. Във всяка една от тези страни говорим за олигархия, за посткомунистически структури, свързани с бившия режим, които са овладели общественото пространство, каза Йорданов и поиска политическа подкрепа от Брюксел.

Словакия на кръстопът  

Убийството на журналиста Ян Куцяк и годеницата му отприщи обществен гняв в Словакия, но доведе и до положителни промени, посочи Павло Шалай, редактор в Euractiv.

Той съобщи, че в Словакия 2 опозиционни партии са предложили законодателни мерки за борба с концетранцията на медийна собственост и защита на разследващите журналисти, а фондация "Отворено общество" е създала фонд за грантове за разследвания.

Но разследването на убийството на Куцяк буксува, а вербалните атаки срещу медиите продължават, каза още той: "Словакия е на критичен кръстопът – ще тръгнем или към Унгария и Полша, или към Западна Европа", заяви Шалай.

Повече войник, отколкото журналист  

Така каза, че се чувства полският разследващ журналист Томаш Пиатек, чиято книга "Мачеревич и тайните му", посветена на връзките на бившия министър на отбраната Антони Мачеревич и връзките му с руската мафия, изправи репортера пред съдебен и обществен тормоз.

Аз съм щастливец, защото моят случай бе шумен и известен, каза Пиатек. Министърът не посмя да ме съди, защото книгата бе добре документирана, вместо това ме прати на военна прокуратура за тероризъм.

Пиатек е бил описван от близки на властта медии като луд, агент на антиполска конспирация и е бил атакуван заради религията си – понеже е протестант, а не католик. Преструващи се на полицаи хора нахлули в апартамента на родителите му, бил е нападан физически, телефонът му – хакнат.

Със съдебен натиск заради неприятни публикации се е сблъскал и един от най-авторитетните вестници в Полша - "Газета виборча". Международният редактор Бартош Виелински описа как разпространителите крият броевете на изданието от публиката, а държавни компании го съдят за клевети.

Представете си, че управляващата партия контролира съдебната система и съдията получи обаждане, че трябва да бъде патриот и да осъди тази антиполска медия, каза Виелински: Ако това се случи няколко пъти, ще загинем.

По-скоро диагноза, отколкото професия  

Да си професионален и независим журналист в Сърбия е повече диагноза, отколкото професия, каза Зоран Секулич, който председателства Асоциацията на издателите на сръбски вестници.

По думите му ситуацията в Сърбия се влошава всяка година, а медиите масово не действат в обществен интерес, а в интерес на властта.

Унгария – обществените медии са държавни  

Обществените медии в Унгария вече функционират като държавни и разпостраняват правителствена пропаганда, заяви директорът на неправителствената организация Mertek Media Monitor Габор Поляк.

В същото време местните медии са овладени от бизнесмени със силни връзки с управляващата партия "Фидес" и това бе илюстрирано от изборните резултати. На парламентарния вот в Унгария тази пролет партията на премиера Виктор Орбан получи рекордно високи резултати в селските райони и малките градчета, но не и в столицата.

Свързани:   Днес обсъждат Софийска декларация за медийна свобода

Приемането на Софийска декларация за медийна свобода в Европа е една от целите на международната конференция „Медийна свобода и плурализъм“ в българската столица, която се открива на 16 май.
Дата: 16.05.2018


 

Сподели в
 

Каква седмица само за българските журналисти! Пълна с „исторически събития”, „събитие на годината”, кралска сватба, кръщаване на държави, кървави драми между вечни врагове, раздори между съюзници и помирения между довчерашни противници.

22.05.2018/12:00

Проблемите и възможностите пред журналистиката бяха обект на анализ на две медийни събития миналата седмица. Тематиката бе обстойно разгледана на Втората национална конференция за медийна сигурност, която се проведе в понеделник.

21.05.2018/14:37

Струва ли си да рискуваш здравето и дори живота си, за да защитаваш обществения интерес? Колко дълго могат журналистите и издателите да издържат на натиска, когато цялата репресивна машина се обърне срещу тях?

20.05.2018/14:33

Свободата на словото зависи от собствеността върху медиите. През 2015 г. в СЕМ изяснихме собствеността на радиата и телевизиите, стигайки до физическо лице.

19.05.2018/18:53

В годишната класация на "Репортери без граници" за свобода на медиите България се намира на 111-о място - между Боливия и Централноафриканската република, и далеч зад останалите в ЕС.

19.05.2018/14:32
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Драги колеги, Съюзът на българските журналисти ви честити 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост!

23.05.2018 /19:28

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки