Музеят на радиото ще носи името на проф. Веселин Димитров

17.05.2018 /05:28 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Веселин Димитров

Музейната експозиция за историята на радиото в България към Софийския университет „Св.Климент Охридски” от 19 май 2018 г. официално ще бъде наименувана на нейния създател - проф. д-р Веселин Димитров.

Официалното откриване на музея ще се състои в събота, 19 май, от 16.00 часа, в сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация. Встъпителни думи ще произнесат  проф.дфн Анастас Герджиков – ректор на СУ „Св. Климент Охридски”, проф. Чавдар Христов – зам.-декан на Факултета по журналистика и масова комуникация, доц. Вяра Ангелова – ръководител на катедра „Радио и телевизия” и Ивайло Савов – директор на програма „Хоризонт”.

Събитието е част от програмата по отбелязване на 130-годишнината на СУ „Св. Климент Охридски" и на 20-годишнината от създаването на музейната експозиция. То е посветено на 80-годишнината от рождението на проф.д-р Веселин Димитров.

Проф.д-р Веселин Димитров (19 май 1938 г. – 25  юни 2009 г.) дълги години е  бил преподавател и  декан  на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”. Автор е на 17 монографии и на над 130 научни студии и статии.

Създател е на две научни дисциплини - „История на радиото в България” и „Радио програмиране”. Съавтор е на концепциите за две популярни радиопредавания – „България – дела и документи” и „Разговор с вас”, както и на прототипа на днешната програма „Хоризонт” на БНР с предаването „От 6 до 8” – 1966 г. Създател е и на университетското радио „Алма Матер”.

Носител е на голямата награда на БНР „Сирак скитник”  и на първа награда на Съюза на българските журналисти за история, теория и критика.

Бил е член на Програмния съвет на БНР, председател на конкурса „Осма муза” и постоянен член на журито на журналистическата награда „Паница”.

Носител е на почетния знак на Софийския университет – I степен, и два пъти носител на почетния знак със синя лента на Софийския университет. „Доктор хонорис кауза” на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Носител е и на орден „Св.Св.Кирил и Методий”  с огърлие.

Сподели в
 

Търсят се участници в Европейските младежки медийни дни, които ще се състоят между 16 и 18 октомври 2018 г. в Брюксел, съобщава в писмо до СБЖ представителството на Европейския парламент в София и допълва:

17.08.2018/12:00

Нова телевизия спира предаването на Милен Цветков.Новината бе обявена в прессъобщение за акцентите в есенния тв сезон. Причините не се посочват.

16.08.2018/14:47

Детската лагерна смяна „Млади журналисти” започна днес в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия” с участието на деца от цяла България и от Русия. Лице на смяната е известният български телевизионен журналист и автор на над 10 документални филма Наделина Анева. Партнират й нейните колеги Невяна Троянска и Зоя Черешарова, съобщиха за БТА от комплекса.

15.08.2018/15:09

В днешния вълнуващ ден за известния български журналист, поет, когато той навършва два пъти по 40 лета, си припомних как преди време в разговор с него го попитах какво е видял „През прозореца на времето“, заглавието на негова вълнуваща книга, Драго ми отвърна: „Видях времето, което много бърза. Видях едно младо момче, което вървеше след някои илюзии, след мечти, някои сбъднати, повечето несбъднати. Видях себе си.“

13.08.2018/16:24

На 87-годишна възраст ни напусна дългогодишният ръководител на Военна редакция в БНР и БНТ Стефан Симеонов, дал път в творчеството на над 85 журналисти и писатели, отличаван с много държавни награди, двукратен носител на „Златно перо” на СБЖ, както и на Почетен плакет на Съюза

11.08.2018/20:22

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки