Кирил Вишински остава зад решетките в Херсон

16.05.2018 /22:26 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кирил Вишински на работното си място преди ареста

Арестуваният от украинските власти ръководител на информационната агенция РИА „Новости Украйна” беше прехвърлен от Киев в град Херсон, защото там се намира прокуратурата, обвинила го в „дъражавна измяна”. Службата за сигурност на Украйна е нарочила Вишински за „пропагандист на Кремъл”. МФЖ осъди ареста като посегателство срещу свободата на словото

Продължава да се разраства отзвукът от ареста на 15 май в Киев на ръководителя на информационната агенция РИА „Новости Украйна” Кирил Вишински.

След шумен обиск в централата на медията и в собствения му дом, Вишински, който е украински гражданин, беше обвинен в „държавна измяна”. Службата за сигурност на Украйна му вменява, че в работата си се е проявявал като „пропагандист на Кремъл”  и че оглавяваната от него агенция била използвана от Русия, определяна като „страна агресор”, в рамките на „хибридна информационна война срещу Украйна”.

Като „аргументи” за обвиненията срещу Кирил Вишински се използват негови публикации, както и текстове на агенцията, относно Крим и Донбас, в които се застъпват гледни точки, разминаващи се с официалната линия на украинските власти.

Междувременно обиски са били извършени и в домовете на Андрей Бородин, ръководител на представителството на РИА "Новости" в Украйна, и на Людмила Лисенко, кореспондент на същата медия в страната.

На 16 май Кирил Вишински беше транспортиран от Киев в град Херсон, където се намира отговарящата за Крим прокуратура. Там журналистът остана зад решетките на местния затвор в очакване местен съд да се произнесе по казуса му. Вишински може да бъде държан в ареста без съдебно решение до 7 ч. сутринта на 18 май. Така че дотогава със сигурност съдебното заседание трябва да се състои.

Русия реагира остро още веднага след ареста на Вишински, определяйки го като посегателство над свободата на словото и произвол. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че очаква остра реакция и от международните организации, отстояващи свободата на медиите.

РИА „Новости Украйна” се смята за дъщерна на руската ивнформационна агенция РИА „Новости”, която пък влиза в състава на МИА (Международна информационна агенция) „Россия сегодня” с генерален директор Дмитрий Кисельов. Но Маргарита Симонян, която е главен редактор на МИА „Россия сегодня” и на телевизия RT, обяви, че юридически такава връзка не съществува и че РИА „Новости Украйна” е само информационен партньор на руската агенция.

Кисельов на свой ред настоя украинските власти незабавно да освободят Кирил Вишински и да спрат да преследват медиите.

В коментарите по повод ареста на украинския журналист се припомня, че през 2015 г. на 115 руски медии беше отказана акредитация към различните органи на украинската държавна власт. Освен това в Украйна е забранено излъчването на руски телевизии.

В предаване на руското радио Sputnik по казуса с Вишински бе изразена тезата, че този шумен арест е бил извършен нарочно в същия ден, в който Русия откри автомобилното трасе на 19-километровия мост, свързващ през морето руското пристанище Керч с Крим. Смята се, че с обвиненията срещу Вишински украинските власти се опитват да засенчат новината за моста.

Също така се отчита, че чрез този случай украинските власти отправят предупреждение към всички журналисти, изразяващи алтернативни позиции - да внимават, за да не им се случи същото.

Сред украинската журналистическа колегия, както и в украинските обществени среди, арестът на Вишински се възприема като цяло негативно, а отправените му обвинения - като абсурдни. РИА "Новости Украйна" е агенция, работеща съвсем официално и законно. Самият Вишински се е занимавал с ръководенето й, като е осигурявал разнообразни гледни точки по събитията, а в авторските си изяви е изразявал свои журналистически позиции. Не е имал достъп до никакви държавни тайни, затова обвинението в държавна измяна не може да се приеме сериозно от никого от колегите му.

На ареста на Вишински реагира загрижено дори Държавният департамент на САЩ. Ето какво заяви неговата представителка Хизер Нойърт на брифинг във Вашингтон: „Арестите на журналисти и обиските в медиите трябва да се осъществяват при спазване на закона, включително и на международното законодателство за правата на човека. Отнасяме се сериозно към такива действия. Разбираме, че Украйна, както и други страни, са обезпокоени от активната пропаганда. Разбираме загрижеността на Украйна, но това са много сериозни действия, които трябва да съответстват на закона”.

Международната федерация на журналистите в лицето на своя генерален секретар Антони Беланже осъди ареста на Кирил Вишински и настоя украинските власти незабавно да го освободят. "Свободата на пресата е гарантирана в частност от 34-та глава на конситуцията на Украйна и от 10-та глава на Европейската конвенция за защита на човешките права и основните свободи. В една демократична страна е недопустимо да бъдат поставяни под стража журналисти, изпълняващи своя професионален дълг да информират обществото," заяви Антони Беланже. 

 

Сподели в
 

Сватбата на принц Хари и Меган се превърна в медиен спектакъл или поне така беше оценена от експертите по телевизионно отразяване на кралските сватби. В Германия има определена традиция в отразяването на венчавки и други официални събития в дворовете на европейските монархии.

21.05.2018/16:32

Една от най-известните американски журналистки – тв водещата Мегън Кели, беше в епицентъра на руските новини. Русата фурия, както я наричат мнозина, за втори път е в Русия и поводът е интервю с президента Владимир Путин.

21.05.2018/13:48

Началото на дългото пътешествие из страната на културно-просветителския проект на най-старата и най-голяма информационна агенция в Русия „Главните кадри. ТАСС отваря архивите си“ беше положено в „Елцин център“ в Екатеринбург“ в „Нощта на музеите“.

21.05.2018/13:44

Снимачен екип на ВГТРК, воден от военния кореспондент Александър Сладков, е попаднал под обстрела на украински военни в Донбас. В резултата на огнения ад е ранен звукооператорът Игор Уклеин.

18.05.2018/15:06

Арестуваният от украинските власти ръководител на информационната агенция РИА „Новости Украйна” беше прехвърлен от Киев в град Херсон, защото там се намира прокуратурата, обвинила го в „дъражавна измяна”. Службата за сигурност на Украйна е нарочила Вишински за „пропагандист на Кремъл”. МФЖ осъди ареста като посегателство срещу свободата на словото

16.05.2018/22:26
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Драги колеги, Съюзът на българските журналисти ви честити 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост!

23.05.2018 /19:28

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки