Кирил Вишински остава зад решетките в Херсон

16.05.2018 /22:26 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кирил Вишински на работното си място преди ареста

Арестуваният от украинските власти ръководител на информационната агенция РИА „Новости Украйна” беше прехвърлен от Киев в град Херсон, защото там се намира прокуратурата, обвинила го в „дъражавна измяна”. Службата за сигурност на Украйна е нарочила Вишински за „пропагандист на Кремъл”. МФЖ осъди ареста като посегателство срещу свободата на словото

Продължава да се разраства отзвукът от ареста на 15 май в Киев на ръководителя на информационната агенция РИА „Новости Украйна” Кирил Вишински.

След шумен обиск в централата на медията и в собствения му дом, Вишински, който е украински гражданин, беше обвинен в „държавна измяна”. Службата за сигурност на Украйна му вменява, че в работата си се е проявявал като „пропагандист на Кремъл”  и че оглавяваната от него агенция била използвана от Русия, определяна като „страна агресор”, в рамките на „хибридна информационна война срещу Украйна”.

Като „аргументи” за обвиненията срещу Кирил Вишински се използват негови публикации, както и текстове на агенцията, относно Крим и Донбас, в които се застъпват гледни точки, разминаващи се с официалната линия на украинските власти.

Междувременно обиски са били извършени и в домовете на Андрей Бородин, ръководител на представителството на РИА "Новости" в Украйна, и на Людмила Лисенко, кореспондент на същата медия в страната.

На 16 май Кирил Вишински беше транспортиран от Киев в град Херсон, където се намира отговарящата за Крим прокуратура. Там журналистът остана зад решетките на местния затвор в очакване местен съд да се произнесе по казуса му. Вишински може да бъде държан в ареста без съдебно решение до 7 ч. сутринта на 18 май. Така че дотогава със сигурност съдебното заседание трябва да се състои.

Русия реагира остро още веднага след ареста на Вишински, определяйки го като посегателство над свободата на словото и произвол. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че очаква остра реакция и от международните организации, отстояващи свободата на медиите.

РИА „Новости Украйна” се смята за дъщерна на руската ивнформационна агенция РИА „Новости”, която пък влиза в състава на МИА (Международна информационна агенция) „Россия сегодня” с генерален директор Дмитрий Кисельов. Но Маргарита Симонян, която е главен редактор на МИА „Россия сегодня” и на телевизия RT, обяви, че юридически такава връзка не съществува и че РИА „Новости Украйна” е само информационен партньор на руската агенция.

Кисельов на свой ред настоя украинските власти незабавно да освободят Кирил Вишински и да спрат да преследват медиите.

В коментарите по повод ареста на украинския журналист се припомня, че през 2015 г. на 115 руски медии беше отказана акредитация към различните органи на украинската държавна власт. Освен това в Украйна е забранено излъчването на руски телевизии.

В предаване на руското радио Sputnik по казуса с Вишински бе изразена тезата, че този шумен арест е бил извършен нарочно в същия ден, в който Русия откри автомобилното трасе на 19-километровия мост, свързващ през морето руското пристанище Керч с Крим. Смята се, че с обвиненията срещу Вишински украинските власти се опитват да засенчат новината за моста.

Също така се отчита, че чрез този случай украинските власти отправят предупреждение към всички журналисти, изразяващи алтернативни позиции - да внимават, за да не им се случи същото.

Сред украинската журналистическа колегия, както и в украинските обществени среди, арестът на Вишински се възприема като цяло негативно, а отправените му обвинения - като абсурдни. РИА "Новости Украйна" е агенция, работеща съвсем официално и законно. Самият Вишински се е занимавал с ръководенето й, като е осигурявал разнообразни гледни точки по събитията, а в авторските си изяви е изразявал свои журналистически позиции. Не е имал достъп до никакви държавни тайни, затова обвинението в държавна измяна не може да се приеме сериозно от никого от колегите му.

На ареста на Вишински реагира загрижено дори Държавният департамент на САЩ. Ето какво заяви неговата представителка Хизер Нойърт на брифинг във Вашингтон: „Арестите на журналисти и обиските в медиите трябва да се осъществяват при спазване на закона, включително и на международното законодателство за правата на човека. Отнасяме се сериозно към такива действия. Разбираме, че Украйна, както и други страни, са обезпокоени от активната пропаганда. Разбираме загрижеността на Украйна, но това са много сериозни действия, които трябва да съответстват на закона”.

Международната федерация на журналистите в лицето на своя генерален секретар Антони Беланже осъди ареста на Кирил Вишински и настоя украинските власти незабавно да го освободят. "Свободата на пресата е гарантирана в частност от 34-та глава на конситуцията на Украйна и от 10-та глава на Европейската конвенция за защита на човешките права и основните свободи. В една демократична страна е недопустимо да бъдат поставяни под стража журналисти, изпълняващи своя професионален дълг да информират обществото," заяви Антони Беланже. 

 

Сподели в
 

Тримата руски журналисти, които в края на юли бяха убити в Централноафриканската Република (ЦАР), са станали жертва на засада.Това обяви на интернет страницата си медийната група МКВ Медия, цитирана от почти всички медии в Германия.

17.08.2018/15:13

Клюкарските рубрики на германските медии не пропуснаха да отбележат гафа, направен от екипа на лятното предаване „Телевизионна градина“ на ZDF в последното му издание.

16.08.2018/13:22

Над 350 американски вестника се ангажираха да публикуват днес редакционни статии в защита на свободата на печата и в отговор на атаките на президента Доналд Тръмп срещу медиите. Към тях се присъединява и британският в. "Гардиън".

16.08.2018/09:40

По-малко от две седмици бяха необходими на генералния директор на групата Financial Times да се съобрази с протеста на част от журналистите в авторитетното издание, за да обяви, че ще върне част от заплащането си за 2017 г. В писмо до всички в редакцията, цитирано в сряда от FT, Джон Ридинг заявява, че ще върне 510 000 фунта, колкото е увеличението на доходите му спрямо предходната 2016 г., когато заплатата му бе 2.04 млн. паунда.

15.08.2018/17:44

Решението за създаването на Justice for Journalists е подтикнато от неотдавнашното убийство на трима руски журналисти в разбунената от гражданска война Централноафриканска република. Те бяха изпратени там да правят филм от друга структура на бившия руски олигарх - Центъра за управление на разследванията

15.08.2018/12:54

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки